Recepty - kuřecí prsa

Více z Maso ».

Kuřecí prsa

Kuřecí prsa známe také jako: kuřecí prsíčka

Recepty s kuřecími prsy  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

V české kuchyni je kuře velice oblíbené. Kuře patří mezi hrabavou drůbež, má jemné maso s malým obsahem tuku a vysokým podílem bílkovin (20 %) obsahuje také důležité minerální látky (dusík, draslík, železo, fosfor) a vitamíny (B1, B2, D). Kuřecí maso obecně je zdravé a vhodné i pro dietní stravu. Prsa jsou vlastně prsní svaly, které překrývají hrudní koš. Jsou z celého kuřete nejkvalitnější a nejemnější, neobsahují žádné kosti a šlachy. Maso na kuřecích prsou je bílé, libové, lehce stravitelné. Má nízkou energetickou hodnotu.

 Rady při nákupu

Kuřecí prsa se na trh dodávají buď chlazená nebo mrazená, bez kůže nebo s kůží. Nakoupit můžeme buď kuřecí prsa vážená (v řeznictví) nebo balená. Samostatným druhem jsou kuřecí prsa křehčená, která mají vyšší obsah vody v mase a jsou už ochucená. V prodejnách masa a lahůdek bývají k dostání i polotovary připravené na grilování, špízy z kuřecích prsou, obalované kuřecí řízky atd. Při nákupu kuřecích prsou je třeba věnovat pozornost možným vadám. Může se jednat o zapaření nebo hnilobu (u čerstvých nebo chlazených prsou) nebo o zatuchnutí či plíseň (u mrazených prsou). K zapaření může dojít při hromadném skladování dobře nevychlazeného masa. Projevuje se zápachem. Hniloba je poznat vizuálně šedou až nazelenalou barvou masa a nepříjemným zápachem. Stejně tak pohledem a čichem poznáme i plíseň a zatuchnutí.

 Využití v kuchyni

Kuřecí prsa jsou nejžádanějším masem z kuřete, protože jsou křehká, šťavnatá a dobře stravitelná. Buď je koupíme v obchodě, jak bylo popsáno výše, nebo je získáme oddělením z celého, chlazeného nebo mrazeného (po pozvolném rozmrazení) kuřete. Nejčastěji se tepelně upravují pečením, smažením, grilováním, vařením (ve vodě i v páře), dušením, a uzením. Před zpracováním se kuřecí prsa (kromě křehčených) většinou naklepávají. Často se také nakládají do různých kořenících směsí a nálevů a tak se marinují. Používají se na přípravu plátků, řízků, špízů, závitků, pokrmů čínské kuchyně nebo například se zeleninou – Kuřecí prsa s paprikou. Mohou se využít i ve studené kuchyni do kuřecích koktejlů a jako jedna ze složek obložených mís. Z kuřecích prsou se také vyrábí kuřecí šunka, kuřecí šunkový salám, kuřecí nářez a další uzeniny.

 Skladování

Chlazená a čerstvá kuřecí prsa hned po příchodu z nákupu uložíme do chladničky. Zmrazené maso rozmrazujeme těsně před zpracováním.

 
 Váš příspěvek
 

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Chilli con carne Chilli con carne
TOPlist