Středomořská kuchyně

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jenofefa
1315 příspěvků 30.07.03 09:26
Středomořská kuchyně

Češi si oblíbili středomořskou kuchyni a jsou zdravější
28.4.2003, zdroj: ČTK
Například olivový olej, který je ve středomořské kuchyni hojně využíván, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Na našem jídelníčku by ale neměly chybět ani další ingredience.
V Česku od roku 1990 trvale klesá počet srdečně-cévních onemocnění. Příčinou poklesu nejsou jen vyšší ceny masa, ale i vzrůstající obliba středomořské kuchyně, zejména pak olivového oleje. „Vysoká obliba středomořské kuchyně a častější využití olivového oleje v českých kuchyních má na poklesu cévních onemocnění významný podíl,“ potvrdila ČTK doktorka Marie Kunešová z Endokrinolo­gického ústavu. Olivový olej je podle odborníků velmi vhodný jako prevence nebo doplněk léčby při srdečně-cévních chorobách a při snižování cholesterolu. Pacientům se zvýšeným krevním tlakem může středomořský jídelníček doplněný pravidelným pohybem pomoci snížit riziko infarktu asi o jednu třetinu. Olivový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. K pokrytí denní dávky nenasycených mastných kyselin stačí dospělému člověku čtyři lžíce olivového oleje. Středomořská kuchyně však není vyzdvihována jen díky olivovému oleji, který představuje hlavní zdroj tuku ve výživě, ale i kvůli svému vyváženému složení. Základem středomořského jídelníčku je především pestrost. „Jestliže se chceme nechat inspirovat středomořskou kuchyní, měli bychom doma mít zásoby česneku, cibule, kapari, vinného octa a bylinek. Chybět nesmějí ani ryby, dary moře a kuřecí maso“, dodává Jan Michálek, manažer seniorského národního týmu kuchařů. Dlouhodobé výzkumy (tzv. 7 Countries Study) ukázaly, že na srdeční infarkt umírají nejvíce lidé v zemích, kde strava obsahuje hodně živočišného tuku, ale málo ovoce a zeleniny. Například Finové umírali na infarkt několikrát častěji než Italové, ale když snížili spotřebu másla, tučného mléka a jedli více zeleniny a ryb, poklesla úmrtnost o 50 %.


Reklama


Reklama

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist