Steak z tuňáka...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Papaja  19.04.05 10:26
Steak z tuňáka...

Hledám recept na steak z tuňáka – zatím je to skoro samý „se zeleným pepřem“ a nebo přemíra koření a všeho ostatního. Podle mého názoru jsou ryby tak úžasné, že nepotřebují skoro nic.......Ale přece jen do „suchého“ tuňáka se mi nechce

Reakce:
 
DanaJ
1112 příspěvků 19.04.05 11:57
RE: Steak z tuňáka

S Kořenící směsí na ryby. Od Kotány mám doma a chutná mi na rybkách (je tam myslím chilli, kari, kopr, zázvor, rozmarýn, cibulka, sůl a možná ještě něco). Přijde mi, že je z tý směsi hodně něco cítit, co mi přijde, že tu rybu vždycky přerazí a nevím co. Ale zase, když je ryba cítit hodně rybynou, tak to přerazí ten pach. Směs na ryby jsem poprvé použila a jedla na čersvě chycenou rybu sladkovodní (asi lín) opékanou nad ohýnkem a to byla ta největší dobrota s Kořenící směsí na ryby.

Já osobně bych ho jen zakápla citronkem nebo bílým vínem nebo vinným octem z bílého vína, možná i pívo by šlo (desítečka či slabší) a zprudka ho „usteakovala“ na olivovém oleji nebo nad ohněm (max 10 minut, špalíček vysoký 3cm asi ze starší ryby, aby se dala krájet na plátky). Až by bylo všechno hotové, vyndala bych ho na talířek, popepřila ho bílým pepřem, popřípadě ho posolila a nechala ho odpočinout a pak ho zblajzla. Možná by bylo lepší posolit až před strkáním do pusy, protože masíčko pustí trochu šťávičky a je sušší, ale zas tolik suchý není.;-) Nebo třeba ho podávat alá čína jemně pokapaný sojovkou a do výpeku přidat k prohřátí sterilovaný hrášek.

Nebo by se dal klasicky ukuchtin na másle s kmínem. Mohl by se pak přihodit malinký kousek utřeného česneku se soli. K tomu pěkně brambůrky posypané pažitkou a omaštěné máslíčkem nebo výpekem.

Vždycky, když mám novej kus masa na steakování, tak ho jen osolím a slupnu a až vím jakou má chuť, tak příště na něj hážu, co mě napadne.

Podle mě je to jemná rybyčka, tak bych na něj moc koření nedávala.

Možná by se dal i obalit anglickou slaninou a propíchnou špejličkou skrs na skrs a udělat špíz s rajčátkama a dalšíma zelenínkama.

Nebo co na šalvěji. Na té jsou ryby také dobré. Nebo něco natrháš na zahrádce, zabal do filetu, roládu nakrájej a zabal ještě přespříč do slaniny, aby bylinky nebo to, co strčíš do roládiček nevypadlo, zašpejli a opeč.

Klidně by se na tuňáka i hodili recepty na steak z kuřecího prsa, kotletky, ale i panenky vepřové. Je to všechno takové křehké masíčko jemné chuti.

Spíš záleží za jakým kořením Tvůj jazýček prahne. Myslím, že se nedá nic zkazit. Stačí všeho pomálu a příště třeba přidat zachutná-li.

Příloha: zeleninka zakápnutá jen olivovým olejem a malinko rozpečená bagetka nebo ty bramburky.

Už toho nechám.:-D

 
Papaja  19.04.05 13:02
No právě.....!

Utřela jsem sliny a jdu Ti odpovídat. Díííky........je to přesně, jak říkáš: Když nějakou rybu neznám, nejprve ji udělám bez ničeho, abych zjistila, jak chutná. Pak teprve vymýšlím......
To „usteakování“ na ohni asi v mém 2+kk v paneláku nezvládnu, ale na té pánvi to zkusím. Našla jsem si na Labužníkovi hořčičnou omáčku a tak podobně, tak něco vymyslím a dám vědět..

 
babi
6337 příspěvků 19.04.05 13:47
...

Papajo, z mých 36 let zkušeností s čerstvými rybami v Kanadě jsem Ti napsala nějaké recepty a chceš-li můžu pokračovat

 
DanaJ
1112 příspěvků 19.04.05 14:09
babi

pokračuj

 
Sněhurka
446 příspěvků 19.04.05 14:24
A na steak z tuňáka

použij klíďo píďo kaparovou hustotu :-)) Steak nebude tak suchý a chuť ryby nezanikne. Mňam, to je tak dobréééé

 
babi
6337 příspěvků 19.04.05 14:31
...

Dano a Papajo, koukám, že jsem narazile na příznivce ryb. Já na příklad miluji sushi a mezi nimi Akami, Chutoro, Maguro, Otoro, nebo Toro, záleží podle tučnosti tuňáka a pochopitelně tekka maki. Myslím si, že tepelně neupravený tuňák je nejlepší a když tak velice přirozeně upravený, jak to Dana popsala. Receptů mám mnoho

přeji Vám oboum velice pěkný den

 
chocolat
106 příspěvků 19.04.05 21:40
pár receptů

měla bych takový jeden receptík:marináda-šťáva z 5 limet+ 1plž palmového cukru(bude se hodit i třtinový)+ 1plž sojovky+ sezamový olej+ 2plž kokosového mléka-tenké plátky tuňáka marinovat a podávat jako sashimi s nějakám lehkým salátkem
a tady je další:marináda-šalotky+ zázvor+ šťáva z limet+ červené čilipapričky+ česnek+ citronová tráva+ olivový olej+ čerstvý koriandr a máta-steaky z tuňáka nechat 30 min marinovat(pozor,ne víc-kyselina z limet by narušila maso)a ogrilovat. servírovat pokapané octem
a já osobně mám tuňáka ráda jen tak s čerstvě umletým pepřem na minutku ogrilovaný,aby zůstal vevnitř růžový.nebo si k němu chystám domácí pesto a taky ho občas nakládám v bylinkách-šalvěj,tymián…fan­tazii se meze nekladou.v zá:,–(ě se s tuňákem dá nakládat jako se svíčkovou.

 
Papaja  20.04.05 08:47
Babi, Tvé recepty....

…hned putovaly do mých oblíbených...­..včera se objevily hned po mém dotazu.......stejně tak, jako rady od Dany. Tvé recepty jsou bezva, ale hlavně: jsou trochu „jiné“, než jsem našla doma v časopisech nebo jinde na netu. A překvapivě většina úprav tuňáka a vůbec ryb je v kombinaci s kapary – a to já prostě moc nemusím.......
Jsem opravdu milovník ryb. Jen ten čerstvý tuňák je docela problém u nás v TESCU koupit. Ještě jsem nevyčíhala chvíli, kdy ho mají na 100%. Lososa však mají pravidelně a když už byla řeč o tom sushi – to dělám moc ráda – zatím pouze maki-sushi, ale chystám se i na nigiri (nebo jak se to píše…) Syrový losos je báječný, stejně tak carpacio a polosyrový biftek.......už zase slintám

Tak Vám všem přeji pěkný den a díky
P.

 
DanaJ
1112 příspěvků 21.04.05 14:03
Jééžiš marjá...

Vloudila se mi do textíku chybička, patří napsat rybička.

Mno je to parádní diskuse. Syrové maso taky můžu. Cpala jsem se u strýce syrovým lososem posypaným čerstvým koprem, až se mi dělali boule za ušima.

Chocolat: Upoutala mě marináda s kokosovým mlékem, tak jí zkusím. Až koupím tuňáka.

 Váš příspěvek
TOPlist