Škvaření sádla

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jenofefa
1314 příspěvků 28.10.11 10:06
Škvaření sádla

V zimě se sádlo a škvarky stávají oblíbenou pochoutkou mého muže. Myslela jsem, že o škvaření sádla vím všechno, co se dá vědět. Škvařívala jsem klasicky v kastrole, škvarky zalévala mlékem (nebo taky ne, podle potřeby křupavosti), škvařila jsem podle Esmeraldy v mikrovlnné troubě, škvařila jsem v pomalém hrnci. A v poslední době jsem rozpačitá: někdy je sádlo perfektní, jindy je nažloutlé, s nízkým bodem tání (pokud ho nedám do lednice je tekuté po chvíli stání v kuchyňském prostředí – téměř jako husí). Zdá se mi, že ani není tak správně voňavé. Předesílám, že jsem ho nepřeškvařila (jinými slovy nepřepálila) při vysoké teplotě a že se jedná o tzv. řemenové sádlo koupené u řezníka (nebo i v Makru), ne o tzv. sádlo plstní. Venkovský řezník mi řekl, že to může být sádlo z jiných prasat, než jsou ta česká. Při posledním nákupu jsem vyslýchala paní v řeznictví a ptala se po původu prasat, z kterých sádlo bylo. Samozřejmě pravila, že berou prasata pouze z českých chovů. A sádlo je opět nažloutlé a tekoucí. Můžete mi poradit, čím to je způsobeno, a ještě lépe, kde kupovat v Praze opravdu dobré sádlo, které je po uškvaření hlaďounké a pevné? Děkuji.

Reakce:
 
gabi
550 příspěvků 28.10.11 10:45

Jenofefa, tiez sa mi uz „podarilo“ vyskvarit, taku mast ako popisujes-skoro ako husaci tuk…teraz kupujem chrbtovu slaninu od prostejovskej firmy Makovec…vyskvarena mast je vynikajuca…bi­elucka, vonava…taka ako ma byt…inac Makovec predava aj hotovu mast v krabickach…a tiez je dobra…ale kvoli tym chrumkavym skvarkam si ju zcasu nacas vyskvarim sama…v mikrovlnke podla esmeraldy

 
goro
82 příspěvků 28.10.11 11:10
kvalita sádla

je ovlivněna krmením. Zemědělské podniky mívají svoje řeznictví a můžeš hledat, ve kterých je sádlo lepší či horší. Ale i tak bývá dnes sádlo řidší, protože je z mladých kusů. Když si přineseš z domácí zabíjačky řemenové sádlo čtyři cm vysoké, bude určitě perfektní. Nažloutlé sádlo vyrůstalo pravděpodobně na kukuřici.

 
esmeralda
4773 příspěvků 28.10.11 22:08

Asi na tom něco bude.
Před pár dny jsem též „mikroškvařila“, ale měla jsem problém zcela opačný. Sádlo se škvařilo jako obvykle, já odlévala a najednou jako když utne…dále ani kapka.
Zkoušela jsem to ještě chvíli a pak se to začalo pálit.
Naštěstí přispěchala na pomoc moje drahá polovice a zbylé odporně mastné škvazky umlela a uděla škvarkové placky které se naučila při nedávné návštěvě ČR od sestry.
Nevím zda to lze popsat jako happy end.
Mám teď zase půl roku co shazovat. :oops:

 
Tris
3 příspěvky 25.11.11 11:28

sádlo nažloutlé, s nízkým bodem tání mají prasata krmená kukuřicí

 
Jenofefa
1314 příspěvků 25.11.11 12:04
Dosavadní výsledky pátrání...

Poptávala jsem se různě, prodavačů, řezníků, vystudovaných zoologů a zjistila jsem:

  • české chovy prasat jsou zdecimované, v podstatě se nikomu nevyplatí prasata chovat;
  • ti, co je chovají, zabíjejí prasata mladá, nevyzrálá (tedy je nevyzrálé i sádlo), je fakt, že všichni chtějí libové maso, dříve byla vrstva hřbetního „řemenového“ sádla vysoká 4 – 5 cm, nyní s bídou 2 cm;
  • příčinou je krmení – především zmiňovaná kukuřice.


Takže o poctivých škvarcích a vyškvařeném sádle, co neteče, si mohu nechat zdát do té doby, než najdu řezníka s dodavateli pořádných prasat. Hledám…

 Váš příspěvek
TOPlist