Vaření rýže

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Celerka
35 příspěvků 07.01.03 03:32
Vaření rýže

Chtěla bych poprosit o radu, jak uvařit rýži tak, aby byla krásně sypká a nelepila se. Nějak se mi to nedaří. Děkuji moc za odpověď!

Reakce:
 
Labužník ivca02
4 příspěvky 07.01.03 06:33
vaření rýže

mám jeden recert na dobrou rýži - na oleji rychle osmahneme opranou rýži, pak zalijeme vodou tak, aby vody bylo o prst více než rýže, doprostřed nádoby dáme celou cibuli, zapíchneme několik hřebíčků (koření) a dáme do velmi mírné trouby. Až se vody vyvaří, měla by rýže být hotová. Lze dělat i v remosce. Ivča

 
Celerka
35 příspěvků 10.01.03 02:59
Vaření rýže

Dík za radu. Vyzkouším a dám vědět jak se vše zdařilo.

 
Celerka
35 příspěvků 14.01.03 04:52

Zkouška proběhla výborně. Rýže se zdařila. Jen vody jsem musela přilít víc, jelikož po udaném množství byla rýže ještě trošku tvrdá. Takže díky moc!!!

 
Kopretinka
565 příspěvků 14.01.03 13:55
Vaření rýže

Já pokud chci uvařit sypkou rýži, tak si vždycky kupuju rýži v sáčcích od Vitany. Ale pozor. Ne červenou krabičku ale modrou. Vaří se po vložení do vody přesně 30 minut, nikdy není rozvařená a je vždycky sypká. S tou červenou dobré zkušenosti nemám, vždycky byla tvrdá nebo zase moc měkká a rozvařená. Zkus si koupit menší balení po 4 sáčcích a uvidíš jestli ti bude vyhovovat.

 
Labužník ivca02
4 příspěvky 16.01.03 01:16

Celerko, omlouvám se, to s tím množstvím vody jsem zapomněla napsat, je to vždycky tak. Jsem ráda, že se rýže zdařila, já musím říct, že je moc dobrá i samotná, nebo jen s trochou nějaké zeleniny. Zdraví ivča

 
Labužník ivca02
4 příspěvky 16.01.03 01:16

Celerko, omlouvám se, to s tím množstvím vody jsem zapomněla napsat, je to vždycky tak. Jsem ráda, že se rýže zdařila, já musím říct, že je moc dobrá i samotná, nebo jen s trochou nějaké zeleniny. Zdraví ivča

 
iva  04.05.03 08:41
Vaření rýže

souhlasím s Ivčou. Základ je osmahnout na trošce tuku (nejdříve propláchnout v několika vodách). Abych nemusela rozehřívat velkou troubu, dávám rýži na 20 min. do mikrovlnky.

 
penda
4753 příspěvků 24.03.04 10:58
malá rada navíc...(možná dvě...nebo tři...)

pokud už se rýže rozvaří a zrovna čekáte hosty, pro které chcete jen to nejlepší, zkuste rýži omýt studenou vodou a nechat dobře okapat. Pak ji rozprostřete na pergamenový papír a dejte na 30 minut do vyhřáté trouby. A Vaši chybičku nikdo nepozná…

Při vaření rýže se vyplatí přidat trochu citronové šťávy pro její sněhobílou barvu a máslo, které zabrání jejímu vykypění.

Rýže z předešlého dne chutná jako čerstvá, když ji v mikrotenovém sáčku vložíte na 5 minut do vařící vody.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 24.03.04 19:56
Asi vás překvapím,

ale já už hezkých …cet let vařím rýži jednoduše jako těstoviny: větší hrnec plný vody, když se začne vařit, přidám sůl a rýži, kterou jsem předem propláchla v cedníku v několika vodách. Od bodu varu vařím 13 minut, pak scedím a chvíli nechám vyjít páru. Je vždycky sypká. Údajně se takhle vaří rýže v Indii (nevím, já tam nebyla). Ale takhle uvařená rýže mne nikdy nezklamala.

 
penda
4753 příspěvků 25.03.04 13:53
Jenoféfo,

to je super způsob…díky za radu

 
Labužník Julka02
46 příspěvků 25.03.04 18:36
...

Můj způsob vaření rýže: (používám ho už pár let, je to nejlepší způsob jaký znám, rýže se nepřipaluje, je perfektně sypká):
V kastrolu s troškou olivového oleje lehce zesklovatět nasekanou cibuli, přidat 1 hrnek propláchnuté rýže, chvilku míchat a zalít 1 hrnkem vody, osolit, ev. okořenit (poměr rýže a vody je vždy 1:1, výjimka je rýže natural, k té přidávám o trošičku vody víc) a počkat až začně bublat. Troubu vyhřát na 180 st., kastrol přikrýt pokličkou a dát na 25 minut do trouby (rýže natural 35 minut). Netřeba hlídat, bude přesně akorát.
Výhoda tohoto receptu je, že rovnou k rýži přidávám různou zeleninu (kukuřice, hrášek, nakrájenou papriku) a koření, aby byla na talíři zajímavější.

 
alouch
56 příspěvků 26.03.04 08:45
V mikrovlnce

Rýži dělám v mikrovlnce takto: jeden hrnek „parboild“rýže propláchnout v cedníku, zalít třemi hrnky vody, přidat asi lžíci oleje, sůl, přikrýt folií nebo poklopem a dělat 20 - 25 minut při plném výkonu. Někdy se mi zdá ještě tvrdá, tak přileju další vodu a ještě chvíli vařím. To je základ, ale může se přidat cokoli - koření, bujón, zelenina, uzenina, maso…

 
1irena
589 příspěvků 26.03.04 13:01
13 minut

Odposlechla jsem onehdá rozhovor v čínském obchodě o vaření rýže. Jedna zcestovalá zákaznice tam uváděla stejný způsob -vaření ve vodě 13 minut a snad říkala něco o Thajsku(bez záruky), že tam ten způsob okoukala.

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 26.03.04 20:02
Moje vaření rýže,

četla jsem si příspěvky k vaření rýže a jsou mezi nimi zajímavé recepty. Já již několik let vařím úspěšně rýži podle rady, kterou jsem kdysi dostala od jednoho známého z Vietnamu: Před vařením rýži propláchnu pětkrát horkou vodou. Propláchnutou rýži dám do většího nízkého kastrolu a zaliji studenou vodou. Množství vody je dvojnásobek objemu rýže. Na plynovém sporáku rozpálím plotýnku, na ni postavím kastrol s rýží. Vodu rychle uvedu do varu, pak oheň ztlumím a vařím rýži ještě cca 7 minut - dokud se voda téměř nevyvaří. Potom oheň vypnu a rýži nechám pod pokličkou asi 10 - 15 minut dojít. Rýže je pěkně sypká a měkká tak akorát. Zdravím všechny a přeji pěkný den :)))

 
Majlen
1 příspěvek 29.11.04 18:16
rýže uvařená v posteli

Naučila jsem se uvařit rýži v peřinách. Jde to úplně bez námahy. Propláchnutou rýži trochu osmahnu na másle, zaleji vodou - na jeden hrnek rýže jeden a půl hrnku vody. Pro chuť přidávám celou cibuli, do které zapíchám čtyři hřebíčky-to koření néé opravdické hřebíky. Osolím. Celé uvedu do varu a nechám vařit jednu až dvě minuty. Přiklopím poklicí a celý hrnec zabalím do dvou nebo třech utěrek nebo starého ručníku, aby držely pevně poklici a nezamazala se mi peřina. S horkým hrncem letím do ložnice, pěkně vařící ho u:,–(ím na polštář a přikryji peřinou. Rýže je hotová asi za 40 minut, pěkná sypká, ale já ji tam nechám třeba dvě hodiny i déle. Ohromná výhoda je, že je připravená celou dobu, krásně teplá a nemusím ji ohřívat pro každého zvlášť, jak se mi courají na oběd.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 29.11.04 23:48
ryze

Ja nejcasteji varim testovinovou ryzi a postup je jak u testovin. Normalni varim ve varnem hrnci na ryzi.

 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 30.11.04 16:09
...

Mám dva zaručené recepty na vaření sypké rýže, ale vždy kupuji jen rýži Parboiled, před uvařením je šedá, ale po uvaření bílá, sypká a chutná:
1.
Propláchnout rýži pořádně teplou vodou, dát do kastrolu trochu olivového oleje a rýži osmahnou, přílít dvojnásobek vody, přidat cibuli a hřebíček (česnek, barvivo, hrášek, kukuřice, bylinky apod.) a vařit asi 15 - 18 minut, pak s kastrolem do peřin, alespoň na 1 hodinu, zaručeno!
2.
Tento způsob je na přípravu o něco delší, ale funguje také. Rýži připravíme dle varianty č. 1, ale vaříme pouze 5 minut. Pak rýži opláchneme ve vodě a dáme do sítka, nejlepší je staré sítko po babičce s dřevěnými rovnými okraji. Sítko umístíme na kastrol s vodou. S hora na sítko položíme pokličku a vaříme rýži vlastně v páře asi 20 minut (do měkka). Zaručeně bude sypká.

 
kamilac
14 příspěvků 30.11.04 23:42
Vaření rýže

Dělám totéž, co Jenoféfa. Navíc tam cmrndnu lžičku olivového oleje a malou cibuli se dvěma hřebíčky. Barvím to buď na bílo citronovou šťávou, nebo na žluto kurkumou, nebo ji vařím s kari jako pikantní přílohu k číně. Dobré chutnání všem

 
esmeralda
4799 příspěvků 01.12.04 06:31
Vaření rýže

Celerko, vařím rýži jako Alouch v mikrovlnce. Ale jednodušeji. Rýži neproplachuji. Dočetla jsem se že se tím odplaví cenné látky z povrchu. Tak tedy: do vhodné nádoby s vyššími stěnami odměřím potřebné množství rýže, osolím, zaleju dvojnásobným množstvím vařící vody z konvičky, zamíchám a vlním nepřikryté na plný výkon 7 minut. Opět zamíchám a opět vlním 7 minut. Zamíchám a nechám pod utěrkou pár minut dojít. Hotovo!!!!

 
possum
464 příspěvků 01.12.04 14:40
ja tedy delam ryzi takto:

na hrnek ryze, hrnek a pul vody, trosku oleje a soli. Nekdy pridam par hrebicku. Do vetsi nadoby. Prikryju a vlnim asi 4minuty. Promicham a zase 4 minuty. Je-li ryze vic jak hrnek, musi se vlnit dele. Proste az absorbuje vodu a ryze je tak akorat.
Jo a taky ji predtim neproplachuji.

 
Eleeen
1127 příspěvků 02.12.04 16:02
mikrovlnka....

a jaký je tedy maximální výkon????
Někdo má 1000 W, někdo 750 W. To je důležité udávat.
Včera jsem dělala takto (poprvé a hned báječně - asi dobrý postup): opláchnutá rýže 1 hrnek, 2 hrnky vařící vody, sůl, lžička másla, 8 minut bez přikrytí na 750 W s jedním promícháním, pak přikrýt a dalších 8 minut na 300-350 W s jedním promícháním (to jsem tam dala ještě hrášek a kukuřici z mrazáku). Byla vynikající, sypká, úplně hotová a všechna voda se nasákla do rýže.

 
Vali
1326 příspěvků 27.09.06 10:23
pro nové labužníky aktualizuji ....

zajímavou diskusi o vaření rýže a vkládám svůj oblíbený způsob úsporného vaření rýže - pro ty, kteří se nebojí papiňáku:

Na hrnek oprané rýže do tlakového hrnce přidáme hrnek vody, případně nepatrné množství tuku, podle chuti osolíme - případně okořeníme, jak je kdo zvyklý. Od chvíle, kdy voda v tlakovém hrnci začíná vařit (začne vydatně syčet) zmírníme var na sporo, odměříme při vaření na elektřině 2 minuty, na plynu 3 minuty - energii vypínáme. Tlakový hrnec otevíráme až po samovolném uvolnění tlaku, rýže je hotova. Můžeme chuťově obměňovat sušenými houbami, zeleným hráškem nebo kořením kari.

Tip: rýži neodměřuji, po vyprání vložím do hrnce a zaliji vodou tak, aby bylo asi 1,5 cm vody nad rýží.

 
Eja
3562 příspěvků 27.09.06 11:09
Vali,

doporučené časy jsou stejné bez ohledu na množství rýže a tedy i vody v papiňáku ? Asi zřejmě ano, rozdílná bude pouze doba, kdy začne papiňák syčet. Dík, zkusím to, já se Papinova hrnce nebojím a používám ho docela ráda.

 
Vali
1326 příspěvků 27.09.06 11:22
Eji

dobře to píšeš, já nechávám klidně i 3 minuty a dělám rýže obvykle 1/2 kg. Po otevření dobře promíchám, proto je tam dobrý přidaný olej. Hlavně neotvírat předčasně, aby dobře došla. Vždyť zkus nejprve menší množství a uvidíš.

 
DanaJ
1133 příspěvků 27.09.06 16:33
Koukám na to jako puk, jak všelijak rýži uvařit.

Moje babička se povaluje v posteli s rýží jako Majlen.
Já a mamka dusíme v hrnci s jednou celou cibulkou provrtanou čtyřmi hřebíčky. Mamka promívá a mastí sádlem. Já nepromívám nemastím. Ani jedná z nás nesolí. NESOLÍ SE, protože sůl se drží na zrníčkách a voda jí pak snáž oblemtá. Vody dáváme 1,5dílu k jednovu dílu rýže nebo baj voko, tak cenťák nad hrnec.
Moc mě zaujalo vaření rýže jako těstovin. Dostává mě i rýže v tlakáči a mikrovlnce.

 
Ivo
1031 příspěvků 27.09.06 16:56
DanaJ - já také čučím jako puk...

…ale jednu věc Ti nevěřím: …tak cenťák nad hrnec…

 
Manana
1516 příspěvků 27.09.06 18:42
Zaručeně sypká rýže

Rýži neproplachuji, jen přeberu a dám do litinového kastrolu s trochou oleje. Rýži pražím, až napřed zbělá a pak jí začnou naskakovat hnědé prdelky a voní. Pak ji zaleji 1 a půl násobným množstvím horké vody (pokud dáte vodu vařící, musíte trochu vody přidat, protože se jí víc odpaří), přikreju padnoucí poklicí a na velice mírném ohni bez odkrývání dusím 18 až 20 minut. Pak protřepu, nechám trochu odvětrat a je to. Dá se jíst samotná, jak je dobrá. Do rýže samozřejmě můžete přidat cibuli s hřebíčkem nebo cokoliv podle chuti.

 
Manana
1516 příspěvků 27.09.06 18:50
sypká rýže

samozřejmě ji všichni můžete i osolit, to jsem zapomněl dodat! Já ji solím vždycky, protože tuhle rýži nedělám k číně, kde musí být rýže lepivá a bez chuti.

 
Dasty
75 příspěvků 28.09.06 08:37
...

Nebo si najdi ve vyhledávání recept,který sem vložila Alca č.receptu 5447 přílohy-rýže název je " rýže,která se vždy povede" mám v oblíbených a opravdu to funguje

 
DanaJ
1133 příspěvků 29.09.06 08:42
Ta dá..

Recept na rýži č.5447

A Ivo, no jó no. Děkuji. Su hlava pomatená. Patří tam cenťák nad rýži.

 
Florentyna
439 příspěvků 03.10.06 10:36
Teda ne že bych k tomuto tématu měla co dodat,

protože vařím rýži pytlíkovou od Vitany, ale ať už ji děláte jakýmkoli způsobem, přikláněla bych se aspoň k propláchnutí. Na rýži se při skladování používá spousta chemie. Sestřenice dělá chemické rozbory potravin a nejednou prý z tohoto titulu zakázali distribuci rýže do obchodní sítě.

 Váš příspěvek
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist