listové těsto

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Anika02
66 příspěvků 26.07.05 17:45
listové těsto

prosim o radu, uz ponekolikate se snazim upect z listoveho testa zaviny nebo ruzne satecky, ale nikdy mi to nevyzkoci. Vzdycky je to takove divne. Testo pouzivam kupovane cerstve, vyzkousela jsem vice firem, zatim porad stejny vysledek. Pritom to davam do dobre vyhrate trouby, jak mi bylo doporuceno. Diky

Reakce:
 
daga
30 příspěvků 26.07.05 22:01
Aniko,

nemáš těsto příliš tence vyválené.

 
Eleeen
1127 příspěvků 27.07.05 08:01
Aniko,

asi hoooděn hloupá otázka, ale přeci: Překládáš to těsto? Já rozválím na obdélník, přeložím napůl a ještě na třetiny, takže mám 6 vrstev a pak teprve vyválím ten správný „placík“.

 
Lassienka
409 příspěvků 29.07.05 07:32
Taky si myslím,

že listové těsto už není potřeba překládat, to kupované je udělané dobře. Skutečně se ale nesmí vyválet příliš na tenko…

 
lydia
1221 příspěvků 29.07.05 13:06
Aniko,

mne nekdo kdysi poradil davat do trouby misku s vodou.

 
Bozka
50 příspěvků 10.08.05 00:20
listové těsto

Aniko, jestli okolo jezdí Family Frost, vyzkoušej jejich listové těsto (29Kč). Já s ním mám dobré zkušenosti. Pokud je neznáš, tak: jedno balení obsahuje pět plátů proložených mikrotenem. Rozložím je na vál (díky mikroténu se na něj nelepí) a nechám pár minut „povolit“, aby se při ohýbání nelámalo. Každý plát rádýlkem rozdělím na tři části, do středu každé dám marmeládu, okraje potřu bílkem, přehnu, slepím, dám na plech (na ten dávám papír na pečení), potřu zbylým vajíčkem a peču v troubě předehřáté na cca 220st. asi 12-15min. pěkně do červena (někdy i trochu do hněda :-) ). Upečené krásně vyfouklé šátečky (dost velké) ještě horké obaluji v cukru. Vše trvá max. 40min. i s úklidem! Když dělám dvě várky, než se první upeče, mám druhou připravenou.
A už jsem těsto použila i na slané tyčinky: pláty jsem potřela vajíčkem, posolila a posypala buď kmínem, nastrouhaným sýrem nebo ostrou paprikou (dle fantazie…). Rozdělila jsem každý plát na cca 20 tyčinek ( přepůlit 10 proužků).
Omlouvám se, že Ti popisuji asi samé známé triviální věci, ale tohle těsto mám moc ráda, protože mi už mockrát pomohlo při náhle ohlášené návštěvě a zatím nezklamalo.

 
Eleeen
1127 příspěvků 10.08.05 07:34
Family Frost

Opravdu mají to těsto dobré??? Mohla bych to zkusit. Ovšem abych si na to vzala dovolenou… K nám jezdí v úterý kolem páté hodiny a to teprve odcházím z práce, o 30 km jinde…
Já jsem si od nich kupovávala ty kuličky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem. Mňam!

 
Bozka
50 příspěvků 10.08.05 20:24
listové těsto

Eileen, mně připadá na drobné kousky opravdu dobré. Ale na závin, i kdyby byly ty pláty větší, by se asi moc nehodilo, protože hodně vyběhne. Ty kuličky znám, jsou pro mou línii až moc dobré.

 
Labužník Anika02
66 příspěvků 11.08.05 21:59
...

dekuji za rady, Family Frost kolem nas nejezdi. Teda jezdilo, ale uz jsem ho tady dlouho nevidela. Vetsinou jsem kupovala uz vyvalene testo, nejcasteji z Delvity nebo Carefouru. Myslim, ze bylo asi moc tence vyvalene. No ale jak si ho valim sama, tak mi taky nevybehne :o( Vyzkousim vase rady.

 
rosnicka
262 příspěvků 12.08.05 12:56
doporucuji,

listove testo od NOWACO - maji bud 500g v celku, ale ja kupuji radeji to 500g ve trech platech, krasne z neho udelam tri strudliky akorat na delku plechu. Krasne listkuje, ale zase se nerozpadava.
Kupuji ho v Tescu, ale casto byva vybrane…

 
Labužník bosorečka02
9 příspěvků 06.09.05 15:51
...

Neviem prečo, ale mne sa ešte nikdy nepodaril dobrý koláč z čerstvého lístkového cesta. Vždy len z mrazeného, na značke nezáležalo. Aj keď je pravda že lepšie sa pracuje s cestom, ktoré je rozdelené na dva alebo tri plátky, ako len s prehnutým cestom. Ďalšia vec je že lístkové cesto musí byť rozvaľkané tak na dva milimetre, ináč sa vrstvy potrhajú.
Ešte k tým slaným tyčinkám - chutnejšie sú keď sa na cesto nasype strúhaný tvrdý syr, cesto sa preloží a ešte raz rozvaľká.

 
delisa
203 příspěvků 07.09.05 20:21
když

potíráš listové těsto před vložením do trouby rozkvedlaným vejcem, tak potírej pouze povrch, ale NE boky. Když se potřou i boční strany, tak těsto nevyběhne.

 
Labužník micha02
16 příspěvků 12.09.05 11:59
...

S listovým těstem jsem měla problém, nyní doporučuji a zaručuju 100 % úspěch - BABICKÉ TĚSTO, které je k dostání v Hypernově. Je to čerstvý výrobek. Pokud se nechá zmrazit už tolik nelistuje, ale čerstvé je skvělé.

 
DanaJ
1134 příspěvků 15.09.05 10:04
Co se musí a nesmí:

Jestli koupíš mražené těsto už ho nepřekládej. Jednou jsem to udělal a nenaskočilo.
Je třeba si troubu předehřát na 220stupňů (nebo aspoň na 200) pak vyskočí na 100%.
Také je třeba vypláchnout plech studenou vodou a neutírat a ani nenechávat odkapat. Prostě jen nalejt a vylejt. Dělá se to pro to, aby se pak dělala pára a těsto také lépe skáče.

 
DanaJ
1134 příspěvků 15.09.05 10:09
Ještě...

…nevyvalovat na moc tenko. Max na 0,5cm. Slabší ne.
S tím potíráním vajíčka to bude asi pravda. Ale nejsem si jistá.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 16.01.06 17:40
...

S listovým těstem se taky pořád trápím, mám pocit, že by mělo vypadat trochu jinak, než vypadá to moje. Takže jak dlouhou dobu pečete třeba závin? Necháváte troubu vždy jen na 220 °C nebo teplotu snižujete? Zatím mi nikdo uspokojivě neřekl, jak se vlastně listové těsto správně peče. Díky za odpovědi. :-)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist