Recepty - květák

Více z Zelenina ».

Květák

Květák známe také jako: karfiol

Recepty s květákem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Květák (lidově nazývaný karfiol) je nejjemnější košťálová zelenina. Má bílé zdužnatělé květenství, obklopené tmavě zelenými listy, které ho chrání před sluncem i před škůdci. Pokud listy chybí, květák žloutne. Běžně se pěstuje i u nás. Je poměrně zdravý, protože obsahuje hlavně vitamín C, v menším množství i vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Při hodnocení jeho složení nesmíme zapomenout na velký obsah vody, vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálních látek a malé množství tuků a mastných kyselin. Pěstuje se ze semínek, která se vysévají do skleníků nebo pařenišť nebo z předpěstovaných sazeniček. Květák potřebuje po celou vegetační dobu pravidelnou zálivku. Po vysazení je poměrně náchylný na mrazíky, proto se záhony často překrývají biotextilií, která jej chrání zároveň i proti biologickým škůdcům. Květák rozdělujeme na raný, letní, letně podzimní a zimní.

 Rady při nákupu

Květák můžeme téměř celoročně nakupovat v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny. V sezóně koupíme nejlepší kusy na trhu. Jednak je tam zaručená čerstvost a kromě toho bývá často i levnější. Čerstvý květák má souměrnou bílou růžici ukrytou ve svěžích zelených listech. Při nákupu je třeba si dát pozor na to, abychom kupovali zdravý kus, který není ovadlý, zažloutlý, začernalý (naplesnivělý) nebo nahnilý, případně olámaný nebo jinak poničený. Koupit můžeme i zmrazený květák. Je k dostání buďto jako jednodruhový nebo jako součást zeleninových směsí.

 Využití v kuchyni

Květák má typickou nasládlou chuť a intenzivní aroma, které se ještě zvýrazňuje při vaření ve vodě. Může se konzumovat syrový. Tak je zaručené zachování vitamínu C. Častěji ho ale tepelně zpracováváme. Může se vařit, dusit, gratinovat, smažit v těstíčku, trojobalu - Smažený květák v pivním těstíčku nebo jako květákové placičky, zapékat s vejci nebo připravovat jako mozeček. Může se ochucovat různými druhy koření. Připravují se z něj krémové polévky - Krémová, květáková polévka z Francie - Creme Dubarry, přidává se spolu s další zeleninou do vývarů, dělají se z něj přílohy k masům. Květák se může konzervovat sterilizací ve sladkokyselém nálevu nebo se běžně zmrazuje.

 Skladování

Skladuje se jako ostatní druhy zeleniny – v chladnu a temnu, za přiměřené vlhkosti vzduchu. Dlouho ale nevydrží, často začne brzy plesnivět, což se projeví černými skvrnami.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Chléb s celerem Chléb s celerem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist