Jak se vaří cukr...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
babi
6360 příspěvků 17.10.02 11:51
Jak se vaří cukr...

Při vaření cukru musíme dávat velký pozor, protože houstnutí od třetího stupně rychle pokračuje. Cukr dáme do kastrolku, nalijeme na něj vodu a necháme rozpustit. Na 1/4kg krystalového cukru použijeme asi 1/4l studené vody. Cukr rozpustíme a dáme na prudší oheň a zahříváme. Nemícháme, jenom nakláníme kastrolek. Cukr, který se nám usazuje na stěnách kastrolku, stíráme štětcem namočeným do vody, protože by zhnědnul a zkazil uvařený cukr.

První stupeň - slabá nit:
Hustotu zjistíme, když chladnoucí kapku cukru vezmeme mezi dva prsty a ty od sebe vzdalujeme. Cukr vytvoří nit, která se však hned přetrhne.

Druhý stupeň - silná nit:
Při zkoušení mezi prsty se vytvoří silnější nit, která se po větším vzdálení prstů nepřetrhne.

Třetí stupeň - na bublinu:
Používáme drátěného očka ve velikosti třešňové pecky. Můžeme si očko vyrobit z měkkého drátu, ale zajisté je k dostání v obchodech.
Jakmile cukr začne houstnout (asi po 15min.), namočíme do něj očko, ihned jej vyjmeme a do blanky, která se na něm utvoří, foukneme. Odlétne-li bublina, cukr je dosti svařený.

Čtvrtý stupeň - na řetěz:
Postupujeme stejně jako u třetího stupně s tím rozdílem, že celá řada bublinek odlétne od očka.

Pátý stupeň - na lom:
Do cukru ponoříme malou vařečku a potom ji ihned ponoříme do studené vody. Ztvrdne-li cukr na vařečce natolik, že se při doteku nelepí a křehce se od vařečky odlamuje, máme cukr dobře uvařený.

Šestý stupeň - na karamel:
Cukr se po pátém stupni na okamžik zbarví do světlehněda a příjemně voní (karamel). Musíme jej však ihned stáhnout s ohně, jinak by se rychle spálil. Karamel nepřipravujeme dlouhou dobu před použitím, protože měkne.

Různých stupňů používáme dle receptů.

Přeji Vám všem úspěch s přípravou vařeného cukru!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník ruza02
12 příspěvků 08.05.03 18:08
fontan

Mila babi, zkousim radu tvych receptu a musim rici, ze se stridavych uspechem, ale delam to rada, tak je vsechno v poradku. Na tomto miste bych se rada zaptala na tzv. fontan. Delam detem venecky s odpalovaneho testa se zloutkovym kremem. Ale jim schazi ta ceska cukrova poleva, co se ji zrejme rika fontan. Podobnou pojevu maji ceske zakusky zvane venecky a vetrniky/ u vetrniky mam zase potize s karamelovou slehackou/ No proste fontan mi nejde.
Po precteni teto stati o zvarovani cukru mam pocit ze fontan je jednou z uvedenych fazi. Mozna vsak jsem uplne vedle. Dekuji

 
babi
6360 příspěvků 08.05.03 20:37
Růžo...

máš pravdu, že fondant je formou svařeného cukru. Je několik způsobů jej ho vyrobit. Základní způsob je svařit cukr s vodou a přidáním glukózý (kukuřičného sirupu), která zabraňuje tomu, aby cukr zkrystalizoval (fígl se štětečkem také pracuje). Cukr se uvaří na třetí stupeň, ale ještě přesněji, na 115°C! Nechá se trošínku zchladnout a potom se pracně míchá a míchá a míchá po 30-40min. Vznikne tak velice hustá poleva. Pro líné lidičky, jako jsem někdy já, se může dát cukr do mixéru (někdy s přidáním nějakého ochucení) a mixuje se po 2-3min. Takto připravený fondant je hladký lesklý.

Když se má použít fondantu na polití malých zákusků, jako jsou ¨Petit four¨, tak se musí fondant rozehřát a trochu zředit cukrovým sirupem. Jako ochucení se může použít čokoláda, maliny, vanilka…jednoduše jakákoliv chuť, vhodná pro cukrovinky. Z fondantu se mohou vyválet kuličky a ty ponořit do čokoládové polevy (vzniknou tak fondantové bonbóny). Nebo kousky fondantu se mohou obalit kolem čerstvých višní (naložené v brandy, dobře oschlé jsou také výborné) a zase ponořit do čokoládové polevy. Fondant se může hníst pomocí rukou, někdy s přidáním několik kapek jedlého barviva a potom vyválet na tenký plást a jím se může obalit dort, zákusky atd. Z kousků fondantu se mohou vytvarovat květiny, lístky atd. na ozdobu dortů a cukrovinek. Marcipán, který má více chutě, se také vyvaluje na tenko a obalují se s ním dorty, ale obvykle se ještě pokryje tenkou vrstvou fondantu, pro jeho bělost.

Ke koupi se dostane hotový fondant, který je připraven v různých formách k okamžitému použití. Dostane se také v prášku ve specielních cukrářských obchodech a na internetu.

Tak Ti přeji zdárnou přípravu fondantu a dětem pochoutku od hodné maminky! S přáním pěkného dne,
 Babi.

 
babi
6360 příspěvků 08.05.03 21:43
Karamelová šlehačka...

Uvaříme 450ml jemného krystalového cukru s 8 lžícemi (110ml) vody. Stejný postup, jako v návodě nahoře. Vařit cukr bez míchání na barvu jantaru. Přilít 450ml šlehačky (směs vybublá nahoru), snížit teplotu a za stálého míchání přidat zbývající 450ml šlehačky. Nechat všechen karamel rozpustit. Směs má být úplně hladká. Nalít šlehačku do mísy, nechat ji zchlanout (sem tam zamíchat, aby se nevytvořil škraloup) a přikrytou plastickým filmem (nejlépe přímo na povrchu šlahačky) ji dát do chladničky do druhého dne (může se připravit až 2 dny dopředu). Před použitím šlehačku našlehat pomocí šlehače do tuhých kopečků. Pro dospělé se šlehačka ještě může ochutit koňakem, nebo jiným alkoholem.

Recept je na poměrně velké množstí a lze jej připravit z poloviční dávky.
Doufám, že to je recept co hledáš. Opět Tě zdraví Babi

 
Labužník ruza02
12 příspěvků 09.05.03 13:33
dekuji, dam se do toho

Mila Babi, dekuji mnohokrat, dnes je patek, den peceni chleba na cely tyden, tak budu v kuchymi stejne celu den, tak to hned vsechno vyzkousim.
Pouze poznamka o mixivani me neni uplne jasna. Mixovani cukru s vodou je dalsi zpusob vyroby, nebo se tim jenom nahradi pripadne roehrivani hotove polevy?
Vcera jsem se snazila v obchode najit kukuricny sirup, zatim bez uspechu, dneska zkusim jiny obchod. Jak jsem se uz zminila nekde na jinem miste ziju v Novem Mexiku teprve kratce a mam potize s mnohymi surovinami a pri:,–(ami. Pri hledani sirupu kukuricneho jsem narazila na sirup javorovy. Mas nejakou zkusenost s timto sladidlem? Jeste jednou diky za rady, protoze dobra rada v mem pridade je opravdu velmi vzacna. Ruza

 
babi
6360 příspěvků 09.05.03 15:20
Milá Růžo...

nejspíš jsem se nejasně vymáčkla, to mixování svařeného cukru je místo jeho zdlouhavého míchání po 30-40mi. Kukuřičný sirup nené tak nutný, ale podle mého, při výrobě cukru a různých cukrátek je docela důležitý teploměr specielně k tomuto účelu. Na Severoamerickém kontinentě se dostane koupit za docela slušnou cenu.

S javorovým sirupem zkušenost mám z dob naších tenkrátděcek, kteří ho milovaly, ale já se musím přiznat, že osobně ho moc ráda nemám. Je to věc chutě! Používá se ho do pečiva atd., nebo jako dochucovadla. Dnes napíši recept na Severoamerickou snídani a bude k němu obrázek, jenom co jej pošlu Pepíčkovi a on bude mít špetku času ho zařadit, což nebude dnes.

Přeji Ti pěkný weekend! Babi.

P.S.: Jaký to ten chleba pečeš?

 
Labužník ruza02
12 příspěvků 09.05.03 20:04
zkusim zmenit misto

Mila babi,
Jelikoz stale umistuji svoje psani po clanek o svarovani cukru, a ted se chystam napsat o chlebu, pokusim se to umistit jako dalsi prospevek v poradi do rubriky zaciname od piky, vlastne to tak s mym pecenim chleba by.

 
ajta
590 příspěvků 04.01.05 18:38
ajtakrajta!!!!

ajtakrajta, to je zajímavé!!!
takhle polopatisticky a hezky přehledně jsem ještě svařování cukru popsané neviděla…

díky Babi, určitě se mi to bude hodit při mých pokusech v kuchyni :-)


Reklama

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist