Stevie-vysvětlení na závěr

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jarka7
208 příspěvků 21.10.06 12:42
Stevie-vysvětlení na závěr

Nekalorické rostlinné sladidlo až 200× až 300× sladší než cukr
Diabetes a obezita jsou doslovnou metlou dnešního přetechnizovaného světa. Za preparáty, nakrazující cukr, jsou lidé schopni vydat miliardové částky a přitom nevědí, že zázrak přírody si mohou pěstovat v kuchyni za oknem a nebo přímo na své zahrádce.
Rostlina stevie (Stewia rebaudiana), původem z Paraquaye a Bolívie, je u nás nabízena v zahradnictví jako „sladká tráva“, i když připomíná spíše keřík.
Ze své vlasti byla semena - po mnohých peripetiích - dovezena do Japonska až v roce 1971, kde byla zavedena poprvé do kultury. (Paraquyaská vláda semena rostliny před vývozem doposud chrání.) V dnešní době jsou založeny plantáže stevie v Kalifornii, na Ukrajině a v Bulharsku, pro svoje perspektivní využití v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. V současnosti se ze stevie.vyrábí průmyslově až 3 000 tun sladidla.
Stevie je víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Stonek dosahuje výšky až 1 m a hojně se větví. V mládí jsou stonky i lístky jemně chlupaté. Kořenový systém je uložen těsně pod povrchem půdy a je poměrně slabý. Rostlina kvete oboupohlavně ve vrcholových částech stonků, tvoří 3 až 5 trubkovitých jemných bílých květů. Plodem je tmavá ochmýřená nažka, která je snadno roznášena větrem. (Semena zakoupíte v zásilkové službě AEV –VS J.Masaryka 58, 120 00 Praha 2.)
Pěstování je jednoduché. Koupíme si hotové předpěstované sazenice v zahradnictví. Ve vinařských lokalitách lze sazeničky vysazovat ve druhé polovině května na pole jako papriky. Pokud nevlastníme zahrádku, pěstujeme celoročně za oknem na sluneční straně. Sklízí se nať 2 - 3 x za vegetační období seřezáním. Suší se pro celoroční používání. Rostliny brzy znovu bohatě obrazí. Na zimu „zatahují“.
Přezimování je nutné v bezmrazé místnosti kolem +10°C s dostatkem světla. Miluje dostatek vláhy a nesnáší přímý sluneční úpal. Zálivku provádíme zalitím přes zeminu. Nezapomeneme na pravidelné přihnojení.
Hlavními účinnými látkami v rostlině jsou bílé krystalické látky - steviosid, který je 300 x sladivější než řepný cukr. Narozdíl od sacharózy nezatěžuje organismus přebytečnými kaloriemi. Steviosid je uložen hlavně v listech. Dalšími účinnými látkami jsou rebaudiosid A, který je ještě 1,5 x sladivější než steviosid a rebaudiosidy B, C, D a E, jejichž sladivost je až 200× vyšší než u sacharózy. Svým účinkem také údajně omezují tvorbu zubního kazu hlavně u dětí (v Japonsku jsou stevií slazeny nápoje i žvýkačky).
Steviosidy jsou stálé při vysokých teplotách. Doporučené použití je v podobě výluhů z listů do čajů i kávy, dokonce je možné s extraktem zadělávání různých těst. Dávkování je třeba individuálně vyzkoušet.
V zahraničí se pomocí sladidla vyrábí limonády, žvýkačky, zubní pasty a cukrářské výrobky. Zkouší se také v konzervárenství. V žádném případě není slazení stevií zdravotně závadné a je lékaři v zahraničí doporučováno i pro předškoláky.
Stevie právem patří do perspektivních rostlin příštích let a zaslouží si mohutnější propagaci.
Před týdnem jsem dostala koupit balení krystalického sladidla pod názvem Sladký polibek, na trh uváděného jaho přípravek pro ústní hygienu. MZV ČR doposud sladidlo nepovolilo jako „sladidlo“. Z toho důvodu je nehledejte ani lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy.
Krystaly nebo sladivý roztok si můžete objednat na e-mail:info@cin­tamani.cz Cena 145 - 150,–Kč.

Labuznik
Reakce:
 
Merylaska
23 příspěvků 21.10.06 15:48
Další příspěvek k stevii

Re: Stévia
Autor: Vlastík
Datum: 30. 07. 2004 19:20

Na téma Stévie je největší odborník Ing.. Čumakov z Bratislavy,
mluvil o tom ve svém vystoupení na setkání mladých diabetiků v Luhačovicích v loňském roce. Bohužel jeho přednáška mnoho lidí nezaujala, protože byla pojata trochu více chemicky a méně prakticky. To že já osobně na Stévii nedám dopustit svědčí i fakt že jsem ho do Luhačovic pozval. Můžu Ti až ho najdu, poslat na tohoto velmi ochotného a nadšeného človeka kontakt.
Několik rostlin Stévie vlastním, setkal jsem se z výrobky z této zázračné rostlinky už před šesti lety na Slovensku, kde se výrobky na export pro Ukrajinu a Rusko vyrábějí. U nás zatím loby firem produkujících umělá sladidla stále výrobu Stévie a její využití úspěšně blokují. V současné době je využívána na Slovensku firmou Fruties k výrobě nápojů, a u nás firmou Leros, která sušenými lístky přislazuje některé čaje. Dá se použít sušenou Stévia na posypání pokrmů, které se sladí cukrem (jako sladká pažitku) např. na krupičnou kaši, ale není to ono. Lepší je koncentrovaný vodný macerát ze stévie, který připomíná barvou melasu, ale je asi velmi složité v domácích podmínkách tento výluh připravit. Na slovensku se ze stévie vyrábí i tabletové bombóny a sladidlo, ale vše pro východní trhy (u nás nemá ragistraci a na Slovensku také ne). Pro zejímavost v Japonsku se ničím jiným nesladí (kromě cukru). O Stévii jsem slyšel i od majitelky firmy IMBER, která asi jako jediná si dovolila do přehledu umělých sladidel zařadit i Stévii.
Na letošní setkání v Luhačovicích je přihlášen i jeden kamarád z Českých Budějovic, od kterého čerpám praktické zkušenosti o pěstování a zpracování Stévie v domácích podmínkách, takže pokud přijedeš tak se určitě něco dozvíš i z této oblasti.
Vlastík
Tento příspěvek je převzatý z diskuze na www.medatron.cz ze sekce Diabetologie.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist