Recepty - kuřecí prsa

Více z Maso ».

Kuřecí prsa

Kuřecí prsa známe také jako: kuřecí prsíčka

Recepty s kuřecími prsy  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

V české kuchyni je kuře velice oblíbené. Kuře patří mezi hrabavou drůbež, má jemné maso s malým obsahem tuku a vysokým podílem bílkovin (20 %) obsahuje také důležité minerální látky (dusík, draslík, železo, fosfor) a vitamíny (B1, B2, D). Kuřecí maso obecně je zdravé a vhodné i pro dietní stravu. Prsa jsou vlastně prsní svaly, které překrývají hrudní koš. Jsou z celého kuřete nejkvalitnější a nejemnější, neobsahují žádné kosti a šlachy. Maso na kuřecích prsou je bílé, libové, lehce stravitelné. Má nízkou energetickou hodnotu.

 Rady při nákupu

Kuřecí prsa se na trh dodávají buď chlazená nebo mrazená, bez kůže nebo s kůží. Nakoupit můžeme buď kuřecí prsa vážená (v řeznictví) nebo balená. Samostatným druhem jsou kuřecí prsa křehčená, která mají vyšší obsah vody v mase a jsou už ochucená. V prodejnách masa a lahůdek bývají k dostání i polotovary připravené na grilování, špízy z kuřecích prsou, obalované kuřecí řízky atd. Při nákupu kuřecích prsou je třeba věnovat pozornost možným vadám. Může se jednat o zapaření nebo hnilobu (u čerstvých nebo chlazených prsou) nebo o zatuchnutí či plíseň (u mrazených prsou). K zapaření může dojít při hromadném skladování dobře nevychlazeného masa. Projevuje se zápachem. Hniloba je poznat vizuálně šedou až nazelenalou barvou masa a nepříjemným zápachem. Stejně tak pohledem a čichem poznáme i plíseň a zatuchnutí.

 Využití v kuchyni

Kuřecí prsa jsou nejžádanějším masem z kuřete, protože jsou křehká, šťavnatá a dobře stravitelná. Buď je koupíme v obchodě, jak bylo popsáno výše, nebo je získáme oddělením z celého, chlazeného nebo mrazeného (po pozvolném rozmrazení) kuřete. Nejčastěji se tepelně upravují pečením, smažením, grilováním, vařením (ve vodě i v páře), dušením, a uzením. Před zpracováním se kuřecí prsa (kromě křehčených) většinou naklepávají. Často se také nakládají do různých kořenících směsí a nálevů a tak se marinují. Používají se na přípravu plátků, řízků, špízů, závitků, pokrmů čínské kuchyně nebo například se zeleninou – Kuřecí prsa s paprikou. Mohou se využít i ve studené kuchyni do kuřecích koktejlů a jako jedna ze složek obložených mís. Z kuřecích prsou se také vyrábí kuřecí šunka, kuřecí šunkový salám, kuřecí nářez a další uzeniny.

 Skladování

Chlazená a čerstvá kuřecí prsa hned po příchodu z nákupu uložíme do chladničky. Zmrazené maso rozmrazujeme těsně před zpracováním.

 
 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Karbanátky Karbanátky
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
TOPlist