Jak připravit chutné topinky?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
yustin
6 příspěvků 04.12.11 12:08
Jak připravit chutné topinky?

Poslední dobou mám pořád chuť na topinky. Dělám je klasickým způsobem: chleba na rozpáleném oleji. Velkou nevýhodou je, že olej se rychle přepálí, topinky ztrácí chuť a celá kuchyně je cítit.

Umí tu někdo docílit toho, že na jednom oleji na pánvičce zvládne víc kol topinek? Je nějaká finta na to, aby topinka moc nenasákla olejem?

Trochu jsem se rozhlížel po netu, ale nic zásadního nenašel. Zato receptů na směs na topinku je všude plno.
 Yustin

Stránka:  1 2 Další »
Labuznik
Reakce:
 
wydra  04.12.11 12:21
Aby se olej nepalil

musis ho mit hodne, hodne znamena, ze budou chleby plavat a nebudou se „nohama“ odstrkovat ode dna .Chleby davat do opravdu rozehrateho oleje a hotovou topinku velice rychle prohnat pod proudem studene vody a dat na ubrousek. Kdyz je budes smazit na mensim ohni, propecou se a budou krupat. Kdyz je budes delat zprudka, nenasaknou tolik, ale opecene nebudou uvnitr. Tak si vyber ! :-)
To jedine k topinkam na oleji. Protoze chleba je z mouky, nasakne se ti vzdycky!
Ja smazim topinky v topinkovaci nasucho a olejovy sprejem je poprskam. Jsou o to lepsi, ze mam oleje rizne ochucene. Topinka nenasakne a je fantasticka.
Obavam se, ze jinou radu uz asi nedostanes.
S tou vodou je to pravda a topinku neznehodnotis. Musis vyzkouset.

 
glama  04.12.11 12:26

Pozor..! :!
Ta voda ale nesmí být studená, ale vařící!!
Studená by ochladila a olej by se nepustil.
Vařící voda je správně. Dají se takto odtučňovat všechny smažené pokrmy :-)

 
wydra  04.12.11 12:29

Pozor II :!
Ja to delam pod studenou, olej je varici a voda se na nem okamzite ohreje a splachne ho. Horka jeste rozpusti chleba.
At si tedy yustin vybere ! :-)

 
iva  04.12.11 15:39

já krajíce chleba potřu tence sádlem z obou stran a dávám na rozpálenou suchou pánev.

 
jolana
4988 příspěvků 04.12.11 19:43

Ivo, veru tak :hug: :kytka: ..topinka ma byt na masti aby bola ako treba.. :potlesk:

 
midla
266 příspěvků 04.12.11 19:57

Taky hlasuji pro sadlo.

 
zébulon  05.12.11 19:50

I ja delam topinky na sadle. Hlavne musi byt starsi chleba, ne mekky a sadla musi byt dost (jak pise wydra o oleji) a musi byt radne rozehrate. Po opeceni (porad hlidat, jde to rychle!) na papirovy ubrousek bez vody.

 
wydra  05.12.11 21:46
říkejte si co chcete,

ale když je řeč o tom, jaké !! topinky jsou nejlepší, tak NEJ TOPINKY jsou stejně na MÁSLE ! NEJ, NEJ a NEJ ! :potlesk:

 
esmeralda
4802 příspěvků 05.12.11 22:27

Já koukám jako blázen. Vždy jsem myslela že topinky se prostě dají do topinkovače. A pak si je každý namaže čím chce. Aspoň u nás se to tak dělalo.
Dodnes si je tak dělám každé ráno…s Vegemite a tenkým plátkem sýru.

 
glama  05.12.11 22:51

To my jsme dělávali topinky mimo sádla i na oleji, nechaly se odsát ubrouskem a pak se ještě mázly máslem… dodnes pamatuji na tu úžasnou máslovou chuť… :mrgreen:

 
casino
4388 příspěvků 05.12.11 23:41

No, vidím, že jste odpovědi pojali ve vážném tónu :)

Nevím, zda i topinky, ale např. řízky v trojobalu (hihi, takový masovo-chlebový sendvič) lze zbavit části tuku koupelí (ne sprchováním) ve vroucí (horké) vodě – ta studená postrádá logiku :think: Olej se patrně „pustí“ dříve, než se chleba stihne „rozpustit“ :) At si tedy yustin vybere !

U nás topinky jedině na sádle!!!
Než na oleji, to už je snad lépe spojit příjemné s užitečným a oprášit generací květinových Čechů ověřený postup smažení na Induloně (samozřejmě na „modré“!!!) :mrgreen:
Způsob jakým dělá topinky yustin se blíží hospodské metodě přípravy ve friťáku :evil:
U nás děláme podobně jako iva. :palec:
Když na mě udělá MUDr. bububu, tak nějaký čas chlebuju v topinkovači a když je mi samotný česnek málo (a nikdo se nedívá), tak máznu sádlem, nebo máslem
:)

 
iva  06.12.11 09:55

když se chci odměnit, tak vyškvařím plátky Gazdovské slaniny, které pak dám stranou, na tuku opeču chleba, ten vyndám, vrátím slaninku a na ni udělám volské oko. :oops:
Nu a pak osedlám pokojové kolo a cca 30 minut spaluji nabyté kalorie :mrgreen:

 
Drobek  06.12.11 16:41
Tuk - schválně nepíšu sádlo nebo olej

(my radši sádlo) musí být horký, to jo, ale zas ne moc. Ideální je teplota 175°C, to má mít konečně i friťák. Pak se to nenacucá tolik. Když je chladnější, při vyndání to nestačí odtéct než tuk vychladne a ztuhne, když je to víc, zas se přepaluje a nepropečou se. Po vyndání na papírovou utěrku.
Topinky z topinkovače, to je už o něřem jiném, zvyk z ciziny, s českou topinkou to nemá nic společného. :jazyk:
Jak tu teplotu uhlídat? Jó to je ten problém. Když dělám věci v olejové lázni v kastrólu, friťáku nemaje, vetknu tam teploměr. Kam ho ale vetknout když je to na pánvi? Leda snad… :dance:

 
esmeralda
4802 příspěvků 06.12.11 19:11

No vida, tak se po padesáti letech dovídám že jsme doma dělali cizácké topinky.
Už se vůbec nedivím že nebyli rodiče přijati do Komunistické strany. :,(

 
di
2387 příspěvků 06.12.11 19:12

Esme: :-D

 
glama  06.12.11 21:08

Před padesáti lety už u nás byly běžné topinkovače…?
To mi teď leží v hlavě… V kapitalistické cizině určitě… ale u nás?
Fakt nevím..zajímavé… :think:
Kdo ví?
:mrgreen:

 
zébulon  06.12.11 21:21

esmeraldo, to nebyly cizacke topinky, to byly TOUSTY. Muj deda je taky delal, meli uzasny toaster, jeste ho mam schovany a dokonce funguje (asi jsme byli podobne burzoazni rodina :- ) ). Ale topinky byly proste chleba na sadle, tluste potreny strouzkem cesneku (a k tomu s laskou umichanej tatarak - ach jo).

 
di
2387 příspěvků 06.12.11 21:37

Nevím, jestli před padesáti lety, ale v době, kdy vdávala moje máti, tj. v roce 1964, byly, jeden dostala do výbavy. Dneska by v takových těch vintage-shopech měl asi docela velkou cenu, byl to pěkný designový kousek, celokovový, moc hezký.

 
esmeralda
4802 příspěvků 06.12.11 21:55

Glamo, nevím zda byly běžné, ale naši ho majetnili. Nebyl takový jako dnes…ten vyskakovací. Byla to železná krabička s dvířky vyklápěcími na obě strany. Chleba se vložil, zavřely se a zapnul se proud. Ani časovač to nemělo a muselo se to hlídat. Tatínel to pak potřel stroužkem česneku a sádlem.

Zébulon, slovo Tousty je nové slovo v českém jazyce a opět jako mnoho jiných nesprávně používané.
Anglicky toast = česky topinka. I toustový chleba je zde něco jiného než v ČR.
Tím tatarákem jsi mi udělala chutě. Asi se neovládnu a brzy si ho udělám.
V naší rodině jsem bohužel jediná která má ráda syrové maso.

Di, topinkovač mých rodičů byl asi podobný. Takový hezký, krajkový. :D

 
zébulon  06.12.11 22:26

No mne je to, esme, jasne. Jenze pro meho dedu TOUSTY byly TOUSTY a topinky byly topinky. Nikdy me nenapadlo ho opravovat. A ten toaster je stejny, jako popisujes. Nechali jsme jen opravit privodni kabel a je to funkcni pristroj. U nas ma ovsem roli spis vzpominkovou.

 
glama  06.12.11 22:51

Ahaa… tak to my jsme byli chudá proletářská rodina…my topinkovač neměli… :-(
:mrgreen:

 
Drobek  06.12.11 23:57
No tak to trhnu všechny.

My měli doma toustovač, co dostala moje babička jako svatební dar. A teď počítejte, maminka se narodila v roce 1921. :mavam:
Jistěže, toast a topinka údajně jedno jest. Jen s maličkým lingvistickým a zároveň kuchařským rozdílem, jak je to uděláno. Oni zřejmě ti tvořiči slovníků nejedí topinky. :lol:

 
Frantiska
922 příspěvků 07.12.11 12:28

jsme taky poznamenana topinkovacem :) a mastne topinky na oleji nebo sadle mne osobne nechutnaji … pamatuji si ten sok v dectvi kdyz jsem na navsteve dostala mastnou topinku :))))

 
wydra  07.12.11 13:19
Jsou topinky a topinky,

........ ale k tataráku jde jen ta jedina - mastná, opečená do zlatova, křupavá :lol:

 
kanibrk
31 příspěvků 07.12.11 13:25

Určitě souhlasím s wydrou. Topinky na sucho upečené (na tálu) a potom namazané máslem, no to je žůžo labůžo. :lol:

 
Drobek  07.12.11 16:05
Hrozné,

ona má ta wydra zase pravdu. :kytka: Ostaně ne jen k tataráku. A pamatuju doby, kdy jsem jako kluci chodili k buřtařovi na Tylák. Na buřta nebylo, ale za padesátník jsme mohli dostat topinku upečenou v tom sajrajtu co se podle pověsti dědil z otce na syna :lol: , (někdo tomu říkal olej), namazané hořčicí zředěnou vodou. Ach to byla dobrota, kdeže ty časy jsou. :think:

 
glama  07.12.11 16:37

Já nevím, jak vám, ale mně připadá jako strašná mizérie, když se dnes topinky dělají ve friťáku.. :roll:
Když si dám tatarák a přinesou k němu fritované topinky, úplně mi to zkazí chuť..
Klasika na pánvi je klasika.. Friťákem nedostižná…

A můj rozdíl mezi topinkou a toastem… toast je pečený nasucho a topinka smažená na pánvi v tuku..
:mrgreen:

 
wydra  07.12.11 18:15
a co takhle topinky z

automatu Koruna na Mustku ? :lol:

http://www.youtube.com/watch?…

a vepřenku k tomu s cibuli a hořčici ?

Drobku, to je nostalgie, co? :zed: :dance:

 
Drobek  08.12.11 21:32
Glamo

nenič mně, jistěže na pánvi, pokud možno na sádle. Tenhle víkend budem dělat kachnu, tak jak to sem napsal Mandisan, v sádle pečenou. To znamená že zbyde sádlo „naočkované“ kachním. Víš co to bude za dobroru pod topinky? :roll:
Wydro, to už jsou úplná muka. Koruna, hned druhá za automatem v Lucerně. Nebo před ním? Nevím. A pak jsště Metro na Národní. Tam jsem chodíval na karbanátek se zelím a brknedlem. Když mi říkali co to že je za kombinaci, říkal jsem že mám rád sekanou od špičky, no a tady je ta špička ze všech stran :potlesk: A co takhle automat v Jaltě? Nejlepší filé a hranolky v Praze a přilehlých galaxiích? :jazyk:
Ach Bože, je mi těch dnešních mladých líto, vůbec neví co je dobré a za vrchol lahůdek považují McDonald.

 
zébulon  08.12.11 22:50

No to uz trochu prehanite, ne? Frantisek Koudelka dobrej, ale prece nemuzete myslet vazne, ze chodit do Koruny a mezi temi smutnymi obliceji pojidat nejakou socialistickou lahudku, obcas uhnout babizne, ktera smradlavym hadrem otira umakartove stoly, ze to bylo skvely? Skvely mozna bylo, ze jste byli mladi. To by me zajimalo, Drobku, co bys tak ve svych dvaceti rekl na ten svuj posledni prispevek. Ne vsichni mladi jsou blbi, prosim pekne, a ne vsechno, co je kolem nas ted, je spatne. Kam cloveka zavedou topinky…

 
glama  08.12.11 23:11

Člověk přece může s láskou a nostalgií vzpomínat i na věci, které by dneska nechtěl ani náhodou.. Čas to špatné milosrdně zahladil a vzpomíná se jen na to hezké…
Ale vrátit se tak do těch NAŠICH let… :-D To by bylo… ;-)

 
wydra  08.12.11 23:20

Zebu, kdyz ono tak ani nejde o ten bufac nevalne urovne a topinky nevalne chuti, ale o to, ze jsme tam chodili treba o poledni pauze ze skoly, na vic nemaje, „se studentem v sacku“ z tanečních čajů, byli jsme „mladi a neklidni“ a netušené zítřky byly teprve před náma! A tak ted jen s nostalgii vzpomínáme, jak nám u těch topinek bylo mnohdy krásně a babu se smradlavym hadrem jsme veru ani nevnimali ! :lol:

 
zébulon  08.12.11 23:27

Je mi to jasny, wydro, jinymi slovy rikas to, co jsem napsala :- ). Me jen trochu nadzvedla ta posledni Drobkova veta. Asi zna spatne mlade, mozna. Dobrou noc!

 
kanibrk
31 příspěvků 09.12.11 13:27

Bufáč, nebufáč, ale takovej jahodovej koktail jako v Koruně jsem snad už nikdy nepil. Nebo, že by to bylo taky jen tím mládím?? :think:

 
Drobek  09.12.11 22:51
Zebulon,

klidně se zvedej. Já přece netvrdím že jsou to blbci.(nebo ta tam někde je? Já to nenapsal) Napsal jsem, že je mi jich líto a nevědí co je dobré. No, nás bylo líto našim předkům, a takhle to jde od starého Říma. Za nás, to bylo jiné, ale dnes? :cert:
Dovolím si tu připomenout jeden z mých předešlých „A pamatuju doby, kdy jsem jako kluci chodili k buřtařovi na Tylák. Na buřta nebylo, ale za padesátník jsme mohli dostat topinku upečenou v tom sajrajtu co se podle pověsti dědil z otce na syna , (někdo tomu říkal olej), namazané hořčicí zředěnou vodou. Ach to byla dobrota, kdeže ty časy jsou.“ To přece mělo ke kvalitě hodně daleko. :roll:
Ale asi jsem postiženej vědomostma. Vozil jsem suroviny do skladů co zásobují restaurace. Viděl jsem toho příliš moc.
:think:

 
Drobek  09.12.11 22:53
Wydro a Glamo

děkuju vám oběma, přesně to jsem myslel. Zebulon je zřejmě ještě příliš mladá, a nemá na co nostalgicky vzpomínat.

 
casino
4388 příspěvků 09.12.11 23:26

Drobek :)
Zebulon bude snad potěšena, a dámy Vám jistě prominou… :mrgreen:

 
esmeralda
4802 příspěvků 09.12.11 23:42

Jó, nostalgie…to je věc. Čím je člověk starší, tím býval lepší. :kytka:

 
Frantiska
922 příspěvků 10.12.11 09:53

to podle me neni o veku :) ale o pristupu k zivotu .. nekdo zije v minulosti a utesuje se predstavou jak tehdy bylo vsechno skvele a ted je to jen hrozne a bude jeste horsi … nekdo jiny zije pritomnosti a diva se s ocekavanim do budoucnosti (z ocekavanim prijemnych a novych zazitku)

 
glama  10.12.11 11:22
Frantiska píše:
to podle me neni o veku :) ale o pristupu k zivotu .. nekdo zije v minulosti a nekdo jiny zije pritomnosti…

No..to se ti, Františko opravdu povedlo… :palec: Snad tě omlouvá jen velmi nerozumné mládí… Nebo jedno z toho :-)
Protože jen hlupák, ať jakkoli žije přítomností či přímo budoucností, se nedívá zpátky..
To, čím dnes jsme, utvářela minulost.. bez minulosti by nebylo dneška..
A zapomenout na minulost je hrozbou pro přítomnost i budoucnost.
A laskavá nostalgie ke vzpomínání patří..
Což neznamená, že by se minulost měla opakovat. To tu nikdo nepsal..
A je mi upřímně líto každého, kdo neumí nebo nemá na co vzpomínat..

A pro všechny, kteří zavrhují vzpomínky jedna malá nápověda.. Protože i na vzpomínky se to vztahuje…

Casino, bez obav…
Drobek přesně ví, že jsem tak stará, abych měla moře nádherných vzpomínek a současně tak mladá, abych měla vzrušující přítomnost a zářivou budoucnost, plnou nových zážitků… :P
:mrgreen:

Příspěvek upraven 10.12.11 v 11:33

 
wydra  10.12.11 11:32
Frantisce s úsměvem ,

ulož si cos napsala, nastav si budika na 10. 12. 2041 9.43, vezmi si silnejsi bryle a precti si to ! :P
Glama me jen predesla :-)

 
jolana
4988 příspěvků 10.12.11 13:53
Naahodou,

ked som bola ako Frantiska tak asi taky tak dako :hug: …booozinku...­..dakedy som len kukala a okama gulala..nooo a teraz ked vidim ten isty pohlad a nazor v inych ocickach 8o ..tak mi je fajn! :lol: :lol: ..citim zadostucinenie :mrgreen: len nech si to pekne uzijuuuu :mavam: ......vsak na kazdeho pride rad :lol:

 
Frantiska
922 příspěvků 10.12.11 14:29

no ja Vam nevim to neni o veku … takovy pohled muzete mit ve triceti i v osmdesati … znam nekolik lidi, kterym je pres 70let ale mentalne by jste jim rekli tak 50 … proste se divaji na svet jinak, optimisticky … jsou aktivni, vykonni a zajimaji se o nove veci … nedivaji se negativne, neni u nich poza nebudu se nic ucit je to zbytecne, vsechno je jen horsi a horsi … obdivuji, takove lidi a doufam, ze se to jednou podari i mne

 
Frantiska
922 příspěvků 10.12.11 14:34

jen pro priklad moje prababicka 94let si nikdy tak nestezovala jako vy :) vzpominala s laskou na stare casy, ale nikdy nezpomnela na to, ze i tehdy to bylo tezke … vsechno ma svoje pro a proti

 
glama  10.12.11 15:03
Frantiska píše:
jen pro priklad moje prababicka 94let si nikdy tak nestezovala jako vy :) vzpominala s laskou na stare casy, ale nikdy nezpomnela na to, ze i tehdy to bylo tezke … vsechno ma svoje pro a proti

Františko… a..tady si někdo na něco stěžoval…? 8o :lol:
Myslím, že my všichni tu s láskou vzpomínáme na staré časy, úplně stejně, jako tvoje prababička…aniž bychom toužili něco vrátit zpátky..kromě svého mládí…možná… ;-)
:mrgreen:
Znám podobné, mentálně stále svěží kmety a znám, bohužel, i tři/čtyři-cetileté starce, věčné nespokojence a fňukaly..
V číslech to opravdu není.. :)

 
casino
4388 příspěvků 10.12.11 15:38
No vida, kam až lze dojít ...

…od sádlem nacucaného „komisárku“ :)

:) Františka,
ti starší, přezrálí až prohnilí už pochopili, že život je jako jízda na housenkové dráze… V obchodech komoditami se tomu říká Elliottovy vlny v hazardu štěstí nebo smůla, obecně osud.
Jsem nedělňátko a vím, že když se mi dlouho daří, tak přijde chvíle, kdy zase budu rýt držkou v zemi. Já si to uvědomil asi před dvaceti lety a od té doby jsem na světě rád a jsem jak v růžové zahradě. Ne, není to nuda! Nikdy nevíte, kdy ty lety do nebe a ty držkopády přijdou :think:
Jsou různé finty jak osud ošálit, resp. mu trošku vyjít vstříc ;)
Já např. při prvním sněhu jezdím dál jako hovado až do té doby, než trošku auto nakulmuju. Pak vím, že až do další zimy nikde ani neškrábnu :mrgreen: Přes víkend má konečně sněžit…, tak mi držte palce…

Glama píše: Drobek přesně ví, že jsem tak stará…
No, důležité je, co si myslí Drobek, že „ví“ :think: :mrgreen:

S mou první paní jsme byli studentská láska…
I teď se občas potkáme ve společnosti…
Já utěšeně kráčím vstříc díře v zemi, ona mládne a krásní.
Tůhle jsem ji představil jednomu švihákovi lázeňskému. Když přišla řeč na naše seznámení, krve by se v ní nedořezal. Řekl jsem, že jsme se poznali ve škole… a pásl se na jejích mukách. Ten slizák (no, možná to byl jen větší diplomat než já) se mě optal: A vy jste byl tehdy učitel? Ještě jsem si vteřinku užíval jak se snaží neomdlít a nakonec (zásadně nelžu – nemám na to paměť) jsem pronesl: No, ona se vdávala velmi, velmi mladičká…
Ty její psí oči bych vám přál vidět… :srdce:

 
Drobek  10.12.11 18:42
Rád bych něco připsal,

ale to bych jen opakoval Glamin příspěvek z 11:23. Sjeďte si tam a přečtěte si to. :pocitac:

 
gmp
1594 příspěvků 11.12.11 11:18
+

http://www.labuznik.com/…m-peroutice/

 
mrtvola
1394 příspěvků 11.12.11 21:07
Tedy, nedá mi to,

abych se nevmísila. Nejprve tedy myslím, že Zébulon a Františka by si zasloužily velikánskou pusu. Ono je to hezké vzpomínat na mládí, co všechno, kde bylo dobré, ale taky si vzpoměňte na to, že všechno, co nám dnes chutná - italské testoviny, čerstvá zelenina, chutná vína - to všechno tady tentkrát nebylo. Každá jenom trochu lepší věc se musela „shánět“. Ano všeho mastného bylo dost, možná to byl kvalitnější omastek, ale mě se hnusil tentkrát ještě víc než dnes.
Moje vzpomínky jsou trochu jiné, pamatuju se, jak jsem šla s mládencem „ve studentském sáčky“ v půl desáté večer z divadla a nesehnali jsme už nikde ani šálek čaje, o večeři ani nemluvě, protože všechny „RáJe“ zavírali v deset a už v osm večer tam neměli kuchaře. A dnes si po divalde můžeme vybírat, kam se posadíme, podle toho, na co máme zrovna chuť. Taky se pamaatuju, že jsem na svatbě chtěl telecí ragout a nebylo ani telecí ani květák - a to jsem se vdávala říjnu. Vzpomínky na mládí jsou krásná věc. Louky byly tenkrát zelenější, obloha modřejší, my jsme byli štíhlí a krásní, ale stejně, co se jídla týče, se dnes vesměs jí líp a kvalitněji.

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist