Recepty - mušle svatého Jakuba

Recepty s mušlemi sv. Jakuba  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Mušle sv. Jakuba je sval hřebenatky svatojakubské. Tyto krásné mušle mají vroubkované, dvoudílné lastury a uvnitř se nachází bílý, masitý a oválný sval. Svatojakubky žijí po celém světě, v mělkých oblastech většiny moří. Jsou konzumovány pro svou jedinečnou, delikátní a jemnou chuť a taky pro zdravotní benefity, které přináší. Obsahují plno živin, které jsou důležité pro náš kardiovaskulární systém, poskytují ochranu proti rakovině tlustého střeva a jsou dobrým zdrojem vitamínu B12, bílkovin, omega-3 mastných kyselin, zinku, jódu a vápníku.

 Rady při nákupu

U nás je svatojakubské mušle docela těžké sehnat a jsou poměrně drahé. Prodávají se zmražené nebo chlazené, ve větších supermarketech se sortimentem čerstvých ryb a ve specializovaných prodejnách s mořskými plody a rybami. Chlazené mušle musí mít pevné a bílé tělo, bez známky hnědnutí a musí vonět čerstvou a mořskou vůní. Zmražená mušle by měla být pevná, lesklá a uvnitř obalu by nemělo být příliš moc ledu.

 Využití v kuchyni

Vzhledem k vysoké ceně těchto mořských plodů, je důležité velmi jemné a opatrné zacházení při kuchyňské úpravě. Mušle sv. Jakuba opékejte jen velmi krátce, rychle a prudce, maso musí zůstat uprostřed částečně syrové, aby nebylo gumové a tuhé. Nejčastěji se připravují na másle, na hodně rozpálené pánvi, zde se nechají lehce zkaramelizovat a servírují se posypané čerstvým bílým pepřem a hrubozrnnou solí. Jejich chuť báječně doplňují různá zeleninová pyré, např. hráškové, celerové či květákové. Výborné jsou i se šalotkou, špenátem, žampiony - Mušle sv. Jakuba s žampiony a rajčaty, na salátech, v těstovinách nebo s šafránovým rizotem. Používají se i syrové, nejčastěji v japonském sushi.

 Skladování

Chlazené mušle spotřebujte co nejrychleji po zakoupení. V lednici je skladujte v ledu a na nejchladnějším místě, max. však 2 dny.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist