Lák na okurky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Fany
69 příspěvků 14.02.04 16:19
Lák na okurky

Vím, že moje otázka je položena velmi brzo: neví někdo recept na naložení pravých znojemských okurek?

Reakce:
 
alouch
56 příspěvků 16.02.04 11:01
...

Mám recept osvědčený už asi 30 let, rok co rok.
Nálev: svařit čtvrt litru octa, litr vody a dvě lžíce soli.
Okurky naskádat do sklenic, proložit cibulí, křenem, koprem a vinným listem(od všeho stačí kousek), přidat do každé sklenice
5 pepřů, 2 nová koření a 4 kostky cukru. Zalít vlahým nálevem, zavíčkovat a sterilovat 15 minut při 85 st.Celsia.

 
esk
105 příspěvků 16.08.04 14:18
Fany

nevím, jestli je to pravý znojemský lák, ale je sladkokyselý a dobrý!
4 l vody, 1 l 8% octa, 300 g pískového cukru, 150 g soli, 50 tabletek umělého sladidla
Vodu, ocet, cukr a sůl povařit, přidat sladidlo, zamíchat a stáhnout z ohně. K okurkám přidávat vždy do jedné sklenice 1 bobkový list, 1 nové koření, 3 pepře a špetku hořčičných semínek. Podle chuti kope, feferonku, mrkev, cibuli…

 
pa.mira
13 příspěvků 19.08.04 16:57
jeden recept vám dám + jeden upravený

původní verze:

Na 5 l nálevu potřebujete:
3,2 l vody,
160 g soli,
300 g cukru,
1,8 l octa 8% ,
55 tabletek sacharinu ( nebo jiného umělého sladidla)
Vodu zahřejeme cca na 85°C, přidáme cukr, sůl, spolarin, nakonec ocet

Na dno každé sklenice dáme
2 okvětí kopru,
1 řez cibule,
1 řez mrkve,
1 kolečko křenu,
1/2 ČL hořčičného semínka,
1/5 ČL pepře,
1/5 ČL nového koření,
2 bobkové listy,
1–2 hřebíčky,
malý kousek skořice (opravdu malý!!! hodně provoní)

Naskládáme okurky, zalejeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 80°C 20–25 minut. Po této době sklenice vyndáme a otočíme dnem vzhůhu, necháme do vychlazení na vzduchu. Můžeme je i pozvolna ochladit ve vodní lázni- pozor na popraskání skla! Já ale teplou vodu z jednoho vaření hned použiji na další várku zaváření.

Tento recept je ale velice pracný na přípravu jednotlivých sklenic, pokud sklízíte postupně úrodu ze skleníku, zkuste můj upravený recept, kdy je vždy nálev po ruce.

Na 5 l kořeněného nálevu potřebujete:
3,2 l vody,
160 g soli,
300 g cukru,
1,8 l octa 8% ,
55 tabletek sacharinu ( nebo jiného umělého sladidla)
10 ČL hořčičného semínka,
4 ČL pepře.
4 ČL nového koření,
40 ks bobkového listu (cca 8 g),
30 ks hřebíčku
asi 2 cm skořice,
svazek kopru,
velkou cibuli,
3–4 mrkve,
podle chuti křen
Vodu s kořením, koprem, mrkví a křenem svaříme,přidáme cukr, sůl, nakonec ocet a spolarin-dále už nevaříme a necháme vše vyluholat. Přecedíme a slejeme do lahví – třeba Pet.
Do sklenic pak už jenom rovnám okurky a zalívám tímto nálevem, bez dalších pří:,–(. Nálev si nachystám vždy dopředu, zavařování jde pak rychleji, než když dávám vše jednotlivě do sklenic.
Používám ho i k přípravě směsi do bramborového salátu

  • krájené okurky+kořenová zelenina+ hrášek,
    můžete vyzkoušet i nakládané malé cibulky nebo mladé cuketky či patizony.
 
esk
105 příspěvků 22.08.04 09:14
:)

nekope, kopr

 
Fany
69 příspěvků 22.08.04 09:28
...

Dekuji vsem za recepty na „p r a v e“ znojemske okurky a pridavam taky jeden:

nalev: 0,75 l vody, 0,25 l octa, 3 dkg soli, 7 dkg cukru, 7 tabletek cukerinu ( musi byt doda krupavost)

koreni: nove koreni, pepr cely, hrebicek, tymian, skorice cela (do kazde sklenice kousek o rozmerech asi 0,5 cm x 0,5 cm), horcicne seminko, koriandr, bobkovy list

zelenina: mrkev, petrzel, kren, cibule, kopr

sterilizace: 20 min pri 85 stupnich Celsia

 
Bradicka
163 příspěvků 28.09.04 10:32
Ahoj Fany,

už jsi je zkoušel?

 
Vali
1313 příspěvků 02.10.04 23:43
Znojemské okurky( Fruta ).

Tento recept je na znojemské okurky z Fruty ( konzervárny z minulého století ). Je úplně jiný než všechny uvedené, okurky jsou sladkokyselé jemné chuti, je nutné dodržet všechny pří:,–(y dle uvedení.

Nálev:
1 litr vody,
1/4 litru octa,
60 g soli,
200 g cukru,
1 – 2 bobkové listy,
5 kuliček nového koření,
5 kuliček pepře,
2 ks hřebíčku,
KL hořčičného semínka;

nálev povařit, do sklenic narovnat do poloviny okurky, potom přidat:

2 kolečka větší cibule,
5 koleček mrkve,
5 kousků křenu,
kopr,
celerovou nať – asi 1 trojlist;

potom dorovnat sklenici okurkami, zalít nálevem. Sterilivat při 80 °C 20 minut.

Stejný nálev s přidáním fenyklu a procezený používám k zavařování červené řepy.

Fany- posílám Ti opravdu dobrý recept na nálev, mé okurky všem chutnají. V době zavařování jsem ještě internet neměla. Možná to budou opravdu ty pravé znojemské už proto, že tam není žádný cukerin.

 
Fany
69 příspěvků 03.10.04 20:18
Lák na okurky

Vali, dekuji za dalsi recept na znojemske okurky, ale vysledek Ti budu moci sdelit az po pristi okurkove sezone, protoze pro letosek jiz mame zavareno podle receptu Bradicky.

 Váš příspěvek
TOPlist