Recepty - lilek

Více z Zelenina ».

Lilek

Lilek známe také jako: baklažán

Recepty s lilkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Lilek baklažán je vynikající a mnohostranně využitelná zelenina, patří do rozsáhlé čeledi zahrnující brambory, rajčata a rulík zlomocný. Nejznámější odrůda lilku má podlouhlý tvar, lesklou, hladkou, temně fialovou slupku a měkkou bílou dužninu se světle hnědými semínky. Lilky pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny a do Evropy byly dovezeny asi ve 13. století Araby.

 Rady při nákupu

Lilky prodávají ve všech supermarketech a zelinářstvích. Kupujte jen ty s lesklým, pevným a neporušeným povrchem bez skvrn. Kalich musí být zelený a neoschlý.

 Využití v kuchyni

Nevýhodou lilků je, že velmi snadno nasávají olej. Je proto dobré, posypat je před přípravou solí, nechat vypotit a pak opláchnout a osušit. Takto upravené lilky nebudou tolik přijímat olej a také se zbaví případné hořkosti. Využití lilků je skutečně velmi mnohostranné. Jejich chuť výborně ladí s česnekem a různými bylinkami, mohou se smažit, grilovat, péct, plnit a zapékat či rozmělňovat na pyré. Jsou nepostradatelnou součástí mnoha indických pokrmů, ale také tureckého pokrmu imam bayildi a pyré bábá ghannúdž. Lilky nesmí chybět ani ve francouzském ratatouille či v řecké musace. Často se používají i v italské kuchyni, výborné jsou v lasagních a v jiných těstovinách.

 Skladování

Lilky spotřebujte co nejdříve, skladujte je max. dva dny v chladném prostředí.

 Sezóna

Lilky seženete po celý rok, ale jejich hlavní sezóna je od června do října.

 
 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
TOPlist