grilování venku - vaše marinády a tipy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
snezenka
109 příspěvků 02.05.09 14:59
grilování venku - vaše marinády a tipy

Moc Vás všechny prosím o radu. Poprvé v životě budu grilovat na grilu na uhlí.

Ze začátku jedna technická - za jak dlouho cca po „sestavení grilu i s uhlím“ je vhodná teplota na grilování? resp. čím začít? chci dělat kotlety, roštěnou, křídla, sýr, zelenina.

Maso:
Chtěla bych udělat kotlety, ale nemám ponětí, do jaké marinády to naložit. Poleží si to v ní asi 20 hodin a chci, aby to bylo křehké a šťavnaté :-) jak jinak.
Pak, zda byste se nepodělili s dobou přípravy a způsob. Zda jednu stranu, obrátit, druhou stranu, pryč anebo každou stranu na chvilku na prudko a pak obě strany dopékat na pomalu.
Pak jak dlouho se může tak dělat kuřecí křídla a zda vůbec se hodí hovězí roštěná na gril (steaky jsou moc drahé, levnější variantu než roštěnou uvítám, ale moc mi nechutná tučné).

Zelenina:
chtěla bych také grilovanou zeleninu, ale s tím nemám zkušenosti ani ve vlastní troubě. Má se to nějak nakládat nebo připravit? mám v plánu lilek, rajčátka, možná papriku, asi cibuli.

Děkuji moc za odpověď, jsem kuchařinka už několik let, ale vykloubené koleno a nemožnost chodit někam pryč mě donutilo pozvat si kamarády domů a udělat nějakou barbecue party.

jakékoliv tipy, pokrmy, co se hodí ke grilování, mnohokrát ocením.

Labuznik
Reakce:
 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 02.05.09 15:29
Od jednoduššího ke složitějšímu.

Zkus pro začátek něco z mletého, dobře okořeněného masa / ostrá paprika, fenykl, česnek, bylinky / . Můžou to být placičky, kuličky na špejli, proložené zeleninou, nebo váleček na špejli . Tak si vyzkoušíš, jak ti gril funguje a je menší pravděpodobnost, že maso bude nedopečené. Dobrá je taky makrela - rozmrazit, nasolit, druhý den okořenit, do bříška bylinky, citron a šup na rošt potřený olejem. Měj po ruce láhev vody na uhašení plamenů, kdyby náhle vyšlehly, mohlo by se vše spálit a zhořknout.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 02.05.09 16:52
Podívej se sem

**Světová barbecue kuchřka **

 
Jenofefa
1315 příspěvků 02.05.09 16:53
Pardon,

samozřejmě **Světová barbecue kuchařka **

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 02.05.09 20:15
jestli se mohu přidat...

… makrely je dobré naložit na 3 dny do solného roztoku : rozpustit sůl ve vodě, dělám to od oka tak 2-3 KL do 1l vody, pak ponořit makrely a dát přilryté do lednice. Pak osušit, posypat kořením a mohou se grilovat.

V deníčku mám vypsaných pár grilovacích směsí, zhruba tak polovičku mám i odzkoušených, tak se tam mrkni, třeba ti něco padne do oka.

Na grilování mám vyzkoušené všechny druhy masa, všeobecně nejkratší dobu trvají ryby, pak drůbeží maso, včetně křidélek ( u těch odsekávám konce a pak je v kloubu zlomím, jsou pak ploché a pěkně se opečou i u kostí a kloubků), poté vepřové maso podle kvality, nejvíce se mi osvědčila krkovička, není pak suchá a případné tučnější kousky odřežu. Na hovězí se hodí též kvalitní zadní, ale je třeba ho déle nechat v marinádě, aby dobře prosáklo olejem a nebylo pak suché.

Co se týká délky marinování, pak jak jsem již psala - nejdéle se marinuje hovězí, klidně i 24 hodin, pak vepřové - tomu stačí 3-4 hodiny, drůbežímu masu stačí nejdéle 3 hodiny a ryby občas nemarinuji vůbec, pouze je posypu kořením na ryby a potřu olivovým olejem. Také jsme grilovali pštrosí steaky, ty jsem marinovala přes noc a též žraločí steaky, ty jsem upravovala jako makrely. Steaky z lososa jsem marinovala zhruba 3 hodiny.

Tolik mé zkušenosti, jenom bych asi přihodila ještě jednu celkem důležitou věc a to, že pokud budeš grilovat na dřevěném uhlí, pak vkládej maso až tehdy až jsou uhlíky povlečeny takovým bílým popelem, ono to vypadá, že už moc nehřejí, ale hřejí až moc dobře, taky ještě jedna moje rada na zkoušku teploty uhlí - pokud udržíš ruku těsně pod roštem nad uhlíky a nepálí tě to, tak je nejvhodnější doba na grilování, maso se pěkně pomalu propeče a nevzniknou ti na povrchu masa takové ty černé příškvarky… Je to jen moje zkušenost, třeba ti někdo poradí něco lepšího.

 
glama  02.05.09 21:24
Já mohu zodpovědně doporučit

můj velmi oblíbený receptAAA Absolutně senzační gril
Lilek dělám moc ráda- asi centimetrové plátky osolím, nechám vyplakat, potřu lehce olivovým olejem smíchaným s drceným česnekem + sůl, pepř, ev. trošku majoránky.
Lahůdka!

 
jolana
4988 příspěvků 02.05.09 22:43
jednoduche

http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

alebo tento jednoduchy,ale na gril pridat citron.stavu
 http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

alebo totok
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

 
snezenka
109 příspěvků 02.05.09 23:35
...

Ono nejde o to, že bych neměla kuchařské zkušenosti, tech si myslím, že mám na svůj věk ažaž, pouze nemám zkušenost s grilem a předpokládám, že tam to bude fungovat trochu jinak než na sporáku. Hlavně mi jde o dobu úpravy, nechci mít maso vysušené ani nedopečené :-)
Jinak děkuji moc za všechny vaše příspěvky, další rady uvítám :-)

 
snezenka
109 příspěvků 02.05.09 23:35
...

Ono nejde o to, že bych neměla kuchařské zkušenosti, tech si myslím, že mám na svůj věk ažaž, pouze nemám zkušenost s grilem a předpokládám, že tam to bude fungovat trochu jinak než na sporáku. Hlavně mi jde o dobu úpravy, nechci mít maso vysušené ani nedopečené :-)
Jinak děkuji moc za všechny vaše příspěvky, další rady uvítám :-)

 
esmeralda
4801 příspěvků 03.05.09 02:55
BBQ - Sněženko

Kvalitní maso není třeba marinovat.

Hovězí je prevít. Není-li kvalitní bude to jako podrážka. Po dlouholetých zkušenostech nemám odvahu dělat nic jiného než T-bone (viz obrázek) nebo svíčkovou. Vše ostatní je sázka do loterie.

Musí-li se marinovat, pak použít fantazii. Vždy by tam mělo být něco kyselého. Citronová šťáva, ocet, olej, Worcestershire sauce, BBQ sauce, kečup, sladká čili omáčka (Sweet chilli sauce), sojová omáčka, med, česnek, pálivé papričky, papaja, kiwi, koření, bylinky atd…Jistě by se našlo ještě mnoho dalších. Zkombinuj podle chuti.

Steaky by měly být rovnoměrně silné, absolutní minimum 2 centimetry.
Používáš-li zmrazené, rozmrazuj pomalu v ledničce.
Grill musí být řádně rozpálený. Maso musí po celou dobu grilování „syčet“.
Zá:,–(ně obrátit jenom jednou.

Doba samozřejmě záleží na druhu a tloušťce masa a také na tom jak to má kdo rád.
Univerzální návod je: počkej až se na povrchu steaku objeví krůpěje krve, obrať a dělej dvě třetiny času první strany.
Myslím že jakýkoliv steak by měl být upečený (po první straně) za 5 minut maximum. Nám bohatě stačí 3 minuty.
Zde platí staré pořekadlo: Practice makes perfect neboli Praxí docílíš dokonalosti.

Zelenina se snad dá dělat na grilu jakákoliv.
U nás je to vždy aspoň cibule na plátky, rajčata (na půlky), někdy i brambory, dýně, sladké brambory, špalíčky pórku, celé stroužky česneku…

 
esmeralda
4801 příspěvků 03.05.09 03:17
....a nebo to udělej po australsku

Připrav nějaký ten salát, nalij si sklenku a jdi si povídat s děvčaty.
Zbytek ať udělají chlapi.

 
ChefBronia
57 příspěvků 27.05.09 03:55
U nas v Kanade - asi jako v AUstralii
  • jen s tim rozdilem, ze zenska vsechno pripravi, namarinuje, obstara kamarady a manzel potom poskakuje u grilu a nadav, ze je to malo/hodne- suche/mokre-tvrde/mekke-horlave/nehorlave-tucne/suche …etc (makrelu mam zakazanou do konce zivota:-)
    ale vazne

Snezenko - samozrejme ze kazdy ma mraky svych receptu, a tak ja pridam taky ty nase - grilujeme v lete skoro kazdy den, nez abych varila na sporaku.
ale ma to par hacku

  1. BBQ - neboli gril
  2. sousedi
    add 1 -mluvis o uhlikach - tudiz predpokladam, ze jde o gril na ktery nasypes uhliky, nechas rozpalit a ten gril nema viko - rozdil od takzvanych BBQ na kterych sice jakesi uhliky jsou, ale hlavni topni sila je od propanu - takze ktery gril mas?
    add2 -sousedi - u nas je tak trochu zakazano grilovat (i kdyz bydlime v necom dost podobnem jako radova zastavba - ale porad to neni nase a sousedi by mohli nadavat - tudiz vybirame „nesmradlave“ potraviny a prizpusubujeme se vetru - mame klasicke BBQ na bombu s vikem, v parku nebo na kempovani si starost nedelam, muzes smrdet jak chces.

Nejsmradlavejsi a nejhorlavejsi : klobasy, kure s kuzi, kridelka, makrela a cokoliv co je poradne potrene suchou grilovaci smesi.
Nejlepe - veprove kotletky s kosti i bez (tlustsi /myslim hrubsi/jsou lepsi - jinak ti vyschnou), kure bez kuze a stejky - zapomen na rostenky - budes mit nepozivatelnou podrazku - hovezi mi byt "mramorovane " jak tam neni v masu tuk- je to hnusne a muzes marinovat az se ti rozpadne.
Vyborny je tunak - steak, neni to nejlevnejsi, ale stoji zato, losos - nebo i jina ryba v alobalu, losos na grilu a jehneci.
Prilohy: pita chleba potreny olivovym olejem s cesnekem, nebo reckym dresinkem, - nebo i jine placky ( indicke parathy jsou k uzrani), dobre okorenene houby - chvili grilovane v alobalu (recept dam na labuznika) a pak dodelane na grilu, cukety a baklazany ( na zeleninu prodavaji specialni sitko, aby ti to nepadalo), ananas - vynikajici k veprovemu, papriky a znalci delaji i pizzu a jine veci.
Dobre jsou i veci na spejli , ale pokud mas drevene (spejle) musis aspon 1 hod macet ve vode, jinak ti zhori.

Nm se osvedcilo- brine (namaceni) hlavne kurete a veproveho - na 1 l vody -4 lzice hnedeho cukru, 4 lzice kamenne nebo morske soli - maso ponorit (cca na 1 hodinu), osusit, dat na gril a pak uz jen pred dodelanim potrit nejakou marinadou, masoje vzdy stavnate a nevysusene.
Hovezi se nemaci!
Jo a takrka vsechno maso krome ryby po vyndani polozit na teply talir a prikryt (miskou, alobaalem etc aspon na 10 minut - aby pri krajeni(porcovani) nevytekla stava.
Pro zacatek bych se pustila do necoho nenarocneho - veprove kotlety potrene olejem, pepr, sul, cesnek - pripadne na zaver nejaka BBQ sos.
Neni-li problem se smradem, klidne i klobasky - specielne takove ty italske ve strivku (mlete ochucene maso) ajak rikala esmeralda - salad pro hladovce a sklenicku vina atrpelivost pro tebe - ja negriluju - to za velkych ciraty dela manzel (ja to jenom vsechno pripravuju a potom myju:-)
Mas li zajem, par evergreenu muzu pripsat
Drzim palec

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist