Recepty - cizrna

Více z Luštěniny ».

Cizrna

Recepty s cizrnou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Cizrna je plodem asi půlmetrové rostliny cicer beraní, která se pěstuje nejhojněji v Indii a Turecku. Cizrna (nebo také římský hrách) snižuje cholesterol a působí proti stresu. Obsahuje bílkoviny a vápník, často tak nahrazuje maso vegetariánům. Tato velmi vydatná, zdravá a chutná luštěnina má pod měkkou slupkou lahodnou dužinu s lehce sladkou, mléčnou a ořechovou chutí.

 Rady při nákupu

Cizrna se prodává sterilovaná v konzervě, sušená v sáčku nebo naklíčená na plastovém tácku překrytém folií. Je k dostání běžně ve větších supermarketech. Pohybuje se v různých cenových relacích. Levnější je cizrna sušená, ale její úprava je náročnější. Konzervovaná i naklíčená cizrna je připravená ihned ke zpracování.

 Využití v kuchyni

Sušená cizrna se nejprve nechá alespoň na 1–2 dny nabobtnat ve vodě. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když cizrnu necháte klíčit až 2 dny a pravidelně vyměňujete vodu. Je důležité, aby se voda při tomto procesu nezačala kazit! Po nabobtnání se cizrna slije, odstraní se tmavé, nevyklíčené kuličky a vaří se v čisté vodě 1–2 hodiny. Ačkoli cizrna nadýmá jen málo, doporučuje se vařit ji s různými bylinkami, např. s bazalkou, saturejkou nebo tymiánem. Pokud máte problémy s trávením, je dobré cizrnu pro lepší stravitelnost oloupat. Cizrnu je možné konzumovat i syrovou po naklíčení (takto upravená cizrna nenadýmá vůbec). Sterilovanou cizrnu pouze slijte z nálevu a propláchněte. Práce s takto koupenou cizrnou je tedy mnohem jednodušší. Chuť cizrny dobře ladí s kvalitními olivovými oleji, se sušenými rajčátky, s česnekem, koriandrem, římským kmínem, pečenými paprikami, ale třeba také s tofu. Hodí se na přípravu pomazánek, kaší, různých salátů, k těstovinám a do polévek. Velice známá je španělská polévka garbanzo, cizrnová kaše hummus nebo falafel.

 Skladování

Sušená a sterilovaná cizrna se skladuje v suchém a chladném prostředí. Naklíčenou cizrnu můžete nechat až týden v lednici, stejně tak otevřenou sterilovanou cizrnu.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Bonduelle Vapeur - zelenina na páře!

10.04.14 | Zelenina je základ jídelníčku, to ví zřejmě každý, ale co její kvalita? Nemá smysl jíst od rána do večera zeleninu, která již dávno ztratila všechny hodnotné vitamíny! (číst dále)

 

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
TOPlist