Recepty - kopřiva

Kopřiva známe také jako: kopřiva dvoudomá, kopřiva žahavka

Recepty s kopřivou  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Léčebné účinky, kosmetika  Skladování  Sezóna  

Kopřiva je levnou a hojně se vyskytující se surovinou. U nás je nejčastěji roste kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) a kopřiva žahavka (Urtica urens). Zatímco zahradníci se kopřiv zbavují, hospodyňky z nich připravují řadu pochoutek. Kopřivu lze zpracovat od kořene až k listům a využívá se k detoxikaci. Celá rostlina je pokryta žahavými chloupky, které při styku s pokožkou vyvolávají intenzivní pocit pálení. Právě toto požahání pokožky pomáhá podle babských rad proti revmatickým onemocněním.

 Rady při sběru

Nejčastěji naleznete kopřivy v oblastech potoků, polí, rumišť, zahrad i pastvin. Zpracovávejte nejlépe čerstvé, jen omyté kopřivy. Dbejte však na prostředí, kde je trháte. Rostliny, které rostou podél rušných cest či v místech a která jsou často chemicky ošetřovaná radíme nesbírat. Kopřiva lze podle vzhledu zaměnit za hluchavku - její listy však při sběru nepálí.

 Využití v kuchyni

Tradičně se kopřivy využívají v období Velikonoc. V této době se z mladých rostlinek připravují nejrůznější nádivky a polévky. Dále je možno kopřivy využít do placek, bramboráků, k masům nebo do omáček. Dá se zpracovat klasicky jako špenát.

 Léčebné účinky, kosmetika

Sušené kopřivy se hodí spíše pro bylinkářské účely do čajů a čajových směsí. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá list a nať, které se co nejdříve suší. Dále můžete z kopřiv připravovat nejrůznější kosmetické výrobky (tonikum na pleť a vlasy, léčivé koupele, tinktury aj.). Kopřiva se často využívá při výrobě šampónů, které působí proti lupům a vypadávání vlasů.

 Skladování

Sušené se hodí spíše pro bylinkářské účely do čajů a čajových směsí. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá list a nať, které se co nejdříve suší.

 Sezóna

Kopřivy rostou od časného jara do podzimu. Sbíráme je ideálně v období od května do konce září.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist