Kyselo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Kulik
132 příspěvků 30.01.06 11:19
Kyselo

Poraďte, prosím, jak udělat do krkonošského kysela ten základ z žitné mouky a kvasnic? V našem kraji se nedá koupit a ani nevím ten správný název. Ve Slezsku je to snad žurek?
Prosím znalce krajových jídel o vysvětlení .

Reakce:
 
Tasma
416 příspěvků 30.01.06 11:35
snad je to ono - dobrou chuť

Základem krkonošského kysela je kvas, těsto ze žitné mouky, které v dřívějších dobách zůstávalo od pečení chleba. Kvas neboli “příčina” nebo “záděl” schovávaly hospodyňky v hliněném hrnci”kvasáku” blízko u kamen.

Příjemná navinulá chuť pochází od chlebového kvasu kterého základem jsou střevní flóře velmi prospěšné bakterie mléčného kysání, nikoliv alkoholového kvašení. Čím je kvas straší tím je kyselejší.Kyselo bylo tudíž v každé chalupě rozdílné.

Kvas: Do nádoby dáme asi 1/4 litru vlažné vody, rozdrobíme 3 dkg kvasnic a rozkverláme 3 lžíce žitné mouky, nádobu přikryjeme a necháme do druhého dne v teple.

Kyselo: 1/4 litru chlebového kvasu, hrst sušených hub, sůl, kmín, 2 lžíce másla, 1 cibule, 4 vejce.

Chlebový kvas předem omladíme vlažnou vodou a necháme přes noc. Druhý den dáme do slané vody vařit houby s kmínem, když jsou měkké, přilijeme kvas a tím odvar i zahustíme. Vše povaříme a omastíme drobně krájenou cibulkou zpěněnou na másle. Zvlášť usmažíme na másle řídká vajíčka a přidáme do kysela. Někde se jí kyselo s bramborami na loupačku, někde se zvlášť vařenými a nakrájenými bramborami přidanými do hotového kysela. A jsme opět a u naší historické otázky Tample, která nebyla dosud vyřešena.

 
Tasma
416 příspěvků 30.01.06 11:39
ještě jednou

Toto je kvásek pro chleba, ty budeš muset udělat asi menší množství
KVAS PODLE PANA FRANTIŠKA
nastrouhám si na struhadle jednu středně velkou a menší cibuli. Tuto dám do zavařovací lahve, přidám 1dcl vlané vody a nasypu žitnou mouku (může být i celozrnná) tak, aby toho byla polovina lahve. Míchám to a doplňuji vodu a dostanu středně husté těsto. Je jedno jestli ředíte a nebo naopak zahušťujete. Je důležité ale dodržet, aby toho nakonec nebylo více ne 1/3 lahve, protože kvašením se zvětší objem a sklenice by vám přetekla. Na sklenici dám roubovací víčko, které nedotáhnu úplně, aby mohl při kvašení odcházet vzduch a láhev nebouchla. Sklenici umístím na teplé místo (mám v koutku na kuchyňské lince) a nechám dva dny v klidu. Třetí den je kvas už k použití. Jistě uznáte, že to není nic složitého. Přesto to ale není všechno a je třeba si říci pár dalších věcí. Kdy se rozhodnu kvas použít, nedám ho do chlebového těsta všechen, ale nechám si ve sklenici cca polévkovou lžíci zbýt a použiji ho dále pro výrobu nového pro nastartování místo té nastrouhané cibule. Nechám proto zbýt ve sklenici lžíci kvasu, ke kterému přidám trochu vlané vody, rozmíchám, přidám zase žitnou mouku do cca poloviny lahve, zamíchám a přidávám další vodu a mám těsto středně husté. Na:,–(ím víčko a nechám opět dva dny. Takto postupuji stále dokola. Pokud je kvas zralejší, lépe kvasí a lze ho u použít i druhý den.

 
Tasma
416 příspěvků 30.01.06 11:44
fotonávod

tady

 
heja
312 příspěvků 30.01.06 12:52
žitný kvásek

A co takhle:
v prodejně zdravé výživy jsem zakoupila, ale zatím nevyzkoušela „Žitný kvásek sušený“
Složení: žitná mouka BIO, startovací kultura. Určeno pro domácá výrobu žitného kvasového chleba. Výrobek:Natura Jan a Šárka Kučírkovi.
Zajímalo by mne, zda má někdo s tímto výrobkem nějakou zkušenost.

 
Kulik
132 příspěvků 01.02.06 09:50
Kyselo

Tasmo, moc děkuji za podrobnou radu. Je vidět, že jsi odborník. Vyzkouším a dám vědět. Hejo, tobě taky dík.

 
Tasma
416 příspěvků 01.02.06 09:55
...

Odborník bohužel nejsem a kyselo jsem nikdy nedělala. Ale mám čerstvě domácí pekárnu, tak jsem na internetu shodou okolností hledala jak se vyrábí žitný kvásek. Ale díky za pochvalu. Ráda bych se za ni zatetelila, ale bohužel nemůžu…

 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist