Býčí žlázy

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
phansen
17 příspěvků 14.10.10 20:59
Býčí žlázy

.....kde v Praze kupujete „bejčí koule“. Já už mám nohy ušoupané, jediné vysvětlení je, že už je bejci nemají, ale potom jsou to volové. :lol:

Reakce:
 
wydra  15.10.10 23:29
:-D

jsem se pred spanim zasmala :-) Hele, ja je taky nevidela ani nepamatuju. Pravda, ziju bez nich celkem v pohode, od detstvi do dospelosti jsem je musela konzumovat . No, ze bych z nich byla odvazana, to ne. I vemeno jsme jedli a brzlik na paprice. To vsechno uz zrejme zvirata nemaj. Ale az pujdu kolem rezniku tady na Letny, zeptam se, sama jsem zvedava. A tobe, tobe specielne dam vedet !!! :-)

 
wydra  21.10.10 21:50
koule nejsou

a ani reznici nevi, kde konci. Jeste mam v zaloze jedno reznictvi, kde jsou docela znali, az pujdu kolem, zeptam se tam. Vydrz, trpelivost i koule prinasi :-)

 
bocianka
528 příspěvků 23.10.10 12:27

Dnes dopoledne jsem byla na nákupu v Uhlířských Janovicích. U řezníka „Sojka Kouřim“ mají býčí žlázy v normální nabídce.

 
iva  23.10.10 19:14
Bocianko,

Sojka z Kouřimi - Chodím do jeho prodejny v Kostelci nad Černými lesy a krom špekáčků nám chutnaly všechny jejich výrobky. Výsekové maso mají také slušné a syrová směs na sekanou je na 1* . :wink:
Jatky Sojka Kouřim

 
Kerim  03.12.10 20:13
v Kostelci

V Kostelci u Jihlavy v podnikové prodejně masny je mají celkem běžně a tento týden jsem je koupil dokonce ve slevě za kilo jen 19.-korun a to je bašta.Já je dělám na másle a paprice a zatím (dělám je tak už 50 let) bez připomínek strávníků.
Takže honem sehnat někoho kdo pojede na Jihlavu…nebo Telč a koule jsou doma :-D
PS : není to sranda

 
di
2383 příspěvků 03.12.10 20:28

wydra zmínila brzlík, takže mám dotaz - kam chodíte na něj?

 
wydra  03.12.10 21:18
brzlik?

Uz ani nevim jak vypada! Moc by me zajimalo, kam nektere druhy mas chodi, kde konci? Pajsl, brzlik, zlazy, veminko, teleci nozicky ........

 
di
2383 příspěvků 03.12.10 21:59

No, ono se toho spousta zabavuje jako SRM (specifikovaný rizikový materiál) v rámci programu pro tlumení BSE, ale i tak, někde to snad od mladších zvířat musí být?
Totiž, proč jsem se ptala - když jsem byla malá a peklo se nějaké maso, vždycky se k němu přidal i brzlík, a ten byl jen a jen můj. Ráda bych si připomněla dětství.

 
di
2383 příspěvků 03.12.10 22:06

Hledala jsem obrázky, syrový je např. tady (nejedná se o stránku s kulinárním zaměřením): http://biology.clc.uc.edu/…ymus_dna.htm a upravený např. zde (ten bych si dala hned): http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

 
phansen
17 příspěvků 03.12.10 22:21
wydro

děkuji, sice se zpožděním za perfektní navigaci na bejčí koule. Kamarád mi jich dneska přivezl celou tašku a podle velikosti jsou asi z mamuta. Hned jsem je očistil a šoupl do mlíka, ale nevím kdy se k nim dostanu, protože celý víkend makám, tak asi většina půjde do mrazáku. Mám několik zaručených(ale nevyzkoušených) receptů od klasických smažených až po guláš. Až to nějak dopadne, tak dám vědět. Petr

 
glama  03.12.10 22:24
Já nevím...

Já bych je asi nejedla, ale nechci vám kazit chuť..
Jenom…nepřijde vám to (nic ve zlém.. :wink: ) trošku jako…kanibalizmus…? :mrgreen: :mrgreen:

 
wydra  03.12.10 22:28
ole!

to jsem rada, ze jsem pomohla panovi k oblibenemu pokrmu! Urcite uvar, nafot, podel se! Ja se obavam, ze si tuhle pochutinu uz dokazu odrict, ale pujdu se tam pozeptat na ten brzlik a teleci nozicky !

 
wydra  03.12.10 22:30
brzlík

di, ja ho delam (delala) jako moje babicka, jen na masle a na paprice. Snad asi dychtim jen po tomhle. Ale kdyz sezenu, treba nejaky recept i zkusim. Cizrnova omacka k nemu to ale urcite nebude :mrgreen:

 
di
2383 příspěvků 03.12.10 22:45
:-)
 
phansen
17 příspěvků 04.12.10 07:37
glama

:lol: radši budu kanibal než vůl! :mrgreen: Jednou za čas musím zajít až do tajemných koutů kulinářství a jak říká moje žena „udělat nějakou prasárnu“. Moje žena by nesnědla ani hov.jazyk, protože už ho měl někdo v hubě. Jediné co bych nepozřel jsou brouci apod. :-(

 
casino
4377 příspěvků 06.12.10 19:38
phansen

…a vejce, vejce ta Vaše baští??? :mrgreen:

Vím, je to fousatý ftípek, ale nedalo mi to :-)

 
Dana Scully
32 příspěvků 20.12.10 09:24

Taky mi tyhle netradicni pochoutky chybi - letos v zari se mi po snad deseti letech podarilo v reznictvi v Chocni sehnat mozecky, zbytecne vysvetlovat, jak jsem si pripomnela dobu meho detstvi, kdy jsme ho mivali docela casto…jen tak s vajickem a cibulkou je to opravdu lahudka. Jinak se pochlubim, ze jsem tady v Athenach objevila naprosto neskutecny trh s masem, kde maji totalne vsechno vcetne kravskych hlav stazenych z kuze (kozi hlavy maji u kazdeho stanku, netusim, co se z toho vyrabi ale tipuju to na vyvar). Videla jsem kraliky, kruty, perlicky, byci koule i plice, zkratka je to ohromna kryta hala, kde maji stovky „stanku“ - cistych, s kovovymi pulty a masem visicim na hacich, zadne blesarny co jsou k videni v arabskych filmech). Vseobecne mam vnitrnosti a veci jako jazyk nebo mozek rada, jen po aferach s BSE a ptaci chripkou se to prestalo v CR prodavat :-?

 
wydra  20.12.10 09:33
teleci nožičky

tam Dano nemaji? Kupovala jsem ted hodne masa na svatky a polozila jsem zamerne u reznika ten dotaz ! :-) Zavlnila se cela fronta, jestli ta zenska se nezblaznila, vytrestil oci reznik (mlady, ale masa hodne znaly). Posleze jsem mu spitla, jak jsou smazene vynikajici, ze se prodavaly v Praze na Smichove v takove te jidelne reznicke, na stojaka ! Nenasla jsem jeste nikoho, kdo by tuhle lahudku znal, ale ta smazenka s klizkou pod ni, byla nedostizna mana! Byla jsem mala, ale presto si to pamatuju a mozna i tu chut! Tak kdyby na trhu je meli, vyzkousej!

 
Dana Scully
32 příspěvků 20.12.10 10:16

Teleci nozicky neznam, predpokladam, ze vypadaji jako vetsi veprove nozky? Jakou maji zpravidla barvu? Nozky jsem tam videla ruznych velikosti, nektere mi prisly prilis velke nez aby byly z cunika, tak mozna to bylo ono…

 
wydra  20.12.10 10:20
telecí nožičky

já byla fakt malá, ale do ruky se mi ta nožička vešla, byla v trojobalu, tak netuším, jakou barvu měla syrová. Velikostně pak předpokládám, že byla něco jako čuněčí. Ovšem jestli se dřív vařila a pak smažila, nebo rovnou smažila, to fakt netuším. Ale jestli máš možnost, vyzkoušej !

 
wydra  28.12.10 12:46
pro Phansen

žlázy býka v receptu. Jsem tu dnes objevila, treba te zaujme!?

http://www.labuznik.com/…anslylvania/

V onom reznictvi jsem polozila dotaz na teleci nozicky a brzlik - pouze otevrena usta mi byla odpovedi :mrgreen:
Ale mladeho reznika nozicky velice zaujaly, pry se pokusi je sehnat. Tomu rikam reznictvi !

 
marie8
31 příspěvků 18.01.11 21:55
Koule

Oni to moc koule nejsou,spíš takový oválky,nedávno byly v Globusu na Zličíně.

 
alena45
585 příspěvků 19.01.11 08:44

ja tak už dva roky zháňam hovädzie chvosty. Tie kravy ich tiež asi nemajú. Bravčové dostať občas, aj teraz som robila polievočku, ale hovädzie nie a nie.

 
marie8
31 příspěvků 19.01.11 16:06
hovězí ocásky

U nás mívají hovězí oháňky v Penny ale u řezníka,který si nechává zabíjet hovězí by asi také mohli být.A zase asi taky v Globusu.

 
phansen
17 příspěvků 20.01.11 10:29

Hovězí oháňku běžně nakupuji v Intersparu a není lepší
vývar !! Cena je průměrně 109,– Kč/kg.

 
slucho
1 příspěvek 17.04.11 17:18

Dnes jsem byl v Brně (u přehrady,před hotelem Santon) na farmářském trhu a jednu kulku jsem si koupil. Trhy budou každou druhou neděli, a to nejen v Brně. Jestli jsou i v Čechách, netuším, ty brněnské jsem našel na netu.

 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 20.05.11 08:07

Koule mívali u metra Skalka v malém řeznictví, vždy když je měli, tak hodili nápis na výlohu, ale co v Praze nebydlím tak nevím. Já je miluju, ale tedy do Jihlavy to asi nezvládnu:(

 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 11.04.13 22:46
Koule

Ahoj, nějaké nové info ohledně výskytu koulí:)? Já je nedávno zahledla v masně u I. P.Pavlova jenže jsem měla fůru tašek tak jsem si je nekoupila. Tenhle týden jsem tam samozřejmě naběhla a ejhle nejsou, bývají málokdy. Nemáte někdy tip?

 
marie8
31 příspěvků 12.04.13 18:37
koule

V Globusu je mívají docela často, spíš asi dopoledne.

 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 12.04.13 19:16
Globus

V Praze?

 
marie8
31 příspěvků 12.04.13 21:53
Koule

Ano na Zličíně

 
Cisajda
37 příspěvků 05.06.13 09:49
úžasné vnitřnosti

Přesně tak. Býčí koule, jako řízek, smažené (několikrát vyvyřené, vemínko s brkaší. Pličky na smetaně… To je pryč, jak mé mládí :lol: :mavam:

 
birkana
1487 příspěvků 06.06.13 17:24

Vemínko? Ať jsem vařila, jak jsem vařila, vždy mi připadalo tuhé :( (Tedy pak nakrájené, obalené a smažené). Asi nemám ten „správný“ recept. Poraďte, víte-li 8o

 
cracker
36 příspěvků 25.06.13 11:31
Vemínko.

Evidentně to chce mít správně ochotného řezníka. Můj nedávno sehnal na přání vemínko, taky hovězí jazyk. Myslím, že pro něho není problém objednat cokoliv. Btw, zmiňované oháňky má celkem běžně. Po přečtení diskuze se rozhoduji, zajednat si telecí nožky. Schválně, jestli to zvládne :srdce:
Pro pražáky: Je to pouhých devadesát kilometrů od metropole ;)

 
Cisajda
37 příspěvků 25.06.13 11:45
Vemínko

Vemínko se vaří asi 3-4 hod a to ve třech vodách (po cca hodině ji vyměňujeme))Když „sjíždí“ z vidličky, mělo by být měkké. Pak se nakrájí (jako maso přes vlákno, tak tady je to přes „žlázy“ na plátky, necelý centimetr a pak se tyto plátky osmaží, normálně, v trojobalu. Takže nic těžkého. :kytka: ;)

 
birkana
1487 příspěvků 25.06.13 15:28

@Cisajda, díky za radu. Asi jsem tenkrát byla netrpělivá a vařila kratší dobu. V pěti kuchařkách jsem našla recept na přípravu vemínka (smažené a na paprice), všude se píše „zvolna vařit do měkka“,ale nikde není zmínka o vyměňování vody :think: Má to nějaký význam?

 
Cisajda
37 příspěvků 25.06.13 15:42
Vemínko

Pokud vím od babičky, tak ta tvrdila, že by se tím vyvařením a vyměňováním vody měly z toho vemena :lol: dostat zbytky mléka a tím pádem i takový mlékový „šmak“. Také při tom vaření je vidět, jak se do té vody sráží takové béžovožluté sraženiny a to jsou zbytky toho mléka. :P
Prodávám tak, jak mě kdysi poučovala babička :-)
A už mám hlad!! :P

 
Sylvie
2302 příspěvků 26.06.13 10:07
Pro birkanu
@birkana píše:
Vemínko? Ať jsem vařila, jak jsem vařila, vždy mi připadalo tuhé :( (Tedy pak nakrájené, obalené a smažené). Asi nemám ten „správný“ recept. Poraďte, víte-li 8o

Milá birkano, jedna sestřička v nemocnici mi radila vařit vemínko 3 hodiny v tlakovém hrnci, pak obrat blánu a nakrájet, obalit a smažit. Dělala jsem podle návodu a povedlo se. Chutnalo nám.

 
birkana
1487 příspěvků 26.06.13 10:27

@Sylvie, 3 hodiny v papiňáku :idea: To je pravda, to musí změknout všechno 8o Pokud se mi vemínko podaří sehnat, tak ho uvařím v tlakáči - stejně jako hovězí jazyk :mavam: :mavam: :mavam:

 
Sylvie
2302 příspěvků 27.06.13 10:05
Pro birkanu

Birkano, jen jsme si s manželem říkali, že to už bude levnější koupit nějaké kvalitní maso. Možná v pomalém hrnci nebo na kamnech by se to vyplatilo víc. Kamna už mám, jen rychle dostvět ten komín, než zase bude fučet. :)

 
birkana
1487 příspěvků 27.06.13 10:39

@Sylvie, na kamnech vařím normálně, topím dřevem :palec: Člověk jen nesmí zapomenout přiložit na oheň :think: Jen když je moc veliké horko, vařím na sporáku na plynu (bomba PB). V „kamnové“ troubě i peču, vychytala jsem časy a teploty metodou pokus - omyl. A je z ní ten nejlepší chleba 8o
Přeju ti, ať jsi spokojená s těmi tvými stejně jako já s těmito :mavam:

 
georgehradec
343 příspěvků 13.08.13 16:26

Viděl jsem býčí žlázy na zastávce Ryšánka v malém krámečku s lahůtkama.

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

včera | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist