rajčata - loupání, zbavení jadřinců

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 29.06.05 07:52
rajčata - loupání, zbavení jadřinců

Pokaždé, když se v receptu, a poslední dobou je to stále častěji, potkám s tím, že se mají použít oloupaná rajčata, případně rajčata zbavená jadřinců, váhám. Zaprvé mě přemlouvá má vlastní lenost, abych takové věci nedělala a „šoupla“ tam rovnou rajčata celá, se slupkou, jen přiměřeně pokrájená; zadruhé uvažuji o vitamínech, protože všude čtu, že nejvíce je jich právě ve slupce nebo těsně pod ní.
Myslíte, že loupání rajčat je věc opravdu nezbytná? Uškodí receptu, pokud se slupka či jadérka ponechají?

Děkuji všem předem za reakce, pokud budou.

lucianka

Reakce:
 
esmeralda
4805 příspěvků 29.06.05 08:16
Rajčata - loupání, zbavení jadřinců - Lucianko

Absolutně s tebou souhlasím. Loupání je asi věc estetičnosti a zbavovat rajčátko vnitřku definitivně odmítám. Pro mě jsou vitamíny důležitější než krása. A při dnešním pěstovéní tam těch ubožáčků stajně moc není. Pakliže se ale někdy loupání nelze vyhnout, přelej rajčátka (nejlépe jedno po druhém, aby se voda moc neochladila) vařící vodou, nech je minutu nebo dvě „koupat“. Slupka se sloupne skoro sama.

 
Cuso
342 příspěvků 29.06.05 09:23
Luci

Absolútne súhlasím s tebou. Nikdy nezbavujem paradajky jadierok. Šupku občas stiahnem, ale keď sú paradajky pokrájané na menšie kúsky, ani tá šupka v jedle nevadí.

 
DanaJ
1134 příspěvků 29.06.05 09:51
Stahovat či nestahovat..

..toď otázka.

lucianka: s Tvým názorem na vitamíny souhlasím na 100%

Já to dělám tahlen´s:
Nikdy nevyhazuji šťávu se semínky z vnitřků rajčat, zdá se mi to zbytečné. Na chuti se nic nezmění a estetice to neublíží.
Jedině možná, kdyby´s chtěla mixovat, tak by se mohla chuť rozbitím semínek změnit.
Pozn.: Když jsem děla poprvé omáčku, do které jsem dávala celé koření a pak jsem si řekla, že jí rozmixuji, aby byla vláčnější, tak se dost změnila její chuť. Určitě to bylo tím kořením, které jsem nevyndala. Protože, když jsem ho při dalším vaření omáčky vyndala a mixovala jí, tak byla o hodně lepší. …mohlo by to být podobné i se semínky z rajčat, protože mi přijde, když se do nich kousne, tak jsou takové trošičku hořké…

Rajčata zpravidla nestahuji, když je dávám ke konci vaření jen na prohřátí.

V případě, že by se rajčata měla vařit déle - začne se potom slupka stahovat sama a kroutit do ruliček, které jsou nevzhledné a pro mě nechutné - je stahuji. …Úplně nesnáším ty ruličky slupek. Vůbec mi to nechutná. Přijde mi, že když člověk jí takový pokrm s ruličkami, tak vlastně neví přesně co jí, protože se pořád soustředí v puse na ty odporné ruličky…
Pozn.: Ale mohla by to být dokonalá pomsta pro nechtěnou návštěvu, protože ruličky mají jednu dokonalou schopnost a to lepit se na zuby… vypadá to pak dokonale komicky, když se na vás hyhňá nesympatický návštěvník a má na dásni a zubech nalepené slupky z rajčat; hned má člověk dobrý pocti a vlastně i z návštěvy radost…

Jo. A když se ty šlupky sloupavají z rajčátek v pokrmu při vaření a všechno to hezky bublá ještě jakou dobu, není lepší ty rajčata oloupat? Pro estetiku, pro chuť taky a stejně ty vitamíny tam asi už žádný nebudou po tak dlouhém vaření. …Třeba do rajské omáčky bych je sloupala…

Hezký sluneční den s rajčaty.

 
Manana
1516 příspěvků 29.06.05 22:24
Rajčata jsou původem ze Střední Ameriky,

kde je tisíce let šlechtili Indiáni, aby vypěstovali rajče, které jim chuťově a užitkově vyhovovalo. Tohle rajče poznal Kolumbus a jeho lidé, když tam připluli.
A během těch tisíců let šlechtění přišli Indiáni na to, že rajče (ale i paprika!) je nelepší pečené po všech stranách na tálu nebo na kamennné plotně a pak oloupané. Tak získá chuť, aroma, vůni a lepší konzistenci pro další zpracování. Ti, co je vyšlechtili, je nikdy syrová nejedli!
Když Španělé přivezli do Evropy rajče, asi si zapamatovali trochu z toho, jak je upravováno v zemi původu, a sdělili to dál. Jenže již tehdy byla Evropa asi příliš uspěchaná, a tak se zde rozšířilo vhození rajčat do vařící vody a krátké spaření, aby je bylo možné oloupat. Jen někde, v jižních státech Evropy, si dodnes zachovali původní přípravu rajčat opečením. Tam vědí, co dělají.
A tady musím říct, že tehdy, před objevením Ameriky Kolumbem, Indiáni pěstovali aromatická rajčata na „smradlavých“, geneticky neupravených rostlinách. Geneticky nám je upravili Američani až koncem 20. století!! Dnes u nás na trhu většina rajčat není dozrálá, nemá chuť, a slouží jen jako vlákninový balast do žaludku.
Zkuste si sehnat rajčata keříčková, kde je ještě kus „smradlavé“ větvičky, a ty pak připravit tak, jak je připravovali staří Mayové, Aztékové, Zapotekové a ostatní Indiáni, než je navštívil Kryštof Kolumbus.
Pokud jste opravdu Labužníci, tak snad rozdíl poznáte.
O přípravě rajčat a paprik naleznete více na mé web stránce www.manana.cz

 
Manana
1516 příspěvků 29.06.05 22:36
slupky z rajčat

Zapomněl jsem dodat, že Indiáni nevyhazují ani slupky z rajčat. Připraví z nich vývar, kterým ochutí kukuřičné těsto pro taštičky zvané Corundas.

 
Manana
1516 příspěvků 29.06.05 23:56
jadérka z rajčat,

na to jsem taky zapomněl. Jadérka z rajčat odstraňují jen Gringos, tedy Američané z U.S.A. Ti snad odstraňují všechno.

 
Ivo
1042 příspěvků 30.06.05 00:32
Manano, Manano....

…promluvil jsi mi z duše, zejména pasáží o smradlavých keřících. Mnohdy se mi chce zaplakat, když se snažím v nějakém hypermarketu nalézt cosi, co aspoň barvou připomíná rajče. A bohužel se to týká nejen rajčat.

 
esmeralda
4805 příspěvků 01.07.05 08:07
Rajčata, to mě mrzí....

Já totiž vykládám australským kamarádkám, že tady stojí rajčata za prd, protože tu na ně není vhodné klima. A že by měly ochutnat rajčata z Evropy. A jak to tady čtu, tak je ta kvalita pofiderní všude.

 
Julina
30 příspěvků 27.07.05 19:14
Nejlepší rajčata jsou na jihu

Na dovču se těším už právě pro ty rajčata. Jezdíme zpravidla na jih a tam jsou sice nevzlednější, ale výborná-aromatická, plná slunce. Doma je také pěstuju - nehnojím chemií, nestříkám - buď vyrostou, nebo si je půjdu koupit. V zimě kupuju „větvičkové“-sice nic moc, ale lepší než za bolševika- to nebyly žádné.
Loupání si myslím záleží jak komu to vadí. Mě nebaví je loupat (pouze vyjímečně), takže my jíme rajčata se všímvšady.

 
Eleeen
1127 příspěvků 28.07.05 07:55
slupky, semínka a "smradlavé" rostliny

Loupat, či neloupat nebo odstraňovat semínka… Já nenávidím opravdu z duše (a dokonce až z paty) nenávidím srolované šlupky rajčat. A můj přítel zase nesnáší v jídle semínka z rajčat. Syrové nám ale nevadí. Takže rajčata loupeme (slupky vyhazujeme, ovšem možnost vývaru je zajímací), odsemínkujeme a do jídla dáváme jen „maso“ z rajčete (pokaždé vzpomínám na obrovská, masitá rajčata ve Španělsku, určená hlavně k vaření). Ale celé ty vnitřky se semínky sníme. Obvykle je jím hned po odkrojení.

A pokud uvažujeme o vitamínech: do některých jídel dám nakrájená celá rajčata až když je odstavím z plotny. Tak v nich zůstane - podle mě - nejvíc vitamínů. Neb vařením hooodně ztratí tak jako tak. Myslím, že pokud chcete mít co nejvíc vitamínů, je nejlepší sníst rajče jen tak.

Maňana mi ohledně rajčat mluví z duše. Taky nenávidím ty načervenalé nedomrlce bez chuti a dávám přednost keříčkovým. Vždyť už jen ta vůně!!! Podle mě má být z rajčete cítit sluníčko a teplo a vždy jsem si stejně nejvíc vychutnala rajče, které jsem urvala z keříku, vyhřáté od sluníčka, jen utřela rukou od prachu a snědla. Bez soli, vaření…
Mě rajče nesmrdí.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 28.07.05 13:49
Není rajče jako rajče...

Asi bychom neměli hovořit o rajčatech všeobecně. Jiná jsou rajčata na salát, jiná jsou na omáčku, jiná jsou na protlaky a jiné husté pasty. Záleží na poměru „masa“ a „šťávy“. Na saláty mám radši ta nepřezrálá a šťavnatá, na omáčky a protlaky ta masitější, kde je méně šťávy a semínek, a jsou hodně zralá. Určitě někdo bude znát odrůdy a druhy podle jednotlivých typů, ale stejně jsem nikde v samoobsluze nenašla, že by rajčata rozlišovali.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist