Recepty - avokádo

Více z Ovoce ».

Avokádo

Recepty s avokádem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Avokádo má své místo v lidském jídelníčku, ale můžeme ho zakoupit i v květinářství jako pokojovou rostlinu. Ovoce hruškovitého tvaru s tvrdou, kulatou peckou uvnitř bývá někdy považováno i za zeleninu. Zralé avokádo má tmavě zelenou či fialovou slupku a světle zelenou dužninu. Tmavě fialové avokádo pochází ze Střední a Jižní Ameriky. V Evropě je k dostání tmavě zelený plod, který do Česka dovážíme především ze Španělska. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamíny řady A, B, C. Hodí se tak i pro vegetariánskou stravu či těhotné ženy. Avokádo se v hojné míře využívá pro pleťové masky, šampony či vlasové kúry, díky vysokému obsahu tuku především pro citlivou pleť. Měli bychom ho ukrýt před domácími mazlíčky, pro které je toxické a může způsobit jejich smrt.

 Rady při nákupu

Čerstvé avokádo lze koupit v supermarketech, ovoci a zelenině či v květinářství po celý rok. Na jeho povrchu by neměly být znatelné otlačeniny ani žádné náznaky plísně či černých flíčků. Pokud si koupíte avokádo příliš tvrdé, můžete ho nechat dozrát na chladném místě v papírovém obalu. Přezrálé plody poznáme tak, že při jejich zmáčknutí zůstane v ovoci viditelná známka otlačení. Zpracované avokádo je k dostání ve formě pomazánek, dipů, past, oleje aj.

 Využití v kuchyni

Čerstvé avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku a poté oloupeme. Vydlabeme dužninu a rozmačkáme vidličkou. Aby nezhořklo, zakápneme jej citrónovou šťávou. Takto připravené ho přidáváme do salátů, pomazánek, omáček, koktejlů nebo jím plníme zeleninu. Půlky avokáda lze zapékat v troubě, smažit v těstíčku či péci jako slaný koláč. Specialitou je tatarák z avokáda či Guacamole – avokádový dip. V tekutém stavu se prodává jako avokádový likér.

 Skladování

Avokádo skladujeme při pokojové teplotě. Rozhodně nepatří do ledničky, kde může pod slupkou zčernat.

 Sezóna

Sezóna avokáda trvá od května do srpna.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Chléb s celerem Chléb s celerem
TOPlist