Tefal ActiFry

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Wolfg
581 příspěvků 28.12.11 22:11
Tefal ActiFry

Tefal ActiFry

tu a tam se najde česká firma, díky níž si můžete osahat nezvyklý výrobek. I když budete guglovat do vypuštění duše, zcela nepochopitelně se nedovíte téměř nic ani od samého výrobce. Pokud se rozhodnete pro koupi, získáte jen mlhavé představy, k čemu by vám tenhle bazmek mohl být. Laskavostí zmíněné firmy jsem měl možnost seznámit se víc než důkladně s vlastnostmi přístroje. Budu rád, když doplníte vlastní zkušenosti.

K pokusům s přístrojem jsem přistupoval bez předsudků, ale se zájmem. Zkusil jsem s ním nemálo pokrmů a našel nepublikované klady, ale stejně i nepominutelné zápory.
Na úvod vložím velmi důležitou větu, kterou myslím zcela vážně a na níž výrobce ani nevzdechl. V tomto zařízení dovede připravit chutnou krmi i naprostý kuchařský ignorant bez jakýchkoli gastronomických znalostí. A to už stojí za úvahu.

ActiFry je malý, výkonný konvektomat, doplněný o míchání pokrmů, avšak bez možnosti vpouštění páry. Pokrm se připravuje v kruhové pánvi a jeho povrch je ofukován velmi horkým vzduchem. Jeho teplota je určitě vyšší než v běžné horkovzdušné troubě. Přístroj ve srovnání s troubou šetří energii. Má poloviční příkon a doba přípravy je mnohem kratší. Konstrukční části jsou vyrobeny z kvalitních plastů, jsou přesné a dobře sedí. Celkový design je zdařilý. Hlavní výhodou je nízká potřeba tuků a rychlý proces. Můžete použít dva způsoby přípravy:

  1. tepelná úprava větších kusů čehokoli (masné řízky, stehna, části v trojobalu, zelenina např. papriky, lilek a pod.)s tím, že je v polovině úpravy obrátíme. Doba přípravy je krátká, např. maso pro tři osoby je opečeno do měkkého stavu za 20’. Zelenina je mnohem dřív. Při úpravě masa lze nakonec jednoduchým způsobem připravit obvyklou šťávu, jaké se v hospodě nedočkáte.
  1. menší kousky čehokoli, např. masa se zeleninou, houbami, to vše samozřejmě se šťávou, brambory opékané na všechny způsoby včetně hranolků s tím, že je přístroj během přípravy pomalu promíchává.

1. Jako první pokus jsme zvolili pečenou krkovici k zelí a knedlím. Míchací lopatku jsme odložili. Na dno jsme vlili asi dvě lžíce vody a vložili mírně osolené plátky s kmínem. Na LC displeji se nastaví doba v minutách a přístroj se spustí. Po 10’ jsme lákavě zbarvené kousky obrátili, přilili vodu a dodělali. Celková příprava i se šťávou 25’. Například kůži na bůčku lze upéct do křupava.

2. Klasické hranolky nás lákaly. Řekněte sami, zda znáte restauraci, kde se pommes frittes nedělají z komerčních předsmažených blafů. Nevěřili jsme výrobci, že lze zpracovat celý kg brambor s použitím jedné lžíce oleje. Čtete dobře, tady lze. Pokud si dáte práci, syrové hranolky operete ani je příliš sušit nemusíte, nalejete lžíci oleje a spustíte proces, klidně odejděte na půl hodiny do bazénu, ale s budíkem! 35- 40’ a máte voňavé hranolky, jaké hospoda neviděla. Nejsou jako ty z friťáku, hlavně proto, že z nich neteče tuk, ale křupají, mají barvu a hlavně se jich můžete naprat i se zapnutými džínami. Když je nevyperete, na chuti nic neubyde, jen budou měkčí.

3. Směsi čehokoli, které nezklamou. Představte si mimozemskou kuchyni, o přípravě marťanských pokrmů nevíte ani zbla. (Tato erudice se týká i nejednoho pozemšťana při vcházení do zdejší kuchyně.) Zelení pidižvíci přinesli hromádky surovin a vy je bez skrupulí vložíte do pánve, nasadíte lopatku, zapnete a jdete se na krátkou chvíli bavit.
Tak tedy vezměte kuřecí prsa (krůtí cokoli, vepřovou zadel, sousedovic kocourka ne!) nakrájejte na velikost cca malíku, osolte, zalejte třemi lžicemi vody, přidejte rozmarýnu, pepř, sladkou, papriku nebo nic, možná lžičku másla nebo slaninu natenko krájenou a nechte lopatkou převracet 6-10’. Salmonely se nebojte, hic v pánvi zabije všechny breberky. Přidejte krájenou cibuli, papriku, klidně i bezchutné rajské a nechte točit dalších 7’. Hotovo. Kdo rád šťávu, přidá tři lžíce vody, zamíchá, možná přisolí, dvě minutky zatočí a fertyš. Kdo vůbec nechce gastronomicky myslet, nahází všechno najednou a výsledek bude tentýž, jen zelenina bude trochu měkčí. Pokrm můžete zkazit jen vanilkovým cukrem nebo frťanem nafty.
Vypadá to jako sranda, leč není. Myslím toto vaření vážně a oslovuji nešťastné duše, co se kuchyně bojí.
Z komerčních rajčat, zvlášť zimních neuvaří nic kloudného ani Ridi. Tento přístroj odnímá surovinám vlhkost tak rychle, že rajské je usušené za pár minut a pak přeci jen nějakou chuť získá. Na pánvi toto nedokážete. Když přidáte čerstvé houby k masu, nebudete je vařit ve vlastní šťávě, jak jsme zvyklí. Změknou, zkřupatí a odpařená voda zesílí chuť.

4. Pečená zelenina. Vy, co rádi lilky, cukety, papriky a hmoždíte se s nimi v troubě, tady budou natotata. Opečené, přesto křupavé a s minimem tuku

5. Rychlá snídaně. Rozkloktejte vejce, přisolte, kápněte smetanu, přidejte cokoli, co vejce i vy snesete, nejlépe nic, nalejte do pánve bez lopatky a za pět minut máte nadýchanou omeletu, jakou na obyčejné pánvi nedokážu. Pokud jste lopatku nevytáhli, máte vejce míchaná.

Klady přístroje vyplývají z předchozího textu. Kuchyňský proces je bezchybný. Tady se projevil první problém, který dokazuje, že Tefal nemyslí na všechno, jak se chlubí, ale o skutečném vaření mnoho neví. Uprostřed pánve je 4 cm díra, která je nekrytá, pokud nepoužijete lopatku, odhaluje hřídel s ložiskem a sem stříká šťáva a padají drobné kousky. Zasviněné místo nelze umýt, je součástí přístroje a ten do vody nesmí. Stačil docela malý kryt z teploodolného plastu, tupče Tefale. Displej má pouze dvě černá čísla na šedém pozadí, jako všechny LC jednotky je špatně čitelný. Přístroj by si zasluhoval LED prosvětlení. Za ty dvě kačky navíc to stálo. Po uplynutí nastavené doby, přístroj jemně zapíská a nic. Zcela nepochopitelně nevypne. Tohle je fatální nepromyšlenost. Pokrm lze po několika minutách připálit. Tefal zaměstnává podivné lidi, pokud časovač pískne, tedy vyvine signál, stejně tak umí vypnout relé. Tady ne a přitom se funkce přístroje spolehlivě přeruší při otevření víka. Nelze volit teplotu ohřevu. Další velký nedostatek. Při pečení se tenké kraje surovin přehřívají a předčasně hnědnou. Přívodní kabel je nezvykle krátký a z pod přístroje lze vyvést v jediném místě, které nemusí být pro každou kuchyni vhodné. Mnohem levnější spotřebiče mají možnosti vývodů. Výrobce nedovoluje výměnu kabelu za delší. Nesmyslně, protože celkový příkon je 1400 W, což je asi 40% dovoleného odběru zásuvky. Úžasnou zelenou lžičku rovnou zahoďte. Není k ničemu jinému, než měření dávky oleje. Obyčejná lžíce ji předčí, už jen proto, že je správně dlouhá a dobře se drží. Matrice na lisování lžičky stála dobrý milión. (Račte si ověřit) Vyhozený prachy a přitom stačilo málo, aby přístroj neměl chybu. Halt Tefal :-(

Závěr: přístroj stojí za tři tisíce, ale za čtyřku, jak nabízí e-shopy už ne.

Já konzerva si ho koupím

Labuznik
Reakce:
 
casino
4389 příspěvků 28.12.11 22:35

No, podle tý popisovaný zelený lžičky by to mohlo bejt tůhle tohlenc toto :)

 
Scholastica
23 příspěvků 26.02.12 13:32

Já mám přístroj od Vánoc a používám ho docela často. Kupované hranolky a krokety jsou fajn, domácí hranolky výborné. Dělala jsem v tom výpečky, ty byly geniální, všechno pěkně opečené ze všech stran. Pěkně se v tom opekly plněné papriky. A samozřejmě se v tom dobře dělají kuřecí stehna, paličky apod. Pokud jsou menší paličky, nebo se stehna rozdělí na části, dají se k nim dát brambory na menší kousky, cibule nebo libovolná zelenina, a máte celé jídlo hotové za půl hodiny. Za mě jednoznačně palec nahoru.

 
Janeet
11 příspěvků 16.07.12 17:54

Mám ho pár let a jsem s ním maximálně spokojená :palec:

 
Vali
1326 příspěvků 06.02.13 21:52
pozor !!!

Snacha dělala paličky a vzpříčila se jí ta kost a rozbilo víko…dá se objednat náhradní, sama jsem s přístrojem maximálně spokojená

 
Wolfg
581 příspěvků 19.02.13 19:55
víko ActiFry a další díly

Má firma Kremal v Plzni. Tak ho určitě budou mít i jinde

 
Vali
1326 příspěvků 19.02.13 20:55
děkuji za info

Už ho koupili někde na internetu a vyměnili :mavam:

 
esmeralda
4802 příspěvků 03.08.13 03:04

Wolfg,

i já jsem se konečně nechala zviklat a přístroj sobě zakoupila.

Koupila jsem ho v obchodě Aldi, který většinou prodává šmejdy z Německa.
Líbila se mi se mi ale tříletá záruka.
Na obhajobu Aldi musím poznamenat, že co se týče reklamací, jsou v Aldi téměř flegmatičí.
Nechtějí ani vědět, co je s produktem špatně a prostě vrátí peníze.

Jedná se o značku Lumina, která je mi zcela neznámá, ale na rozdíl od těch které jsem zatím na trhu viděla, cena byla třetinová. A to byl ten rozhodující faktor.

Zatím jsem vyzkoušela pouze bramborové hranolky a byla jsem velmi spokojená. Včera jsem se odvážila trochu dále do pralesa a ke kouskům brambor jsem přidala na čtvrtky nakrájenou cibuli.
Chyba - místy byly z cibule “uhelky”. Ale chybami se člověk učí a nyní vím, že cibuli příště přidám cca patnáct minut před dokončením.

Bohužel, přístroj přišel s velice omezenými instrukcemi, recepty žádné, takže se inspiruji tvým článkem.
Proto jsem chtěla poprosit nejen tebe, ale i ostatní Labužníky, zda vědí o nějakých stránkách které by poskytovaly recepty přímo pro tento stroj určené a nebo jestli máte sami nějaké ověřené recepty?

Zatím jsem nadšená. Zda se nejedná pouze o syndrom: Nové koště dobře mete, se ukáže časem.

 
Vali
1326 příspěvků 03.08.13 08:26
pro Esme

Napíši jak dělám sice dost kalorickou, ale občas neškodící baštu v AktiFry:

  • na másle v kastrolku si zesklovatím větší množství cibule pokrájené na nudličky, potom vyklopím do sítka a nechám okapat, to co vykape použiji na smažení brambor, které krájím na menší dílky…než se brambory udělají asi 30 min. pokrájím na menší špalíčky párky, množství podle chuti, obojí před dokončením jídla vložím k bramborám a nechám asi 5 min. promíchat a prohřát, na talíři pokapat tatarkou a už jen bez výčitek svědomí baštit…no a pivečko vylepší trávení
 
esmeralda
4802 příspěvků 04.08.13 01:39
Vali, děkuji

Tvůj recept mě inspiroval a určitě vyzkouším.

Dokonce mě napadlo že by se v tom mohla docela dobře uvařit nějaká Asie, něco na způsob stir-fry, ale pomaleji.

Včera jsem měla cukání v tom udělat thajské Pad Thai, ale ze skleněných nudlí by byl asi pěkný maglajz.

Má ještě někdo ověřený recept?

 
Wolfg
581 příspěvků 10.08.13 15:18
Pro dívku z Krakonošova

Australačko milená, ánžto jsi na sebe práskla, jak se otáčíš v kuchyni už druhý týden (nebo je to déle? Toto letí), musíš se spolehnout na svoji erudici a etablovat se ohledně konvektomatu samotinká. To proto, že výsledky budou mnohem delikátnější, než když se spolehneš na nějaké celebritální cancy. I já jsem nejprve hledal, leč nenašel nic použitelného, natož převratného. S přístrojem se dodává publikace, jejíž autorce je nanejvýš záhodno usekat ruce a vyškubnout jazyk, aby nemohla šířit světem bludy, neb v kuchyni se ta hloupá duše nezdržela ani vteřinu, natož, aby něco zkusila.
Tak tedy: už jsi zjistila co nejde, např. dlouho opékat silné části se slabými, mokré se suššími, nelze použít práškové substance, třeba koření nebo můj známý dal strouhanku, kteroužto přístroj prohnal několikrát kolkolem, což mu nijak neprospělo (zlé jazyky tvrdí, že jsem to byl já, ale tomu nevěř). Za důležitou považuji poznámku o nebezpečí točení kuřecích paliček a zničení víka. (furt se musíme učit, von to Vladimir Iljič dobře věděl)
Pak ale zbývá necelý tisíc postupů, co zkusit lze. Směsi masa se zeleninou nemají chybu, už jen proto, že na pánvi něco podobného připravit nelze. Mladá cuketa, krájená na kostky je moc dobrá.
Přístroj je vhodný k asanaci lednice, čímž nemám na mysli párky s majonézou.
Těstoviny: samozřejmě můžeš hodit na běžnou pánev vařené špagety, smažit, míchat a do křupavých dodat cibulku, papriku, česnek, slaninu, sušené rajské aj., avšak vyrosteš u sporáku o půl metru a o hustém smradu v celém katastru, či polesí bude dlouho psát nejeden nezávislý plátek okresního formátu. Mašinka je se špagetami hotová za chvíli a pak přidávej další pochutiny.
Pokud jsou těstoviny smíchané s menší dávkou rajské omáčky italského typu, proces rajskou vysuší, bezvadně ji nalepí na povrch těstovin a veškeré chuti se koncentrují.
Zbylé vařené brambory, prohnané mašinou rozhodně nevyhodíš.
Směs zeleniny: osmažená cibule, slanina, rajské, papriky, ofukovaná a míchaná během procesu je pochoutka, jakou si nekoupíš
Až přijdeš na další nápady, uvítám je, zapíšu, zkusím, a když se nepovedou, dál se budu na tebe usmívat a zdravit.
Závěr: minulý týden jsem zahlédl inovovaný přístroj, též Tefal Je vylepšen o vyšší rantl u středové díry a vzduchové kanály už nejsou z gumy, alébrž plechové. Ovšem, to by nebyl Tefal, aby něco jiného neposral. Víko je z neprůhledné hmoty a špatně se odklápí, (ve starém přístroji se mrklo a vědělo se, kam proces spěje) pánev nemá osvědčené držadlo, ale dvě drátěná(!) ucha, takže se musí použít dvě ruce s chňapkami. Je Tefalovic velká škoda, že ve své namyšlenosti nepoužijí zkušenosti průměrné kuchařky a jedou posvém. Jsou to kokoti jebnutý, co nikdy nevařili.
U starého typu s nízkým rantlem u díry se mně osvědčil klobouček z duralu, který se na díru přiklopí, pokud se nepoužívá lopatka a tím je přístroj chráněn proti vniknutí tekutin a drobků. Nejsem soustružník-profík, ale klobouk byl hotov za dvacet minut.

 
esmeralda
4802 příspěvků 12.08.13 03:43

Milý Wolfg,
díky tobě za moc pěkný příspěvek.
Když jsem trochu přivřela oči, představila jsem si že jsem zpět na „starém“ Labužníku. Ach, kde že tu loňské sněhy jsou?

Tvůj článek mě velice inspiroval a to je vlastně všechno co jsem chtěla.

Jedna, dnes už také bohužel bývalá, Labužnice mě poslala odkaz na jakési stránky. Též inspirativní.

Včera jsem dělala pečenou zeleninu ve stylu „co dům dal“: dvě brambory, kousek kořenové petržele, půlka vodnice, dvě francouzské šalotky, jeden větší česnek, ke konci půl scvrklého rajčete které si hrálo v lednici na schovávanou.
Nakonec posypala bohatě petrželkou a dala tomu další minutu aby se to promíchalo. Báseň!!

Dnes se chystám na jakousi pseudočínu. Kuřecí kousky, cibulky, brokolice, cukrový hrášek a vše ke konci zaliji omáčkou se sojovkou, česnekem a medem.

Slibuji, že kuřecí paličky nebo cihly v tom dělat nebudu. Nějak k tomu nevidím důvod.
I když jsem příznivec mikrovlnek, řízky v nich také nedělám.

Každopádně ještě jednou děkuji a přeji příjemné a úspěšné ActiFryiování.

 
goralka
268 příspěvků 19.08.14 12:02
Vďaka za tento článok,

Na jeho základe som sa stala aj ja jeho majiteľkou. Darčeky do kuchyne sú moje najmilšie, čo by som už robila s norkovým kožuchom? :think:
Chcem vytiahnúť tento skvelý článok znovu na svetlo božie a poprosiť aj ja o ďalšie recepty a skúsenosti. Moja dcéra si tu vyrába cviklové čipsy.

 
izzo
1 příspěvek 02.01.16 13:14

S přístrojem jsme spokojeni, máme ho už dost dlouho. Pokud někdo máte recept jak odstranit (rozpustit) zasychající rostlinný olej na středovém míchači byl bych rád. Jediná nevýhoda je čas a množství fritovaných hranolků. Dík Jindra

 
esmeralda
4802 příspěvků 03.01.16 00:46

Jindro, máš pravdu, na tu míchací vrtuli se leccos nachytá. Řeším to jednoduše tak, že ji přes noc dám odmočit do dřezu a ráno dám do myčky. Ta už si s tím poradí.

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist