Konzumace ostrých jídel

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
bona
2416 příspěvků 10.11.07 20:13
konzumace ostrých jídel

--------------------------------------------------------------------------------
Dobrý den všem,

chtěla bych se zeptat, jaký je váš názor (ať už získaný nebo vyčtený) na používání ostrých pří:,–( (pepř, chilli, feferonky apod.) v kuchyni a především na jejich pravidelnou konzumaci. Mám na mysli vliv na lidský organismus…

Máme v rodině dva extrémní názory; jejich výměna probíhá hlavně mezi mými rodiči. Maminka je zá:,–(ně proti ostrým jídlům a tatínek pálivé miluje (jsem po něm ).
Táta je požitkář, máma naopak tak trochu asketická a pálivá jídla a pří:,–(y mu neustále a striktně zakazuje. Ani jeden z nich nemá žádné zdravotní problémy, které by znemožňovaly konzumaci čehokoli…

Bráním tátu, protože pálivé mám také ráda a feferonku jsem schopná schroustat jen tak, ale nevím, nakolik je můj přístup správný.

Předem všem děkuji za příspěvky, názory, zkušenosti i fakta.
 Bona

Labuznik
Reakce:
 
Manana
1516 příspěvků 10.11.07 22:46
ostrá jídla

Pokud se týká paprik, tedy chile všeobecně, tak lze říci, že čím pálivější tím zdravější, protože právě capsaicin je lidskému organismu prospěšný, a ten je i nositelem pálivosti. Dalo by se říci, že lidské tělo se bez sádla a pálivé papriky neobejde. Pálivé papriky mohou i děti, ve střední a jižní Americe jsou běžnou součástí stravy.
Totéž se ale nedá říci o koření, kterému u nás říkáme pepř (Američani a Angličani termín Pepper používají pro papriku). Tyto aromatické plody pepřovníku lidskému organismu moc neprospívají a děti by je neměly konsumovat. To malé běžné množství pepře které zkonsumuje normální člověk ale nijak neuškodí.

 
HelcaK
959 příspěvků 10.11.07 23:18
Pár názorů

z hlediska čínské medicíny je pálivá chuť zahřívající, suchá, vyhání z těla vlhkost a chlad. Nejpálivější jídla se tam prý vaří v oblastech, kde jsou velké teplotní rozdíly - v létě (nebo ve dne) velká vedra, v zimě (v noci) vlhko a zima. Dokonce pálivým jídlem léčí chřipku. Ale pro toho, kdo má v těle dle čínské filozofie převahu horkosti, budou pálivá jídla nevhodná.
Pro změnu makrobitici a podobní zastánci zdravé výživy tvrdí, že strava, která není v našich podmínkách „doma“, je pro nás nezdravá. A jelikož tady je z pálivých věcí doma (snad nekecám) nanejvýš křen, tak bychom to asi neměli přehánět - pokud se neodstěhujeme do thajska, nebo mexika.
A teď se v tom čert vyznej…

 
jolana
4988 příspěvků 11.11.07 09:20
Boni

papaj a neboj, presne ako pise Manana su zdrave…a ludskemu telu prospesne…to potvrdzuje aj vsetky vysledky studii atd.atd… akurat by ich nemali konzumovat ludia so zaludocnymi vredami alebo dake ine vredy v zazivacom trakte…feferon­kam zdar!

 
bona
2416 příspěvků 18.11.07 10:58
Moc děkuji

za názory. A Mananův příspěvek musím dát přečíst mamince, samozřejmě s informací, kdo je jeho autor… Třeba si pak táta bude moct dopřát trochu toho pálivého bez protestů

 
Manana
1516 příspěvků 18.11.07 15:56
bono

a popřej jí dobré chuti jazykem těch, kteří ty papriky vyšlechtili, třeba jazykem indiánského národa Ixil z Cordilleras Cuchumatanes, kteří tam papričky pěstují vesele i v nadmořské výšce skoro 3.000 m.
B´an la echu b´al! (čti: ban leš bal)

 
bona
2416 příspěvků 18.11.07 16:18
Maňano,

děkuji, řekla bych, že to se u nás ujme, už vidím, jak to táta říká vždy, když baští feferonky!

 
Manana
1516 příspěvků 18.11.07 22:07
bono,

tak si je užívejte všichni ku zdraví!
Uts a wach!

 
bona
2416 příspěvků 19.11.07 18:50
Maňano,

děkujeme

 
DanaJ
1134 příspěvků 01.02.08 13:23
Jen bych podotkla,

že ostré nebývá jen pálivé, ale i hodně kořeněné. Typická hodně kořeněná jídla najdeme v indické kuchyni. ..tady pokaždé všechno nepálí, ale bývá hodně převoněné třeba kokosem, směsí kari, zázvorem, kardamon, koriandr.., ale pomáhají tomu jogurtem nebo mlékem. Stačí si dát jejich kafe okořeněné kardamonem a skořicí.
Mě to všechno moc chutná, ale souhlasím s názorem, že by se to zbytečně nemělo přehánět. Jednou za týden až 14 dnů bohatě stačí. ..souhlasím s tím, že na to jako češi zvyklý nejsme.

Jen malá poznámka. Pálivé jídlo (prohřívající) pomáhá při chřipce a nachlazení.

 
Manana
1516 příspěvků 03.02.08 11:12
jídla ostrá a pikantní

Jako ostrá bych charakterizoval jídla pálivá, jídla kořeněná nebo voňavá bych řadil spíše mezi pikantní než ostrá.

 
Wolfg
581 příspěvků 27.01.10 20:49
...

Nato, kolik z vás si libuje v ostré, lahodně papričkové chuti (já taky), je tu žalostně málo příspěvků. Obava před pálivostí má zdánlivě logické kořeny, ale myslím, že je přežitkem. Určitě nejsem sám, kdo se přehraboval v lékařských zprávách (už nevím, kde), které pojednávaly o mizivém výskytu rakoviny tlustého střeva v souvislosti se zvýšenou konzumací kapsicinu v Maďarsku. Zpráva se jen lehce dotkla zkušeností z Latinské Ameriky. Snad vám takové téma nebude připadat tak zcela mimo misku, proto se podělte, dík

Opepřili byste kojeneckou stravu? Trošičku bych se cukal. Švédi ne. Jsou cvokové do zdravé výživy. Co si mám myslet o výrobci zvučného jména, který se netají, že do papání pro nejmenší, sype pepř? Asi nebude až tak nebezpečnej, i když návykový alkaloid piperin už se mnou občas zacvičí.

 
casino
4386 příspěvků 27.01.10 22:30
No, já teď přiměřeně, přiměřeně...

…protože cca před 30. lety jsem si, podle rady italských příbuzných, vyléčil žaludeční vředy dle způsobu praktikovaného v jižní Itálii - konzumací papriček. Tady si doktoři mysleli, že jsem chabrus na hlavu, cpát se feferonkami:-) Je to tak 5 let, co médii proběhla zpáva o zázračné lidové léčebné metodě z jižní Evropy…
Je známa souvislost mezi životním stylem (stres) a vředovou chorobou. Fakt je, že jsem tehdy vedl dost „vyčerpávající“ způsob života :-) Už se asi nedovím, zda jsem se zázračně vyléčil díky kapsaicinu, nebo ženitbě s mou první paní, ktrerá mě poměrně rychle zklidnila :-()

 
esmeralda
4801 příspěvků 27.01.10 22:57
Ostré jídlo - Wolfg

I já se připojuji k milovníkům ostrých jídel. Ona jsou ale ostrá jídla a ostrá jídla. Nedovolila bych si srovnávat se se svým partnerem. Oproti mě může jíst i žiletky. ;-))
Nikde jsem nečetla že by ostrá jídla měla nepříznivý vliv na zdraví, spíše naopak.
Kapsicin (capsaicin) zrychluje metabolismus. Švédskou kuchyni neznám, myslím si ale že předpokládaná délka života (life expectancy) v různých zemích záleží spíše na životním stylu než na množství konzumace pálivých pří:,–(.

Zde je několik údajů pro zamyšlení:

Japonsko…………… 82,5 let
Hong Kong…………. 82,3 let
Austrálie…………… 81,3 let
Francie ………………81 let Švédsko…………….. 80,9 let
Německo……..……­..79,7 let
Jižní Korea..……..….79 let
Spojené Státy……….78 let Česká Republika….…76,7 let
Mexiko……………..­..74,9 let
Sri Lanka…………….72,4 let
Indonésie…………­.....70,6 let
Severní Korea…….…67 let
Pakistán……………­...65,5 let
Indie…………………64,7 l­et
Rusko………………..61,8 let
Papua Nová Guinea…57,4 let
Afganistán……………44,2 l­et

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist