bez chleba se spatne zije

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník ruza02
12 příspěvků 09.05.03 20:16
bez chleba se spatne zije

Nikdy nebylo moji touhou peci si doma vlastni chleba, ale kvalita a chut zdejsiho peciva, nejak nedaji jinou moznost. Jiny kraj jiny mrav a jina chut peciva.
Dlouho jsem ten postup ladila, a prekonavala nekonecne nezdary. Pred rokem jsem ho rucne I michala, ale to jsem brzy nahradila vykonnym robotem.
Snazim se v podstate udelat veku stredne tmaveho chleba, jaky se v Cesku bezne koupi. Ja vim nekdo ma oblibeny ten a jiny zase onen druh. Ale to v nasi situaci zni trochu bezpredmetne, protoze mi proste potrebujeme nejeky chleba. Nakonec se muj recept ustalil na 1kg mouky pro jedno michani. /vic se do robotu nevejde. Mouku micham 70% bezne bile pro pecivo a 30% zitne. Drozdi pouzivam susene , na 1kg mouky dve lzice. Dale 0.6l vody /prace s vodou je dulezita a da se tezko popsat, nekdy mi par kapek zbyde, nekdy trochu pridam/. Do kvasku davam lzicku cukru, coz je maly zazrak pro zdar cele prace. Do testa potom pridavam jednu velkou varenou nastrouhanou bramboru, lzici octa, sul a podle moznosti ruzna seminka, nekdy je bez seminek, ale nikdy nechybi kmin. Kminu davam hodne, mame to radi, to je dve I tri plne lzice celeho kminu.
Prvni kynuti trva asi dve hodiny, potom znova testo nekolikrat prelozim a udelam dva bochnicky. Pripravim je na plech, prikryju mokrou uterkou a znova necham kynou asi hodinu. Chleba nakyne do konecneho objemu a potom ho dam peci na 400F, 35 minut. To druhe kynuti se mi osvedcilo, protoze predtim mi chleba po obvode hodne praskal a krajice nedrzeli pohromade, kdyz se ukrojily. Kdyz ho necham I po druhe zcela nakynout uz nepraskne. Mozna by si muj tatka, ktery je na chleba opravdu narocny nepochutnal, ale pro nas je to jedna zdolana prekazka a I si pochutname.
Moje zkusenosti s chlebem: - cukr do kvasku, pouziti zitne mouky, dobra prace s vodou, funkcni drozdi, kvalitni propracovani a dvoji uplne kynuti. Jeste mam rezervu v konecnem povrchu, zrejme se bochniky necim potiraji. Tam jsem zatim pozadu.

Ten javorovy sirup me upoutal jako moznost k oslazeni caje. Vypiju mnoho caje denne a nekdy bych si trosku prisladila, ale do cukru se mi nechce, medem sladim bezne, tak nejakou zmenu bych zkusila. Asi si malou lahvicku koupim.

Pekny vikdend. I kdyz, ja,to urcite dva dny nevydrzim ,neotevrit Labuznika.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 11.05.03 01:19
S tím úplně souhlasím...

že bez chleba se těžce žije. Necháváme si posílat výborný žitný chleba z města od nás vzdáleného 500 km. Dnes se v našem městě dostanou koupit různé výborné chleby a pečivo a to hlavně francouzké. Vždycky tomu tak však nebývalo a tehdy jsem si pekla chlaba sama (teď už jenom někdy). Tak jako Tobě, trvalo mně to nějakou dobu ten nepsaný recept ¨vyladit¨. Žitné mouky dávám 20% a hodně kmínu, ale nedávám ocet, což musím ihned vyzkoušet! Také nechám těsto kynout dvakrát, jednou v přikryté míse od robotu a podruhé v pomoučené ošatce, kterou jsem si přivezla z ČR. Vykynutý chleba pak vyklopím na zahřátý pizzový kámen položený ve spodní části trouby a za chvíli pečení na chleba stříkám vodu (vodou se může chleba potřít, pokud nechceš mít pomoučený povrch). Manžel bez chleba absolutně vydržet nemůže a když ho lákali pro vědeckou expedici na Severní pól, museli přislíbit, že mu budou zhazovat týdenní balíček ode mě (chleba a oříšky), nakonec tam byl třikrát. Chleba někdy peču s přidáním selozrnné mouky, místo žitné, ale to jenom pro přátele, nebo pro sebe.

Co se týče javorového syrupu, možná Ti chutnat bude. Já piju zelený čaj, ale zá:,–(ně japonský, kterému důvěřuji (čínskému absolutně ne, bůhví čím hnojí a jaké jiné, i chemické znečištění jejich čaje obsahují. Piju i jiné japonské čaje, na příklad s přidáním pražené rýže a čajových větviček. Tyto čaje si nedovedu představit slazené čímkoliv. Existuje také bylinka jménem ¨Stevia¨(S. rebaudiana), jejíž lístky jsou nesmírně sladké (20-30 krát sladší než cukr) a je to 100% přirozené sladidlo bez kalorií pocházející z jižních USA, kde roste volně v přírodě. Prodává se její extrakt a je zdraví naprosto neškodlivá, což se nedá říct o umělých sladidlech. Může se vypěstovat ze semínek.

Pěknou neděli Ti přeje Babi.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 12.05.03 09:45
Ruzo
  • taky mam za sebou casy, kdyz jsem zila v Kanade a postradala nas dobry cesky chleba. Tez jsem zkousela a zkousela a pekla a pekla. Ty zacatky, zvyknout si bez naseho oblibeneho chleba byly velmi tezke. Tak jak pise babi, i my jsme patrali a shaneli. Pozdeji jsme objevili prodejnu, kde podobny chleba nasemu jsme kupovali, tak jsem peceni chleba omezila.
    Co Ti muzu poradit z me zkusenosti pri peceni chleba:
    Asi po pulhodine peceni sniz teplotu trouby asi na 200 st.C. Na zacatku peceni vloz do trouby nejakou varnou misku nebo kastrulek s vodou, nebo na zacatku peceni nalij na dno trouby salek vody. Asi po pul hodine peceni troubu vypni, chleba vyndej a potri ho studenou osolenou vodou, (ja do ni pridavam i nekolik kapek octu). Pak jeste nekolik minut dej chleba do teple trouby oschnout.
 
Labužník Sarka
433 příspěvků 12.05.03 12:27
Domaci chleba

V Ceske republice jsem kupovala obcas smes na chleba a pekla ho v hlinenem hrnci (rimsky). Jsem mimo republiku a dobry kminovy chleba taky postradam. Nemam ani recept a ani odhad na procenta mouky. Mam jen ten hrnec, ale v tom se to peklo opravdu supr.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 13.05.03 12:15
Rimsky hrnec
  • z palene hliny je vinikajici univerzalni nadoba ma vareni, duseni, peceni i na pripravu nekterych moucniku. Pred varenim se ale musi na 30 minut ponorit do vody. Absorbovana voda se pri zahrati v troube promeni v paru a diky tomu se nemusi pouzivat tuk.
 
babi
6360 příspěvků 13.05.03 20:15
Šárko...

Nevím kolik je vás v rodině, ale když upečeš chleba podle receptu, který nahoře pěkně rozepsala Růža, anebo jenom z poloviční dávky, tak budeš mít velmi dobrý a hlavně tomu z domova poměrně podobný chléb. Tu žítnéu mouku použij tmavou. Nezapomeň na sůl, nejméně 1 lžičku na 500g mouky. Vlhká trouba je také důležitá. Zdraví Tě Babi!

 
penda
4752 příspěvků 16.09.04 09:50
nějaké rady navíc ...

Když mouku do chlebového těsta předem nahřejete v troubě, stačí jen několik minut a při nízké teplotě, tak chléb bude rychleji hotový.
Pokud chcete u chleba křupavou kůrku, potřete ho před vložením do trouby olejem.
Používejte pouze stanovené množství soli, když dáte víc, sůl zabije kvasnice, když míň, těsto kyne příliš rychle…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist