Recepty - lilek

Více z Zelenina ».

Lilek

Lilek známe také jako: baklažán

Recepty s lilkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Lilek baklažán je vynikající a mnohostranně využitelná zelenina, patří do rozsáhlé čeledi zahrnující brambory, rajčata a rulík zlomocný. Nejznámější odrůda lilku má podlouhlý tvar, lesklou, hladkou, temně fialovou slupku a měkkou bílou dužninu se světle hnědými semínky. Lilky pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny a do Evropy byly dovezeny asi ve 13. století Araby.

 Rady při nákupu

Lilky prodávají ve všech supermarketech a zelinářstvích. Kupujte jen ty s lesklým, pevným a neporušeným povrchem bez skvrn. Kalich musí být zelený a neoschlý.

 Využití v kuchyni

Nevýhodou lilků je, že velmi snadno nasávají olej. Je proto dobré, posypat je před přípravou solí, nechat vypotit a pak opláchnout a osušit. Takto upravené lilky nebudou tolik přijímat olej a také se zbaví případné hořkosti. Využití lilků je skutečně velmi mnohostranné. Jejich chuť výborně ladí s česnekem a různými bylinkami, mohou se smažit, grilovat, péct, plnit a zapékat či rozmělňovat na pyré. Jsou nepostradatelnou součástí mnoha indických pokrmů, ale také tureckého pokrmu imam bayildi a pyré bábá ghannúdž. Lilky nesmí chybět ani ve francouzském ratatouille či v řecké musace. Často se používají i v italské kuchyni, výborné jsou v lasagních a v jiných těstovinách.

 Skladování

Lilky spotřebujte co nejdříve, skladujte je max. dva dny v chladném prostředí.

 Sezóna

Lilky seženete po celý rok, ale jejich hlavní sezóna je od června do října.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Květáková polévka Květáková polévka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist