Rozpuštění čokolády

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
nik23ita
19 příspěvků 10.11.06 10:04
Rozpuštění čokolády

Ahoj, potřebuju radu. Doma mám spoustu zbytků různých čokolád a chtěla bych je na Vánoce nalít do formiček. Jenže nevím jak na to. Loni jsem to zkoušela rozpustit nad párou, ale vyšla mi z toho akorát taková ošklivá hrouda, která zcukernatěla, takže nakonec skončila v koši . Takováta doma dělaná tučná čokoláda mi fakt nechutná. Poradíte mi jak na to?..... s co nejmenším přidáním tuku. Díky moc.

Reakce:
 
viktorka11
189 příspěvků 10.11.06 10:26
Niki,

zkus to se slehackou, prived skoro k varu nebo klidne i k varu slehacku a pridej cokoladu. Nevim jestli to pujde, delam to jen s horkou. Ne kazda cokolada se dobre topi..... Jinak je-li hmota moc ridka, pridej cokoladu. Je-li naopak husta, tak pridej slehacku.

 
nik23ita
19 příspěvků 10.11.06 10:34
...

Díky moc, vyzkouším.

 
DanaJ
1112 příspěvků 10.11.06 10:51
Já dělám takhle:

Teplo na co nejmíň, ale aby se tavilo. Dělám v kastrůlku bez páry. Vezmu kousíčíček másla nebo ztučeného tuku a na to šoupnu rozlámanou tabulku čokolády. Jak se začne čokoláda rozpouštět přiliji u trochu vody od oka a dle chuti. Mno a nedělám z jakokoliv čokolády, ale vždycky jen z hořké s velkým podílem kakaa.

 
nik23ita
19 příspěvků 10.11.06 11:03
...

hm…tak já nevim, protože já chtěla, aby to byla prostě dobrá mléčná čokoláda.....jako ta v tabulkách.....a vodu jsem asi taky někdy zkoušela přidávat, ale pak se mi zdálo, že to pořádně neztuhlo…a bylo to takový drobkovatý…a divný …ale díky za radu…všechno zkusim.....ale tentokrát radši po menších dávkách

 
buraci
1136 příspěvků 10.11.06 11:16
Kvalita cokolady

On je taky problem v kvalite cokolady, kterou hodlas pouzit. Proste z Mikulase z Polska, co videl opravdovou cokoladu jenom z letadla, belgicke pralinky nevyrobis. Kvalita tedy myslim bude ten duvod, proc ti cokolada nesla rozehrat. Ale mozna take stari zbytku. Ja byt tebou, tak ty zbytky vyhodim, nez se s tim trapit.

 
pekarka
409 příspěvků 10.11.06 11:26
Čokoláda

Tak zkus třeba tohle: vem dva různě velké kastroly a do jednoho dej vodu a ten druhý vlož do té vody. Naházej tam čokoládu a zahřívej až se všechna rozpustí. Pokud budeš chtít řidší tak přidáš kousek ztuženého tuku. Takhle já roztápím všechnu zbylou čokoládu u nás doma a polévám tím kde co.

 
nik23ita
19 příspěvků 10.11.06 11:51
díky

Já samozřejmě nemyslela, že bych ze starý hnusný čokolády vykouzlila nějaký zázrak. To jsou normlání dobrý čokolády, který si z nepochopitelného důvodu musím pořád kupovat a pak se snažim je nejíst, protože bych byla brzy jak sud…a tak se mi tam hromadí, tak jsem myslela, že je zužitkuju na Vánoce, abych mohla zase začít syslit nový .........ale díky všem za rady…zkusím s tim něco podniknout

 
heja
312 příspěvků 10.11.06 11:54
Niki,

Použij to na Čokoládový Ganache dle receptu Babi, a budeš mít skvělou čokoládovou masu, kterou můžeš použít jako polevu. Tam se možná ztratí i méně kvalitní čokoláda. Já jen dávám poloviční množství smetany. Na polévání mi zbyde jen trocha, protože se to okamžitě smlsá. Tato masa Ti ale úplně neztuhne. Jinak, návod Pekařky mám také osvědčený. Na konci pečení takhle zpracuji všechny zbytky čokolád, polev a Kaštanů, přidám vždy 100% tuk – dle potřeby, po kouskách a stále míchám, aby se vše spojilo a nikdy nepřidávám vodu ! Pokud mi tam totiž prskne voda, většinou se mi poleva srazí. Voda pod miskou nesmí vařit, čokoláda by začala cukernatět. Pak si zvlášť rozpustím bílou čokoládu (ta se zpracovává ještě hůř) a do maličkých formiček nebo do obalu od adventního kalendáře (jsou tam vylisované různé hezké motivy) dám: tu hrozinku, tu trochu drcených zbytků oříšků, kousíčk marcipánu, mandličku, kokos nebo kandované ovoce a zaliji jednou nebo oběma čokoládami. Po řádném vychlazení vkládám do papírových košíčků. Na míse s cukrovím to vypadá moc hezky a děti to mají rády (i dospělí). Ukázku z loňského cukroví vložím do deníčku.

 
nik23ita
19 příspěvků 10.11.06 13:38
díkec

Díky moc, to je super, to je přesně to, co jsem chtěla udělat loni …ale asi se mi ta lázeň opravdu vařila, proto mi to zcukerňatělo ..... jinak bílé čokolády mám taky zásoby dost veliké, takže vyzkoušim podle tvého receptu.

 
kltko  10.11.06 13:52
...

nie som esmeralda ale čokoládu rozpúšťam v mikrovlnke. Len treba dať pozor a priebežne premiešať – zachová si tvar tabličiek, aj keď už je tekutá.
Inak tu na labužníku nájdeš recept na skvelú čokoládovú „myš“ (penu – mousse au chocolad) ;o)

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 12.11.06 08:23
...

… možná je to trochu od tématu, ale na rozpouštění čokolády se mi osvědčil obyčejný mlékovar, je sice starý a hliníkový, ale čokoláda se v něm rozpouští opravdu dobře…

 
DanaJ
1112 příspěvků 13.11.06 14:17
S vodou...

…se mi cucky nikdy neudělali, ale bude to tím, že používám jen kvalitní čokoládu s 60% kakaa minimálně. Nejraději mám 99volume.

Jednou jsme rozpouštěli s mamkou mléčnou čokoládu na másle a udělali se cucky. Byla dobrá, ale ve vzhledu to bylo vidět. Takže už nikdy víc! Na čokoládě se nemá nikdy šetřit. A také té kvalitní dáš vždycky míň. Kolikrát Ti stačí dva čtverečky a je nádherně tmavá a chuťná (samozřejmě plus to máslo, voda nebo smetana). Té mikulášové dáš kupu a pořád to není ono.
A i na jídlo je ta s větším obsahem kakaa vynikající a neobsahuje tolik cukru, jak mléčná.

 
Eleeen
1127 příspěvků 14.11.06 20:06
v mikrovlnce,

jako kltko (mávám!!!)
Je to nejlepší způsob, 150 g tak 2 minuty na 600 W, ale promíchávám po půl minutě!!!
Pak plním do silikonových formiček. Někdy vmíchám kokos, to já ráda…

 
amichi
1 příspěvek 09.03.12 08:55
Rozpuštění čokolády

Dobrý den,v jednom receptu se píše že se má rozpustit čokoláda v mikrovlnce ale Já jí nemám a tak se chci zeptat jak jinak ji lze rozpustit? Děkuji.

 
glama  09.03.12 15:43

Amichi…stačí, když si přečteš všechny příspěvky k tomuto dotazu.. :)

 
Amatér1
9 příspěvků 10.03.12 11:08

glama: být Amichim, tak při pohledu na tvé uhrančivé oči, už by se mi ani nechtělo nikam listovat :D

 Váš příspěvek
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

dnes | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

TOPlist