Recepty - lanýž

Více z Houby ».

Lanýž

Recepty s lanýžem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Lanýže a víno  

Lanýž je druh vzácné houby vyskytující se kolem kořenů listnatých stromů v oblasti Francie, Itálie či Chorvatska. Na našem území se vyskytuje také, ale jeho sběr je pod pokutou přísně zakázán. Lanýže rozdělujeme na tři typy – černý letní, černý zimní a bílý.

 Rady při nákupu

Lanýže zakoupíte v čerstvém stavu ve specializovaných obchodech. Jedná se po kaviáru o druhou nejdražší surovinu, a proto počítejte s vysokou cenou. Za kilogram lanýžů zaplatíte v závislosti na typu a kvalitě zhruba od 11 000 Kč za černé lanýže do 280 000 Kč za bílé lanýže. Na druhou stranu, při vaření jich spotřebujete jen malé množství.

 Využití v kuchyni

Na omeletu z šesti vajec budete potřebovat 150 g, na omáčku k těstovinám pouze 20 g. Lanýži můžete dochutit také rizoto. Před úpravou lanýže důkladně očistěte a ponořte do vody. Po vyjmutí z vody jemně odstraňte zbylé nečistoty. Použít můžete syrových nakrájených lanýžů, případně je lehce prohřejte. Vyvarujte se kombinací s výraznými sýry, solí a kořením.

 Skladování

Čerstvé lanýže vydrží při vhodném skladování zhruba dva týdny. Jsou-li lanýže měkčí, zpracujte je raději o něco dříve. Lanýže uskladněte v temnu a chladu. Odborníci radí, abyste je uložili do vrstvy rýže, která pohltí vlhkost a zabrání tak rozvoji plísně.

 Lanýže a víno

V restauraci vám s výběrem vína rád poradí zkušený sommelier. Doma vyzkoušejte jednoduchý pokrm z lanýžů v kombinaci s vínem podle připravovaného receptu. K rizotu odborníci doporučují červené a k těstovinám spíše sušší bílé víno.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist