Co varit v kempu?

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Lindaa
114 příspěvků 03.07.07 07:40
Co varit v kempu?

Milí Labuzníci,
prolezla jsem celého Labuzníka, ale jsem asi slepá a tak prosím o pomoc - muze me nekdo ukázat zda a kde tu jsou rychlé a jednoduché recepty, které se dají uvarit pri kempování? Nikdy jsme nekempovali, ale je na case vyzkouset neco nového. A tak vyrázíme nejdríve jenom na víkend a pozdeji mozná i na týden,dva. Já ale nevím cím rodinu nakrmit, víkend se dá prezít na namazaným chlebu, ale pokud bychom vyrazili na delsí dobu tak varit budeme muset, ale co? Mám k dispozici dvouvaric na malou plynovou bombu. Napadlo me koupit malý gril a nebo jednorázové grily, ale nevím zda se muze v kempech grilovat? Co si mám vzít s sebou z nádobí? Je zde nejaký zkusený kempista ochotný rozdelit se o zkusenosti, recepty a „fígle“? Predem dekuji.

Reakce:
 
Bali
1255 příspěvků 03.07.07 08:31
...

nejsem sice kempista, ale zalezi na tom kam jedete. Jestli po Cechach, tak tradicni rychlovky. Jestli do ciziny, tak vyuzit cerstve suroviny, kterych si u nas moc neuzijete.Ruzne druhy zeleniny, masa, ryb a potvor. Treba v Italii nebo Francii by byla skoda varit bramborovy gulas, kdyz tam na trzich maji takove skvele suroviny

 
Lindaa
114 příspěvků 03.07.07 08:53
Bali..

..kempovat budeme zatím po Dánsku, casem mozná i v teplejsích jizních krajích. Muj problém je, ze doma varení moc nedám bud neco naházu do hrnce a nechám to tak hodinku at se to stará samo o sebe a nebo to soupnu do trouby. Ani jedno nelze praktikovat v kempu a tudíz nevím co podniknout. A ac zastávám názor, ze o dovolený nevarím tak dennodenne do restaurace rozhodne jít nemuzeme a tak neco ukuchtit musím, ale jak ríkám nevím co a jak.

 
Eleeen
1127 příspěvků 03.07.07 12:33
...

od 9 do 23 jsem rok co rok jezdila s tátou na týden nebo dva pod stan s ostatními sourozenci. My jsme snídávali chleba s máslem či sýrem a místní mléko - denně čerstvé, nakoupené v kiosku. K tomu nějakou zeleninu nebo džem atp. Pozděli už přibylo i nezbytné kafíčko nejen u táty, ale i u mě a u ségry…
Na oběd jsme obyčejně jezdili do vsi do hospody, podmínkou bylo objednat si hotovku, ať tam nestrašíme dlouho. A večer jsme měli buď špekáčky, nebo polívky z pytlíku anebo hříbky jako smaženici, někdy smažené. Jednou za pobyt táta koupil čerstvá kuřata, vytáhl rožeň a dělal je přímo nad ohněm. Potíral svázanýma větvičkama ze smrku, používal obyč grilovací koření s olejem. Trvalo to teda děsně dlouho, všem kapaly sliny (nejen nám děckám, ale i sousedním „spolustanujícím“). Nikdy, fakt nikdy jsem lepší kuře nejedla. Vozili jsme si třeba fazolové konzervy, ty se dají jen na cibulku a kousek rozškvařeného špeku a prohřejí se. Jednu plechovku bílých velkých, jednu plechovku fazolí v tomatě, jednu v chilli omáčce a čtvrtou červených fazolí. K tomu rohlíky, chleba a okurky.
Sousedka z přívěsu si vozila zavařené maso - vepřové, kuřecí… měli oběd hned.
Rýže se dá taky dobře uvařit na plynu. A ty pytlíkové polívky jsme rádi dochucovali z místních zdrojů - uzenina, brambory (ale na jemňounké plátky, aby se uvařily co nejdřív), cibulka, rajčata atp.
Důležité je uvařit RYCHLE. Abys celou bombu nevypotřebovala během několika dní.

 
valina
31 příspěvků 03.07.07 19:53
...

Mě se osvědčilo nejvíce doma zavařené jídlo.Polévky v sáčku, rajská omáčka v sáčku, gnočky bramborové/vaříš 1 minutu/ halušky promícháš z kyselým zelím, předsmažený obalovaný sýr, těstoviny smícháš s čímkoli.Teď jsme se vrátili z Italie a ryby v trhu stály cca 900,– Kč/kg , takže jsem radostně vařila z vlastních zdrojů.

 
Eleeen
1127 příspěvků 04.07.07 09:27
a další...

my jsme brávali i instantní bramborovou kaši a lívance v prášku s džemem, když byla chuť na sladké. A jestli máte rádi takové ty staré, dobré vepřové konzervy ve vl. šťávě (ty jsme dělávali se zeleninou - cibule, hrášek - a těstovinami), tak ti můžu doporučit jednu konzervu z Lídlu, která kvalitou odpovídá těm původním, dobrým konzervám. Je to Vepřová mozaika s kousky uzeného kolena. Už nevím, kdo mi to poradil, zda Labužníci nebo někdo jiný, ale je to opravdu ona, samé maso, trošičku sádla a vlastní šťáva.

 
Jarka7
208 příspěvků 05.07.07 20:14
Naše zkušenosti caravaningu-vaření

Poněvadž jsme asi před měsícem koupili obytný přívěs a vyjeli do Maďarska na turné po termál. lázních. Počasí bylo super a na velké vaření nebyl čas, lépe řečeno, nikomu se nechtělo. Mám štěstí, manžel si nevybírá a neremcá. Ale k našemu vaření. Blízko Vídně jsme zakoupili super hrnec. Hrnec je cca 4l s teflon. potahem uvnitř. Do hrnce je vložen menší, sloužící jako cedník, super poklice a s teflonem tvoří pokličku, ale lze jej využít jako pánvici a nakonec přidána poklice, aby vše rychleji vařilo.
Byť máme obyťáček, nehodlali jsme s manželem tahat „celou kuchyni“. K menu. Vypočítali jsme, že každodenní stravování v restauracích je zbytečné vyhazování peněz a ten pocit improvizace ve vaření má své kouzlo.
Ke konzervám mám výhrady, už to není to, co bývalo za totáče. Velmi rychle jsem zjistila, že optimální je koupit v Tescu v zahraničí něco syrového masa, kuřecí nebo vepřové, pár cibulí, koření a něco suchých příloh (rýže, brambory z místního kšeftu, rajčata, papriky, halušky v prášku, lívance v prášku, těstoviny.) Ani máslo ani pečivo s sebou nevozíme. Nač kupovat doma, když čerstvé stojí stejně jako u nás. Záchranná je i marmeláda.Nechys­táme doma ani dříve oblíbené řízky, ale kdo je má jíst několik dnů za sebou? Vznikl ukázkový jídelníček:
polévka z odřezů masa s bujonem a drobením.( možno další s noky a nebo ztraceným vejcem).
Hlavní jídla vychází z masa-vepř. guláš s brambory, haluškami a nebo bramb. knedlíkem-ze sáčku. Dále rizoto, vepř. „čína“ s rýží,maso na koupené zelenině s čínskými nudlemi.
Svačiny: zelenin. saláty s různými dressingy.
Večeře vdolečky ze sáčku, polité marmeládou a ozdobené šlehačkou.
Není také nad palačinky, lívance, bramboráky atd.
Chce to jen a jen fantazii a interní „závod“, kdo má lepší nápad-soutěžíme s manželem. Vyplatí se koupě různých sýrů-mozzarella, uz. mozzarella, oštiepok atd. Je to vynikající na špagety(parmazán), ale také k vínu s bobulí hroznu a ořechem. Po výpočtu nejlepší varianty (finanční), je lépe nakoupit na místě a různé pytlíkované udělátka z domu a je vše O.K. Ani za 14 dní jsme vše nesnědli a žili si jako králové. Postarší chléb je výborný jako toasty. S sebou vínko a dobrou náladu a celou :,-(u všech stolních her. To jsou naše nejčerstvější postřehy. Hezkou dovolenou a hodně dobrých nápadů.

 
sim
293 příspěvků 06.07.07 23:15
TPF

navrhujem nabalit cerstve veci z domu - chlieb, natierky, maslo, sunka a ked sa to zje alebo skazi, prichadza TPF. teda konkretne trenciansky parok s fazulou. no a po tyzdni, ked uz nebudete moct, tak pridu restauracie :-)
ak nevaris doma kazdy den, preco by si to robila zrovna na dovolenke v zhorsenych podmienkach?

 
Bali
1255 příspěvků 07.07.07 09:56
...

když už člověk jede za hranice, tak by měl jíst jejich místní pokrmy! Ať už v hotelu, pensionu nebo v karavanu. Toto mi nikdo nevymluví.

 
esmeralda
4805 příspěvků 07.07.07 10:34
Co vařit v kempu? - Bali,

souhlasííííím.

 
tea63
935 příspěvků 07.07.07 11:37
Také souhlasím

s Bali a Esmeraldou. Vzala bych jasně vařič, menší hrnec, kastrol, a pánvičku. Na snídaně nějaké sušenky kafe a čaj - to abychom se probudili a nemuseli honem někam jít či jet. A protože jsem katastrofista, tak pro strýčka příhodu inst. kudrnaté nudle, láhev oleje, koření, pár pytlíkových polévek. To bych v případě nutnosti doplnila místními surovinami. Ale než abych nakupovala různé konzervy za velké peníze, tak to ty penízky radši ušetřím a užiju si místního labužnického ráje. Zkusit se přece má všechno. A jak se říká " bez peněz do hospody nelez" , tak parafrázuji " bez peněz do cizích krajin nelez."

 
valina
31 příspěvků 07.07.07 16:25
Dobrá rada

Není nad dobrou radu"Bez pěněz do zahraničí nelez". Myslím, že na toto se Lindaa neptala. Psala jsem již tady, že kilo ryb stojí v Italii 9OO,– Kč, to je opravdu hodně a rovněž příspěvek, že raději než drahé české konzervy, užiju si stravování v zahraničí v hospůdce, mě dostal. To Maďarsko a SLovensko celkem jde, ale Italie, Dánsko, Francie, je pro průměrného českého občana opravdu drahé. Navíc kempování je specifický způsob dovolené a vaření na vařiči k němu patří. Zdravím i ty méně solventní.

 
Bali
1255 příspěvků 07.07.07 19:06
...

asi to vidim jinak. Napr. mam kamosku, ta jezdi s rodinou do kempu do Nemecka,Italie, Francie…bud se naji v „normalnich“ hospudkach nebo si koupi jejich speciality v samosce a ohrejou si to v kempu. Napr. takove mnamozni vakuovane drztky na vine, pro 2-3 lidi, vyjdou na 100 Kc, bagetu za 20 a lahev vina za 50. No neni ten zivot krasnej? A ryby jsou ve Francii taky drahe, ale nemusi kazdej jist hned morskeho dasa za 900, ale pekne cerstve tresci filety, vyjdou na 250! A spousta dalsich ryb je financne dostupnych! V kazde zemi jsou nektere veci drahe a nektere levnejsi. Tak proc nezkusit neco mistniho a treba levnejsiho?
P.S. ty supr drztky ted musim te kamosce z Francie vozit!
Ale kdyz ma nekdo radsi lancmit, tak mu ho neberu.

 
Eleeen
1127 příspěvků 07.07.07 21:11
Zahraniční dovolené

jsme si taky vařili sami, většinou z vlastních zdrojů. Ale 2× nebo 3× jsme zašli do místní restaurace, na nějakou specialitu. Je fakt, že ráda vařím sama, ale zase ráda ochutnávám nová jídla. Takže taková mírná kompenzace. Často jsme kupovali i místní potraviny, ale pochopitelně jen v cenových relacích, které jsme si mohli dovolit. Na dvou dovolených jsme si předplatili jen večeře. Ale to v kempu nepřichází v ůvahu. Nikdy jsem peněz, vydaných za večerní menu v restauraci v zahraničí nikdy nelitovala, ale z finančních důvodů jsme si denně oběd i večeři v restauraci dovolit nemohli. A to jsme dva. Pokud jede čtyřčlenná rodina, kde vydělávají pouze dva, je stravování v restauracích 2× denně podle mě dost náročné.
Lindaa, co vařit v kempu - nápadů na týden už tady určitě máš. Pokud bys chtěla zaexperimentovat, mě hrozně láká recept na buchtu v zavařovací sklenici, je zde na Labužníkovi, těsto dáš do zavařovčky a upečeš, po upečení zavíčkuješ a tím zřejmě i zakonzervuješ. Mám dojem, že tento recept je dokonce někde „ze západu“ (Německo, Dánsko???).
Sestav si jakýs-takýs jídelníček, podle toho nakup (nějakou zeleninu asi budeš muset koupit na místě, s tím taky počítej) a nachystej suroviny a když si tam zajdete 2× na jídlo do restaurace, dá se to snad zvládnout. Poinformuj se předem na místní speciality! Rozhodně to bude krásná dovolená, moc Ti ji přeju.

 
Jarka7
208 příspěvků 08.07.07 16:26
Pro pobavení, ale smutné-jak může vypadat kempování

Premiérová dovolená s caravanem v Maďarsku po termál. lázních

Asi před měsícem jsme koupili obyťáček Bayerland Quartz. Jak jsme se již představili dříve, jsme postarší manželé Michal (57) a já Jarka (55). Začínáme užívat svobody po odchodu dcery do světa. S sebou jela naše 1,5 roční fenečka erdelteriéra Marry, vybavená mezinárod. průkazem s její fotkou. Po celý pobyt si našeho psa nikdo z celníků nevšiml.
A by to nebylo tak jednoduché, 2 dny před odjezdem mne chytila záda, které vyžadovala okamžité opichy a léky. Díky loňské operaci kyčle chodím o berlích.)
Jako nováčci jsme se přihlásili k milovníkům campingu, poněvadž jsme vytušili senzační partu lidí stejného založení. Ptali jsme se vás všech na každou blbinku, holt greenhorni! A těšili se na naši premiérovou dovolenou, na které jsme byli nakonec okradeni o peněženky s doklady, penězi, kartami, o řidičáky, občanky, zdravot. karty a ještě poslední den do nás nacouvala Maďarka. Bez naší viny! Ale to už jsem zde někde psala. Slíbila jsem všem informace a postřehy k naší cestě.
Zcela nezbytné vybavení, které nám zachránilo mnoho zbytečných km je GPS-pocket, hodně map, sendvičovač a malou remosku a malý ventilátor do obyťáčku. Doporučuji katalog firmy Falle u Vídně, který na 582 stranách nabízí snad každé udělátko pro kempování a pro caravany.
Po putování jsme nenarazili ani na jeden na kemp, kde by se mohlo grilovat. Jídlo jsme s sebou brali jen minimálně (2 konzervy vepř. masa ve vlast. šťávě, olej, rýže, různé těstoviny, vdolečky, mnoho sáčků s omáčkami, sbírka milovaných koření,1 Herkules, něco sýrů, vína z Moravy, 1 Fernet a minerálky). Běžné minimální vybavení kuchyňky bohatě stačilo. A ještě nějaká piva. Ledničku máme v caravanu.
Zá:,–(ně s sebou nevozíme pečivo, řízky, brambory a zeleninu. Máslo jsme nekupovali také doma. Po přepočtu na ceny si koupíme raději čerstvé. Chodit do restaurací také denně není dobré. Zavedli jsme s manželem hru „kdo uvaří z minima co nejzajímavější jídlo“.
Konečně k naší cestě.
23.6. (sobota) jsme vyjeli z Břeclavi. Směr Bratislava a Gyor přes Mossonmagyvaross do doporučených lázní Bukfurdo-dle vašich doporučení.
Trasa: Bratislava do Maďarska po dálnici D2, po dálnici cca 20 km-není nutná dálnič. známka, cca po 14 km od hranic je sjezd na Mossonmagyarovar- tyto lázničky jsou moc fajn, jezdíme sem několikrát za rok, a tak jsme je vynechali.Odsud se odbočí směr CSORNA a dál směrem Capuvár a poté nás navigátor navedl přímo do BUK po okreskách. Jeli jsme tuto trasu: silnice86, 85 a po „třepalkách“ do Duku.
Konečný stav tachometru po příjezdu 235 km.

1.Buk lázně jsou velmi příjemné, bohužel koupání jen v bazénu bez teplé vody.Kemp „Romantik“.
Začali jsme psát „palubní deník“, abychom mohli zapisovat průběh cesty, postřehy a vylepšení obyťáčku.
Kemp určený spíše starším manželům, nejvíce Němcům. Klid, bez jekotu dětí. Možno zakoupit ve stánku základní ovoce, zeleninu, drogistické zboží.Problém recepčních-mizerná znalost němčiny, o angličtině nemluvě.
Počasí super, venk. teplota cca 36°C. V noci kolem 28°C.
Zůstali jsme 2 noci.. Lze uplatnit kartu CCI na slevy. Cena cca 542,–/den.
WC, sprchy, možnost praní,…napojení caravanu na vodu a el. energii.
(23.-24.6)
Trasa směr na Hevíz: Z Buku je ukazatel na Sárvár a Sumeg - po silnici č.84, pak pěknou cestou přes Zalaszánto přímo do Hevízu. Camp se jmenuje „Castrum“.

2. HEVÍZ lázně. Kemping „Castrun“. Celoroční provoz, obrovské přírodní jezero a teplou termální vodou-celoroční provoz.Teploty vody 32°C,30°C a 27°C. Plavat je možno venku nebo pod pilotami je zřízen bazén s teplou vodou a masážními tryskami.Při výtoku body z jezera je vykopán kanál s teplou vodou, s hromadami leknínů, které se musí pravidelně vytrhávat. Do tohoto ramene je koupání zdarma a mohou zde být i volně pejskové.
Konečný stav tachometru z domu: 390km.
Rada: Nezapomenout zakoupit doma nafuk. kruhy (kola) a nebo z UH-pěny válec, který vás bude nadnášet nad vodou po dlouhé hodiny.Účelem léčby je, být po ramena ve vodě denně více hodin. Voda super na problémy s pohybovým ústrojím, problémy s kyčlemi a po operacích páteře, vč. gynekolog. problémů, lupenkou a atopickými ekzémy.Kupodivu pobyt ve vodě nevysušuje pokožku.
V městečku Hevíz je spousta Zimmer frei a údajně turist. Kanceláře z CR pořádají do Hevízu zájezdy.
koupání: obdržíte náramek s čipem.
Možnost uplatnění CCI karty.
Pobyt 2 dny.
Recepční aktivní, slušně německy, ochotný poradit.
WC, sprchy, možnost praní,…napojení caravanu na vodu a el. energii, výborné zázemí.
(25 –26.6.)
Trasa další cesty: chtěli jsme se vyhnout přecpaným silnicím kolem Balatonu, sjeli jsme na silnice č.71 a 68 do Bohonie, pak po 61 na Kaposvár. Odtud 20 km po okres. cestě do Igalu.

3. Lázně IGAL
Kemp velmi příjemný, mezi množstvím stromů. Obsazen jen Němci. Klid a ticho.
Term. bazény od kempu max. 10 minut pěšky.Cena vstupenek zahrnuta v ceně poplatku za kemp.
Bazény venku. Teplota od nejnižší 20°C-plavecký, další brouzdaliště pro děti 26°C, třetí ještě teplejší a poslední s term. teplou vodou cca 28°C. S různými masážními tryskami. Určené hlavně jako lázeňské s koupajícími spíše staršími s různými zdravot. poruchami. Šatny, bistro, odpočink. místnost k dispozici.
Recepční umí něco němčiny, velmi ochotná.
Cena 845 Kč vč. vstupenek do bazénů.
WC, sprchy, možnost praní,…napojení caravanu na vodu a el. energii.
Pobyt 2 dny.
Stav tachometru od počátku: 593 km.
( 27. – 28.6.)
Další trasa: z Igalu na Kiskunhalas. Opět na silnici č.61, která nás dovedla do DUNAFOLDVAR. Přejeli jsme Dunaj, pokračovali po 53 až do Kiskunhalas.

4. Lázně Kiskunhalas – Sem již nikdy, bohužel jsme byli okradeni!
term. lázně přímo ve městě. Sledujte směr na KECEL. Kemp klidný, bohužel přes den řvou tlampače s muzikou.
Kemp obsahoval 4-6 německých starších rodin. Tyto lázně jsem si moc neoblíbila. V areálu bylo několik bazénů venku s možností opalování, ale uvnitř to byly 3 malé bazénky. Jeden s rašelin vodou výhradně pro dospělé-děti nemají přístup. Teplota cca 36°C.
Střední bazén studenější jen pro rychlé plavání, složí pro sportovce a dobré plavce.
Poslední opět malý bazén, spíše brodítko s teplejší vodou pro děti, které pokřikují a baví se vzhledem k jejich věku.
Jediné, co se nám líbilo, byly lehátka zavěšená na konstrukci. A vynikající a velmi pečlivý plavčík.
Teplota cca 32°C přes den, koncem 2. dne poprchávalo.
Plánovaný pobyt 2 dny. Více ani ťuk. Tady se krade.
Stav tachometru od počátku: 774 km.
WC, sprchy, možnost praní,…napojení caravanu na vodu a el. energii. Zázemí slušné.
Akceptují CCI.
 Trasa

5. Lázně JASZAPATI.
Cíl, kam už jsme nedojeli.!!!
Asi po ujetých 120 km jsme začali hledat obě naše peněženky s doklady, 10 tis.Kč hotovosti, všechny karty platební-no hrůza. Vše jsme měli rozdělené, ale před odjezdem z KISKUNHALAS jsme si vše nachystali do auta, sice přikryté. Taška se neztratila. Vyházeli jsme po příjezdu auto i caravan do nitě, nikde nic.Papíry k autu a caravanu byly jinde. Ty zloději asi nenašli. Oznámili jsme ztrátu ambasádě-mobilem. Byli jsme oba bez řidičáku, manžel ještě bez pasu a já měla náhodou náhradní pas, ale OP byl fuč. Po vygruntování obou interiérů jsme se rozhodli vyjet rovnou domů. Ještě, že byla plná nádrž našeho Citroena Evassion. Po výjezdu z kempu jsme mimo vozovku zastavili na parkovišti a znovu kontrolovali nejkratší cestu. Po několika minutách jsme uslyšeli děsnou ránu. Nabourala do nás couvající Maďarka, která hodlala ujet. Vše jsem okamžitě nafotila, volali jsme policii a do 10 minut přijel i tlumočník. Verdikt: jsme bez viny, odhad škody cca 25-30 tis. Kč, bude uhrazeno z její pojistky, ale nebude to tak rychlé!
Myslíme si, že nás dějaký chmaták pozoroval. Pokud jsme šli mimo,psa jsme zavřeli do caravanu, aby neobtěžovat štěkáním. Fenka je moc mladá, neví kdy štěkat a kdy musí mlčet. Myslíme si, že jsem zaspala v caravanu a manžel šel s Marry na procházku „vyčurat“. Tím mohl chmaták rychle jednat, v okolí nebyl žádný caravan.

6. Příjezd domů (3.7.) nám trápení neukončil. Poněvadž jsme se se zablokováním karet 1 den zdrželi, bylo vybráno z naší firemní karty 10 tis. Kč a teď ještě čekáme s hrůzou na pondělí. Snad šel zloděj pro další výběr v noci. To už bylo vše zablokováno.

7. 4.7. to byl den lítání po úřadech. Všechny doklady nové, návštěva banky, atd.

Věřte, milí milovníci caravaningu, to byla překrásná, zaplacení těžce nabytými zkušenostmi. Okamžitě je v caravanu trezor a budeme až chorobně opatrní. Snad nás vše poučilo natolik, že se něco podobného nebude opakovat.
Hlavní je, že nikdo nebyl vážně nemocen, přijeli jsme ve zdraví a poněkud smutní. Ale caravaning máme o to více rádi. Už plánujeme do podzimu několik výjezdů na prodloužené víkendy.

Všem přátelům držíme palce a díky za morální podporu. JEDE SE DÁL!!!!
Vaši manželé Jarka a Michal z Břeclavi

 
Eleeen
1127 příspěvků 08.07.07 20:41
Jarka 7

Díky za skvělé info a je mi moc líto toho, co se stalo. Pořád se vykládá, že se nejvíc krade v Česku, ale jak je vidět, i Češi jsou často okrádáni. Moc přeju, ať už vás nikdy nic takového nepotká.
Také doufám, že už máš záda OK.

 
Eleeen
1127 příspěvků 08.07.07 20:43
Lindaa

Manek vložil vynikající recept na polévku s kuskusem, čímž mi připomněl tento vynikající pokrm nebo přílohu. Najdi si recepty, příprava je do campu jako stvořená - je to bez vaření, jen zaliješ vroucí vodou!!!
Manku, díky!

 
Lindaa
114 příspěvků 09.07.07 09:28
Já jsem se asi spatne vyjádrila.

Jak nekolik Labuzníku ví, zijeme v Dánsku. Letos jsme se rozhodli vyzkouset pro nás netradicní kempování a pro zacátek vyrázíme jenom po Dánsku a uvidíme jestli nás to chytne a nebo naopak definitivne skoncíme. Jenze nemáme zádne zkusenosti a tak jsem se snazila najít nejakou radu, fígl, rychlý recept, jídla z jednoho hrnce behem pár minut apod. pro samotné kempování. Velice vsem dekuji za rady, ale postrehy typu „nakuj si konzervy“ jsou nepouzitelné uz jenom proto, ze v Dánsku masové konzervy neexistují a protoze vlastne budeme kempovat doma tak nákup potravin není omezen, je jedno jestli nakoupím pred odjezdem a nebo v míste kempování. Mimochodem jak tu nekdo poznamenal, tak doma OPRAVDU kazdý vecer varím teplé vecere, protoze závodní nebo skolní stravování v Dánsku neexistuje. A navstevovat restaurace nemuzeme, to si dovolíme tak 1-2× do roka. Na to peníze nejsou a tak rada typu o dovolené nevarím a minimálne 2× týdne se muze kazdý najíst v restauraci je taky nepouzitelná. Levnejsí pohostinství zde neexistují, k McDonaldovi me nikdo nedostane a ac pizzu vsichni milujeme tak týden se na ní zít nedá. Navíc to jsou veci které jsou normální v dennodenním zivote, já bych chtela detem ukázat, ze se dá zít jinak i bez pizzy apod. Prosím, neberte to jako kritiku, to je jenom na vysvetlení. Dánsko ac je jenom 1000km vzdálené od Cech je velice specifické, sluzby jsou to nejdrazsí co tady existuje a kdo ho nekdy navstívil tak ví o cem mluvím.

 
Eleeen
1127 příspěvků 09.07.07 10:48
buřtguláš

ten určitě do kempu patří. Maminčina kamarádka ho dělala i z vepřového masa místo kabanosu a ten teda byl!!!

 
manek  09.07.07 11:58
Lindoo,

pokud máš malý plynový vařič, případně malý gril, stačí ti již jen: 1 kotlík nebo kastrol, 1 naběračka, 1 vařečka, 1 balení špejlí na špízy (nejlíp bambusové), jednorázové umělohmotné misky, talíře a pohárky. S tím vystačíš i pro 4člennou rodinu. Je zbytečné vozit něco navíc. Jednoduchých receptů na grilování je tu spousta, receptů z jednoho hrnce taky.

grilování

z jednoho hrnce

Hezkou dovolenou!

 
buraci
1136 příspěvků 16.07.07 20:06
Lindo

My kempujeme pravidelne, konzervy s sebou az na vyjimky nevozim (krome tunaka a fazoli), snazim se vzdy varit z mistnich cerstvych surovin. Skvele jsou treba cerstve ryby pripadne plody more pripravene na panvicce na olivovem oleji s cerstvymi divokymi bylinkami. Mame radi i testoviny (na ty s sebou vozim treba konzervu tunaka na omacku, recept je i na Labuzniku). Delavame i omelety (fritatty), treba se spekem a syrem, nebo treba zeleninove s rajcaty a paprikami. A k tomu ruzne zeleninove salaty. Poradila bych ti vzit si s sebou poradnou panev se silnym dnem, vetsi hrnec, velke prkynko a ostry nuz, s tim uz dokazes kouzla. Grilovani je take vetsinou povolene, bud na vlastnich grilech, nebo jsou v kempu k dispozici grily betonove. Nespolehej na elektricke pristroje, elektrina nemusi byt vsude, kde se rozhodnes zustat, k dispozici.

 
ChefBronia
57 příspěvků 27.07.07 20:30
Ostrileny camper

Datum:
27.07.2007 - 19:52
Shlédnuto: 6×

Ostrileny camper:-)

--------------------------------------------------------------------------------
Ahojky, ziju v kanade a byt jsem se asi pred deseti lety zarekla, ze uz nikdy pod stan nevlezu, nechala jsem se po prijezdu sem premluvit a uz 6 let to patri k mym nejoblibenejsim cinnostem. nevim jak jsou zarizene kampy v Dansku - tady v provinccnich parkach je vzdy na campsite veliky stul, ohniste a (pokud to nekdo neukradne) tak i rost. Vozim sebou i maly varic - ale to skutecne jenom na kafe a rost . Voda je vzdy v dochazkove vzdalenosti. Led a drivi se da koupit na brane. Konzervy nepestujeme. Mozna vetsi problem je umyt nadobi - proto preferuju grilovani.Tolik teda podminky.
Takze jenom pro predstavu a mozna inspiraci.

Maso: V tydnu kdy jedeme si udelam cas a vzdy nalozim a zamrazim (jiz nalozene) veprove platky, kure, kosticky na raznici atp. Vzdy do krabicky podle poctu porci. Plus nejake zmrle burty. V den odjezdu to nalozim do :-)eru (takove ty chladici bedny) a zasypu ledem. A pak kady den vytahuju. Ono se to vlasnte samo chladi a 3-4 dny uplne v pohode vydrzi zmrzle i kdyz je teplo a :-)er je pres noc v aute (kvuli medvedum). Kolikrat musim vyndat daleko drive pred pouzitim, protoze je to na kost. (Nutno doplnovat led podle potreby)

Polevky: obdobne - uvarim drstkovku, nebo gulasovku - zamrazim a po srande.

Prilohy: opet grilovane - pita chleba nebo jiny flat - potres salatovym dresinkem (treba recky, nebo italsky), das ogrilovat a hotovo.

Oblibena zeleninova rolka - do alobalu nahazis zeleninu na kosticky -brambor, houby, mrkvicku, zelene lusky - co dum da - polejes olejem, korenim, nebo opet pridam nejaky dressing a poradne zabalim. Hodi se na BBQ a jde se pit:-). Po 45-1 hod vyjde vysledni, vynikajici produkt.

Snidane - domaci klasika - pastiky (kupuju u Polaku), salam nebo i udelam neco domaciho. V :-)eru vydrzi. Predpokladem je, ze ti myvalove nesezerou chleba zapomenuvsi v tasce - jak se to stalo nam posledne.

Obedy - vyse zminene polevky nebo tak.

Jenom pro pripad nouze (kdyby nam to jidlo neco sezralo, nebo tak) vozim 2-3 konzervy tunaka a par cinskych polivek. Zalejes a jis.

Zeleninu koupime v poslednim supermarketu po ceste - pokud neni +40 vydrzi i bez lednice.

V podstate zalezi na tom, jake podminky mas v kempu, zda tam muzes zajet autem, nebo neses vse na zadech - jinak se chovas kdyz si limitovana tim, co muzes vzit, zda mas dostupny led atp.
My jsme uz pomerne slusne vybaveni a na druhou stranu dost rozcapeni - ze bych touzila jet pod stan nekam, kam si musim vse odnest - to snad asi ani ne. Tady proste prijedes autem, vylozis a kempujes. Na druhou stranu jezdime pomerne dost daleko od vsech obchodu - takze musim planovat, aby mi treba nechybelo neco nutneho, protoze jet kvuli tomu 50 km do nejblizsiho obchodu by se mi asi nechtelo (nemluve o koralce). No - jiz jsem si za ty roky vypracovala seznam, ktery mi perfektne slouzi jiz nekolik let. Jestli chces muzu poslat (je to vcetne vseho vybaveni, ktere sebou vozime).
Happy camping

 
DanaJ
1134 příspěvků 30.07.07 12:42
Řepná polévka

Polévka se může dělat ze zavařené kyselé řepy, ale i ze syrové, ale tu je třeba uvařit, takže varianta pro kemp:
zavařená červená řepa (na kostičky či strouhaná),
brambory,
kmín,
sůl,
bobkový list,
nové koření,
cibule, česnek,
polévkové bylinky (petrželka, libeček, pažitka),
jogurt (nebo i smetana v prášku zamíchat před podáváním).
Osmažíš si na tuku cibulku a česnek (máš-li mouku, můžeš udělat zasmážku), vyndáš a dáš vařit brambory s kmínem, solí, bob.listem a nov.kořením. Až jsou brambory vařené, tak vyjmeš bobka a nové koření, přidáš červenou řepu, cibulku s česnekem, (máš-li šťouchadlo a nedala jsi mouku, tak rozmačkáš trošičku brambory a oni to zahustěj) a nakonec polévkové bylinky a už nevařit a podávat. Máš-li jen sušenou smetanu, tak ještě s polévkovými bylinkami promíchat, máš-li jogurt, tak každýmu kydnout lžíci jogurtu do talíře. Konzistence je hodně hustá od červené řepy. Je-li polévka hodně kyselá, tak se může i trochu přisladit. ..není třeba dochucovat vývarem z kostky nebo magim, je vynikající sama o sobě.

 
di
2401 příspěvků 25.06.14 19:16

I když asi uživatel přede mnou bude smazán, přesto využiju nově vytaženého starého tématu a zeptám se - co vařit v polních podmínkách s minimálním vybavením (vše neseme sebou) a bez možnosti dokupování surovin během 14 dnů v zahraničí mimo civilizaci? Budeme mít ešusy a plynový vařič Var . Jaké suroviny si vzít? Co jde nejrychleji uvařit a zároveň se to dá jíst? P. S. Konzervy skoro určitě s sebou brát nebudeme (a hlavně nechceme).

 
hippolyta
369 příspěvků 25.06.14 19:48

Di, skoda toho ps, ponevadz bych rozhodne doporucila Trenciansky parok s fazulou. Uz z cireho sentimentu (karton startek se taky vzdycky hodil). Na cundru jdou labuznicke zvyky stranou. Pokud chceme byt stylovi, sbirame lesni a polni plody, navzdory nebezpeci.

 
di
2401 příspěvků 25.06.14 20:08

Jo, lesní plody asi sbírat budem, pokud ještě porostou (mají to být nějaké NP v Pobaltí), startky (nebo něco v tom smyslu) taky beru. Trenčianský párok s fazulou jsem nikdy nejedla, MLP na něj ale vzpomíná.
Ne, fakt jsem se ptala vážně a myslela jsem na něco suchého, skladného, výživného a po uvaření aspoň trochu poživatelného, jestli se třeba od našich mladých let, kdy jsme to řešili ovesnými vločkami 100× jinak a Sunarkou něco nezměnilo.
P. S. Já ještě budu více méně ve zlatě, přeci jen nějaká civilizace se aspoň poblíž najde, ale dcéra to bude mít horší, tou samou dobou pojede na měsíc na puťák do opuštěných oblastí na Islandu, tomu říkám výzva.

 
hippolyta
369 příspěvků 25.06.14 22:59

Na takove pochody do neznama opravdu spoleham na suchy lih, pytlikove polivky, caj a pastiky, nic lepsiho podle me na cundry nikdo nevymyslel. Pokud s sebou nemate zalesaky, schopne ulovit zajice nebo krepelku, pripadne lososa (takove sice znam, ale umi to jenom na Yukonu). Takze vlastne nemuzu poradit nic originalniho. Hezkou dovolenou!

 
babi
6360 příspěvků 01.07.14 01:26

Cirou nahodou jsem nasla clanek pojednavajici o tom jak pripravit jidlo na ohni v divocine. Pstruh z horskeho potoka pripraveny na ohni je vyborny, brambory v popelu jsou pochoutkou :palec: http://www.buzzfeed.com/…camping-food pod kazdym obrazkem je Technique/Recipe here a kliknutim na ‚here‘ se ukase cely navod na pripravu. Bohuzel je vse v anglictine.
Preji Vam peknou dovolenou kdekoliv se budete nachazet :)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist