Recepty - losos

Recepty s lososem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s vínem  

Losos je dravá ryba, která žije v mořích i řekách (z moří migruje do řek, kde vyvádí mladé). Většina lososů u nás prodávaných, však pochází ze sádek, nejčastěji norských. Má typicky jemně oranžový až růžový odstín masa, který získává pojídáním korýšů (losos ze sádky se krmí stravou obohacenou o karoten, aby tuto barvu získal). Losos je mimořádně prospěšný pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík.

 Rady při nákupu

Losos se prodává v různých formách – uzené plátky lososa, čerstvé nebo zmražené steaky či podkovy z lososa nebo losos celý. Sehnat se dá ve všech větších supermarketech za velmi příznivou cenu, ale pokud chcete divokou variantu lososa, musíte navštívit specializovanou prodejnu s rybami a také si trochu připlatit. Kontrolujte vždy čerstvost a to hlavně u chlazeného lososa.

 Využití v kuchyni

Losos je poměrně nevýrazná ryba, a proto se hodí na téměř každou kuchyňskou úpravu. Má málo kostí, velmi šťavnatou a delikátní chuť, která ladí s česnekem, medem, limetou či zázvorem - Losos se zázvorem. Uzený losos je vhodný do různých předkrmů, chuťovek, rolád, do salátů či k těstovinám. Syrové maso z lososa se používá zase do japonského sushi, do tataráků a na carpaccio. Steaky nebo podkovy můžete péct, smažit, pošírovat, grilovat či zapékat. Vždy se držte pravidlem, že méně je někdy více: lososa nesmíte přepéct, maso musí zůstat částečně syrové, jedině tak bude šťavnaté a také to nepřehánějte s kořením, ať nepřehlušíte jemnou chuť masa.

 Skladování

U zmraženého či chlazeného vakuově baleného lososa kontrolujte spotřební lhůtu na obalu, losos nebalený vydrží v nechladnější části lednice 2 dny.

 Snoubení s vínem

Uzený losos vyžaduje plnější bílé víno, např. starší Chardonnay z dubového sudu barrique. Losos pečený nebo grilovaný je vhodné kombinovat s bílým vínem s vyšší kyselinkou, ale hodí se i rosé nebo lehčí červené.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist