Recepty - mušle svatého Jakuba

Recepty s mušlemi sv. Jakuba  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Mušle sv. Jakuba je sval hřebenatky svatojakubské. Tyto krásné mušle mají vroubkované, dvoudílné lastury a uvnitř se nachází bílý, masitý a oválný sval. Svatojakubky žijí po celém světě, v mělkých oblastech většiny moří. Jsou konzumovány pro svou jedinečnou, delikátní a jemnou chuť a taky pro zdravotní benefity, které přináší. Obsahují plno živin, které jsou důležité pro náš kardiovaskulární systém, poskytují ochranu proti rakovině tlustého střeva a jsou dobrým zdrojem vitamínu B12, bílkovin, omega-3 mastných kyselin, zinku, jódu a vápníku.

 Rady při nákupu

U nás je svatojakubské mušle docela těžké sehnat a jsou poměrně drahé. Prodávají se zmražené nebo chlazené, ve větších supermarketech se sortimentem čerstvých ryb a ve specializovaných prodejnách s mořskými plody a rybami. Chlazené mušle musí mít pevné a bílé tělo, bez známky hnědnutí a musí vonět čerstvou a mořskou vůní. Zmražená mušle by měla být pevná, lesklá a uvnitř obalu by nemělo být příliš moc ledu.

 Využití v kuchyni

Vzhledem k vysoké ceně těchto mořských plodů, je důležité velmi jemné a opatrné zacházení při kuchyňské úpravě. Mušle sv. Jakuba opékejte jen velmi krátce, rychle a prudce, maso musí zůstat uprostřed částečně syrové, aby nebylo gumové a tuhé. Nejčastěji se připravují na másle, na hodně rozpálené pánvi, zde se nechají lehce zkaramelizovat a servírují se posypané čerstvým bílým pepřem a hrubozrnnou solí. Jejich chuť báječně doplňují různá zeleninová pyré, např. hráškové, celerové či květákové. Výborné jsou i se šalotkou, špenátem, žampiony - Mušle sv. Jakuba s žampiony a rajčaty, na salátech, v těstovinách nebo s šafránovým rizotem. Používají se i syrové, nejčastěji v japonském sushi.

 Skladování

Chlazené mušle spotřebujte co nejrychleji po zakoupení. V lednici je skladujte v ledu a na nejchladnějším místě, max. však 2 dny.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Květáková polévka Květáková polévka
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist