Recepty - lilek

Více z Zelenina ».

Lilek

Lilek známe také jako: baklažán

Recepty s lilkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Lilek baklažán je vynikající a mnohostranně využitelná zelenina, patří do rozsáhlé čeledi zahrnující brambory, rajčata a rulík zlomocný. Nejznámější odrůda lilku má podlouhlý tvar, lesklou, hladkou, temně fialovou slupku a měkkou bílou dužninu se světle hnědými semínky. Lilky pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny a do Evropy byly dovezeny asi ve 13. století Araby.

 Rady při nákupu

Lilky prodávají ve všech supermarketech a zelinářstvích. Kupujte jen ty s lesklým, pevným a neporušeným povrchem bez skvrn. Kalich musí být zelený a neoschlý.

 Využití v kuchyni

Nevýhodou lilků je, že velmi snadno nasávají olej. Je proto dobré, posypat je před přípravou solí, nechat vypotit a pak opláchnout a osušit. Takto upravené lilky nebudou tolik přijímat olej a také se zbaví případné hořkosti. Využití lilků je skutečně velmi mnohostranné. Jejich chuť výborně ladí s česnekem a různými bylinkami, mohou se smažit, grilovat, péct, plnit a zapékat či rozmělňovat na pyré. Jsou nepostradatelnou součástí mnoha indických pokrmů, ale také tureckého pokrmu imam bayildi a pyré bábá ghannúdž. Lilky nesmí chybět ani ve francouzském ratatouille či v řecké musace. Často se používají i v italské kuchyni, výborné jsou v lasagních a v jiných těstovinách.

 Skladování

Lilky spotřebujte co nejdříve, skladujte je max. dva dny v chladném prostředí.

 Sezóna

Lilky seženete po celý rok, ale jejich hlavní sezóna je od června do října.

 
 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát -...
TOPlist