Recepty - kuskus

Recepty s kuskusem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kuskus je oblíbený zejména v severoafrické kuchyni, odkud se rozšířil do celého středomoří a odtud v posledních letech i k nám. Na první pohled je trochu podobný jáhlám nebo pohance. Jedná se o spařenou tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo i prosa. Kuskus se nevaří, pouze se zalévá horkou vodou. Jedná se o hlavní pokrm nebo přílohu k různým jídlům. Jako studený se kombinuje s mořskými plody. Také se užívá pro přípravu sladkých dezertů se sušeným ovocem. Hotový kuskus je svou chutí i vzhledem velmi podobný dalšímu cizokrajnému jídlu – bulguru. Bulgur ale není krupice, ale pšeničná kaše. Kuskus je velmi lehce stravitelný, ale má vysoký glykemický index (dobře zasytí). Proto se doporučuje při hubnutí nebo při dietách na čištění organizmu.

 Rady při nákupu

Kuskus je nutné pečlivě vybírat. Vždy se vyplatí ho nakupovat ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou nebo biopotravinami. I tam je nutné ale zkontrolovat, jestli neobsahuje černá zrnka, která by ovlivňovala jeho chuť (jsou hořká a trpká). Neměl by se kupovat po záruční době. Pokrmy z něj potom nechutnají tak, jak by měly. Kuskus je k dostání v několika různých příchutích. Nejlepší je ale kupovat kuskus přírodní. Umělé příchuti mohou kuskus znehodnocovat. Mohou způsobovat nežádoucí zabarvení nebo slepení zrnek. Ochucování je vždy lepší přímo v kuchyni.

 Využití v kuchyni

Pro kuchyňské zpracování je vždy nejvhodnější kupovat neochucený naturální kuskus. Ten před vlastní úpravou protřepeme a opláchneme pod studenou vodou. Potom ho necháme okapat. Dále ho osolíme, případně přidáme některé druhy koření (pepř, zázvor, kari…), pokapeme ho olivovým olejem, zalijeme vroucí vodou a přikrytý ho necháme několik minut odležet. Potom ho promícháme, aby se neslepil. Dále se může doplnit zeleninou (rajčaty – Zapečená rajčata plněná kuskusem, salátovou okurkou, paprikou) nebo podávat společně s kuřecím masem osmaženým na olivovém oleji. Chutí pak trochu připomíná rizoto. Kuskus lze podávat i jako samostatnou přílohu a kombinovat ho s různými druhy pečených a grilovaných mas a zeleniny.

 Skladování

Kuskus by se měl skladovat na suchém a tmavém místě, ne ale v lednici nebo mrazáku.

 
 Váš příspěvek
 

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
TOPlist