Recepty - artyčok

Více z Zelenina ».

Artyčok

Recepty s artyčokem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Artyčok je velmi unikátní delikatesa plná vitamínů, ale u nás bohužel často opomíjená. Část, kterou jíme, je vlastně poupě rostliny a existuje plno druhů. Artyčok je zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a je známý pro své afrodiziakální účinky. Má nízký obsah sodíku a neobsahuje žádný tuk. Jeden artyčok obsahuje pouze 25 kalorií.

 Rady při nákupu

Artyčoky je možné koupit v syrovém stavu nebo naložené. Ty naložené se dají pořídit poměrně běžně po celý rok ve větších supermarketech nebo v obchodech s italskými pochutinami. Sehnat syrové artyčoky je někdy náročnější, ale v sezóně je nejspíš objevíte. Soustřeďte se při nákupu na jejich čerstvost, musí mít pevné listy a nesmí vypadat seschle.

 Využití v kuchyni

Artyčok určitě není vhodná surovina pro fast food kuchyni. Jejich příprava je poměrně zdlouhavá, ale velice zajímavá. Konzumují se syrové, vařené nebo dušené, grilované, smažené či nakládané. Po odstranění vrchních lístků se seřízne celý stonek a pak i horní čtvrtina bulvy. Takto připravený artyčok se vloží do okyselené vody z důvodu zachování barvy (1 lžíce octa nebo citrónové šťávy na 1 litr vody) a vaří se asi 25-45 minut. Nejčastěji se artyčoky konzumují uvařené a pokapané olivovým olejem. Odtrhávají se z nich jednotlivé lístky a ty se namáčejí do různých dipů a omáček. Artyčoky je možné naplnit všemožnými náplněmi - Artyčoky alla Romana, např. kuskusem nebo mletým masem. Dají se také zapékat na různé způsoby, přidávat do omelet nebo třeba k těstovinám. Artyčoky jsou i výbornou přílohou ke steakům. S nakládanými artyčoky se nejčastěji můžeme setkat u předkrmů, na různých malých chuťovkách nebo na pizze.

 Skladování

Konzervované artyčoky se skladují v suchém, chladném prostředí. Čerstvé artyčoky se uchovávají neomyté, vydrží maximálně 3 dny v lednici. Uvařené artyčoky je potřeba sníst ihned.

 Sezóna

Hlavní sezóna artyčoků je počátkem jara (hlavně březen - duben) a na podzim.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Chléb s celerem Chléb s celerem
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist