Recepty - jehněčí maso

Více z Maso ».

Jehněčí maso

Recepty s jehněčím masem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s vínem  

Toto velmi oblíbené maso mnoha kuchyní celého světa pochází z mladých ovcí a je vysoce ceněné, zejména pro svou typickou vůni, chuť a pro své výživové hodnoty. Jehněčí maso je dietní, lehce stravitelné, obsahuje plno vitamínů, minerálních látek a po správné úpravě se z něj stává opravdová delikatesa pro gurmány.

 Rady při nákupu

Jehněčí maso se prodává zmražené nebo čerstvé (mleté nebo v kusech). Doporučuje se zpracovávat vždy to čerstvé a nemražené, které seženete v lepším řeznictví, ve větších supermarketech s dobrým sortimentem masa nebo na eko farmě či na farmářském trhu. Úroveň nabídky je bohužel často velmi malá, ale minimálně na jaře a během Velikonoc by neměl být problém sehnat české jehněčí.

 Využití v kuchyni

Jehněčí maso určené pro kuchyňskou úpravu by mělo být vždy dobře vyzrálé, odblaněné a zbavené všech šlach. Každá část jehněčího masa vyžaduje jinou úpravu. Celá kýta, hřbet, bok a plec jsou vhodné na pečení, kotlety z hřbetu a plátky z kýty jsou ideální kromě pečení také na smažení či grilování. Chuť tohoto masa ladí s česnekem, rozmarýnem - Jehněčí lýtka na rozmarýnu , zázvorem, s divokým kořením či s červeným vínem. S jehněčím masem se často setkáte v řecké, indické či chorvatské kuchyni a to v pokrmech jakými je např. musaka, jehněčí kari nebo suvlaki.

 Skladování

Čerstvě koupené maso skladujte v lednici a to max. 3 dny, vakuově balené maso má datum spotřeby označený na obalu.

 Sezóna

Jehněčí maso je typickým velikonočním pokrmem a také v té době má tu nejlepší kondici.

 Snoubení s vínem

Při vinném párováni musíme brát v úvahu způsob úpravy, např. k jehněčí pečeni na rozmarýnu je vhodnější plnější červené víno, ale k jemnějším úpravám jsou vhodná i vyzrálejší bílá vína, lehká červená vína či ovocná rosé.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.04.12 18:01

xxxx

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 330 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Karbanátky Karbanátky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist