Strojek na těstoviny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alecramka
10 příspěvků 14.12.04 19:03
Strojek na těstoviny

Máte někdo prosím zkušenosti s domácí výrobou těstovin?Sháním strojek,ale je víc druhů a ne všechny jsou prý praktické.Moc dík Alec

Reakce:
 
rosnicka
260 příspěvků 15.12.04 09:04
Arcada,

třeba v těchto prodejnách. Jedna je v Praze na metru Anděl, výlez směr Anděl, ale pak čelem vzad asi 50 m od východu z metra.

 
Eleeen
1127 příspěvků 15.12.04 09:03
Mám a doporučuji!

Mám nerezový strojek HOME ZONE na tenké nudle a tagliatele za 399 Kč (akce v Hypernově 11/2003) a nemůžu si ho vynachválit! Všichni po mě chtějí nudle do polívky, takže letošní Vánoce každý najde pytlík pod stromečkem. Strojek má jednoduché použití, lehce se ošetřuje, lehce se s ním pracuje a ušetří spoustu válení a krájení. Kdo si doma nudličky dělá, tato investice se mu vyplatí.
Už mám spočítáno, že těsto ze dvou vajíček zpracuju za hodinu, suším pak do druhého dne na dvou utěrkách a je hotovo.
Ráda bych si dokoupila i jiný nástavec, nevím však kde. Takže kdyby jste někdo věděli, dodejte adresu!
Alec, neváhej a jdi do toho! Pozor ale na zbytečně předražené kusy!

 
esk
105 příspěvků 15.12.04 12:14
...

V zásilkovém obchodě Horizont jsem si koupila nástavec na výrobu taštiček, jednou jsem na něj taky narazila v Globusu, ale rozmýšlela jsem se a druhý den už ho neměli, prý to byla nějaká akce.

 
Eleeen
1127 příspěvků 15.12.04 12:21
Horizont????

Horizont z Bystrovan u Olomouce??? To bych si tam zajela i městským busem! Po tomto nástavci toužím totiž převelice.
Jóó! Alec! A vynikající jsou ty Tagliatele uvařené jako čerstvé anebo pláty, co si naděláš ořezat do obdélníků a čtverců, nudličky „vyjet“ z těchto zbytků (jen aby nepřišly nazmar) a obdélníky a čtverce máš coby lasagne – hned je můžeš zapíct se směsí a bešamelem a sýrem. Moooc dobré.

 
esk
105 příspěvků 15.12.04 16:34
Horizont

Trochu jsem to spletla, nebyl to Horizont, ale Orion. Nástavec mají pořád v katalogu, tady: http://www.zasilkovyobchod.cz/…s/detail.asp?…

 
Alecramka
10 příspěvků 15.12.04 18:28
Eleeen,

prosím Tě,teď zrovna mají v akci v Hypernově také jeden strojek.Je vyfocený v letáku,asi 350,–Kč.Nevíš,jestli je dobrý????Alec

 
Eleeen
1127 příspěvků 16.12.04 07:54
Strojek v akci...

Vypadá přesně jako ten můj. Ale není vidět značku. Ale já jsem těch strojků viděla už několik a všechny vypadají totožně, jen firma je jiná. Viděla jsem dokonce strojek na velké trojúhelníkové pirožky, ale ta cena (i se strojkem, který mám) byla závratná.
Jestli máš tedy ten nástavec na taštičky, vem si ho s sebou do obchodu a vyzkoušej, zda pasuje na strojek, co prodávají a pokud ano, tak jdi do toho. Moc děkuju za tu adresu na nástavec! Pokud bude souhlasit šířka strojku a nástavce, tak si ještě udělám Ježíška.

 
Alecramka
10 příspěvků 16.12.04 20:54
Eleeen,

moc dík.O víkendu ho omrknu a popřípadě koupím.Pak dám vědět.....

 
Eleeen
1127 příspěvků 06.01.05 08:48
Alecramko,

tak jak jsi dopadla???? Jámám strach si ho objednat z toho obchodu, cos mi doporučila, neb tam píšou, že šířka nástavce je 10 cm a šířka mého strojku je 14 cm. Tak nevím, zda mi bude pasovat.
Zkoušela jsi to tedy anebo ne?
Děkuji za informaci!

 
Alecramka
10 příspěvků 10.01.05 21:33
Eleen,

tak to dopadlo úplně jinak,než jsem si představovala… Na půjčeném strojku se mi nějak nedařilo,tak nudličky krájím růčo. To znamená ručně a docela se daří.Musím si ti i trošinku pochválit.Docela se mi vycvičily prsty a nudle jsou „skoro“ jedna jako druhá.A jak báječně chutnají!!!!

 
Eleeen
1127 příspěvků 12.01.05 13:06
Vyzkoušené těsto

Ali, já mám odzkoušený recept na těsto: 2 celá vejce smíchat s 240 g hrubé mouky, pořádně uhnětat v ruce do válečku, ten položit na nahřátý talířek, překlopit nahřátým kastrólkem a umístit na 15 minut do tepla (teď před Vánocema jsem dělala postupně ze 14ti vajec a dávala jsem talířek na topení).
Po těch 15ti minutách by mělo mít těsto konzistenci asi jako těsto na vizovické pečivo. Z těsta odřezávám po kouscích, každý kousek ještě zpracuju v ruce, občas přidám pár kapek vody. Z tohoto těsta vyválím většinou 9 placek. Na strojku postupuju od sedmičky po jednom směrem dolů, ale končím maximálně na trojce (spíš na čtverce)!!!! – teď mluvím o vyvalování tloušťky těsta. Ovály (pláty) suším na utěrkách, které mám převěšené přes opěradla židlí. Když mám vyválenou 5. placku, většinou už tu první, co se suší, obracím. A když vyválím devátou, většinou už můžu zpracovat první placku. Tu si nakrájím na pruhy podle toho, jak dlouhé chci nudle mít a pak už jednotlivé proužky „proženu“ strojkem s noži na nudle. Suším na dvou rozprostřených utěrkách.
Alecramko, jde to jak po másle, vážně. I já jsem při prvním pokusu nadávala. Ale vzhledem k tomu, že jsem už takto zpracovala snad i víc než 30 vajec (s víc než 3,5 kg hr. mouky), mohu zodpovědně říct, že práce se strojkem je dobrá a rychlá.
Já – bohužel – nemůžu moc dlouho krájet rukou, mám problémy se zápěstím, proto všem strojek doporučuju – šetří mi čas i moje zápěstí. Ale jestli už jsi tak dobrá, jako bývala moje babi a máš jednu nudličku, jak druhou, pak klobouk dolů!!!!
Zkus to ještě jednou, začni třeba s širokýma těstovinama a uvidíš sama!

 
Jenofefa
1314 příspěvků 02.04.05 14:49
Mašinka funguje - Eleeen

Měla jsem doma strojek na nudle už hodně dlouho – kdysi jsem si ho nechala poslat z Quelle, ale pořád jsem neměla čas a odvahu ho použít. Dnes jsem to zkusila poprve a jsem přímo nadšená. Šlo to hladce, bez problémů a fofrem. Příště zkusím nástavec na plněné ravioli. Jen jsem zjistila, že je nutné placky před vložením do strojku vždycky trochu pomoučit, jinak se mi lepily na sebe, když se skládaly při vybíhání ze strojku. Mám jenom jeden dotaz, který s tím souvisí, Eleeen, z tvého popisu jsem pochopila, že placky před krájením ve strojku necháš mírně oschnout – nelámou se pak při krájení?

 
Vali
1310 příspěvků 02.04.05 15:26
teda Eleeenko a Jeno

po přečtení vašich příspěvků se do toho konečně taky dám. Chybí mi ta odvaha asi jako chyběla Jeně. Teď už máme svoje slepičky a krásná vajíčka, no to budou nudličky.

Eleeen- z nějakého časopisu mám tento recept, skoukni ho a co na něj říkáš?

2 vejce,2 žlou­tky,4 lžíce oleje, 8 lžic vody, 1/2 lžičky soli, 400 g hrubé mouky, píší tu vejce, žloutky,olej, vodu a sůl dobře našlehat, mouku nasypat na vál, uprostřed udělat důlek, nalít směs a vidličkou promíchávat. Vypracovat hladké lesklé těsto, nechat zhruba 30 minut odpočinout. Nudlím zdar !!!!!!!!!

 
Florentyna
439 příspěvků 02.04.05 17:50
Musím se taky přidat se svojí troškou do mlýna.

Jako svatební dar jsem dostala strojek na těstoviny italské výroby. Je nesmírně kvalitní a má několik nástavců, včetně toho na plněné ravioli. Byl u něj přiložen recept, který od samého začátku úspěšně praktikuju a neměla jsem jediný důvod jej měnit. Takže: na 1 vejce (L) se vezme 100g HLADKÉ mouky, nic víc, ani sůl. Obvykle dělám dávku z 2–3 vajec. Suroviny dám do kuchyňského robota s dvojitým ostřím a nechám chvíli pracovat na plné otáčky. Za chvíli by se měla začít tvořit měkká hmota, v tom okamžiku je potřeba ji osahat. Pokud se moc lepí na prsty, přidám mouku, pokud je moc suchá a nevypadá to, že by se z ní dala zformovat koule, přidám kapku olivového oleje nebo vody.

Pak z těsta splácám kouli a nechám asi 5 minut odpočívat pod fólií, aby neoschlo. Pak si odkrojím část těsta připadající na jedno vejce (z těsta ze tří vajec třetinu atp.) a s tou dál pracuju, s větším množstvím se totiž jinak následně špatně manipuluje. Načež přichází na řadu hnětení pomocí strojku na nejširší nastavení válců – vždy projedu těsto strojkem, přeložím napůl, otočím o 90 stupňů a znovu, celkem asi desetkrát. Pak už se může přestat s otáčením a překládáním a rozestupy válců se po každém průchodu zmenší o jeden stupeň, já jich mám celkem 9. Těsto je třeba pokaždé znovu a znovu LEHCE poprášit moukou, aby se nechytlo na válce. Kolem sedmého nebo osmého stupně obvykle končím, devítka mi přijde příliš tenká.

Pokud ještě chci těstovinové pláty krájet na strojku dál, nechám je asi 10–15 minut oschnout rozložené na utěrce a poprášené moukou. Je to jen kvůli tomu, aby se nařezané těstoviny na sebe při dosychání nelepily, jde jim to totiž docela dobře. Jinak je třeba sušit je v jednoduché vrstvě, což v mém případě u dávky ze 2 vajec znamená mít pokrytý minimálně celý kuchyňský stůl velikost cca 170×100 cm!

Těsto potřebuje aspoň dvě hodiny a víc, aby opravdu vyschlo, takže se při řezání neláme. Pokud by bylo opravdu příliš suché, má se prý lehoulince postříkat vodou a chvíli nechat vlhkost nasát.

S tímto nudlovým těstem se dá v kuchyni doslova kouzlit, ale to už je námět na článek, který mám někde daleko dole na svém seznamu úkolů :-)

 
Jenofefa
1314 příspěvků 02.04.05 20:45
Díky za rady

Zejména mne zaujalo to propracovávání nudlového těsta na válečcích – já cvičila klasicky své vlastní tlapky až do hladkého hedvábného povrchu kouličky těsta – jinak jsem dělala ze 4 vajec a 45 dkg hladké mouky, malinko vody. Pravda je, že jsem nenechala placky před krájením zaschnout a nakrájené tagliatelle se mi lepily a cuchaly – ale házela jsem je rovnou do hrnce, tam se stihly v horké vodě oddělit. Příště tedy budu chytřejší – už se těším na nudle barevné a s příchutěmi, protože to lehkost bytí při zpracování na strojku způsobí u nás pravidelnou konzumaci „pasta fresca“. Proti kupovaným sušeným těstovinám je rozdíl markantní. A ještě zbylo na kupu nudlí do polévky

 
Eleeen
1127 příspěvků 04.04.05 08:26
krátké odpovědi..

Jenoféfo: ano, nechávám placky míírně oschnout. Ale práve jen tak, aby se po „nakrájení“ nudličky nelepily k sobě, víš? Placka musí být ještě ohebná, jen na povrchu trošku oschlá. Pokud placka přeschne, má už kraje úplně tvrdé a ty se drobí.
Vali: tvoje těsto vypadá dobře, ale asi bych z něj nedělala těstoviny na sušení. Nevím, je to jen můj osobní názor, ale myslím si, že s tím olejem by se to asi blbě sušilo a bůh ví jak by to bylo se skladováním. Olej přeci taky časem žlukne!!! Ovšem kdybych chtěla udělat výborný oběd se zaručeně čerstvými těstovinami, neváhala bych. Kopíruju si recept a někdy odzkouším. Díky!

 
Eleeen
1127 příspěvků 04.04.05 08:32
poznámka...

čistě náhodou jsem včera při debatě se sestrou zabrousila na „moje“ domácí těstoviny a ona si libovala, že ty „moje“ nudle do polívky se fakt nelepí. Vaříme nudle, totiž, zvlášť a dáváme do misky, aby si každý strávník nabral dle své chuti.
Ona se snažila nudle z misky vyklopit na talířek, aby měla úhledný bochánek, ovšem „moje“ nudličky se jí rozsypaly – vůbec se neslepily. Ty kupované už za 15 minut v misce překlopíte v pohodě a pak je musíte odkrajovat.
Tak to je jen poznámka, kterou jsem včera slyšela… nevím, čím to je, možná hrubou moukou…

 
Jenofefa
1314 příspěvků 04.04.05 12:15
Tak mám v hlavě zmatek...

stejně jako zahraniční labužnice – jakou tedy vlastně mouku. Dřív (když jsem nudle válela válečkem) jsem používala hrubou. Teď jsem studovala recepty a dělala těsto podle babina receptu, kde je hladká mouka. Jamie Oliver používá mouku hrubou a polohrubou a tady vaše zkušenosti jsou tak půl na půl. Florentyna hladkou, Eleeen hrubou. Tak nevím…

 
Eleeen
1127 příspěvků 04.04.05 12:20
...

Zkus oboje.

 
Florentyna
439 příspěvků 04.04.05 12:44
Jasně, zkus oboje!

moje babička taky dělávala nudličky do polévky z hrubé mouky a jaké byly! Ty moje z hladké mouky používám hlavně na lasagne, široké nudle apod., uvidíš sama, co ti bude víc vyhovovat. Já jsem hlavně chtěla demonstrovat, jak je jednoduché připravit nudlové těsto…

 
Vali
1310 příspěvků 04.04.05 13:26
Rozkvetlé těstoviny

tak zase něco k tomu nudlování, objevila jsem v mých časopisových pokladech toto:

Letní zahrádka na našem talíři.

ROZKVETLÉ TĚSTOVINY.

Domácí nudle vylepšené bylinkami, květy a všelijakými lístky těsto nejenom ochutí, ale pokrm na talíři doslova rozkvete. Bylinky vybíráme pečlivě, podle toho, které maso nebo omáčku budeme používat. Pikantní jsou například květy a listy řeřichy spolu s jemným rybím masem. Bazalce nebo oreganu svědčí zelenina a jemnou petrželku podáváme s pikantními omáčkami.

NUDLOVÉ TĚSTO.

Používáme běžné, takové, ze kterého připravujeme zavářkové nudle: na válu smísíme 300 g polohrubé mouky se 2 vejci a zhruba 2 lžícemi vody.
Květy řeřichy nebo bylinky dobře omyjeme a zbavíme pestíků a všech nečistot.

TENKÝ PLÁT.

Těsto rozdělíme na několik kousků a rozválíme je do placky. Na ni hezky za sebou vyrovnáme květy a listy a znovu rozválíme, až je plát tenký a květy mírně prosvítají. Potom nakrájíme pruhy a zbylé těsto zpracujeme na nudličky.

VAŘÍME A SMAŽÍME.

Připravené nudle ihned dáme do vařící osolené vody. Vaříme je na skus, stejně jako špagety. Hotové je vyjmeme, ihned propláchneme chladnou vodou a rozložíme, aby se neslepily. Opečeme je na rozpuštěném másle a dáme na talíře.

 
marmelada
1648 příspěvků 14.05.05 13:12
šílená práce

Já si koupila strojek na těstoviny v Horizontu i s nástavcem na ravioly. Zkoušela jsem nudle asi 2 x a 2× mě málem trefilo. šílená práce, lepilo se mi to, no hrůza. Strojek na raviloly čeká smutný v šuplíku, až najdu dost duševních sil na pokračování. Teď jsem si přečetla návody a zjistila jsem, že chyba bude v tom, že jsem krájela čerstvé těsto. Tak já to tedy zkusím ještě jednou. Jen dotaz, neláme se pak to těsto a nedrolí?

 
marmelada
1648 příspěvků 14.05.05 13:12
šílená práce

Já si koupila strojek na těstoviny v Horizontu i s nástavcem na ravioly. Zkoušela jsem nudle asi 2 x a 2× mě málem trefilo. šílená práce, lepilo se mi to, no hrůza. Strojek na raviloly čeká smutný v šuplíku, až najdu dost duševních sil na pokračování. Teď jsem si přečetla návody a zjistila jsem, že chyba bude v tom, že jsem krájela čerstvé těsto. Tak já to tedy zkusím ještě jednou. Jen dotaz, neláme se pak to těsto a nedrolí?

 
1irena
583 příspěvků 16.08.05 11:20
Nástavec na taštičky

Nutně potřebuju pořídit nějakého pomocníka na přípravu „taštiček“.(Nejlépe na plemeni, což prý existuje, ale já na to holt nenatrefím a ručně u třicátého kousku umdlívám a mražené kupované pelmeni mě asi finančně zruinují). Kdo už nástavec na strojek otestoval?

 
Florentyna
439 příspěvků 19.08.05 17:59
marmeládo,

drž se, chce to nejprve vypracovat skutečně nelepivé těsto (což je v robotu za půl minuty nebo v ruce cca za 10 minut) a při vyvalování strojkem stále pracovat s moukou! Jinak se stane, že i při nelepivém těstě se kolem pátého průchodu mezi válci začne těsto chytat tam, kde nemá, a dělat značnou neplechu. Pokud se to už stane, pořádně válce očisti nejlépe suchým ubrouskem nebo papírovou utěrkou a zbav je všech pozůstatků těsta. Voda na strojek na těstoviny v žádném případě nepatří a i po dokončení těstovin se všechno pouze otírá suchou utěrkou. Mně osobně chvíli trvalo, než jsem si na to zvykla, protože co neprojde myčkou nastavenou na nejvyšší teplotu nepovažuju za řádně čisté, ale vyřešila jsem to tím, že příště obětuju malinký kousek těsta, který nechám několikrát projet mezi válci a zahodím.

Schnutí plátů pak trvá jen chvíli, v žádném případě ne do chvíle, kdy se už začínají lámat. Musí jen mírně oschnout a přesto zůstat vláčné. Když oschnutí zanedbáš, těsto na sebe při krájení bude lepit – poznáš to hlavně u tenkých těstovin…

 
Florentyna
439 příspěvků 12.09.06 13:30
Pro další zájemce o nudlování

jsem přidala do svého blogu krátký článek o použití těstovinového strojku včetně pár fotek ze samotného procesu – všechno najdete tady .

 
manek  12.09.06 13:58
Ireno,

tvořítka na výrobu taštiček, pelmeňů a podobných věcí se dají koupit v domácích potřebách – v :,-(ě jsou tři velikosti.

 
anickav
2903 příspěvků 13.09.06 16:58
strojek na testoviny

Strojek vlastním 20 rokov a až dnes sa mi podarilo pochopiť, vďaka Florentynke, ako sa s ním správne pracuje. Vlastne som ho viac-menej používala iba na krájanie, valkanie bolo trápením… Čiže dnes prvý krát som vyťahovala pláty dlhé 54 cm…A ešte, placky som nepreťahovala všetkými číslami -" medzerami valcov" ale asi na 3–4 krát som mala najtenšie cesto.

 
hartlova
26 příspěvků 12.09.07 14:03
Mouka

Tak jsem zrovna použila na nudle s tvarohem hladkou celozrnnou (mám ji ze mlýna a bohužel i když je prý jemná, tak není dost jemná do pekárny, na rozdíl od těch Bio) a byly výborné a navíc jsem si ještě rochnila nad zdravým životním stylem , takže mi chutnaly dvojnásob mňam.

 
esmeralda
4754 příspěvků 19.09.07 08:05
Strojek na těstoviny

měli před týdnem v nabídce za velice nízkou cenu.
Je vyrobený v Číně, takže s nějakou vysokou kvalitou nepočítáme. Řekli jsme si že za pokus to stojí a zakoupili jsme.
Dnes Mick vyrobil svoji první dávku fettucine.
Teď schnou na ubruse na posteli, právě tak jak si to pamatuji z mládí. Tak to totiž dělala moje babička.
Zítra budou k večeři s krevetami a chřestem. Už se těším.

 
DanaJ
1107 příspěvků 27.09.07 11:11
Bezvadná diskuze.

Máme doma KitchenAid, je bezkonkurenční a nejen na těstoviny.

 Váš příspěvek
Inzerce

Chutné recepty, ze kterých nepřiberete

21.04.14 | V dnešní době se většina z nás snaží o zdravý životní styl, kdy je většinou hlavním cílem zhubnout přebytečná kila nebo si udržet postavu. K tomuto fenoménu patří především kvalitní a správné stravování... (číst dále)

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s...
TOPlist