Recepty - fazolové lusky

Více z Zelenina ».

Fazolové lusky

Recepty s fazolovými lusky  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Fazolové lusky řadíme mezi zeleninu, která se nechá pěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Říká se, že čím více fazolí se sklidí, tím více jich naroste. To je opodstatněné tím, že se fazole sklízejí téměř celé léto. Se sklizní se začíná přibližně už v červnu (jakmile se při ostrém ohnutí zlomí). Otrhávají se přibližně jednou týdně. To podporuje růst nových květů a zrání nových plodů. Na jedné rostlině se dá vypěstovat až dva kilogramy fazolí.

 Rady při nákupu

Pokud si fazole nevypěstujete sami, můžete je čerstvé koupit nejlépe v tržnici nebo na farmářských trzích. Zdravé fazolové lusky jsou světle zelené bez černých skvrn, které předznamenávají plíseň. Také je třeba dát pozor, aby lusky nebyly napadené sviluškou. Koupit se nechají také v supermarketu. Tam už ale čerstvost nebývá natolik zaručena, přestože se dovážejí ve speciálně upravených vozech. Fazolové lusky se také konzervují zmrazováním nebo nakládáním do slaného nálevu.

 Využití v kuchyni

Fazolové lusky se musejí tepelně upravovat, protože syrové jsou jedovaté. Před použitím se doporučuje odstranit stopky, které jsou poměrně tvrdé. V kuchyni se upravují nejčastěji vařením v páře, dušením, grilováním, podávají se jako příloha se slaninou, nebo bývají součástí dušených zeleninových směsí a salátů. Připravují se také na smetaně s hovězím masem – Fazolky na smetaně se sušenými rajčaty a bramborem. Odvar z nich není gastronomickou lahůdkou, ale má léčebný účinek při léčbě cukrovky, ledvinových potížích a kožních problémech.

 Skladování

Skladují se jako ostatní druhy zeleniny – v chladnu a temnu, za přiměřené vlhkosti vzduchu, v dobře větratelných skladech.

 
 Váš příspěvek
 
gabi
550 příspěvků 05.05.12 12:57

je vidiet, ze autor prispevkov sa zial v tejto problematike zrejme nevyzna a bezducho opisuje z internetu…

  • „Zdravé fazolové lusky jsou světle zelené bez černých skvrn“

…podotykam, ze fazulove lusky mozu byt zlte, zelene, rozne strakate, fialove…

  • „Také je třeba dát pozor, aby lusky nebyly napadené sviluškou“

…bolo by dobre napisat ako sa take napadnutie sviluskou prejavuje na luskoch, aby sme sa mohli vyhnut nakupovaniu takto znehodnotenej zeleniny…

  • „Odvar z nich není gastronomickou lahůdkou, ale má léčebný účinek při léčbě cukrovky, ledvinových potížích a kožních problémech“

…na liecebne ucely sa nepouzivaju fazulove lusky, o ktorych sa pise v clanku, ale vysuseny „obal“ zrelej fazule po vyluskani…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky -...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
TOPlist