Recepty - artyčok

Více z Zelenina ».

Artyčok

Recepty s artyčokem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Artyčok je velmi unikátní delikatesa plná vitamínů, ale u nás bohužel často opomíjená. Část, kterou jíme, je vlastně poupě rostliny a existuje plno druhů. Artyčok je zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a je známý pro své afrodiziakální účinky. Má nízký obsah sodíku a neobsahuje žádný tuk. Jeden artyčok obsahuje pouze 25 kalorií.

 Rady při nákupu

Artyčoky je možné koupit v syrovém stavu nebo naložené. Ty naložené se dají pořídit poměrně běžně po celý rok ve větších supermarketech nebo v obchodech s italskými pochutinami. Sehnat syrové artyčoky je někdy náročnější, ale v sezóně je nejspíš objevíte. Soustřeďte se při nákupu na jejich čerstvost, musí mít pevné listy a nesmí vypadat seschle.

 Využití v kuchyni

Artyčok určitě není vhodná surovina pro fast food kuchyni. Jejich příprava je poměrně zdlouhavá, ale velice zajímavá. Konzumují se syrové, vařené nebo dušené, grilované, smažené či nakládané. Po odstranění vrchních lístků se seřízne celý stonek a pak i horní čtvrtina bulvy. Takto připravený artyčok se vloží do okyselené vody z důvodu zachování barvy (1 lžíce octa nebo citrónové šťávy na 1 litr vody) a vaří se asi 25-45 minut. Nejčastěji se artyčoky konzumují uvařené a pokapané olivovým olejem. Odtrhávají se z nich jednotlivé lístky a ty se namáčejí do různých dipů a omáček. Artyčoky je možné naplnit všemožnými náplněmi - Artyčoky alla Romana, např. kuskusem nebo mletým masem. Dají se také zapékat na různé způsoby, přidávat do omelet nebo třeba k těstovinám. Artyčoky jsou i výbornou přílohou ke steakům. S nakládanými artyčoky se nejčastěji můžeme setkat u předkrmů, na různých malých chuťovkách nebo na pizze.

 Skladování

Konzervované artyčoky se skladují v suchém, chladném prostředí. Čerstvé artyčoky se uchovávají neomyté, vydrží maximálně 3 dny v lednici. Uvařené artyčoky je potřeba sníst ihned.

 Sezóna

Hlavní sezóna artyčoků je počátkem jara (hlavně březen - duben) a na podzim.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist