Ještě jeden guláš

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
skalis
34 příspěvků 13.07.02 03:19
jeste jeden gulas

Guláš podle J.V.

maso hovězí
maso vepřové

Pravou chuť mívá tehdy, když je udělán z mnoha kil různých
druhů mas (jedno z nich může být i zvěřina) a také to, že hned napoprvé
se to nemusí povést. Proč? To záleží mimo jiné na přípravě koření,
jehož jednotlivé přesné množství lze těžko určit.
Nejlépe v hmoždíři dobře roztlučeme a rozmělníme následující
koření: kmín, celý pepř, nové koření, jalovec, majoránku, tymián,
libeček (kořen i list), trochu koriandru a přidáme kari, chilli, muškátový
květ, špetku zázvoru, přistrouháme muškátový oříšek a ještě trochu
pálivé papriky.
Připravíme si maso hovězí a vepřové ramínko a stejné
množství nakrájené cibule. Maso nakrájíme na kostky, jakož i syrové
brambory. V kastrole zpěníme nejdříve na oleji všechnu cibuli zároveň s
brambory a přidáme do toho sušené houby. To vše osmahneme a
necháme stranou.
Pokrájíme znovu ještě trochu cibule, kterou už zasmažíme na
oleji v tlakovém hrnci, přidáme dost prolisovaného česneku a všechno
maso. Pěkně je osmažíme, stále mícháme vařečkou a to bez použití
sladké papriky, kterou dáváme až nakonec, aby nezhořkla. Teprve
potom přidáme výše uvedené koření, sůl a odloženou cibuli s brambory.
Necháme ještě trochu přejít teplem, zalijeme trochou polévkového
koření a vorčestru. Podlijeme vše vývarem, uzavřeme tlakový hrnec a
dusíme do měkka.
Když je maso měkké, podušené, tak je odložíme a začneme
znovu dochucovat omáčku podle vlastní chuti kořením a solí a až potom
přidáváme sladkou papriku. Provaříme a do skoro hotového přidáme
plnotučnou hořčici a poměrně dost tekuté šlehačky.
Teprve teď to začíná být to pravé. Maso vložíme zpět a opět
dochucujeme. Prohřejeme, doředíme na správnou střední hustotu a …
necháme do druhého dne v chladnu proležet. Nic na plat, první den
máme nárok jenom ochutnávat, to kvůli tomu „šmaku“.
Druhý den guláš ohřejeme a většinou musíme ještě trochu
rozředit šlehačkou, smíchanou s trochou hořčice. To s tím udělá pravé
divy. Ničím nezahušťujeme, to obstarají brambory, bez nichž se
neobejdeme.
Recept podle malíře Josefa Veselého.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 24.01.05 12:58
...

Debata o guláších hospodského druhu se zde na Labužníku už kdysi rozvinula. Nemohu najít její celou verzi, ale zde je část…

 
casino
4444 příspěvků 23.02.11 10:51
Guláš jako guláš

babi, ale toto má přece s hospodským gulášem společného asi tolik, jako Armagnac se slivovicí :-)
Více o guláši asi zde: http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

Dodýnek, nevím jak jste se sem dokázal propasírovat přes ostrahu Labužníka, ale skoro s Vámi souhlasím; bych se vyjádřil ještě jadrněji :mrgreen:
Nezmiňujete ještě houby, hořčici a to, že to autor okořenil i tlakovým hrncem :twisted:
J. Veselý prý studoval u L. Fully… Tomu fantazie nechyběla… J.V. ji měl zřejmě taky… Jen ji v tomto případě uplatnil mimo obor… :-)

edit admin - Příspěvek Dodýnka jsem smazala.

 
jaga13
399 příspěvků 23.02.11 17:00
guláš hospodský

…pěkné povídání http://www.kudlanka.cz/index.php?…

 
babi
6360 příspěvků 23.02.11 21:26

casino, krakate a krakate…
Pouze jsem pred peti lety upozornila, ze jedna debata o HOSPODSKEM gulasi se tu jiz nekde vedla!

 
casino
4444 příspěvků 07.03.11 16:33
babi píše:
casino, krakate a krakate…

Děkuji za vysvětlení :wink:


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist