Susene drozdi

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Denda02
213 příspěvků 16.04.03 09:07
Susene drozdi

Poradi nekdo, jak pouzivat susene drozdi? Kvasek se mi dari bez problemu, ale nevim si rady co se tyce mnozstvi. Ve vetsina receptu se totiz pouziva normalni a ja se momentalne nachazim na miste, kde se tezko schani. Diky moc Denda

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 23.04.03 22:21
Sušené droždí...

je v podstatě ve dvojí verzi. Sušené droždí, které se musí nechat vzejít na kvásek (o ktrém mluvíš) a pak je Instantní sušené droždí (hodně ho používám a to značky Dr. Oetker, v jednom balíčku je 7g droždí a je vhodné na 500g mouky), které se zamíchá do suchých ingrediencí před přidáním tekutých, tím pádem použití je bleskové. Na sáčku se sušeným droždím by měl být napsán návod, jak jej použít a na jaké množství mouky.

 
Leona
2 příspěvky 24.04.03 14:02
Dr. Oetker

Absolutní souhlas s babi, to instantni drozdi je naprosto genialni

 
pepicek
1309 příspěvků 29.04.03 06:49
sušené droždí

už jsme tu jednou podobnou diskuzi vedli, v podstatě vychází poměr 1:3, tedy hmotnost normálního droždí dělit třemi při použití suchého (doufám, že si to správně pamatuju )

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 04.05.03 19:44
Dekuji

Mezitim jsem se presunula zpet do rodne vlasti, takze mam k dispozici i klasicke drozdi. Kazdopadne budu dal experimentovat i s tim susenym, takze dekuji za cenne info. D.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 14.05.03 14:34
Jak spravne zachazime s drozdim?

Drozdi predstavuje zivy organismus – drobne kvasinky, ktere se ve styku s vodou a s cukrem pri vhodne teplote rozmnozuji pucenim. Pritom vznika oxid uhlicity, ktery zpusobuje kypreni testa a zvetsuje jeho objem.
Drozdi se prodava vazene nebo balene. Cerstve drozdi je svetle hnede a drobive, nema trhliny, ani tmave skvrny. Vyschle drozdi je tvrde, popraskane a skvrnite. Jeho schopnost kvasit je mala.
Drozdi uchovavame v chladnicce zabalene ve dvojite vrstve alobalu. Tak nam vydrzi 3 az 4 dny, na mrazaku vydrzi az 4 mesice. Po rozmrazeni je sice kasovite, ale stejne dobre jako cerstve.
Mnozstvi suseneho drozdi v balicku odpovida asi 25 g cerstveho drozdi. Kdyz ho skladujeme na chladnem miste, uchova si schopnost kunuti az do data uvedeneho na obalu. Susene drozdi se pouziva presne tak, jak je uvedeno v navodu na obalu. Odbornici vsak davaji prednost drozdi cerstvemu, ktere se pri peceni osvedcuje lepe.
Vseobecne plati, ze na kolac z 500 g mouky davame 30 az 40 g drozdi. Cim vice mame drozdi, tim bude testo lehci a zvetsi se jeho objem. Mnozstvi potrebneho drozdi vsak nezavisi jen na mnozstvi mouky, ale i na hustote testa, ktera zase zalezi na obsahu tuku a jinych pri:,–(, jako je napriklad susene ovoce.

 
penda
4753 příspěvků 03.03.07 22:28
Množství sušeného droždí

v balíčku se rovná přibližně 25 g droždí čerstvého. Skladujte ho v chladu a schopnost kynutí si zachová až do data expirace, které je uvedeno na obalu.

 
penda
4753 příspěvků 03.03.07 22:29
omlouvám se ;o)

stejná rada už tu jednou padla ;o)

 
Yavanna
87 příspěvků 05.03.07 13:56
pozor,

ne všechna sušená droždí jsou stejná! Na balíčku je vždycky napsáno, jestli je na půl nebo kilo mouky.
Ruku do ohně dám za „droždí s modrým ptákem“, u ostatních jsem se občas spálila…

 Váš příspěvek
TOPlist