Hranolky - jak na ně příborem

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
casino
4378 příspěvků 10.07.11 12:05
HRANOLKY - jak na ně příborem

No, našince prý v cizině poznat v restauraci podle toho, jak držíme příbor a že při jídle je u stolu ticho jak v hrobě… :wink:
…nebo že vysokoškolsky dovzdělaného, zpravidla technika, poznáte podle držení talíře při dojídání polévky… :oops:
Bez komentáře :mrgreen:

ALE,
ví někdo (a může doložit odkazem) jak se jí PŘÍBOREM (tedy s vyloučením „příboru králů“) bramborové hranolky (Pommes frites (frieten)) :?:
…a je mi šumafuk, zda napíšete, že jsem hnidopišský snob, či dačo podobného :-P

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
 
jolana
4987 příspěvků 10.07.11 20:04
priborem?

.. to su otazky namojdusu.. koktejlkou.. :-P ..len ja mam na vsetko jednu a tu istu,dlhu s dlhymi zubami..aj na rybu.. :mrgreen:

 
wydra  10.07.11 20:20
rada nad zlato

byt casinem, tady bych polozila dotaz a jiste dojde erudovana odpoved !
:-P

 
glama  10.07.11 20:26

Nebo tady http://www.youtube.com/watch?… ..ale… to asi nebude úplně ono… :think:
:mrgreen:

 
gmp
1592 příspěvků 10.07.11 22:09
hranolky

Zde je zjevně nutno doplnit dotaz o jakou konzumaci hranolků se jedná. Zda kde o konzumaci na běžném porculánu, při televizní show, kdy taťka leží v trenkách na kanapi a konzumuje svůj zasloužený sport a krajovou desítku, eventuelně zda na stříbrném podnosu podávané pommes - frites, servírované číšníkem ve smokingu, vkusně doplněném kolorovou šerpou. Jest zde ještě varianta třetí - takový ten hranatý pytlik podávaný v globalisovaných osvěžovnách.

 
di
2383 příspěvků 10.07.11 23:11

Casino, odkazem Vám to nedoložím (musíte si koupit nebo půjčit tu knížku), ale velmi dobře popisuje konzumaci příloh (a koneckonců i to držení příborů) Magda Vášáryová ve své starší malé knížečce Diskrétní průvodce. Jinak taky záleží na tom, jestli jíte celým příborem nebo „po americku“, jen s vidličkou.
P.S. S tím nesprávným držením příborů je to pravda, podle mého odhadu tak cca 90-95% Čechů opravdu příbor držet neumí. Dtto používání ubrousků apod.
PPS. pro wydru - pana Š. jsem viděla zrovna včera, byl poměrně rozverný. Nejedl, skákal v „kotli“ (my taky). ;-)

 
Alis
2617 příspěvků 11.07.11 02:26

Pro Casina 1/ U některých jídel mívám občas ve společnosti problém, jak je sníst a společensky se neznemožnit. Mezi ně patří taková načančaná jídla, krásná na pohled, efektní, ale ne moc praktická ke snězení (napadlo mě například toto: http://www.labuznik.com/…-ze-svedska/ - nic proti babi, jen jsem si vzpomněla na tento druh pokrmu: krásný, zdobný, na párty jak stvořený. Jen do ruky a ke konzumaci v hlubokém soukromí. Takových jídel se teď módně objevují desítky, všichni nad nimi obdivně lomí rukama, dokud nejsou nuceni si kousnout).

Hranolky k takovým jídlúm ale nepatří. Řídím se pravidlem, které mě naučila má maminka - co lze napíchnout, napíchni na vidličku a s hroty směřujícími dolů dones do úst. Co napíchnout nelze, podeber a s hroty vidličky směřujícími nahoru dones na to samé místo.

Pro Casina 2/ moc by mě zajímalo, jak se pozná našinec od nenašince ve světě, jak drží příbor? Co je na tom natolik nesprávného?

Pro Casina 3/ také mě zajímá, kde jste zažil Čechy mlčící u jídla? U nás se konverzuje běžně…

Pro Casina 4/ Nejsem technik a asi mám malý pozorovací talent - proto mě zajímá, jak jí technik polévku?

Děkuji za odpovědi :-)

Di: paní Vašáryové jsem si velmi vážila do doby, než napsala tebou zmiňovanou knížku. Pozurážela v ní mnoho mých známých a příbužných nesmyslnými a smyšlenými historkami a já jí to nemůžu odpustit a zapomenout. Už proto, že to vesměs byli lidé, kteří ji bezelstně hostili na ambasádách či zastupitelstvích, starali se o ni a snažili se jí jako jakési československé hvězdičce zpříjemnit pobyt. Bláboly, které ona potom o nich napsala jen aby vymyslela „věrohodné“ reálie o bontónu (kromě jiného je to jen bontón podle jejích představ, realita je dnes absolutně jiná - viz například šaty bez rukávů pro ženu od čtyřiceti výš)), ji v mých očích totálně znemožnily… :-(

 
jolana
4987 příspěvků 11.07.11 10:06
hmmm

Ked nevieme ako sa co poziva, tak mame obsluhu na to aby nam poradila..ak sme na navsteve, tak sa pozrieme po inych ked uz nevieme, a ak ani to nam nepomoze a mame velku chut tak jeme ako vieme..nikto vam rucicky za to neutne, nebojte sa!pokial je clovek prirodzeny spontanny a slusny a je ako clovek, tak vas nikto nevysmeje..

Hranolky same sa jedia koktejlovkou vidlickou..ak sa podavaju k minutke tak sa jedia vidlickou ktoru mame na maso, pretoze ta sa podava k masu, pretoze maso ako je dominantne a hlavne na tanieri..a ta by mala byt zahnutejsia s dlhymi zubami..mimochodom to je ale podla starej skoly. zvyknem sa cudovat co vsetko sa dlhymi rokmi v stolovani meni..ako dizajn tak iste pravidla..svet sa meni..

jj.. nasi vyslanci by sa mali naucit najprv zemepis aspon ten zakladny pre zakladne skoly,potom slusnost v komunikacii a az potom bontom pri spolocenskych prezentativnych akciach..pretoze v prvom rade ich praca je s ludmi a pre ludi…to mas ako obchod ktory ma vyklad vylesteny a ked vojdes dnu tak mas obsluhu co nevie povedat ako clovek dobre rano alebo pekne vitam, co si zelate a obsluzit…

Pribor sa uchopi a nie drzi..v tom je ten rozdiel..zvykne ma to rozculovat ked o tom pocujem, pretoze na rozdiel od nasej malej ceskoslovenskej malocnosti niektorych si myslim a som presvedcena, ze ho ako narod pouzivame ovela viac ako ine narody v ktorych sa zvykneme vzhliadat a to ako ho drzime nam svedci a patri to k nam..a to vzhliadani anielen ohladom drzania priboru ma docela stve..uz by sme s tym mali prestat..

Na spolocenske okazale akcie spojene so stolovanim chodime spojit prijemne s uzitocnym..necho­dime sa tam „nazrat“…inac pri jedle doma alebo v okruhu nasich znamych sa spravame tak ako nam jedlo a hlad dovoli..

A k tomu linku na chlebicky, ten sa uchopi rukou a je, v druhej ruke mame na pomoc tanierik.., nikto sa nemusi schovavatt v ustrani..
Nezalezi na tom co jeme a ci je to podla bontomu a ci mame spravny tanierik ci vidlicku ale na tom ako to jeme..

..vsetci sa cely zivot ucime a jedlo a co je s nim spojene je zvlast prijemne..nemusime z toho robit vedu..

 
anickav
2903 příspěvků 11.07.11 12:06
Magda

sa na Slovensku zosmiešnila, akonáhle prestala byť „iba“ herečkou…

 
danda  11.07.11 13:42
Alis,

a co naše české klasické chlebíčky, se šunkou anebo nedejbože s vajíčkem přelitým majonézou?, i ty se jedí ve společnosti a nikdo z toho nemá nervy nadranc :-)
Souhlasím s Jolanou, protože to by musela být už hooodně pořádná událost, aby člověk měl trauma z příborů, z jídla, nehledě na to, že spousta lidí okolo taky neví :-)

 
casino
4378 příspěvků 11.07.11 17:51
Hrrr na ně :-)

Vyjma těch prvních komentářů je to zajímavé a i, semo-tamo, poučné…(wydra, díky, toho Ptáka jsem, zdá se, dotazem zaskočil – zatím mlčí jako ten zpěváček na Mrazíkově berle :-P )

No, trochu se tu pomíchaly různé přístupy k tématu. Samozřejmě jsem měl na mysli konzumaci jídla ve společnosti („Již dva jsou společnost“) ve veřejném prostoru. Ale avšak, pokud ve společnosti neolizuji lžičku - než ji odložím na podšálek, neukusuji pečivo - pokud je jako příloha, nevložím u stolu párátko do úst a nežeru PROMIŃTE šušně, atd. atd., tak to nedělám ani doma

gmp,
viz výše :-)

di,
tu knížečku mám (po stěhování někde v krabici), ale nevzpomínám si, že by právě tam bylo, jak na hranolky :?:
Američané? Že bychom si vytvořili ZNOVU náš nový vzor, zrovna v této oblasti :wink:

Alis,
Ad.1
Vše bylo napsáno…, nevím, zda už Guth-Jarkovský: Když nevím jak se to jí, tak jím to, co vím jak se jí :-) Když nevím, jak jíst pomeranč, tak si vezmu meloun, či hroznové víno… (pravda, ani ty bobulky nejsou tak úúúplně bez úskalí :wink: ). Samozřejmě to neplatí obecně; může Vám pomoci obsluha.
Vaše maminka řešila problém logicky :potlesk:
Ale!
Potkal jsem se nedávno znovu s člověkem, který mě již před lety zaujal tím, že si hranolky NAHRNOVAL na vidličku! Protože jsme jako děti spolu nečůůůrali do jednoho důlku, tak jsem se neptal, jak se mu to přihodilo, že si tak neprakticky (blbě!) počíná, když jeho způsoby jsou opravdu vybrané. Proto můj dotaz tady na Labu :-) Ale možná je to podobné jako s jednou naší tetou… Ta když jí polévku, tak nevkládá lžíci do úst, ale přiloží ji ke rtům a do pusy si polévku „nalije“… Že u toho občas srká, to už je druhá věc :twisted: Stejný způsob lze občas vidět v dobových filmech ze začátku 20. století.
Je otázne, zda se hranolky v minulém věku podle bontonu na vidličku skutečně nenahrnovaly. Je přece známý způsob: na vidličku hroty dolů se nabodne maso, nad něj se „naaranžuje“ příloha (tedy v tomto případě hranolky)…, no, moc si to v praxi nedovedu představit, ale CO KDYŽ?

Ad.2.
Netvrdím přece, co je správné… Pouze konstatuji! Račte popatřiti v reálu: Našinci používají většinou „tužkový“ a my :-) druzí většinou „krycí“ způsob uchopení příboru.

Ad.3.
Nevím, jak jste „staré maso“ :-) Snad jste jen nebyla prve na rekreaci ROH, či nyní účastnicí zájezdu: v momentu kdy bylo jídlo na stole, rozhostilo se hromové ticho: nebylo slyšet ani hlásku jak se všichni cpali…. No, možná i pro to hromové třískání příbory… :-(
Ale i v naší rodině, podle zažitého „Když se jí, tak se nemluví“ to dříve bývalo jak po funuse :-D No, „na štěstí“ si naše děti vybraly tak neskonale ukecané partnery, že je to u nás při jídle horší, než v židovské škole :mrgreen:

Ad.4.
To postřehla kdysi má první paní. Pracovala v podniku, který měl velkou jídelnu. Všimla si, že zatímco polévku začínala většina MUŽŮ jíst v klasické pozici, jako aby jim ji někdo nevzal (oba lokty na stole, jedna ruka kolem talíře, tělo v hlubokém předklonu, druhá ruka „bagruje“ lžící do huby, která je skoro v polévce) tak při dojídání polévky ČÁST mužů se napřímila, uchopili talíř do ruky, vrazili si jej pod bradu a vyjedli až do poslední mrtě. Až na výjimky se jednalo o Ing. :think:
Ale abych byl objektivní… Nedávno jsem měl na oběd UČITELE hudby našich vnoučat. Bylo zřejmé, že polévky v míse je dost a nikdo mu ji nečórne, přesto zvedl talíř pod bradu a bagroval :twisted: Nevím, jak jeho paní, ale dalších deset stolujícich jej mělo za hňupa. Zde si dovolím citovat jolana: „…pokial je clovek prirodzeny spontanny a slusny a je ako clovek, tak vas nikto nevysmeje..“ Ne, nesmáli jsme se, tak oražený nejsem ani já :oops:
Myslím, že i kdyby vnůčence někdy hráli jak Paganini, tak pana profesora už budu vidět jen jako člověka, který se choval PŘIROZENĚ a především SPONTÁNNĚ :twisted: Doufám, že chodí na Labužníka… hihihi

jolana,
jsem z toho jelen 8-o Ve většině Vašich odstavců s Vámi nemohu souhlasit, ale možná jen proto, že jim nerozumím. Např.: „Pribor sa UCHOPI a nie DRZI.. v tom je ten rozdiel…zvykne ma to rozculovat ked o tom pocujem, …a to ako ho DRZIME nam svedci a patri to k nam..a to vzhliadani anielen ohladom DRZANIA priboru ma docela stve..uz by sme s tym mali prestat…“
Polemizovat s Vámi nebudu… Skončí to stejně odkazem na Konárika či na Slovenské tango, či dačo takého :roll:

“…inac pri jedle doma alebo v okruhu nasich znamych sa spravame tak ako nam jedlo a hlad dovoli..„
No nevím, zda už Neandrtálci, ale Pračlověk Janeček držel asi podobný úzus :wink:

anickav,
Magdy mám rád!
Obě :-)

 
jolana
4987 příspěvků 11.07.11 18:44
hehe..casino..

teda ak vas ucitel hudby je spontanny a prirodzeny takymto sposobom,a pre teba to je prirodzenost tak ja za to nemozem ani s tym nemam nic spolocne :mrgreen: ..ale takto prirodzenych ludi som uz stretla aj v inych kulturach, kde to je predsa len prirodzenejsie.....

Comu nerozumies? ..skus to prakticky,,na­serviruj si , poloz pribor a pouzivaj tak, ako si o tom pisal ze nas podla toho poznaju …no a potom ho skus uchopit tak ako o tom pises ze jedia iny -oponent sice pouzvas ale nedrzis..

Ako sa hranolky podavaju a aky pribor k nim tiez som sa vyjadrila..a ci si ich napichujeme alebo nahrname, tak to uz je naozaj kazdeho vec..ale ak sa podavaju s dipom tak napichovanie je predsa len pohodlnejsie ako nahrnanie..mi­mochodom zivot je zvlastna zhoda okolnosti..minule sme to preberali s jednym znamym ohladom stretu kultur…ale ty mas aj tak najradsej podpichovanie :mrgreen: ..momentalne ti nemozem dat odkaz ani na konarika ani na slovenske tango.. mam plnu hlavu morriccone… ..pokracovanie na buduce..

 
glama  11.07.11 20:32

Ještě je také důležité, jak dlouhé hranolky jsou…
Některé, ty veledlouhé, je nutno před nabodnutím na vidličku i přepůlit, překrojit, přeložit, či ohnout, aby se vůbec vešly..
Páč jinak by nešly zasunout…či vložit…
:mrgreen:

 
danda  11.07.11 21:18

Náš mladík ty dlouhé obzvlášť rád, nabodne či napíchne na vidličku a způsobně ukusuje :-)

 
Wolfg
579 příspěvků 11.07.11 21:31
Co každý neví

Mé milé dámy, nemáte tušení, jak obtížně lze nakládat s chlebíčkem s polovinou vejce, politého majonézou, či zmrzlinou v kornoutu, pokud je na horním rtu nepřehlédnutelný knír. Říkám lze, dokonce s nonšalancí, ale jen za hluboké noci v naprosté samotě. Nějaké hranolky jsou proti tomu dětská besídka. Co je ale zcela nepřípustné po této gastronomické kratochvilce, je líbání.

Casino! Že ty máš maturitu

 
wydra  11.07.11 22:41

wydra bere po jedne mezi palec a ukazovacek prave ruky a kazdý jeden hranolek (hranolku?) po malych kouskach ukusuje :-) Pouze ty mensi, vic uprazene, prekousne na prvni dobrou :-) Tak a ne jinak ji hranolky chutnaji. Ale krome KFC si je nikde nedava, protoze by si je vubec neuzila :-P
Myslim, ze hranolky na Hrade ani u stolu s Mr. Obamou mi, narozdil od Casina (proc by jinak pokladal takovy dotaz :-P ) nehrozi !! :-P

 
danda  13.07.11 17:00

Dobrý den,

hranolky jsou tužší a hladké, takže rády na vidličce kloužou. Je bezpečnější je napíchnout, můžeme je samozřejmě rozkrojit.

S pozdravem
Ladislav Špaček

 
jolana
4987 příspěvků 13.07.11 17:48
Dandooo..
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
danda  13.07.11 18:45

No co, Jol? :-), odborník nad odborníky odpověděl jak věděl :-), já si taky myslím, že jinak se odpovědět nedalo :-)

A s casínem jít na pívo, tak se určitě samou nervozitou, jestli držím půllitr podle bontonu, pocmrndám :-)
A nedejbóže sedět s ním u nudlové polévky kdesi v Alcronu :-)

 
glama  13.07.11 20:50

Jen jestli ty, Dando, nepatříš mezi těch 95% obyvatel Česka, kteří neumí jíst příborem… :wink:
:mrgreen:
Tedy, jak jsem se tak rozhlížela po okolí, u nás v kraji je to ok… Nevychovanci žijí asi někde jinde.. :wink:
:mrgreen:

 
Alice_G
505 příspěvků 13.07.11 21:37
Hranolky

No, to z nás musel mít Špačkův tým radost - asi to vzali jako nějaký řetězový mail. Mám ze dnešního odpoledne stejnou odpověď jako danda :-) ).
 AG

 
di
2383 příspěvků 13.07.11 22:25

glamo: tady u nás se jí kupodivu jakž takž normálně, tipuju to tak na 70 % nesprávného držení. Co jsem kdy viděla někoho, kdo držel příbor vyloženě „jako prase kost“, byli to kupodivu pražáci nebo různí rádoby světáci. Patent na rozum si nedělám, natož pak na různé detaily správného stolničení (neumím jíst šneky, neumím jíst ústřice, je toho spousta, co neumím), fakt nejsem gastroprofík - jen se holt vždycky tiše bavím, ale nekomentuju, to bych si nedovolila. Čím větší hvězda a rádoby odborník, tím ten příbor drží hůř, IMHO. Ale nestřílí se z toho, je to jen tak pro dokreslení.

 
danda  13.07.11 23:22

Nojo, Glamo, nad tím jsem nikdy nepřemýšlela, ale když už příborem jím, tak podle určitých zažitých pravidel a na talíři se snažím mít úhledně uklizeno :-), ale stejně nejraději bagruju lžící :-)

Alice, to já ještě s panem Špačkem rozvinula, protože se mi nelíbilo a nelíbí a připadá mi to jako shazování nebo vysmívání se člověku, který, dobře, provinil se proti bontonu stolování, ale zase umí jiné věci, které ostatní nebo já neumím a zřejmě o tom nikde nepíše, jako casino o učiteli hudby či tetičce, hrome, to jsem se zamotala do souvětí :-) A pak Špaček dal zapravdu casinovi, a tak abych byla objektivní zde je -
Dobrý večer,

kdepak, chaty jsou otevřené a drzé, líbí se mi, je to psavý a vnímavý chlapík (snad je to muž, nicky jsou zrádné…). To, co říká o Češích, je v podstatě pravda, v mnohém s ním souhlasím, se špatným držením příboru, s nemluvným zhltnutím jídla i s kritikou učitele hudby, talíř se nenaklání, snad ve školní jídelně nebo když jsme sami doma.

Hezký večer
Ladislav Špaček

a protože je to pán světa znalý nezbývá mi než tomu všemu věřit :-)

A je pravda, že casino mne skoro zblbnul a já teď pozoruji lidi docela jinak než předtím :-)

 
casino
4378 příspěvků 13.07.11 23:35
Hranolky

Jj, Alice_G, mně už napsal také :-) Možná ještě wydra poděkuje za propagaci :mrgreen:
danda, Pěkná fotka A jestli pocmrndat, tak jedině s AFTIC v Alcronu :-P
Dovolím si protentokrát citovat AFTIC často opakované: KDO SE NIC NEPTÁ, NIC SE NEDOZVÍ!
Sice jsem se nedozvěděl nic nového, nicméně zdá se, že „nahrnovat“ hranolky je ptákovina ze všech ptákovin nejptákovinova­tější!!! I bez Špačka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Edit:
danda mě trošku předběhla…,
ale přepisovat to už nebudu, snad pan Ladislav Špaček promine :oops:

 
jolana
4987 příspěvků 14.07.11 00:20
Dando,

pan Spacek ti odpovedel nalezite ale nespravne. Ono totizto k dobremu vychovani nepatri to ako jeme hranolky priborom , naklananie taniera a nielen..a to o skolskej jidelne taky do toho tiez nepatri.
Pan spacek totizto opomenul ze pan Hostitel mu to takpovediac dovolil. Lebo pan hostitel je dirigent. A kazdy dobry hostitel urcuje ton. Takze ak Casino pojal svoho hosta domacky, tak aj pekne po domacky sa mu jeho host oplatil .Takze Casino by mal byt rad, ze jeho pan ucitel sa citil ako doma.
Zapamatat si ..o hosta sa treba postarat..a aky budete k nemu, aky ton naladite, takym sa vam oplati.
A nezabudnite Host do domu, boh do domu!..nieze ho potom budete ohovarat… :-P

Casino,este sa mas co ucit..a ako vidim, ucitel hudby ti nepadoldako dobre.. co tak..
 http://www.youtube.com/watch?…

:mrgreen:
 
di
2383 příspěvků 14.07.11 19:40

Tak jsem taky panu Špačkovi napsala ;-) (ne ohledně držení příboru, ale ohledně toho koncertu) a na té Pohodě na koncertě PiL to nebyl on, prý asi dvojník. ;-) Takže se moc omlouvám za mystifikaci.
Ale jeho syn tam byl, jednak besedoval, jednak mu tam promítali jeho poslední film.

 
danda  15.07.11 12:58

No, casino, mně to hlava nebere - dole v diskuzi píšeš toto -
No, trochu se tu pomíchaly různé přístupy k tématu. Samozřejmě jsem měl na mysli konzumaci jídla ve společnosti („Již dva jsou společnost“) ve veřejném prostoru. Ale avšak, pokud ve společnosti neolizuji lžičku – než ji odložím na podšálek, neukusuji pečivo – pokud je jako příloha, nevložím u stolu párátko do úst a nežeru PROMIŃTE šušně, atd. atd., tak to nedělám ani doma

Hlavmě ten konec - tak to nedělám ani doma - jo jasně že ne :-)
A tady v diskuzi otevřeně přiznáváš vylizování talíře docela v rekordním čase - Od vyklepnutí vajíčka do mísy po závěrečné vylízání talíře mi to vzalo 33 minut… http://www.labuznik.com/recipe.php?… :-)

Jsem z tebe jelen. Chudák pan učitel hudby, chudák tetička … :oops: jo a chudáci my :-)

 
jolana
4987 příspěvků 15.07.11 14:26
tak,

sa bavime o stolovani a co je s nim spojene..snad najviac co som naozaj zbezne presla je clanok o stolovani a ako na to ako host, tak aj ako hostitel v suhrne tento..
 http://www.klubharmony.eu/…vne-stolovat

a daco pre naladu
http://www.youtube.com/watch?…

:lol:
 
casino
4378 příspěvků 15.07.11 22:38
jolana...

…k Vaší reakci 14.07.11 00:20

„pan Spacek ti odpovedel nalezite ale nespravne.“ To je podobná pitomost jako „ Pribor sa uchopi a nie drzi..“ No, i Špaček se může mýlit…, nicméně, s tím uchopením jsem Vám skočil na špek… :oops:

K tomu druhému odstavci jen tolik:
Host se nejspíše pozapomněl a choval se jako doma, :twisted: leč hostitel jen s vypětím sil se nezachoval podle známého „Host do domu, hůl do ruky“, neboť „Každá hůl má dva konce“ :mrgreen:

A co říci k té poslední větě?
Ano, vím, mám se ještě hodně co učit… :think:
:-) No, ale Vy jste taky talent :-) Talent na druhou :-P Talent zvojtit i toho učitele hudby 8-o Vy uděláte z učitele učitelku, a z hudby uděláte tanec :mrgreen:
Ale to tango, to tango mám taky rád :potlesk:

 
jolana
4987 příspěvků 15.07.11 23:08
tak

tak toto som uz zopar rockov nevidela..zopar len :mrgreen:

..casino?! vykrucas sa, vykrucas…to ti aj tak nepomooze.. :-P

http://www.youtube.com/watch?…

 
casino
4378 příspěvků 16.07.11 00:04
danda

Předně Vám chci poděkovat za fér plej 13.07.11 23:22

K Vaší reakci 15.07.11 12:58
Máte pravdu! Slovo jednou psané, atd. atd.
Nejjednodušší by bylo teď napsat, že se mi tam potratil smajlík. Ale protože nelžu (ne, není to z nějakých ušlechtilých pohnutek, ale z ryze praktických důvodů, protože úspěšně lhát lze jen s dobrou pamětí) tak přiznávám, že na smajlíka jsem nezapomněl. Možná jsem „vylízanej“, ale tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že někdo na Labu vezme obrat „vylízání talíře“ doslova. Teď, když vím, že někomu přijde normální dlábit do sebe polévku z talíře drženého pod bradou a jinému bagrování jídla PL, tak bych to asi formuloval jinak.
Víte, já nemám k vylizování čehokoli, a talíře obzvlášť, anatomické předpoklady. Pravda, mám sice jazyk rozeklaný, ale avšak tak krátký, že chci-li olíznout, např. poštovní známku, tak ji musím vložit do dutiny ústní :mrgreen: No, je to další příklad, kdy na velikosti holt záleží 8-o
Pokud se cítíte býti jelenem, zkuste navštívit psychiatra a pro jistotu nechodit od 1. srpna do lesa :mrgreen: …tedy, čistě preventivně :-P

„Chudák pan učitel hudby, chudák tetička … jo a chudáci my “
Proč?
Učitel? Vůůůbec nepoznal která bije a může být rád, že mu nebyla uraženy ruce (jak se tady říká) u samé zadnice :-)
Tetička? Ta je splachovací :-)
My? Zkuste mluvit za sebe :wink:

 
danda  16.07.11 01:35

casino, myslím, že k tomu psychiatrovi bych nemusela jen já :-) viz
 casino

Příspěvků: 1946

11.10.10 23:06
Hmmm, tak to jsem z toho jelen - http://www.labuznik.com/recipe.php?… :-)

Zpravidla to co člověk dělá a nemá, snaží se mnohoslovně uvádět na pravou míru :-), vylíznout talíř v samotě domova není nic špatného, ani bagrovat z talíře pod bradou polévkovou lžící u televize nebo novin, proč se k tomu normálně nepřiznat? :-)
A proč urážet hostovi ruce za tak přízemní věc? A pokud to natolik vadilo, bylo namístě ho taktně upozornit …
On je bonton a bonton, záleží na vrozené i získané inteligenci, záleží na výchově, na věku, na zeměpisné poloze … a to jak u hosta, tak u hostitele, u toho bych se nebála říct, že víc jak u hosta.

Před 30lety jsem byla s manželem v hotelu, na večeři jsme sjeli výtahem do francouzské restaurace, uvítal nás dveřník, převzal si nás jeden z obsluhujících a odvedl k rezervovanému založenému stolu, sněhobílé damaškové ubrusy bez jediného záhybu, naleštěné sklo oslňovalo, těžké příbory přesně lícovaly … prostě tady se vyžadoval bonton a určitá znalost prostředí.
A mně spadla na zem vidlička.
V cukuletu tam byl číšník a jak se přiohnul, tak z něj nějak dost hlasitě unikl vzduch, nevím, co předtím jedl, ale bylo to dost nehezké :-), narovnal se, omluvil se ..... a bylo po bontonu :-) Seděli jsme potom dlouho po zavírací době ve ztichlé restauraci s personálem a bylo to velice fajn :-)

 
iva  17.07.11 18:44

Milí přátelé, s pobavením jsem si přečetla tuto debatu.

Právě jsem se vrátila ze středního východu od Bajkalu a tam jsem 14 dnů v různých občerstvovnách i jako host u domorodců byla nucena všechno jídlo dopravit do úst jen s vidličkou. Pokud byla polévka, dostala jsem i lžíci. Zkuste tudíž elegantně pozřít např. šašlik, kde kousek masa má cca 50 g. :mrgreen:

 
jaga13
399 příspěvků 18.07.11 08:38

ahoj Ivi, asi silné zážitky z cest a nejen od jídla :-), že? Taky jsem si z jižní Ukrajiny přivezla podobnou zkušenost, vidličkou všechno fakt neumím, ale domorodci zvládali obdivuhodně, člověk se pořád učí a nejen hranolky příborem :wink:

 
iva  18.07.11 10:27

Zapomněla jsem podotknout, že ve všech veřejných občerstvovnách mají výhradně vidličky i lžíce a lžičky plastové. A také jsem viděla slečnu s očividně tučným kontem a dlouhými pěstěnými nehty, jak zmíněný šašlik baští z plastového talířku rukama. Asi je to běžné, protože všude mají v prostorách, kde se jí, umyvadlo s tekoucí vodou a mýdlem.

Hranolky tam sice občas mají, jenže jsem neviděla nikoho, jak je jí. Ale tipla bych, že je klidně vezmou rukama. :lol:

 
casino
4378 příspěvků 18.07.11 15:49
Hranolky - jak na ně příborem

No, zdá se, že téma jsme vyčerpali k většinové shodě, a to, že hranolky se nabodávají… Pro mě je novum, že BRAMBORY se dělí vidličkou, jak tu někde zaznělo. Vony ty brambory mi někdy přijdou silně kluzký, :mrgreen: tak je jistím vidličkou, a dělím nožem…

danda píše: „ On je bonton a bonton, záleží na vrozené i získané inteligenci, záleží na výchově, na věku, na zeměpisné poloze … „
Nejsem „bontonolog“, ale souhlasil bych pouze s tou zeměpisnou polohou a s věkem pouze částečně; věk, kdy by se měl jedinec umět náležitě chovat u stolu, bych determinoval schopností UŽ držet a JEŠTĚ udržet příbor :-P (Jolana, to Vaše „uchopení“ či „chápání„ příboru mi sem jaksi nepasuje :wink: )

danda píše: „A pokud to natolik vadilo, bylo namístě ho taktně upozornit …“
Podotýkám, že pořád hovoříme o HOSTU, který jedl polévku z talíře lžící (tedy ne bujon ze šálku) a talíř držel ve vznosu pod (vlastní) bradou
danda, poraďte prosím, JAK a podle kterého z Vašich dvou bontonů TAKTNĚ!!! upozornit hosta na, v těchto končinách řekněme neobvyklé, či nezvyklé způsoby… Snad by Vám mohl býti ku pomoci opět L. Špaček… Jeho ortel by mě upřímně zajímal.
Dovedu si představit dvě situace:
1. V reálu
Jak UŽ při polévce coby „dirigent“ (jolana: „Lebo pan hostitel je dirigent.“ :roll: ) „otrávím“ všechny u stolu „taktním“ upozorněním…
2. Ve „virtuálu“
Naživo vidím, jak se na mě bez rozdílu pohlaví slííítnóóó a ščépóóó a bodajóóó všeci labužníci, jen kdybych se trošku otřel o nevycválanost pana učitele…; jako že tu mluvím o chování a sám se chovám jako brávek :think:

U nás se to učitelské extempore odbylo několika pohledy těch co „vědí“ a nikdo to nekomentoval a ani jsme toho „umělce“ nepomlouvali! …no, pokud lze jako pomlouvání chápat, že snacha, na jejíž prosbu jsem oběd pořádal, později mezi čtyřma očima obrátila ty své v sloup o jakém se ani Jákobovi nesnilo :-) , tak jsme ho pomlouvali (toho kantora) až do nebe :-P

 
danda  18.07.11 17:16

nepomlouvali, jen tady jsi ho znectil předevšemi, casino, opravdový hostitel by si to nechal pro sebe, v tom se asi liší naše náhledy na bonton.

 
casino
4378 příspěvků 18.07.11 18:23
Hihihi…

…kéž bych nebyl jinak znectěn, než takto anonymně na internetu :-)
danda, buďsi, nech je po Vašem :palec:
(kolik znáte doktorů přes hudbu, kteří popsaným způsobem jedí polévku? Pokud byť i jen jednoho jediného, tak se tomu nešťastníkovi omluvím :wink:)

 
danda  18.07.11 19:17

Casinovský přístup k věci, ani jsem nic jiného nečekala, když už neví kudy kam, tak to otočí do protisměru.

Kdoví jestli to nebylo celé obráceně, casino pozván k učiteli hudby na oběd a tam se ztrapnil pojídáním polévky s talířem pod bradou, jo jo, anonymita internetu, kde si každý může nalhat co chce.

 
casino
4378 příspěvků 18.07.11 19:38

No, já nechám na P.T. lidu labužnickém ať si vybere jak to bylo… :-)

 
jolana
4987 příspěvků 18.07.11 20:28
Casino,

taaak ..zacneme od zaciatku..najprv sa naucis..
 http://www.spolocenskaetiketa.sk/…-s-priborom/

..az to zvladnes , pride na rad aj ako sa spravat (aj) k hostovi.. :mrgreen:

 
glama  18.07.11 20:40

Já bych řekla, že největší bonton je, když bontonumilovný hostitel svému bontonuprostému hostu vůbec nedá znát, že ten oný udělal nějakou bontonochybu..
Samozřejmě v rámci obecně přijatelného chování u stolu..

Určitě jste už četli někdy jakýsi příběh hosta, který, nevědouce k čemu slouží, vypil fingerbowle… A hostitel, aby hosta neztrapnil a neuvedl do rozpaků…udělal to samé.. JoJo…tomuhle se říká bonton ;-)

Mimochodem…zvyky jsou různé a nejen gastronomická pravidla, ale i stolovací bonton se v různých zemích či kulturách chápe jinak.
Nakonec - i způsobů držení příboru je více..ne jen jeden.. :wink:
:mrgreen:

 
jolana
4987 příspěvků 18.07.11 23:00
psssssst..

..casino se uci.. :lol:

 
Bento
794 příspěvků 18.07.11 23:39

casino,len tak pre zaujmavost ako jest slizovu polievku „Ramen“v Japonsku palickami.
Chlipanie je perfektne slusne :potlesk:
 http://www.youtube.com/watch?…

 
midla
266 příspěvků 19.07.11 08:41

Glama: to co popisuješ už asi není ani tak bonton, jako spíš vrcholný projev lásky k bližnímu. Srovnej s umytím nohou Ježíšových učenídníků :-)

 
jolana
4987 příspěvků 19.07.11 09:04
midlo,

.. myti nohou v tej dobe (najdes to ale doteraz) u narodov v tej oblasti bol bezny socialny a spolocensky prejav.. :-)

 
midla
266 příspěvků 19.07.11 11:26

Tak tak.

 
Kazik
9 příspěvků 09.09.11 17:27

Tak ja treba ty hranole napichuju vidlickou , nekdy jednu, nekdy dve..nekdy se i tri podari , ale tam pak zacina byt problem s delkou jednotlivych napichutych kusu. Vetsinou se nepostesti aby byly vsechny zasazeny presne uprostred. A oni pak couhaji a dochazi k trapne situaci, kdy se snazite zasunout cely ten strapec jednim koncem do pusy a pak tim vselijak otacet aby se tam vesel i ten druhy konec. To se mi zatim nikdy nepovedlo a tak mi vetsinou kouka z pusy jeden a pul hranolky. Je to blbost to jist priborem. Kdyz se muze jist kure rukama, proc ne hranole. Kdyz si objednate burger a hranolky, taky k tomu nedostanete pribor. Proste burger v papire a hranole v kelimku…a ubrousky. Ubrousky jsou lepsi i elegantnejsi nez pribory v tomhle pripade hranolek.
Tak asi tak nejak. Kdyz zahlidnete cloveka co ji hranolky jenom vidlickou a pomaha si u toho rukou, je sance , ze jsem to ja.

 
Alis
2617 příspěvků 12.09.11 22:17

Kam se hrabe váš zážitek s nahrnováním hranolků na vidličku na ten můj, Casino.

Před několika dny vstoupily do jedné restaurace v Praze tři mladé polské dívky. Dvě si objednaly cosi smaženého s hranolky, třetí svíčkovou na smetaně s knedlíky.
Dvě dívky uchopily příbor, hranolky napichovaly vidličkou a způsobně s nimi do úst. Třetí dívka vzala knedlík do ruky, namočila v omáčce a šup do pusy. Posledním knedlíkem vše vytřela dočista do čista a s grácií pokynula číšníkovi, že může talíř odnést. :lol: :lol: :lol:

 
iva  13.09.11 07:00
Knedlík rukou

Alis, zřejmě je to zvyk jiných slovanských národů na východ od nás. :mrgreen:
Kolegyně, která až do svých 35 let nepoznala jinou zemi než Rusko, mi vyprávěla, jak prvně jedla s ruskými kolegy v jídelně jednoho pražského výzkumného ústavu. Ona rozpačitě koukala k jiným stolům, jak se to jí, ale její kolegové ani nemrkli a vzali knedlík po knedlíku do ruky jako by to byl chleba. :lol:

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist