Broušení nožů

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 28.11.04 05:38
Broušení nožů

Vážení Labužníci, co je lepší při broušení nožů v domácnosti? Je lépe používat všelijaké domácí brousky koupené v obchodě nebo stačí nůž přetáhnou ocilkou, a nebo spojit oba způsoby, díky za odpověď.

Labuznik
Reakce:
 
ajta
590 příspěvků 28.11.04 09:06
a ještě jedna podotázka...

škodí ostří nože mytí v myčce nádobí??

 
babi
6360 příspěvků 28.11.04 10:45
...

Nože se udržují nejenom ocílkou-což je udržování ostří, ale také brouskem-což je oprava ostří.

Ocílka by se měla používat dosti často i několikrát během procesu běžného vaření, protože zarovnává a uhlazuje do řádky ¨rozcuchané¨ mikroskopické částice ocele-hrany ostří. Jestli se ocílka nepoužívá často, má potom pouze okrajovou cenu. Ocílka nože nebrousí a tím pádem neodstraňuje ocel. Přesto je však dobré udržovat při jejím použití stejný úhel nože (asi 20°) ve kterém se drží vzhledem k ocílce. Dlouhé ocílky jsou praktičtější a bezpečnější.

Broušení je oprava nože, jehož ostří je poničeno, ohnuto na jednu stranu běžným používáním, jednoduše opotřebováno a tím se stává tupým. Při broušení se odstraňuje ocel a proto je důležité si vybrat kvalitní brousek, nebo techniku broušení. Obvykle se brousí kamenem (brouskem), který může být i umělý. Většinou se používá středně hrubý, nebo jemný. Hrubý pouze v případě velkého poničení ostří. Kámen se většinou musí namáčet, aby se jeho póry nazanášely. Petrolej a lehké oleje jsou vhodné, jenom ne rostlinný olej, který póry zanáší. Pokud nemáte svého osvědčeného brusiče nožů s elektrickou bruskou, tak dávejte pozor. Ne každý dovede brusku dobře ovládat a může Vám Vaše nože zničit přílišně vysokou teplotou, kdy ocel ztrácí svoji pružnost a tvrdost, jednoduše změní konzistenci.

No a do myčky na nádobí určité věci nikdy nepatří a nože jsou jednou z nich.

Nože jsou obykle velká investice v kuchyni a proto se musíme o ně starat, aby nám dobře sloužily.

 
esmeralda
4801 příspěvků 28.11.04 11:13
Broušení nožů

Mahony, broušení nožů je umění. Nevím co myslíš všelijakými domácími brousky koupenými v obchodě. Potřebuješ na to brusný kámen. Na ten se nakape trochu oleje a pak se jen pomalu vytahuje ostří. Musíš ale vědět jaký je správný úhel. Když investuješ dost do aspoň jednoho dobrého nože nemusí se to dělat často. Ocílka je jenom taková berlička k rychlé opravě.
Já mám osobně nejlepší zkušenost s noži švýcarské firmy Victorinox. Jsou ale i jiné dobré značky.

Ajto, nemyslím si že myčka nožům škodí. Jen se musí uložit tak aby se nedotýkaly jiných kovových předmětů a neotupily se. Já osobně nože do myčky nedávám.

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 28.11.04 11:39
a dasli podotazka...

nemate nekdo tip na dobreho brusice nozu v Praze? Dostala sjem jako svatebni dar skvele noze Zwilinger nebo tak nejak, a nerada bych si je nechala zkazit… Dik

 
vencal
213 příspěvků 29.11.04 12:36
Nože

Broušení nožů, pokud nejsi odborník doporučuji nedělat v domácnosti. Doma pouze obtahovat ocílkou, jak přesně a podrobně popisuje Babi (viz níže). Já osobně doporučuji na nožích vůbec nešetřit, určitě se vyplatí mít 2 a více velmi kvalitní. Dají se koupit i od českých výrobců, já používám od pana noříře Poka z Plzně. Nechávám si je brousit tak 1× ročně a úplně to stačí. A do myčky bych je nedával, dobrý nůž se musí opatrovat a hýčkat, takže umývat pouze ručně.

 
vencal
213 příspěvků 29.11.04 14:13
A bacha na Horsta

A rozhodně bych se vyvaroval kupování nožů z TV reklam, např. zaručeně pravý, trojím způsobem ostřený se speciálními paralaxními otvory, funkcí eversharp apod.

 
ajta
590 příspěvků 29.11.04 14:40
no a jakou??

No a jakou doporučujete značku nožů??? Přemýšlím již delší dobu o obnově „nožového parku“ a nevím podle čeho vybírat…

 
vencal
213 příspěvků 29.11.04 15:02
Značka nožů

To záleží na tom, kolik chceš investovat, ale vím, že výborné jsou "Victorinox ":http://www.nozirstvi.cz/index.php?… , jak jsem uváděl, já používám od firmy Pok a pokud jsi fajnšmekr tak hledej zde

 
babi
6360 příspěvků 29.11.04 16:16
...

Český trh ještě neznám, ale vím, že i moje nože se zde dostanou koupit. Jsou od německé značky Zwilling J.A. Henckels. Ti mají nože od profesionálních, až po řady různých kvalit. Moje mají 4 hvězdičky, což nejsou ty profesionální, ale jsou to výborné nože. Takové nože se dědí z generace na generaci. Nakupovala jsem si je během mnoha let jeden po druhém, protože nejsou nejlacinější, ale protože ráda vařím, je to pro mne důležité vybavení kuchyně.

Pro ty co čtou anglicky něco o nožích:

About J.A. Henckels
Zwilling J.A. Henckels, based out of Solingen, Germany, has been making high quailty knives and cutlery since 1731. Their expertise, craftsmanship, innovation, and dedication to quality have helped J.A. Henckels become of one of the world's leading manufacturers of knives and cutlery.
A knife is only as a good as the steel its made of. The stainless steel of a Henckels knife features a high-carbon content for superior performance and chromium, which keeps their polished finish. This special formula developed by Zwilling J.A. Henckel, was developed on the basis of the experience obtained during this period and the results of current research.
Zwilling J.A. Henckels cutlery fits the hand perfectly. The shape of the handle determines whether a knife feels comfortable and is convenient to use. As soon as you pick up a Henckels knife you can tell that it suits you. Henckels pays particular attention to designing its products on ergonomic principles. The balance of a knife, i.e. the proper distribution of weight between the handle and the blade, plays an important role. In addition the handle must be well shaped and neatly finished, so that the knife can be used for prolonged periods without causing discomfort or strain.
J.A. Henckels produces various lines of quality knives and cutlery for different uses and needs:
The Henckels Four Star knife is Henckels most popular knife line. Four Star knives feature a polypropylene handle that is permanently bonded to the tang, providing a perfect level of balance.
Henckels Five Star knives has quality blade of the Henckels Four Star, but with an ergonomically designed handle that for even better control.
J.A. Henckels produced the Professional S Series of knives for those looking for a quality knife at a great value. A Pro S knife features the heavy, classic look of the three rivet design.
Henckels Twin Select features the Four Star blade and an ergonomic stainless-steel handle to create a stunning well-balanced knife.

Když si zadáte do MNS hledání ¨zwilling j.a.henckels nože¨, tak se Vám objeví český článek.

 
Labužník silvie02
20 příspěvků 05.12.04 22:58
Doporucuji

diamantovou ocilku! Jinak si noze nechavam brousit jednou za rok a vic primo u vyrobce,coz je v mem pripade Henckels Solingen.

 
vencal
213 příspěvků 06.12.04 00:52
Co to je?

No nejsem moc velký znalec, ale diamantová ocílka, už jenom tohle slovní spojení vyznívá jako kravina - nenechal(a) ses kapaánek nachytat? Ocílka je od slova ocel a vo tom to je. Ale rozhodně nechci rejt, nejsem vševěd a rád se nechám poučit.

 
Labužník milda02
50 příspěvků 07.12.04 14:45
broušení nožů...

Sama mám špatné zkušenosti s broušením nožů mimo dům. Před časem jsem je nechala nabrousit a dopadlo to tak, že je nabrousili nejenom na ostří, ale porušili i boky nože a teď při jejich používání je to jako když řežete do vlastního těla. Přitom to byly celkem kvalitní nože, myslím, že značka president. Teď nevím co s nimi.

 
vencal
213 příspěvků 07.12.04 15:23
Mildo - tak to je smůla,

tos natrefila na nějakého břídila. Je bohužel smutný fakt, že mnoho řemeslníků odvádí fušerskou práci a nemají žádnou profesní hrdost, ale o tom by se dala vést několikahodinová litanie. Já osobně bych zašel za někým koho by mi doporučili známí, kamarádi nebo kolegové a zeptal bych se, jestli ty nože nejdou ještě zachránit.

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 09.12.04 19:13
Silvie,

a ten vyrobce jde kontaktovat i z Cech? Prosim prozradis mi kontakt a postup, treba na mail? Dik moc

 
ogroats
64 příspěvků 17.01.05 00:04
Jak ktery

Noze jsou ruzne jako lidi, a podle toho se s nima musi zchazet.
Ja si sve noze brousim sam, proto mam asi malo pratel. Pouzivam od brusneho kotouce na vrtacce pres klasicky karborundum brousek po jemny kamen az kozeny remen.

  1. noze zubate: male na ovoce (citrony) a dlouhe na pecivo, ty se moc neotupi a staci je trochu pretahnout ocilkou. Nema smysl je na nic jineho pouzivat, nedají se brousit.
  2. noze komercni: od Henkelbach po Solingen, maji ruzna ostri a daji se brousit, jsou to dobre profesionalni noze.
  3. noze specielni: japonske, na pr. Seki Magoroku s jednostranym brusem, nebo cinske ziletkove noze velikosti dopisni obalky, tezko brousitelne, nebo stredoamericke noze machetito, vyrabene z listu automobilovych per a upravovane kalenim, dobre brousitelne a trvanlive,
  4. zakazkove noze: noze drahe, ze specielnich oceli, od nozu od ceskych znamych noziru az po samurajske mece.
  5. Dulezity je tvar ostri noze: bezny nuz ma ostri klinoveho tvaru (v prurezu), to se dobre brousi, funkce noze se brousenim nezmeni. Nejhure se brousi nuz s oboustranne probrusovanym ostrim, ten se po nekolika brousenich znici, protoze se z neho stane nuz s ostrim klinoveho tvaru. Na brouseni tohoto ostri musi uz byt masina. Tenhle tvar ostri je ale uzitecny pri krajeni zejmena cibule, nebo zeleniny vubec: na pr. platky cibule od noze odskakuji jeden po druhem, zatim co na nuz s klinovym ostrim se lepi, pri rychlem krajeni po nozi putuji az k rukojeti a pak padaji na zem. Pak jsou noze s jednostranne probrousenym ostrim, zatim co druhou (vetsinou levou) stranu noze maji brousenou do pouheho klinu, tedy v podstate rovna plocha. Tento typ nozu ma snahu trochu zajizdet k rovne strane noze, takze pri krajeni nechtene vytvori platky cibule v dolni casti silnejsi. Tak jsou vetsinou brouseny japonske noze.
    Pokud date sve dobre noze nabrousit brusicum v Cechach, vrati se vam misto nozu s probrusovanym ostrim obycejne noze s klinovym ostrim, a tim padem jste vyhodili polovinu svych investovanych penez tomu brusici, ktery to ale vubec nezaregistroval.
    Jak rika stare prislovi: nuz, fajfka a zena se nepujcuji.
 
ogroats
64 příspěvků 17.01.05 00:04
Jak ktery

Noze jsou ruzne jako lidi, a podle toho se s nima musi zchazet.
Ja si sve noze brousim sam, proto mam asi malo pratel. Pouzivam od brusneho kotouce na vrtacce pres klasicky karborundum brousek po jemny kamen az kozeny remen.

  1. noze zubate: male na ovoce (citrony) a dlouhe na pecivo, ty se moc neotupi a staci je trochu pretahnout ocilkou. Nema smysl je na nic jineho pouzivat, nedají se brousit.
  2. noze komercni: od Henkelbach po Solingen, maji ruzna ostri a daji se brousit, jsou to dobre profesionalni noze.
  3. noze specielni: japonske, na pr. Seki Magoroku s jednostranym brusem, nebo cinske ziletkove noze velikosti dopisni obalky, tezko brousitelne, nebo stredoamericke noze machetito, vyrabene z listu automobilovych per a upravovane kalenim, dobre brousitelne a trvanlive,
  4. zakazkove noze: noze drahe, ze specielnich oceli, od nozu od ceskych znamych noziru az po samurajske mece.
  5. Dulezity je tvar ostri noze: bezny nuz ma ostri klinoveho tvaru (v prurezu), to se dobre brousi, funkce noze se brousenim nezmeni. Nejhure se brousi nuz s oboustranne probrusovanym ostrim, ten se po nekolika brousenich znici, protoze se z neho stane nuz s ostrim klinoveho tvaru. Na brouseni tohoto ostri musi uz byt masina. Tenhle tvar ostri je ale uzitecny pri krajeni zejmena cibule, nebo zeleniny vubec: na pr. platky cibule od noze odskakuji jeden po druhem, zatim co na nuz s klinovym ostrim se lepi, pri rychlem krajeni po nozi putuji az k rukojeti a pak padaji na zem. Pak jsou noze s jednostranne probrousenym ostrim, zatim co druhou (vetsinou levou) stranu noze maji brousenou do pouheho klinu, tedy v podstate rovna plocha. Tento typ nozu ma snahu trochu zajizdet k rovne strane noze, takze pri krajeni nechtene vytvori platky cibule v dolni casti silnejsi. Tak jsou vetsinou brouseny japonske noze.
    Pokud date sve dobre noze nabrousit brusicum v Cechach, vrati se vam misto nozu s probrusovanym ostrim obycejne noze s klinovym ostrim, a tim padem jste vyhodili polovinu svych investovanych penez tomu brusici, ktery to ale vubec nezaregistroval.
    Jak rika stare prislovi: nuz, fajfka a zena se nepujcuji.
 
kamilio
546 příspěvků 17.01.05 07:33
nože - tuzemsko

Všechny příspěvky popisují problematiku nožů velmi detailně. Díky za ně. Ale ne každý občan tohoto státu si může pořídit kvalitní kuchyňský nůž uváděných značek v cenové úrovni 800 - 1.600 Kč. Osobně jsem zůstal při zemi a pořídil jsem si postupně :,-(u nožů tuzemského výrobce a jsem s nimi naprosto spokojen. Cenově to příjde asi na třetinu a ještě Vám to pošlou na dobírku. Doporučuji se podívat TADY . Upozorňuji, že se nejedná o placenou reklamu.

 
AFTIC
122 příspěvků 01.05.05 07:49
KUDLA A MANŽELKA SE NEPŮJČUJE A KAŽDÝ SI JI OBTAHUJE SÁM

Já jsem se již někde zmínil o tom, že pracuji na semináři krájení a přípravy steaků který vlastně bude začínat tím nejdůležitějším a to je broušením nožů.

Pokusím se vám některé zá:,–(y broušení nožů popsat, ovšem ideální by bylo kdybych vám to mohl demonstrovat.

BROUŠENÍ A OSTŘENÍ NOŽŮ

Při praktických zkouškách vaření na hotelové škole v Chicagu jsme ze 100 možných dosažitelných bodů odečítali studentům 10 bodů za to, když student přikročil ku krájení aniž by se přesvědčil, zda jeho nůž je dostatečně ostrý a dalších 10 bodů pokud během krájení již ani jednou svůj nůž nenaostřil.
Ostré nože jsou důležité ze dvou důvodů. Tupým nožem nikdy nedokážeme udělat ostrý řez a při celodenním krájení by to bylo velice namáhavé.
Další velice důležitý bod je, že tupým nožem se zraníte o mnoho snadněji než nožem ostrým.
Jak často musíme nože brousit

Jak často musíme nože brousit je otázka se kterou se setkávám nejčastěji a odpověď je, že podle potřeby.
K tomu bychom si ale měli napřed ujasnit co je broušení (sharping) a co je ostření (honing).
Broušení

Před broušením se napřed přesvědčíme jestli náš nůž je ostrý nebo ne, což je podmínkou k tomu rozeznat kdy máme eventuálně broušení ukončit.
Dělá se to tak, že přitlačte zlehka ostří nože na palec levé ruky. Buďte opatrní, abyste nepřitlačili příliš tvrdě při znázorněném úhlu. Při tlačení nože proti vašemu nehtu, váha nože by měla být postačující.

Odhad ostrosti

Pakliže je nůž dost ostrý, tak se na vašem nehtu zastaví. Jestliže nůž sklouzne, a nezastaví se, tak pravděpodobně není dost ostrý.
Pro vaši vlastní bezpečnost se nesnažte pohybovat nožem sem tam jako pilku. Pokud je nůž skutečně ostrý, tak byste se mohli snadno zranit.

Broušení na kameni

Moje babička brousila své nože na sádelňáku nebo na kamenných schodech do sklepa. V dnešních kuchyních se ale se sádelňáky už tak často nesetkáme a tak budeme muset mít kámen na broušení.
Tento kámen by měl být v nějakém ochranném obalu aby se neotloukl. Měl by mít dvě strany, jednu hrubou, na odstraňování drobných chyb ostří (zubů), a druhou jemnou na skutečné broušení.
Broušení na kameni má ale také své zá:,–(y.
1. Kámen, nelépe v nějakém obalu, položíme navlhčenou utěrkou aby neklouzal.
2. Nůž držíme v pravé ruce.
3. Dvěmi prsty levé ruky na nůž mírně tlačíme a vedeme ho „po ostří“ (with the grain), směrem od těla, od špičky a až po kořen nože.
4. Následně nůž na konci kamene otočíme a vedeme ho obdobným způsobem směrem k tělu.
Toto opakujeme několikrát, přičemž ostrost nože občas odhadneme jak popsáno výše.
Jakmile je nůž dostatečně „nabroušen“ na kameni, přistoupíme k jeho „ostření“ na ocílce.
Způsobů broušení je několik a také je několik druhů brusek jak manuálních, tak i elektrických u kterých ale musíte mít již nějakou zkušenost. Na elektrické brusce, pokud tu zkušenost nemáte můžete váš nůž velmi snadno zničit.

Ostření nožů na ocílce - honing

Ocílek je několik druhů a to věčinou ocelových a od toho jejich anglické jméno „steel“, ale existují i ocílky porcelánové a jiné. Všechny ale slouží jednomu účelu a to je k odstranění tak zvané „jehly“ která se při broušení na kameni na ostří vytvoří. Česky se tomu procesu říká ostření nebo obtahování, anglicky honing.

Postup

Ocílku uchopíme do levé ruky tak aby ocelová zábrana na jejím konci (gard) nás chránila od zranění při náhodném sklouznutí nože.
Pravou rukou uchopíme pevně rukověť nože.
Kořen nože na:,–(íme na špičku ocílky a při mírném tlaku nůž vedeme proti ostří (against the grain) na konec ocílky tak, abychom skončili u špičky nože.
Toto opakujeme na druhé straně ostří.
Toto ostření trvá několik minut či vteřin a měli bychom ho během krájení několikrát opakovat.

Péče o vaše nářadí

Je sice pravda, že drahé nářadí dobrého řemeslníka
ještě nedělá, ale dobrý řemeslník se bez dobrého
nářadí neobjede a proto o své nářadí dobře pečuje.

Péče o ocílku

Po ukončení krájení ocílku zbavíme malých ocelových částic které se na ni během ostření zachytí, ocílku omyjeme ve vlažné vodě, desinfikujeme v některém desinfekčním prostředku, osušíme a uložíme na vyhrazené místo. □

Péče o vaše nože

Nože neukládáme „v šuplíku“ s ostatním nářadím. Ideální je „dřevěný blok“ na nože, který ale musí být umístěn v blízkosti vašeho pracoviště. Velmi praktické jsou i magnetické držáky na nože anglicky zvané „magnetic racks).

Závěrem jednu radu pro profesionální kuchaře a sice že nůž nikomu nikdy nepůjčujeme, obzvláště ne když ten nůž je drahý. Čím dražší nůž, tím rychleji se ztratí.
Nůž si také nenecháme od nikoho „ničit“ odborným broušením.

Mike

 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 01.05.05 10:40
Aftic - odpověď

Vynikající a vtipná odpověď, přečtěte si jeho živitopis, pana Klímu znám Z TV Prima, nebo se mýlím? Již tam na mě udělal dojem děkuji a zdravím ODBORNÍKA na našich stránkách.

 
Labužník Triss
160 příspěvků 02.05.05 12:27
proč nepatří nože do myčky?

Zkusí mi to někdo objasnit? Pouhé - protože se ztupí mi jako technikovi nestačí. Chci vědět proč. Ví to někdo?

 
iva  02.05.05 13:23
proč nepatří nože do myčky?

Jako technik bych tipovala, že proud vody při mytí v myčce nedělá ostří dobře (když máme ve strojařině technologii řezání vodním proudem).
Jako kuchařka bych tipovala, že je zvýšené nebezpečí poranění - to bohužel mám ověřeno i na svých rukách.
Jinak, kromě ocilky a odborného broušení nožířem bych nic jiného nezkoušela. Moje zkušenost: 1× za 3 roky všechny nože odnesu přebrousit k našemu milému kováři, (dělá i všechny chladné zbraně). Doma obtahuji už jen ocilkou.

 
Labužník silvie02
20 příspěvků 05.06.05 21:31
Pro Vencala:-)

Ta „kravina“, Vencale, skutecne existuje:-). Moc se omlouvam za tak pozdni odpoved! Jdi na www.hainlin.com a zadej heslo diamond knife sharpener. Ma ji v nabidce Wuesthof CULINAR steak knifes series za 65 eur. Jinak jde sehnat uz od 30. Je lepsi a pri brouseni ucinnejsi nez „obycejne“ ocilky.

 
iva  06.06.05 07:04
Vencale,

diamantová ocílka není kravina. Jde o to, že diamantový prášek je nanesen na jádro z oceli. Povrch je tedy tvrdý na opracování oceli, a celý nástroj není křehký, takže něco vydrží. (maturovala jsem z toho před 23 lety)

 
vencal
213 příspěvků 06.06.05 08:42
Silvie a Ivo,

díky za poučení, je vidět, že žádný učený z nebe nespadl, od teď už vím, že existuje diamantová ocílka, toto slovní spojení mi sice bude znít divně vždycky, nicméně jste mě přesvědčily. Díky Vencál

 
manek  06.06.05 17:57
tris: proč nože do myčky ne

Spíš bych řekl, že vzhledem k vyšší teplotě vody v myčce dochází k popuštění oceli a tím i menší trvanlivosti ostří…

 
iva  07.06.05 09:53
Manku,

Popouštění oceli = odstraňování křehkosti = zakalenou ocel zahřát na 250 – 301°C.
Věř, že je to proud vody, co je agresivní - viz kaňony v USA.

 
vlkus
4 příspěvky 02.04.07 14:36
honing

jako strojař mohu říci že i v češtině se používá termín honování a význam je totožný.

Jinak bych se rád zeptal jaké druhy ocílek se používají, nyní jsou v krámech samé s vroubky, ale pokud vím, tak se používají i hladké ocílky

 
DanaJ
1134 příspěvků 03.04.07 09:22
vlkus,

já znám jen ocílku jemně vroubkatou. Jinou jsem ani neviděla.

 
Komik1000
16 příspěvků 19.03.08 14:55
ocílka podomácku

Ahoj - doma lze vyrobit ocílku ze starého kulatého pilníku!
Vytáhněte jej z držadla a přebrušte na kotoučové brusce podélně až zmizí všechny stopy po původních zubech. Nasaďte velkou podložku a držadlo zpět. Ocílka je velmi účinná akorát ne tak hezká. Ale někde na chatě udělá službu.

 
Komik1000
16 příspěvků 19.03.08 15:01
nové nože

Také se chystám koupit nové nože, alespon 2-3. Zaujali mě tescoma Cosmo - má někdo zkušenosti?

 
pekarka
409 příspěvků 19.03.08 16:02
Broušení..

Já nechci propagovat nějakou firmu, ale dostala jsem od sestry brusku na nože od Tuppenware a můžu říct, že jsem spokojená. Je sice dražší, ale já to s ocilkou nějak neumím. Tady to několíkrát protáhnu a mám naostřeno

 
Jituska02
111 příspěvků 20.03.08 11:37
broušení nožů

Omlouvám se , neznalý techn. záležitostí jsem omylem založil nové vlákno.

Velký výběr brousků , ocílek , kuchyňských nožů a informací najdete na www.noze-nuz.cz (velmi spolehlivý a ověřený int. obchod), informace o broušení nožů najdete i na www.knife.cz (zadat do vyhledávače hledaný výraz či hledané téma).

Michal

 
karminek
757 příspěvků 20.03.08 16:57
komiku

Na Tescomu bych nesázel.Kolega je měl a hodně rychle od nich utekl.Zkus raději Mikov.KDS,nebo i solingeny.

 
Jituska02
111 příspěvků 20.03.08 21:43
...

Pokud máte zájem o super kuch. nože za přijatelnou cenu , tak se mrkněte na : www.ovis.cz/web/article.asp?… , nože KAI nebo jedné firmy ze Solingenu - v Solingenu existuje cca desítka nožířských firem , které vyrábí super kuch. nože , takže nože zn. Solingen je blbost (označují je tak i Vietnamci).pokud chcete skutečně nože firem vyrábějící pod zn. Solingen , navštivte stránky www.noze-nuz.cz , nebo www.victorinox.cz , popř. www.fallkniven.se/next-index.htmwww.wkc-solingen.de

Počítejte s tím , že za kvalitní 1 kuch. nůž zaplatíte cca od 2 tis. do cca 150 tis.

Ahoj Michal

 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 21.03.08 05:27
Souhlas

Souhlasím s Karmínkem, na Tescomu nesázet, nože nejsou kvalitní, jeden nůž jsem reklamoval dokonce 4×. Láme se ostří! Investovat do kvalitnějších.

 
karminek
757 příspěvků 23.03.08 09:18
Milý Michale

Moc dobře vím že Název SOLINGEN není konkrétní značka.Že to je označení celé oblasti .
Matka mi kdysi těsně po změně režimu ve Vídni koupila :,-(du nožů nesoucí tento název a mohu na svou čest prohlásit že se jedná o velmi kvalitní výrobek.Používám je už tedy přes 15 let a věř mi že ještě nějakej pátek používat budu.(a to opravdu každý pracovní den)
Každý ať si vybere nůž který mu sedí a naučí se o něj i pečovat neboť když je ten dotyčný nemehlo tak mu nepomůže ani kudla za milión.

 
Jituska02
111 příspěvků 23.03.08 21:57
...

Zdravím všechny Labužníky ,
kvalitních kuch. nožů je vcelku hodně , sám preferuji nože KAI , http://www.ovis.cz/web/gallery.asp?… , Victorinox , Fallkniven , Dick ........
Pro všechny kvalitní nože platí dvě základní zá:,–(y - zvolit si úhel broušení ostří takový , jaký každému vyhovuje a jaký je vhodný pro ten daný typ výbrusu (konvex,dutý,plochý­.......)a vždy brousit směrem od ostří ke hřbetu + od rukojeti ke špičce. Někdo má rád menší úhel - velmi ostrý , ale rychle se otupý a musí se častěji brousit a naopak.Jinak se brousí na plochém kameni a jinak např. keramickou či diamantovou tyčinkou.....­.............­.........
Takže závěrem - těším se na setkání s Vámi v Písku a tam si o tom můžeme (i s názornou ukázkou) pokecat.
 Michal

 
karminek
757 příspěvků 24.03.08 09:18
tě bůch Michale

budeme tam jako banda samurajů.

 
manek  24.03.08 11:55
Ani já bych už do Tescomáckých nožů nešel.

Koupil jsem od nich kuchařský velký nůž se jménem PROFI. Vypadal ža vydrží, střenka přinýtovaná, tvářil se opravdu profi. Jenom tvářil, ostří bylo měkké, ohýbalo se a vlnilo a celý nůž se zlomil po půl roce při obyčejném krájení masa hned u střenky.

 
bedla  24.03.08 21:01
Broušení nožů ...

na kvalitní nože pouze řeznická ocílka a holičský kožený pásek … to děláme u nás doma.

 
Komik1000
16 příspěvků 25.03.08 12:30
tescoma nože

takže tescomu jsem si už rozmyslel a připlatím si za něco lepšího. chviličku to ještě vydržím s těma knejpama co mám doma, pak se podívám do kasičky a začnu vybírat. On mi asi bude stačit jeden univerzální lepší - jak totiž chytnu do ruky nějakou kudlu tak s ní dělam všechno až do konce.

 
manek  25.03.08 13:28
Michale,

tak na tu praktickou ukázku se těším a myslím, že ti za ni budou vděční všichni. Předem díky!

 
hafca  01.04.08 15:10
...

Taky uvažuji o kvalitnějších nožích, ale v nějaké „rozumné“ cenové relaci. Zaujaly mě nože od nožíře pana Poka z Plzně.
http://www.pok.cz/
Nemá tady někdo s tímhle nožířstvím a jejich výrobky zkušenost? Myslím, že na domácí použití by to mohl být docela dobrý poměr cena/kvalita.

 
HelcaK
959 příspěvků 01.04.08 17:19
Hafco,

manžel se o nože u něj zajímal, koupil si tam jednoúčelový zavírací nůž za 3000. Majitelem a jeho vědomostmi byl nadšen, nůž má už šest let, nosí si ho k Pokovi i ostřit, a může prý jen doporučit. S jeho kuchyňskými noži zkušenosti nemáme,ale zjevně je to kvalita

 
anickav
2904 příspěvků 01.04.08 19:39
Jituška, že som tak smelá,

kto je Michal? Ukážeš nám ho v Písku?
Zdravím!
 A.

 
Jituska02
111 příspěvků 02.04.08 13:19
Aničko,

Michal je můj manžel, nejlepší ze všech…snad se gmp nebude zlobit, že opisuji…ale moc se mi to líbí a když je to pravda, proč to nenapsat
A to víš, že ukážu, oba už se moc těšíme!!! J.

 
anickav
2904 příspěvků 02.04.08 15:40
Jituška,

ja som si tak čítala odpovede na tento príspevok hore a zrazu kukám, k Jituške sa pridal nejaký Michal…domyslela som si, že je to nejaký Tvoj obľúbenec, keďže má prístup k Tvojmu PC. Ja mám zas svojho obľúbeného manžela, Sylvie tiež…
/Kishona čítam rada aj ja, aj Miloš…/
A dokonca by sa mi v Písku páčila aj tá predstava bandy samurajov s nožmi…
Teším sa!
 A.

 
Jituska02
111 příspěvků 29.04.08 20:30
pár odkazů

Pár odkazů :

www.knife.cz : prodej - keramické ocílky, kvalitní a levné
diskuze - vše o kuch. nožích a broušení ,
použijte vyhledávač

www.noze-nuz : aktuality a recenze - vše o broušení nožů , testy
kuchyňských nožů
prodej velmi kvalitních nožů - pěkné ceny a
super přístup k zákazníkovi

www.youtube.com/watch?… : ukázky broušení
 nožů

http://forums.egullet.org/index.php?…: pro anglicky
mluvící o broušení nožů

http://www.japanesechefsknife.com/products.html : japonské
kuchyňské nože

http://www.ovis.cz/web/article.asp?… : japonské a jiné kuch.
 nože

www.pok.cz : stránky plzeňského výrobce kuch. nožů

Na internetu při trošce trpělivosti najdete téměř vše , ale na každý dotaz i v budoucnu rád odpovím.

Michal

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist