Recepty - droždí

Recepty s droždím  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Základem droždí jsou kvasinky, které dokáží přeměnit přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol - ten se při pečení odpaří - a na oxid uhličitý. Ten potom dodává pečivu objem a zlepšuje jeho chuť. Droždí se vyrábí v drožďárnách, které jsou připojeny k některým lihovarům. Používá se při přípravě pokrmů (pekařství, cukrářství aj.), dále se využívá ve vinařství, v kosmetice a lékařství (pro vysoký obsah vitamínů řady B se užívá i k léčení kožních onemocnění), jako krmivo pro zvířata nebo jako zvýrazňovač chuti (při výrobě sýrů nebo masa).

 Rady při nákupu

Běžně je u nás droždí k dostání jako droždí lisované. To je stále ještě rozšířeno nejvíce z finančních i praktických důvodů. Je formováno do cihliček. Má světle šedou až bílou barvu a velmi drobivou strukturu. Prodává se vážené (v obchodě se rozvažuje nejčastěji po 50g nebo 100g, - dříve navážil prodavač na přání zákazníka jakékoliv množství z cihličky o hmotnosti 500 g) nebo balené v kostičkách o hmotnosti 42 g. Dále se můžeme setkat s droždím tekutým, granulovaným, aktivním sušeným, instantním a výjimečně i s mraženým

 Využití v kuchyni

Droždí se využívá ke kypření pečiva (chleba, bílého pečiva, jemného pečiva, kynutých moučníků, vánoček - Báječně vláčná starodávná vánočka z Moravy, mazanců), ale třeba také do kynutých knedlíků nebo do lívanců. Před použitím je vždy nejlepší nechat vzejít kvásek. Droždí nadrobíme do vlažného mléka, které osladíme. Nesmí hlavně přijít do styku se solí. To by nevzešlo. Když nám vzejde, přidáme ho do mouky, zamícháme, přidáme ostatní přísady a necháme na teplém místě aspoň půl hodiny nebo hodinu kynout. Záleží na tom, jak je těsto tuhé. Řidší těsta nakynou rychleji, tuhá kynou i několik hodin.

 Skladování

Lisované droždí se skladuje v suchu a v chladu. Má omezenou dobu trvanlivosti. Starší droždí ztmavne a je specificky cítit. Skladujeme-li ho ještě déle, může zplesnivět nebo začne téct. V takovém případě je už nepoužitelné. Delší trvanlivost má např. instantní, granulované nebo sušené droždí, která se v naší kuchyni také běžné používají.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist