Fenomén Labužník a osobní přecitlivělost

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alis
2617 příspěvků 25.02.11 09:40
Fenomén Labužník a osobní přecitlivělost

Jsem šokovaná, kam až labužník ve své desetileté historii došel. Minulý týden se tu veřejně propíral jeden člen jen proto, že napsal svůj názor druhému členovi SOUKROMĚ do pošty, dnes se už dokonce publikují celé pasáže ze SOUKROMÝCH zpráv. Není trochu zbytečné říkat tomu ještě SOUKROMÉ zprávy?

Uvažuji, co je toho příčinou… Použiji text, který jsem napsala včera soukromě – dnes jsem změnila názor a míním ho publikovat veřejně (podotýkám, že je to můj text).

Všimla jsem si jednoho zvláštního fenoménu ve společnosti, kam až moje paměť sahá: Přišli jste někdy na návštěvu a paní domu nasevírovala nějaký rodinný recept. Nabídla a … viděli jste ten obličej plný očekávání? Jak nečekala NIC jiného než slova chvály? Vždyť přece vždycky, když to uvařila, VŠEM chutnalo!!! Ať přijdete, kam přijdete, udělá to každý a každá. Kam mířím?
Kuchařské umění je velmi choulostivá věc. Nebála bych se to přirovnat k umění v ložnici… (pouštím se na tenký led ve svém povídání, ale stojím si za tím). Zkuste někomu velmi taktně povědět, že vám moc nechutná… dostanete se do stejně prekérní situace, jako byste se snažili naznačit, že to nebylo úplně ono o místnost vedle.

Myslím, že právě proto je na labu tolik různic a malicherných sporů. Je to jen myšlenka, ale…

Na to, že jsme tu VŠICHNI (bez výjimky a nehledě na počet publikovaných receptů) amatéři, je to trochu tristní zjištění, jak málo se chceme učit a jak moc potřebujeme chválit :-( :-( :-(

Reakce:
 
Frantiska
922 příspěvků 25.02.11 10:46

je mi z toho na zvraceni myslim ze bento ma pravdu kdyby hodil polevku ze sacku, tak to bude kazdemu jedno … muj osobni nazor je ten, ze je zvlastni, ze kdykoliv se tu objevi nekdo originalni, tak urciti lide to psychicky nezvladnou a snazi se ho vystvat.

 
zébulon  25.02.11 11:14

Mne tedy na zvraceni neni, ale pri cteni komentaru k receptum mi casto na mysl prijde citoslovce me babicky, ktera v takovych situacich rikala: Kristova noho!!!! Nechapu, ze Vam to stoji za to se tady navzajem urazet, kdyz jde jen o vareni. Navic se vsem nemeri stejnym metrem, coz nove prichozi znacne mate :- ).

 
alena45
585 příspěvků 25.02.11 13:45

niekedy obyčajné slová „keď sa ti nepáči, tak nečítaj“ by boli jednoduchšie ako sa tu naťahovať o slovíčka a dopadne to tak ako dopadne. Bento to nemusel vymazať, hoci mňa recept vôbec nezaujal, ale ako vidí, niektorých hej. Veď to píše pre labužníkov a nie pre rypákov. Tí boli a budú.

 
Drobek  25.02.11 15:14
Jo, Labužník se moc změnil.

Já sem chodím snad od samého začátku, bývala to společnost přátel. Ale, není tak zle, aby nemohlo být hůř. Existuje tu ještě jedna kuchařka, podobného založení jako Labužník. Jméno nenapíšu, nechci ten spolek propagovat. No a tam se v komentářích smí vysloveně jen chválit. Napsat ne snad přímo kritiku, jen připomínku a hned je zle. Stále stejná jména dam které chválí a chválí. Například - jedna tam dala recept na mexické palačinky. I napsal jsem, že Mexiko palačinky vůbec nezná, recept byl vlastně na jihoamerická empanadas, vrhlo se na mne hejno sršní.
Co chci vlastně říct - proč jsme tak nesnášenliví? Vždyť ty první komentáře ani nejsou urážlivé, jsou, nebo by měly být poznatky ostatních jak něco udělat trochu jinak. Měly by vést k poučení, k rozvoji toho co nás sem všechny kdysi přivedlo, lásky k vaření.
Kam se tohle vytratilo a proč?

 
Jarka63  25.02.11 15:16

Alis, nejsi sama, kdo je po tolika letech rozladěn…

Např. dost dobře nechápu poslední příspěvky u receptu od babi http://www.labuznik.com/…20-minutach/#… :-? Na druhou stranu mne zase až tak nepřekvapily. :-(

 
zébulon  25.02.11 18:17

Jarko 63, co na tech prispevcich v komentarich nechapete a proc vas neprekvapily? Kdyz budete chtit, milerada vam svoje otazky vysvetlim, ale byla bych radsi, kdyby tak ucinila sama autorka. A upozornuji, ze nikde na webu necmucham, ze vsichni tady nejsme amateri, jak pise Alis, v popisu prace nekterych je nepretrzite vzdelavani se v oboru, ktere zahrnuje i surfovani po internetu. Jak mne ale ucila moje maminka, nikdy se nesmim chlubit cizim perim. Takze mila Jarko63, cemu nerozumis, vyjadrete se jasne. A je mi uplne jedno, jestli tady rusim neci kruhy!

 
Bento
794 příspěvků 27.02.11 12:00

Co mam jedine zaraza dvojity standard ,ked je recept pomenovany inou recou , vyskacu vsetci „experti“, a komentuju nad kazdou ingredienciou ako zmyslov zbaveny.
Preco do prcic drzia hubu :twisted: ked je recept v cestine a ma napisane krajina cesko,a recept nema absolutne nic s ceskou kuchynou je to absolutna gebuzina ,kde su ? . Nemaju vobec chrbtovu kost .
PS: Nie som expert na cesku kuchynu ale vojnu som odsluzil aj na Sumave moj posledny zamestnavatel bol Polytechna Praha a polka rodiny zije na Morave takze trosku chapem ako ingrediencie idu do hromady.

 
casino
4382 příspěvků 27.02.11 14:11
Františka

Alice G myslela i na Vás :mrgreen:
http://www.labuznik.com/recept/kanarek/#…

 
Dwarfy
18 příspěvků 15.03.11 20:35

Ahoj Alis a ostatní,
jsem tu dva dny nová a zaregistrovala jsem se za účelem zjistit jaké kdo má zkušenosti s humrem v pražských restauracích a hotelech (odezva bohužel zatím žádná). Jen co jsem přidala svůj tip k rybí polévce, hned mi dost ostře odpověděla zdejší letitá přispěvatelka (nebudu jmenovat, ale je skoro v každé diskuzi a není to babi), a to veřejně. Nejdřív jsem jí chtěla poslat soukormý vzkaz, ale pak jsem to změnila na normální odpověď, protože jsem se chtěla veřejně ozvat a nenechat jí takhle se mnou jednat. Doufám totiž, že ji to přiměje se nad tím alespoň trochu zamyslet a přibrzdit.

Kromě humra jsem očekávala, že najdu diskuze nad všemožnými tématy z oblasti gastronomie i všeho se jí dotýkající, ale teď vidím, že se tu probírá úplně všechno, včetně zemětřesení v Japonsku… Asi nemá smysl to řešit, tak si budu brouzdat a reagovat na témata, která mně zajímají a ty ostatní holt vynechám. Tak kulinářství zdar ;-)

 
casino
4382 příspěvků 15.03.11 21:04
Ahoj Dwarfy,

…vítejte :-)
Píšete: …(nebudu jmenovat, ale je skoro v každé diskuzi a není to babi)…
No, když to není babi a já su ono, tak už jedině wydra, nebo glama :mrgreen:

Či se snad pletu :?:
Ale vono to vyjde skoro nastejno :lol:
Skoro :mrgreen:

 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 16.03.11 15:18
Dwarfy píše:
Jen co jsem přidala svůj tip k rybí polévce, hned mi dost ostře odpověděla zdejší letitá přispěvatelka (nebudu jmenovat, ale je skoro v každé diskuzi a není to babi), a to veřejně…

Zdravím,
reakci jsem četla a nezdá se mi nijak ostrá či nevhodná, je to jen osobní názor na Tvůj tip na úpravu. Od toho přece diskuse je - „o sdílením rozdíleného“. Pokud se tak děje slušně, nevidím v tom problém.

Pěkný den,
Tereza

 
Alis
2617 příspěvků 16.03.11 19:17

Dwarfy, co na to říct a neopakovat se?
Každý labužník je člověk jako každý jiný. Když někdo někomu šlápne na nohu, někdo se omluví, někdo jde bez povšimnutí dál, někdo tě seřve, že překážíš… Na labu je to stejné, každý podle své povahy. Někdo se bez vykřičníků a velkých písmen neobejde, někdo ano, někdo je přímočarý, až to zabolí, někdo je diplomat.

Neber si to příliš osobně, až se trochu rozkoukáš, nebude to tolik bolet, uvidíš :-)

Poznáš, s kým má cenu diskutovat a s kým ne, poznáš, které recepty jsou realizované a které opsané a nefukční, poznáš, kdo se chce něco naučit a přiučit a kdo chce být chválen, poznáš, koho chceš požádat o přátelství a s kým bys na kafe nešla :-)

Hezký večer a hlavu vzhůru, přivítala bych tě na labu, ale myslím, že k tomu nemám žádné pověření :-)

 
dag
529 příspěvků 16.03.11 20:18
prosím, prosím......

To, co napsala Alis na začátku a na konci této debaty, je nejenom přesné, ale také velmi pěkné. Mělo by to být v rámečku a každý by si to měl alespoň třikrát přečíst.

 
Manana
1516 příspěvků 16.03.11 21:11
Alis

Aвдитopии сдeлaли aплaвдисмeнтa!

 
esmeralda
4799 příspěvků 16.03.11 22:13

Maňánku…a teď ještě jednou pro ty, co měli z jazyka našich přátel na věčné časy, čtyřku.

 
Manana
1516 příspěvků 16.03.11 23:38
Esme

to je jednoduché:
Publikum zatleskalo! Řekl bych zopakuj si bukvy, ale vy tam u vás v Oz asi brzo přejdete na čínský hieroglyfy, jako my tady v Evropě na muslimský kudrlinky. الله اكبر

 
anickav
2904 příspěvků 17.03.11 12:06
Aliska,

veľmi pekne si to napísala, vystihla si úplne všetko. Vďaka.

 
mrtvola
1394 příspěvků 17.03.11 19:50
Tak koukám,

psi štěkají a karavana jde dál. Jednoho tuhýho potěší, že se tu nic nezměnilo. Jenom mám pocit, že dřív i naše jedovatosti byly sofistikovanější.
Bavte se, milánkové a buďte zdrávi.

 
di
2387 příspěvků 17.03.11 20:02

Mrtvuš, abych pravdu řekla, chybíš tu; stýská se mi po Tobě. Nechceš zas někdy přijít trochu pokecat, povařit a pokritizovat jiné?

 
babi
6360 příspěvků 18.03.11 01:00

Dwarfy,
zdejsi forum se nazyva ‚mimo misu‘. Pred mnoha lety jsem si ho od Pepicka (byvaleho majitele Labuznika)vyzadala, abychom meli kam psat take o jinych vecech, nez o vareni atd. Takze, take tema ‚Zemetreseni v Japonsku‘ je zde vhodne. Nevim pod kterym kamenem zijes, avsak trochu lidskosti bys mohla mit i tam. Japonci jsou ukazneni, vzdelani lide, nekradou, nezavidi, nelzou a respektuji jeden druheho. Jsou velice pracoviti, skromni a ja si jich nesmirne vazim, coz bohuzel nemohu rict o nekterych jinych narodnostech. To, co postihlo Japonsko je hruza a osobne s jeho obyvateli uprimne soucitim. Je zahodno je podporit jak dusevne, tak FINANCNE!

Udajne jsi hledala neco o humrech. Zde je cely clanek
 http://www.labuznik.com/article.php?…

A jako posledni bych Ti rada doporucila, priste kdyz Ti nekdo znaly a z oboru gastronomie, jako glama ze je, dava evidentne dobrou radu, tak misto odporu ji s diky prijmi.

 
Dwarfy
18 příspěvků 20.03.11 12:08

Ahoj Babi,
tady se vůči něčemu ohradit je jak píchnout do vosího hnízda. Taky vidím, že se glamy zastáváš, což mě moc mrzí, doufala jsem totiž, že tu víc takových lidí není a že naopak budeš jako já ctít „proti gustu žádný dišputát“. To, že se mi nechce číst o zemětřesení i na labužníkovi ještě neznamená, že s Japonskem nesoucítím a že se mnou jejich neštěstí hluboce neotřáslo. A ohledně humra jsem zcela jasně napsala, že jsem důkladně pročetla všechny články a příspěvky na labužníkovi na téma humr a požádala jsem o odezvu na to, co jsem tu nenašla (zkušenosti s konzumací humrů v pražských restauracích a hotelech). Takže není nutno mně znovu odkazovat na starou diskuzi.

Krásnou neděli, Dwarfy

 
casino
4382 příspěvků 21.03.11 16:28
Dwarfy

„nevim pod kterym kamenem zijes, avsak…“ „… kdyz Ti nekdo znaly z oboru gastronomie, jako glama ze je, dava evidentne dobrou radu, tak misto odporu ji s diky prijmi.“
Jen bych doplnil: v hlubokém předklonu! :mrgreen:
A to, že z Vás babi dělá kdovíco pod šutrem, na to hoďte bobek. Sice si taky často nevidím do huby (viz níže) ani před zrcadlem, ale i babi by si občas mohla otevřít pudřenku, než otevře pusenku… :wink:

S Japonci cítím, je mi z toho celého celému smutno…
Možná to, co píši v době, kdy se podepisují kondolenční archy na podporu Japonska, je virtuální harakiri… Nebo budu za misantropa… Třeba to přežiji :think:

Babi, osobně znám pouze jednu Nipponku MOC ŘEČÍ NENADĚLÁ Je ušlechtilá jako andělé o kterých píšete, ale křídla jí dosud nenarostla… :-P
Je krásné, s jakým entuziasmem píšete o ušlechtilých Japoncích, kteří ovšem mají už 300 let také Yakuzu. Svou ukázněnost projevili tito vzdělaní lidé, dědové a pradědové dnešních, těch skromných a pracovitých, před sedmdesáti lety v jihovýchodní Asii. Nerad bych byl obviněn z xenofobie, ale nic není jednobarevné.
Netvrdím, že si všech národů vážím stejně… Ale bohudík mohu říci, na rozdíl od Vás, že není národnosti, které bych si nevážil.

 
Dwarfy
18 příspěvků 22.03.11 09:05
Yakuza

Ahoj Casino,
díky za povzbuzení, házím radši dva bobky :mrgreen:
Ohledně té japonské ušlechtilosti s tebou naprosto souhlasím a ta zmínka o Yakuze je velmi příhodná.

Právě jsem totiž narazila na tenhle velice zajímavý článek
Obětem zemětřesení pomáhá i japonská mafie,
který taky objektivně dodává, „Nutno však přiznat, že tato pomoc byla z velké míry placena penězi, které byly předtím nelegálně vytaženy z kapes lidí z postižené oblasti.“

Hezký den,
Dwarfy

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist