Recepty - losos

Recepty s lososem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s vínem  

Losos je dravá ryba, která žije v mořích i řekách (z moří migruje do řek, kde vyvádí mladé). Většina lososů u nás prodávaných, však pochází ze sádek, nejčastěji norských. Má typicky jemně oranžový až růžový odstín masa, který získává pojídáním korýšů (losos ze sádky se krmí stravou obohacenou o karoten, aby tuto barvu získal). Losos je mimořádně prospěšný pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík.

 Rady při nákupu

Losos se prodává v různých formách – uzené plátky lososa, čerstvé nebo zmražené steaky či podkovy z lososa nebo losos celý. Sehnat se dá ve všech větších supermarketech za velmi příznivou cenu, ale pokud chcete divokou variantu lososa, musíte navštívit specializovanou prodejnu s rybami a také si trochu připlatit. Kontrolujte vždy čerstvost a to hlavně u chlazeného lososa.

 Využití v kuchyni

Losos je poměrně nevýrazná ryba, a proto se hodí na téměř každou kuchyňskou úpravu. Má málo kostí, velmi šťavnatou a delikátní chuť, která ladí s česnekem, medem, limetou či zázvorem - Losos se zázvorem. Uzený losos je vhodný do různých předkrmů, chuťovek, rolád, do salátů či k těstovinám. Syrové maso z lososa se používá zase do japonského sushi, do tataráků a na carpaccio. Steaky nebo podkovy můžete péct, smažit, pošírovat, grilovat či zapékat. Vždy se držte pravidlem, že méně je někdy více: lososa nesmíte přepéct, maso musí zůstat částečně syrové, jedině tak bude šťavnaté a také to nepřehánějte s kořením, ať nepřehlušíte jemnou chuť masa.

 Skladování

U zmraženého či chlazeného vakuově baleného lososa kontrolujte spotřební lhůtu na obalu, losos nebalený vydrží v nechladnější části lednice 2 dny.

 Snoubení s vínem

Uzený losos vyžaduje plnější bílé víno, např. starší Chardonnay z dubového sudu barrique. Losos pečený nebo grilovaný je vhodné kombinovat s bílým vínem s vyšší kyselinkou, ale hodí se i rosé nebo lehčí červené.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist