Recepty - kopřiva

Kopřiva známe také jako: kopřiva dvoudomá, kopřiva žahavka

Recepty s kopřivou  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Léčebné účinky, kosmetika  Skladování  Sezóna  

Kopřiva je levnou a hojně se vyskytující se surovinou. U nás je nejčastěji roste kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) a kopřiva žahavka (Urtica urens). Zatímco zahradníci se kopřiv zbavují, hospodyňky z nich připravují řadu pochoutek. Kopřivu lze zpracovat od kořene až k listům a využívá se k detoxikaci. Celá rostlina je pokryta žahavými chloupky, které při styku s pokožkou vyvolávají intenzivní pocit pálení. Právě toto požahání pokožky pomáhá podle babských rad proti revmatickým onemocněním.

 Rady při sběru

Nejčastěji naleznete kopřivy v oblastech potoků, polí, rumišť, zahrad i pastvin. Zpracovávejte nejlépe čerstvé, jen omyté kopřivy. Dbejte však na prostředí, kde je trháte. Rostliny, které rostou podél rušných cest či v místech a která jsou často chemicky ošetřovaná radíme nesbírat. Kopřiva lze podle vzhledu zaměnit za hluchavku - její listy však při sběru nepálí.

 Využití v kuchyni

Tradičně se kopřivy využívají v období Velikonoc. V této době se z mladých rostlinek připravují nejrůznější nádivky a polévky. Dále je možno kopřivy využít do placek, bramboráků, k masům nebo do omáček. Dá se zpracovat klasicky jako špenát.

 Léčebné účinky, kosmetika

Sušené kopřivy se hodí spíše pro bylinkářské účely do čajů a čajových směsí. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá list a nať, které se co nejdříve suší. Dále můžete z kopřiv připravovat nejrůznější kosmetické výrobky (tonikum na pleť a vlasy, léčivé koupele, tinktury aj.). Kopřiva se často využívá při výrobě šampónů, které působí proti lupům a vypadávání vlasů.

 Skladování

Sušené se hodí spíše pro bylinkářské účely do čajů a čajových směsí. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá list a nať, které se co nejdříve suší.

 Sezóna

Kopřivy rostou od časného jara do podzimu. Sbíráme je ideálně v období od května do konce září.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist