Recepty - borůvky

Více z Ovoce ».

Borůvky

Recepty s borůvkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Borůvka je lidové označení pro rostlinu brusnice borůvka. Je to rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice. Rostliny jako takové tvoří rozvětvené keříky, které jsou 10 – 50 cm vysoké, mají okrouhlé vejčité listy a jsou také lidově označovány jako borůvčí. Borůvka se vyskytuje v jehličnatých (zejména borových), smíšených i listnatých lesích od nížin až po vysokohorská pásma v Evropě, Asii a Severní Americe. Borůvka má své využití kromě gastronomie i v léčitelství. Léčivé účinky mají zejména listy, které obsahují glukoniny a třísloviny. Plody jsou malé, modročerné kuličky, asi jako hrášky, v průměru 0,3 – 2 cm. Na povrchu mají tenkou slupku, uvnitř jsou naplněné tekutou až rosolovitou šťávou s velkým množstvím zrníček (semínek). Jejich modrofialové barvivo je při potřísnění špatně odstranitelné. Plody borůvek jsou stejně jako listy léčivé: pomáhají při střevních onemocněních a průjmech, zlepšují imunitu, pomáhají při léčbě zánětů močových cest a zvyšují množství moči (to pomáhá při odvodňování organismu a snižování otoků), léčí šeroslepost a zlepšují noční vidění, snižují hladinu cholesterolu v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, prospívají při regeneraci sliznic, jsou vhodné na hubnutí, mají tišící a protistresový účinek.

 Rady při nákupu

Čerstvé borůvky koupíme v ovoci a zelenině, velkých supermarketech i ve stáncích při hlavních silnicích během celého léta. Vybíráme hladké plody, ze kterých neteče šťáva.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se borůvky mohou konzumovat syrové, zavařovat jako kompot, marmeláda či džem, nechají se sušit i zmrazovat. Čerstvé i konzervované se využívají v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel. Sladká omáčka, tzv. žahour, se podává na lívance. Borůvková marmeláda je výborná na vdolky. Čerstvými nebo mraženými borůvkami se mohou plnit ovocné knedlíky. Také borůvkový koláč z kynutého těsta nebo borůvková bublanina jsou jedinečné. Dá se připravit jak z čerstvých, tak kompotovaných borůvek. Borůvkové dorty - Nepečený dort s borůvkami, zákusky, poháry, koktejly a zmrzliny zatraktivní každou cukrárnu.

 Skladování

Čerstvé plody skladujeme krabičce bez víčka v ledničce, sušené na chladném a suchém místě.

 Sezóna

Plody dozrávají v pozdním červenci, sbírají se až do září.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist