Recepty - banán

Více z Ovoce ».

Banán

Recepty s banánem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Banán je ovoce podlouhlého tvaru se žlutou slupkou. Původně pochází z Asie, na český trh ho dovážíme z Ekvádoru, Kolumbie, Kostariky a Dominikánské republiky. Trhají se ještě zelené banány, které během dopravy dozrají. Jako většina ovoce obsahuje banán vitamíny A, B, C, minerální látky jako hořčík, vápník, železo, zinek, ale především je zdrojem draslíku, který zbavuje tělo vody. Považuje se za rychlý zdroj energie kvůli vyššímu obsahu cukru. Díky vláknině podporuje trávení.

Banán je vhodné servírovat po velmi ostrém jídle, protože rychle zamezí pálení v ústech. Banán má své místo i v kosmetice, kdy se přidává do výživových masek na obličej, zábalů i vlasových přípravků.

 Rady při nákupu

Banány seženeme v supermarketech, ovoci a zelenině po celý rok. Sušené plátky máčené v jogurtu, karobu či čokoládě seženeme i v obchodech se zdravou výživou. Nahnědlé plody nekupujeme, ačkoliv hnědé skvrnky mohou být jen známkou otlačení. Nazelenalé ovoce snadno dozraje při pokojové teplotě.

 Využití v kuchyni

Oloupané banány se nejčastěji používají do koláčů, moučníků, koktejlů, pohárů, palačinek, sladkých chlebíčků, bábovek, pudinků, marmelád a ovocných špízů. Lze je smažit, flambovat, zapékat, grilovat, péci či jen polít čokoládou. Děti ocení sladkou banánovou pomazánku. Hodí se také k plnění mas nebo jako příloha ke steakům.

 Skladování

Nikdy neskladujeme banány v ledničce, jelikož se rychle kazí a hnědnou. Zelené banány rychle dozrají při pokojové teplotě v papírovém sáčku. Pokud chceme zrání banánů zpomalit, skladujeme na chladném, tmavém místě.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist