Červená řepa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
DanaJ
1134 příspěvků 02.09.05 13:27
Červená řepa

Prosím, poraďte nějaký dobrý recept na salát z červené řepy NEVAŘENÉ.
předem všem moc díky.

Labuznik
Reakce:
 
luba
185 příspěvků 02.09.05 16:52
...

Ja mám vyskúšaný tento: mladú červenú repu postrúhať na hrubom strúhadle, posoliť, zaliať olivovým olejom, troškou octu balsamico, šťavou z 1 pomaranča a pridať na jemno postrúhaný chren, nadrobno pokrájané dielky z ďalšieho pomaranča, trochu mletého bieleho korenia, ak nie je pomaranč dosť sladký, tak aj trošku cukru. Nechať preležať v chladničke niekoľko hodín. Pomer repy a pomaranča cca 5:1
Je to zvláštne a veľmi dobré.
Zdravím

 
luba
185 příspěvků 02.09.05 16:56
...

P.S. repu samozreme najskôr olúpať.

 
airan
652 příspěvků 02.09.05 17:11
Polsky salat

Predvarena nastrouhana repa, cibule, jablka na kosticky.Vse promichat s olejem, soli, octem a popripade trocha cukru. Dobrou chut:-)))

 
esmeralda
4801 příspěvků 03.09.05 06:03
Červená řepa

Také bych se ráda dozvěděla, zda se dá jíst červená řepa syrová.

 
airan
652 příspěvků 03.09.05 10:58
...

Da se jist syrova, jenze ne ted - myslim jako ze je na to uz pozde:-) Mlade redkve, velikosti mensiho jablka se daji jist nevarene, pouzivam je do polskeho salatu, ktery jsem napsala predtim. Stare velke repy doporucuji trochu predvarit, ani nemusi byt uplne rozmekle. Skvely na traveni a udajne i na sklerozu:-))))

 
Eleeen
1127 příspěvků 05.09.05 07:22
mírně předvařená...

řepa se nastrouhá na hrubém struhadle a smíchá se s majonézou. Někdo si může přisolit, my už nic nepřidáváme, jen baštíme.

 
DanaJ
1134 příspěvků 05.09.05 07:26
aira

Co já jsem to jenom chtěla?

 
DanaJ
1134 příspěvků 05.09.05 07:27
Vařit celou nebo oloupanou nebo dokonce nakrájenou?

Moje mamina jí vaří celou a pak jí sloupává až uvařenou. Jak to děláte vy?

A myslíte, že by šla třeba jenom uvařit v bešamelové nebo ve smetanové omáčce? Jako třeba se dělá mrkev nebo fazolové lusky nebo hrášek?

 
lvice
148 příspěvků 05.09.05 08:42
Syrová červená řepa.

Menší neovadlé bulvy červené řepy nastrouhám na hrubším struhadle a promíchám s majonézou jako Eleeen, kořením solí, česnekem a křenem. Ale mírně, česnek a křen musí tvořit spíš jakýsi ,,ocásek". Ta varianta s jablekm je taky dobrá.

 
Eleeen
1127 příspěvků 05.09.05 09:48
DanaJ

Děláme to jako vy, vaříme celé, neoloupané bulvy a loupeme až pak.

 
lvice
148 příspěvků 07.09.05 09:08
Vaření červené řepy.

Řepu vaříme zá:,–(ně neloupanou a pokud možno nepoškozenou. Jednou mi dárkyně - zahrádkářka , skrojila vršky a z řepy se při vaření vytratila spousta šťávy. Při nakládání byla světlejší a ani ta chuť nebyla ,,správná" . Proto nějaké vaření v bešamelu bych asi nedoporučila. A ještě něco. Červenou řepu vářím v papiňáku.

 
rosnicka
262 příspěvků 08.09.05 12:14
syrovou,

pěknou menší bulvu nastrouhám na jemném struhadle a smíchám s bílým jogurtem či zakysanou smetanou a osolím dle chuti. Je to zdravá mňamka…nesnášela jsem od dětství tek kompot z řepy, terý nám dávali ve školních jídelnách, ale syrová a nastrouhaná má úplně jinou chuŤ!

 
DanaJ
1134 příspěvků 12.09.05 11:28
Tak to dopadlo takhle:

Zamilovaný bramborový salát.

 
Labužník milda02
50 příspěvků 12.09.05 13:12
...

Červenou řepu nahrubo nastrouhám, přidám dresink z malého množství vody, hodně cukru, octa a přidám semena fenyklu. Můžeme přidat i olej. Nechám uležet, podobá se chutí salátu z vařené řepy. Je dobrý.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 12.09.05 13:29
jako z Country life

tam dělávají veškerou zeleninu nastrouhanou - tedy i červenou řepu - mladou a na jemno, trošičku posolit a k tomu sojanézu (místo majolky)
 mňam

jinak řepu vařím také neoloupanou, nať neoříznu až úplně u bulvy a nechávám i celý „ocásek“ aby se nevyplavaly dobroty

někde (myslím že na tomto serveru) jsem se dokonce dočetla, že je nejlépe ji upáct v troubě - pomalu, doměka, pak oloupat a pokračovat v přípravě dále jak jsme zvyklí

 
spanny
159 příspěvků 12.09.05 19:11
Lucianko

Ano, mas pravdu. cervenou repu muzes pect v troube. Budto pec celou a nebo krajenou na ctvrte. Cela se pece asi tak 1 hodinu - v elektricke troube 190 stupnu/plyn 5 a ty ctvrte se pecou asi 15 min na 200 stupnu/plyn 6. Pokapej to trochu olejem a zabal do alobalu.

 
di
2387 příspěvků 13.09.05 00:29
As a joke,

Vidím tady téma „Červená řepa“, tak mě napadl malý literární kvíz. Hádejte, který slavný román začíná slovy: „Červená řepa je ze všech zelenin nejvášnivější. Ředkvička je možná horečnatější, avšak její žár plane chladným plamenem úzkosti, a nikoli vášně. Rajčata jsou sice dostatečně bujará, ale zase se vyznačují jistou lehkomyslností. Řepa je smrtelně vážná.“ :-)))
P.S. Řepu máme doma moc rádi, nejoblíbenější verze je nastrouhat syrovou najemno, osolit, opepřit bílým pepřem, zalít kapkou oleje a přidat křen. Taky je dobrá nahrubo nakrouhaná a narychlo podušená na karamelu, osolená, opepřená, okyselená. K tomu dušená pohanka. Na pohled divná kombinace, ale je to fakt dobré. A toho rutinu! Cévy si pak jen libují.

 
Labužník TinaH02
46 příspěvků 22.09.05 19:32
di,

že by to byl Tom Robbins a Parfém bláznivého tance ?

červenou řepu já taky ráda a nekterý receptíky vyzkouším..

 
gabi
551 příspěvků 22.09.05 20:47
...

Šaltibarščiai

Šaltibarščiai je zaujímavá studená polievka zo zeleniny s veľmi krátkou dobou prípravy.

Potrebujeme: 1 uvarenú, olúpanú, postrúhanú cviklu, 4 lyžice nasekanej pažítky alebo cibuľovej vňate, 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru, 1 veľkú pokrájanú šalátovú uhorku, 1 liter kefíru alebo acidofilného mlieka, 1 šálku sladkej smotany, 2 na tvrdo uvarené vajcia, soľ podľa chuti
Postup: Prvých 6 prí:,–( dajte do nádoby, posoľte a vložte asi na jednu hodinu do chladničky. Pred servírovaním vložte do každého taniera kúsok uvareného vajca. Šaltibarščiai sa podávajú s varenými zemiakmi

 
di
2387 příspěvků 23.09.05 08:41
Tinah

Trefa! Moje zamilovaná knížka…

 
esmeralda
4801 příspěvků 23.09.05 10:06
Červená řepa - Gabi

Teď aspoň vím název. Já této polévce říkám Ruská studená polévka, protože znám recept od Rusky.

 
tatanka
73 příspěvků 18.11.05 11:02
zdravý salát

salát z mrkve a řepy - stejné díly mrkve a řepy jemně nastrouhat, smíchat s citronovou šťávou, trochou oleje, ev. přisladit, dobře promíchat a požívat.

 
Marjanka2
210 příspěvků 24.11.05 11:45
...

1díl bílého zelí nakrájet na jemné nudličky,1díl červené řepy nahrubo nastrouhané/syrové/ ,křen najemno nastrouhaný a lák jako na okurky.Dobře promíchat ,nemusí být ponořeno,jenom navlhčeno,ale hlavně promícháno.Nechat alespoň 1den odležet a můžete si pochutnávat. Lze před podáváním přidat na 1 porci lžičku oleje a opět promíchat.Je to moc dobré jako příloha k masu.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist