Římský kmín

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
bigerin
9 příspěvků 08.03.03 17:21
Římský kmín

Hledám dobrou radu,čemu se říká římský kmín,případně,čím ho lze nahradit.Děkuji. Big erin


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4812 příspěvků 21.05.03 08:35

Podle jmena soudim ze mluvis i anglicky. Tedy: rimsky kmin je cummin. Ono se da asi nejak nahradit vsechno, ale vysledek je samozrejme jiny. Rimsky kmin je jedno ze zakladnich koreni indickych a arabskych kuchyni.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.05.03 14:33
Rimsky kmin - Cuminum -Cyminum

Ve starem Rime temto kmin nahrazoval cely cerny pepr, nebo mlety

 
Ivo
1045 příspěvků 21.05.03 19:32
Pokus o popis

nedávno jsem si ve specializované prodejně koupil římského kmínu v množství menším než malém, neprozřetelně jsem si ho uložil do taštičky, v které mám doklady a další drobnosti a než jsem dojel domů (110 km), tak mám asi zřejmě nezvratně všechny tyto věci provoněné oním kořením. Já jsem sice dost čichohluchý, ale mám pocit, že je to kombinace vůní kmínu, zázvoru a citrónu (rozhodně je dosti výrazná a zajímavá).

A nyní co na to literatura:
Kmín římský, neboli křížový, byl nalezen již v mumiových hrobech starých Egypťanů. Je o něm též zmínka v bibli, kde se prorok Jesaja zmiňuje o jeho vysévání na pole. O římském kmínu je zmínka také v babylónském talmudu, kde Raw Huna uvádí recepty na léky. Tabernaemontanus uvádí ve svém bylináři asi 150 návodů na použití římského kmínu jako léčiva. Rostlina pochází z Etiopie, pěstuje se ve Východní Indii, v Iránu a Turecku, odkud se vyváží zejména do Severní Ameriky. Pěstuje se také ve Středomoří, hlavně v jižním Španělsku, na Sicílii a na Maltě. Velmi omezeně i u nás.

Kmín římský se vcelku podobá kmínu lučnímu, je však mohutnějšího vzrůstu, ale pěstováním se od sebe neliší. Dvojnažky kmínu římského jsou podlouhlé, 5-6 mm dlouhé, šedozelené. Jsou větší než nažky kmínu lučního, mají svéraznou aromatickou, méně příjemnou vůni a chutnají ostře nahořkle. Silice kmínu římského má odlišné složení než kmínu lučního.

Mletý římský kmín se používá do směsí, zejména karí a chilli koření. V Severní Americe stejně jako v Holandsku, se používá ke kořenění salámů, masových konzerv a také sýrů. V likérnictví se používá silice římského kmínu k výrobě žaludečních bylinných likérů. Jako koření je oblíben v Indii.

Nevím, nakolik jsou ti tyto informace platné, ale když už nic, tak to může Pepíček umístit do „Ingrediencí“.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist