Řízky smažené v troubě

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Florentyna
439 příspěvků 10.07.06 01:16
Řízky smažené v troubě

Labužníci, mnohokrát jsem slyšela vychvalovat přípravu smažených řízků nikoli na pánvi v oleji, nýbrž v troubě. Po pravdě řečeno si to ale vůbec neumím technicky představit. V jaké nádobě se to provádí? Musí být zakrytá? Jak je to s tukem? Jak dlouho to trvá? Otáčejí se řízky? A vůbec, lze takto připravit i něco jiného, než maso?

Reakce:
 
penda
4753 příspěvků 10.07.06 08:16
Flo,

řízky v troubě jsem párkrát dělala po vzoru mé bývalé tchýně, trochu oleje na plech, rozložit obalené řízky a myslím, že jsem je i jednou otáčela. Zeptám se Ti přímo u zdroje, jen co k tomu bude příležitost. Mamka (tchýně) to dělávala z důvodu velké rodiny, tím pádem z důvodu velkého počtu strávníků a z toho vyplývajícího dlouhého stání u sporáku, které bylo takto vypuštěno. ;o)

 
esmeralda
4775 příspěvků 10.07.06 09:53
Řízky smažené v troubě - Florentynko,

vždycky když mě políbí Múza zdravého žití zaběhnu do svého nejoblíbenějšího odtučňovacího spolku Weight Watchers (chodím tam s malými přestávkami skoro dvacet let) pro inspiraci… …a tam se řízky dělají takto: pěkně si je obalíš v trojobalu. Ti nejuvědomělejší dají místo celého vajíčka jen bílek a žloutek vyhodí (to kvůli cholesterolu). Potom řízečky nasprejuješ olejem a položíš na předem ohřátý plech a šup do trouby. Když aspoň trochu zrůžoví obrátíš.
Takto připravené řízky jsou sice vycmrdlé (doufám že nepíšu nějakou sprosťárnu, neboť tím myslím pouze světlou barvu), ale chutnají na „zdravý pokrm“ dobře a před tuňákem na listu salátu jim dám přednost kdykoliv.
Doufám že ti nepokazím nadšení do experimentování prohlášením:
Dejte mi raději řízky na sádle.

 
Labužník milda02
50 příspěvků 11.07.06 14:44
smažení v troubě ?

schválně jsem udělala otazník, protože asi nepůjde o smažení jako takové, ale prudčí pečení v troubě zapnuté na nejvyšší stupěň. Ale blíže k věci: občas podobně peču například karbanátky, tyčinky z mletého masa, určitě jsem už tak pekla i rybí filé. Postupuji tak, že normální plech na pečení vyložím pečícím papírem, někdy trochu omastím např. olejem a karbanátky (nebo cokoli jiného) položím na papír a peču na vyšší teplotu (může se použít i horký vzduch) a kontroluji průběžně. Peče se to dobře, a to hlavně zdola od plechu. Několikrát obrátím. Možná znalec pozná, že to není usmaženo obvyklým způsobem, ale mně to připadá docela dobré a má to několik výhod. Není to nasáklé tukem, tuk ušetříme, nemusíme stát u pánve a půl hodiny intenzivně pracovat!!

 
jitkap
113 příspěvků 11.07.06 16:15
...

Milá Florentýnko, smažené řízky v troubě jsem doma u maminky považovala za nejlepší řízky vůbec – zvlášť kuře – maminka je dělala v jenské míse v dost vysoké vrstvě klasického sádla – pomalu, zvolna smažené. Nejen že byly řízky opravdu vynikající, ale sádlo, které prošlo pozvolným smažícím procesem se proměnilo na krásnou žlutou voňavou konzistenci – zcela podobné kachnímu nebo husímu sádlu. Doporučuji Ti recept vyzkoušet.

 
Florentyna
439 příspěvků 18.07.06 08:29
Tak vám všem děkuju,

jak vyzkouším, poreferuju. Už mě taky nebaví trávit celé dopoledne postáváním u pánve a navíc toho tuku – nevím, co je horší :)

 
Lassienka
409 příspěvků 18.07.06 09:15
Flo,

v troubě řízky dělám celkem běžně – jsem líná stát u pánve a do friťáku se mi nechce investovat. Troubu rozpálím naplno, dám do hlubokého plechu olej a nechám v troubě rozpálit. Vložím řízky, troubu trochu stáhnu. Když jsou z jedné strany růžové, obrátím je a pomalu dodělám.

 
marmelada
1648 příspěvků 18.07.06 09:33
...?

Dá se takhle dělat i smažený květák? To by bylo skvělé, máme velkou spotřebu a ušetřilo by to čas. Taky máme rádi smažený neuvařený květák a to smažení pak dost dlouho trvá…

 
Florentyna
439 příspěvků 18.07.06 13:14
lass,

díky za povzbuzení a marmeládko, ten smažený květák mi taky vrtá hlavou, hlavně kvůli množství. I já ho smažím bez předvařování, ale nijak se s ním nemazlím, sice ho nesmažím příliš zprudka, ale ani moc pomalu. Nechávám ho dojít v zakrytém vyhřátém kastrůlku, klidně i hodinu. Pak je parádně měkký a neztratí nic ze své chuti.

 
Lassienka
409 příspěvků 19.07.06 10:58
Květák

Květák by měl jít taky, jen vyšší vrstvu oleje. Já ho sice předvařuju, ale ani se syrovým by neměl být problém.

 
Cuso
336 příspěvků 14.08.06 22:02
karfiol - kvetak

karfiol robieva obcas moja mama v trube, ked ma zachvaty zdravej vyzivy. A su skvostne, lepsie ako na oleji/masti

 
esmeralda
4775 příspěvků 17.08.06 22:46
Řízky smažené v troubě

Po přečtení komentářů jsem měla opět záchvat zdravého žití.
Zakoupila jsem krásný květáček, rozebrala na růžičky, nasolila, čekala, opláchla, osušila, obalila, dala na plech, nastříkala olejem ve sprayi a dala péci. Po zhruba hodině a půl byl květák stále světlý a tuhý. Byl stále cítit moukou. Snědli jsme každý jednu růžičku a zjistili že je to takřka nejedlé. V našem domácím bodování jídel od 0 do 10 dostal jeden bod.
Zbytek jsem dosmažila osvědčeným způsobem na oleji na pánvi.
Asi jsem něco dělala špatně!!!!
Ale co?

 
Tasma
416 příspěvků 18.08.06 01:07
Esme,

asi někde nastala chyba, možná to bude jen tím olejem ve spreji Řízky v troubě dělám, jen když je ho hodně/ friťák mám zakázaný/ a vždycky je fajn. Ale používám oleje asi jako na pánev což znamená, že zrovna přezdravělý nebude

 
esmeralda
4775 příspěvků 18.08.06 02:14
Tasmo, v tom je asi ten háček.

Buď je to dietní nebo je to dobré.

 
Yavanna
87 příspěvků 18.08.06 09:13
Esme,

já květák pro smažení lehce předvařím, syrový nám nechutná.
Smažení v troubě nepoužívám, jen předsmažené hranolky v troubě dopeču. Jinak ne – když už jednou za čas nezdravě, tak se vším všudy

 
bedla  18.08.06 21:20
Řízky v troubě

Děvčata sleduji tuto diskuzi od počátku a tak se s Vámi také chci podělit o pár zkušeností – nepřihlížejte prosím k přísné dietě…v té době bylo diet 11, a v tomto případě hovoříte o jídle smaženém. Mám dojem, že se nejedná o jídlo smažené, ale o jídlo dušené.

Nejen řízky, ale i květák jsem dělávala již v 60 létech jako dietní jídlo. Na dno vyššího plechu se dala 1 PL oleje a dobře 2 dl vody, která se dolévala do vrstvy 1 cm, s uvedenými porcemi masa či zeleniny, které byly obaleny v trojobalu se nehýbalo…tj. neobracelo. Po celou dobu dušení se maso ani zelenina nepřikrývalo. Až po vypnutí trouby…měla jsem plynovou…se nachával pokrm, již bez vody pod dalším plechem 5 – 10 minut dojít. Na talíři se se pokrm jemně kropil rozpuštěným máslem. Prosím nevztahujte na současnou dobu…tak to bylo…

 Váš příspěvek
TOPlist