Recepty - cizrna

Více z Luštěniny ».

Cizrna

Recepty s cizrnou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Cizrna je plodem asi půlmetrové rostliny cicer beraní, která se pěstuje nejhojněji v Indii a Turecku. Cizrna (nebo také římský hrách) snižuje cholesterol a působí proti stresu. Obsahuje bílkoviny a vápník, často tak nahrazuje maso vegetariánům. Tato velmi vydatná, zdravá a chutná luštěnina má pod měkkou slupkou lahodnou dužinu s lehce sladkou, mléčnou a ořechovou chutí.

 Rady při nákupu

Cizrna se prodává sterilovaná v konzervě, sušená v sáčku nebo naklíčená na plastovém tácku překrytém folií. Je k dostání běžně ve větších supermarketech. Pohybuje se v různých cenových relacích. Levnější je cizrna sušená, ale její úprava je náročnější. Konzervovaná i naklíčená cizrna je připravená ihned ke zpracování.

 Využití v kuchyni

Sušená cizrna se nejprve nechá alespoň na 1–2 dny nabobtnat ve vodě. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když cizrnu necháte klíčit až 2 dny a pravidelně vyměňujete vodu. Je důležité, aby se voda při tomto procesu nezačala kazit! Po nabobtnání se cizrna slije, odstraní se tmavé, nevyklíčené kuličky a vaří se v čisté vodě 1–2 hodiny. Ačkoli cizrna nadýmá jen málo, doporučuje se vařit ji s různými bylinkami, např. s bazalkou, saturejkou nebo tymiánem. Pokud máte problémy s trávením, je dobré cizrnu pro lepší stravitelnost oloupat. Cizrnu je možné konzumovat i syrovou po naklíčení (takto upravená cizrna nenadýmá vůbec). Sterilovanou cizrnu pouze slijte z nálevu a propláchněte. Práce s takto koupenou cizrnou je tedy mnohem jednodušší. Chuť cizrny dobře ladí s kvalitními olivovými oleji, se sušenými rajčátky, s česnekem, koriandrem, římským kmínem, pečenými paprikami, ale třeba také s tofu. Hodí se na přípravu pomazánek, kaší, různých salátů, k těstovinám a do polévek. Velice známá je španělská polévka garbanzo, cizrnová kaše hummus nebo falafel.

 Skladování

Sušená a sterilovaná cizrna se skladuje v suchém a chladném prostředí. Naklíčenou cizrnu můžete nechat až týden v lednici, stejně tak otevřenou sterilovanou cizrnu.

 
 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle...
TOPlist