Recepty - lanýž

Více z Houby ».

Lanýž

Recepty s lanýžem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Lanýže a víno  

Lanýž je druh vzácné houby vyskytující se kolem kořenů listnatých stromů v oblasti Francie, Itálie či Chorvatska. Na našem území se vyskytuje také, ale jeho sběr je pod pokutou přísně zakázán. Lanýže rozdělujeme na tři typy – černý letní, černý zimní a bílý.

 Rady při nákupu

Lanýže zakoupíte v čerstvém stavu ve specializovaných obchodech. Jedná se po kaviáru o druhou nejdražší surovinu, a proto počítejte s vysokou cenou. Za kilogram lanýžů zaplatíte v závislosti na typu a kvalitě zhruba od 11 000 Kč za černé lanýže do 280 000 Kč za bílé lanýže. Na druhou stranu, při vaření jich spotřebujete jen malé množství.

 Využití v kuchyni

Na omeletu z šesti vajec budete potřebovat 150 g, na omáčku k těstovinám pouze 20 g. Lanýži můžete dochutit také rizoto. Před úpravou lanýže důkladně očistěte a ponořte do vody. Po vyjmutí z vody jemně odstraňte zbylé nečistoty. Použít můžete syrových nakrájených lanýžů, případně je lehce prohřejte. Vyvarujte se kombinací s výraznými sýry, solí a kořením.

 Skladování

Čerstvé lanýže vydrží při vhodném skladování zhruba dva týdny. Jsou-li lanýže měkčí, zpracujte je raději o něco dříve. Lanýže uskladněte v temnu a chladu. Odborníci radí, abyste je uložili do vrstvy rýže, která pohltí vlhkost a zabrání tak rozvoji plísně.

 Lanýže a víno

V restauraci vám s výběrem vína rád poradí zkušený sommelier. Doma vyzkoušejte jednoduchý pokrm z lanýžů v kombinaci s vínem podle připravovaného receptu. K rizotu odborníci doporučují červené a k těstovinám spíše sušší bílé víno.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

včera | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist