Recepty - kapr

Recepty s kaprem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kapr je sladkovodní ryba, kterou máme spojenou s Vánocemi. Typičtí jsou paprskovitými ploutvemi a zaobleným tvarem. Chová se v rybnících hlavně na Třeboňsku a Českobudějovicku. Kapří maso obsahuje nezbytné bílkoviny a omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které utužují lidské zdraví.

 Rady při nákupu

U nákupu kapra neplatí pravidlo čím větší, tím lepší. Velicí kapři nemají dobré maso, a proto by se měli při výlovu pouštět zpět do vody. Ne všichni rybáři to činí. Ideální hmotnost kupovaného kapra jsou 3-4 kg, max. 5 kg. Kontrolujeme též, zda nemá kalné oči či velmi silný bahnitý zápach. Čerstvé ryby pořídíme v sezóně Vánoc ve výlovech a před supermarkety. Přes rok ve velkých supermarketech, prodejnách živých ryb a na rybích trzích. Mražené kapry mají téměř v každém obchodě s potravinami.

 Využití v kuchyni

Při konzumaci musíme dávat pozor na drobné kůstky, které maso obsahuje. Pokud vám vadí zápach ryb, spolehlivě ho odstraníte, pokud maso naložíte na pár hodin do mléka nebo při jeho přípravě přidáte do trouby vodu s citrónem či octem. Kapra pečeme, dusíme, smažíme, restujeme, grilujeme, dáváme do aspiku, polévek, omáček, slaných koláčů, nákypů, k těstovinám, rýži a do kuskusu. Ze staročeské kuchyně známe nakyslého Kapra na modro či nasládlého Kapra na černo. Notoricky známé recepty kapra po námořnicku či po mlynářsku zná každá kuchařka. Tato ryba si nejlépe rozumí s vínem, česnekem, ovocem, pivem a ořechy.

 Skladování

Kapří maso vydrží v ledničce maximálně pět dní. V mrazáku skladujeme několik měsíců při teplotě 18 °C.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist