Hrachové kostky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník jandule02
1064 příspěvků 28.03.07 12:01
...

Když jsem měla děti malé, tak jsme se sousedkou hrozně experimentovaly, neb jsme byly obě na mateřské a tudíž měly dost času. Odněkud jsme vylovily recept na hrachové kostky - údajně to měl být recept, který se dělal v čínském zakázaném městě pouze pro císaře a jeho rodinu. Pamatuji se, že to stálo opravdu za to, i když podle receptu by to jeden neřekl. Myslím, že základem byl jemně rozmixovaný vařený loupaný hrách, který se přidával do pěny ze zloutků, másla a cukru. Ale bohužel již recept nemám, neobjevil jej někdo?

Labuznik
Reakce:
 
Uživatel je onlinejau
447 příspěvků 28.03.07 15:11
Císařská pochoutka

500 g hrachu bez slupek, 350 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, asi 1 a 1/2 l vody, tuk na vymazání formy ( olej ). Vodu přiveďte do varu, pak přidejte hrách a jakmile voda začne znovu vařit, oheň ztlumte a zvolna vařte asi 2 hodiny. Pěnu, která se při vaření vytvoří, odstraňte, ale hrách nemíchejte. Za 2 hodiny, až bude z hrachu řídká kaše, přidejte cukr, promíchejte, odstavte z ohně a nechte trochu vychladnout. Pak hmotu propasírujte přes husté síto, dejte ji do teflonové pánve a smažte za stálého míchání tak dlouho, dokud se část tekutiny neodpaří a hmota nezhoustne. Na zkoušku hustoty použijte vařečku: hmotu naberte a nechte ji stékat do pánve. Správně hustá vytvoří na povrchu kopečky, které pomalu mizí, řídká se roztéká. Po odpaření vody odstavte z ohně, formu vymažte olejem, naplňte hmotou, uhlaďte stěrkou a přikryjte pečícím papírem. Nechte 5-6 hodin chladit v ledničce. Pak vyklopte a ozdobte kandovaným ovocem. Kostky mají tak jemnou chuť, že se rozplývají na jazyku.
Opsáno z Obrazové kuchařky Panoramy 1988, nikdy jsem nezkoušela

 
Labužník jandule02
1064 příspěvků 04.04.07 12:43
Děkuji, to je on.

Asi jsem spletla dva recepty dohromady. Ale císařské kostky, to je to, co nám tak chutnalo. Nevěřili byste, jak to je lahodné. Druhý recept byl nikoli z Číny, ale podstata byla nahrazení mouky v dortovém těstě vařeným prolisovaným hrachem či fazolemi. Vida, jak paměť po povzbuzení funguje! Ještě jednou díky.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist