Nazvy receptu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
ogroats
64 příspěvků 20.12.04 15:45
Nazvy receptu

Pepicku, davam ti v uvahu navrh, abys dal do navodu Jak psat recepty pripominku k nazvum receptu, a to asi v tom smyslu, ze nazvy receptu by mely predevsim na prvnim miste obsahovat pojem, o jaky pokrm jde, a ne treba „Naprosto uzasny losos“, nebo „Moc dobre mamincine medove rezy“, to uz i v prehledu novych receptu kolikrat clovek nevi, o co vlastne jde, a tak treba ja takove recepty ani neotevru, ted nevim, jestli jsem linej, nebo malo zvedavej, nebo zkratka zrovna nemam cas. Ale myslim si, ze by to mohlo usnadnit orientaci i ostatnim labuznikum.

Reakce:
 
esmeralda
4799 příspěvků 20.12.04 21:45
Nazvy receptu

O'groats, nějak jsem si nedovedla představit den kdy s tebou budu v něčem souhlasit. Ale musím ti dát za pravdu. Lépe by se to hledalo. A začínat název slovy: úžasné, báječné, lahodné atd… mi připadá zbytečné. Každý vaříme s cílem že to bude poživatelné. Nebo někdo už napsal recept ne fujtablové, hnusné, ošklivé atd…?

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.12.04 07:32
Já taky!

Taky si myslím, že přívlastky tohoto typu by u receptů nemuseli být. A je pravdou, že jsem kvůli tomu, že byl nejúžasnější anebo lahodný, možná přehlédla v abecedním seznamu nějaký hodně dobrý recept. A myslím, že nejen já.

 
glama  21.12.04 07:23
Tak tady rozhodně nesouhlasím!

Mně se naopak tyto citově zabarvené názvy moc líbí! - A i proto je sama používám. „Naprosto úžasný losos …“například vyjadřuje můj naprosto nelíčený údiv nad tím, jak mi chutnala ryba, kterou naprosto vůbec nejím.. :-)))
A stejně je to i s dalšími recepty a jejich názvy.
Pokud bychom striktně omezili název na převládající surovinu s přídomkem, budeme mít třeba 48× Kuře v zelenině, nebo 35× Kuřecí prsa se smetanovou omáčkou a podobně. Kdo by mezi 20 stejně nazvanými recepty hledal rozlišení? Otevíral jeden po druhém a koukal čím se liší a čím je zvláštní?
Já zase vždycky jako první otevírám ty recepty, u kterých mne zaujme právě jejich název - ideální je, když je z názvu alespoň přibližně poznat o jaké jídlo je, ale není to podmínka ani nutnost.
Z názvu se pak člověk často dozví i něco o autorovi a jeho chutích. O jeho citové vazbě na recept, o jeho humoru, fantazii.....
Podívejte se na jídelní lístky špičkových restaurací, na banketní menu apod. VŠECHNY NÁZVY JÍDEL jsou rozepsané, opisné, často skoro básnické No co byste si dali raději? Zapečené kuře se sýrem nebo Kuřátko pečené v sýrové peřince?
Prostě jsem přesvědčena, název k jídlu patří a kdo ví něco o marketingu a reklamě ví, že právě to je jeden z prvních impulsů, který prodává!
A tak nebuďme líní, ani pohodlní a nechtějme svět jednotný a jednobarevný. Právě ta pestrost je veselá a zajímavá a inspirující.
Nezapomeňme snít a povzbuzujme fantazii!
Ta je totiž jedním z prazákladních důvodů, proč existuje labužničení a pestrost v kuchyni.
Tak proč ji svazovat a omezovat názvy jídel?
Myslím, že by to rozhodně byla škoda!

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.12.04 09:34
Já taky nesouhlasím, ale s Glamou...

… ovšem jen v něčem.

  1. Náš nelíčený údiv vyjadřujme až pod receptem, dělá to tak spousta labužníků.
  2. Čeština je natolik okouzlující, že můžeme klidně 35× vyjádřit Kuřecí prsa se smetanovou omáčkou jinak, než že jako první slovo dáš Lahodná, Úžasná, Skvělá, Moc dobrá … atp. Třeba takto:
  • Kuřecí prsa se smetanovou omáčkou
  • Kuřecí prsa v bílé omáčce
  • Kuřecí prsa na smetanovém polštáři
  • Kuřecí prsa v bylinkové bílé omáčce
  • Kuřecí prsíčka ve smetanovém jezeru
  • Kuřecí prsa ve sněhobílé omáčce
  • Kuřecí prsa v sametové smetaně
  • Prsa z kuřátka obalené smetanou
  • Kuřecí prsa s krémovou omáčkou
  • Kuřecí prsa na smetaně od Elenky
  • Prsa z kuřete v krásně bílé omáčce
  • Kuřecí prsíčka smetanová
  • Kuřecí prsa v bílém hávu
  • Kuřecí prsa a extra univerzální smetanová omáčka
  • Kuřecí prsíčka od Bílé paní
  • Kuřecí prsa v bílém snu
  • Kuřecí prsa na smetaně „Glama“
  • Smetanová kuřecí prsa
  • Kuře na smetaně (jednoduché)
  • Kuřecí prsíčka v hustém smetanovém moři
  • Kuřecí hruď a smetanová bomba
  • Kuřecí prsíčko a jemná smetanová omáčka
  • Kuřecí prsa v růžové smetanové omáčce
  • Kuřecí prsa v zimní krajině
  • Kuřecí prsíčka položená do smetany
  • Kuřecí prsíčka ve smetanové pohádce
  • Kuřecí prsa na smetaně podle Elenčiny babičky
  • Kuřecí prsíčka ve smetanovém sócu
  • Kuřecí prsa a smetanová omáčka přímo z Ráje
  • Kuřecí prsa v císařské smetanové omáčce
  • Kuřecí prsa se smetanovým přelivem
  • Kuřecí prso v lehounké smetanové omáčce
  • Kuřecí prso v bílém závoji
  • Kuřecí prso na smetanovém okouzlení
  • Kuřecí prsa na smetaně po pětatřicáté ;-D
    Myslím, že těch 35 mých názvů NENÍ STEJNÝCH!!! A myslím, že se s Glamou vždy shodujeme v tom, že je dobrá pestrost – je opravdu veselá a zajímavá a inspirující.
  1. Já nechodím denně do špičkových restaurací, ale myslím, že všem musí být jasné toto: když máme na název receptu pouze 3 slova, která se v seznamu zobrazují, je nelogické začínat Nejlepší, Lahodné, Maminčiny prastaré … atd.
    Pokud sedím v restauraci, kde mám před sebou jídelní lístek, najdu si stránku s Kuřecím masem a hledám dál. Hned pod fantastickým názvem, který mi ale nic jiného neřekne, si můžu přečíst, cože to vlastně kuchař chtěl říct. A třeba zjistím, že jde o kuře na smetaně. Tady na Labužníkovi ale nemůžu mít v seznamu za sebou pět Lahodných bůhvíco!!!
  2. Souhlasím, abychom nebyli líní a vymýšleli JINÉ názvy než Kuře na smetaně I až Kuře na smetaně XXXV, ale proč tam cpát přívlastky, kterých už jsme z reklam v rádiu a televizi tak přesycení? Já osobně už všechny reklamy přepínám, protože jsou většinou pořád stejné, stejně SKVĚLÉ, ÚŽASNÉ, LAHODNÉ, NEJLEPŠÍ, NEJBÁJEČNĚJŠÍ (a rrrrrrrrrrrrr­rozmixované). Ano, prvním impulsem je název, ale tyto přívlastky s marketingovým pojmenováním výrobku, které prodává, moc nesouvisí.
  3. Fantazie je skvělá věc a buďme rádi, kdo ji máme a POUŽÍVEJME JI! Ale ne ve stylu TV shopů, moc Vás o to všechny prosím!!! Nesvazujte tedy názvy receptů do rádoby reklamních sloganů, používejme tu naši krásnou a různorodou češtinu, kterou lze najít nejen v knihách, ovšem nehledejme ji v reklamních blocích v médiích!!! Udělat z názvů receptů reklamní výkřiky je vážně hloupost.

FANTAZIE, FANTAZIE, FANTAZIE!!!!
Kuřátko v sýrové peřince bych si kliďánko dala! To je krásný název, souhlasím s Glamou!
Ale Lahodné kuřátko zapečené se sýrem už bych si dala méně. Proč? Právě proto, že je TAK Lahodné, jako každých 20 minut fůra jiných výrobků v reklamních blocích, kterými nás všude masírují.

 
glama  21.12.04 09:43
Tedy Eleeen...

těma kuřecíma prsama jsi mě skoro umlátila!!
No, máš pravdu, v něčem.
Tak já už možná nebudu dávat podobná slova dopředu, ale vymýšlet si budu pořád
Já reklamy taky nerada :-))
A já taky denně nejím v drahých restauracích, ale léta jsem tam pracovala.
Shodneme se, že popisné názvy rozvité ANO, ano?

Ale stejně - AAA absolutně nejlepší kozí rohy naší babči zůstanou, protože je všude ochutnávám, a nikdy jsem nikdy žádné jiné, co by se jim vyrovnaly, nejedla.
A recept na „Senzační medové řezy sousedovic Mařky“ pro mne prostě má půvab letitého, mnoha sousedy vyzkoušeného receptu - ne receptu sice zajímavého, ale opsaného odněkud, možná že se autorovi jen líbil, ale sám ho nedělal.
Nicméně rozhodně by při hledání labužníkům velice pomohlo, kdyby používali Vyhledávač, protože tam si bez složitostí mohou vyselektovat přesně to, co potřebuji a to hledání rozhodně velice usnadňuje.
A bylo by dobře, kdyby, tak jak jsi to předvedla s kuřecíma prsama, byla hlavní surovina receptu uvedena v názvu. Rozhodně by to takto bylo přehlednější.
Ale Labužník je velmi živý organismus a když člověk chce - a to chce rozhodně každý - na svůj recept upozornit (vždyť proto ho sem píše) snaží se nějak zaujmout, zvýraznit, zdůraznit jedinečnost toho svého receptu. To je přece přirozené. A to první co může udělat je, recept zajímavě nazvat.
Takže si myslím, že naše rozpravy jsou pouze akademické a stejně to půjde dál, jako to šlo dosud.
Těžko tohle omezit.
Tedy já osobně se budu trochu krotit, ale nevím, nevím, jak se zvládnu…

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.12.04 10:28
...
 
ogroats
64 příspěvků 21.12.04 22:48
Eleeen

takle bych to nikdy neumel napsat, dekuji za rozvinuti a ozrejmeni meho navrhu.

 
salgo
146 příspěvků 22.12.04 11:51
Jestli můžu...

vzhledem k tomu, že se mi zdá, že každý ma trochu pravdy, přimlouvala bych se hlavně za to, aby bylo z názvu na první pohled jasné oč jde (mě osobně dělá problém najít, jestli už na labužníkovi není recept, který chci přidat, a protože mám málo času, většinou to vzdám). A jestli to bude „Maso pěti vůní“, „Čínské maso pěti vůní“ nebo to „Nejskvělejší maso pěti vůní mého tatínka“, to už je celkem jedno. (Vyhledávač funguje fakt dobře) Jen nevím co budu dělat až budu chtít přidat své oblíbené !Maso křehké jaké víla"!

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist