Bazalka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Tinami
166 příspěvků 08.03.02 11:43
Bazalka

Asi trochu přesahuji zdejší rámec a měla bych se spíš obrátit na zahradníky a pěstitele, ale zkusím to, mezi nadšenými kuchaři se třeba najde někdo, kdo si pěstuje sám bylinky. Miluju bazalku, přidávám ji nejen do italských jídel a přiznávám, že její lístky jím dokonce samotné. Pochopitelně mluvím o bazalce čerstvé, se sušenou je nesrovnatelná. Několikrát jsem se ji pokusila pěstovat v květináči, ale vždycky mi chcípla. Naštěstí bydlím v Praze, kde můžu ve Fruit de France čerstvou bazalku koupit, kdy si vzpomenu, ale vždy se tam nedostanu a zkrátka ji chci mít doma v květináči. Máte někdo nejaké rady, zkušenosti, fígle, jak tuto bylinku uchovat delší dobu v květináči?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Kopretinka
565 příspěvků 19.03.02 04:22
Bazalka

Mám podobné zkušenosti jako Tinami. Ať ji zaseju, chcípne, když koupím v Tescu přímo zasetou v květináči,krás­nou, vyrostlou, chcípne taky. A já bohužel nemám možnost bazalku kupovat, protože tady v obchodech skoro nevědí, co to je. Prosím prosím podělte se ze zkušenostmi, zalívat málo nebo hodně? Hodně sluníčko málo sluníčka, teplo zima… Díky za rady.

 
Alice
104 příspěvků 14.05.02 05:51
Mam dobre zkusenosti se seminky

Nekolikrat jsem ucinila marny pokus uchovat ji pri zivote koupenou v kvetinaci. Marne Pak jsem ji zkusila vypestovat ze seminek a od te doby jsem nepoznala odolnejsi rostlinu - naprosto ji vyhovuje nezajem (jednou tydne zalit, hlinu ze by v ni kopriva chcipla). Drzim palce

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 24.05.02 05:58

Nejčastější problém je u všech pěstitelů v domácnosti, že rostlinu přelijí. Je to rostlina z teplejších oblastí a dobře snáší sušší podmínky. Bohužel příznaky přelití jsou u kytek podobné příznakům ze sucha - žloutnou a zasychají listy. Vždy zalévat až je půda na dotek suchá a nenechávat stát vodu v misce.
Jinak všechny rostliny v květináči časem vyčerpají půdu, zvláště když se sklízí listy a mají dorůstat nové.
Není od věci občas - rozhodně méně než pokojovky trochu pohnojit a nechat 14 dní bez sklizně, abychom ty látky hned nekonzumovali. Jinak bazalka snese sluníčko - ale přímý úpal za sklem je na každou kytku mor. Alespoň slabou záclonu a nebo polohu, kam nesvítí přímé polední slunce.
Snad bazalka poroste. Držím palce.

 
jantar
170 příspěvků 19.12.03 14:20
jak pěstovat

mám ji tady na parapetu
směrem na jih je ze semínek
je v lehčí půdě s pískem
zálévám ji jen když vypadá zvadle

Jo a je to trvalka..

 
Labužník richard02
10 příspěvků 12.02.04 14:47
Bazalka

Dovolte, abych přispěl s troškou do mlýna. Bazalku pěstuji již třetí rok na lodžii a myslím, že s úspěchem. Sklízel jsem od jara až do podzimu. Bydlím ve Vršovicích v paneláku a lodžie je situována na východ. Znamená to, že pouze dopoledne tam svítí slunce. Koupil jsem si truhlík se zaléváním zespodu. Na dno jsem nasypal asi 2 cm hrubšího štěrku a na to substrát, který jsem nechal před použitím asi týden „dýchat“ v otevřeném pytli, ve kterém jsem ho koupil. Po nasypání jsem rozdělil semínka do nepříliš husté sítě a lehce zarosil svrchu. Do spodní části truhlíku jsem nalil cca 2 litry vody. Zakryl jsem skleněnou deskou a denně podle potřeby jsem rosil a opět zakrýval skleněnou deskou. Když rostlinky vyklíčily, stále jsem jenom rosil a sklo podle potřeby odkrýval, abych umožnil přístup vzduchu. Později, když rostliny vyrostly, rosil jsem pouze svrchu a doléval vodu do spodní části truhlíku. Jednou až dvakrát jsem hnojil. Tato metoda se mi osvědčila. Bazalka opravdu nepotřebuje přelévat a vydrží dle mé zkušenosti přes deset dní bez zálivky, pokud do spodní části naliji maximum vody.
Největší problém mám s uskladněním bazalky, když ji na podzim sklízím. Mrazák se mi moc neosvědčil. Máte nějaké nápady a zkušenosti?
Přeji mnoho pěstitelských úspěchů.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 12.02.04 17:22
Uchovani bazalky

Sklizen pred kvetenim rostliny. Zmrazeni - predtim potrit oliv. olejem z obou stran. To aby se k sobe nelepily a aby si zachovaly vuni. Je jeste moznost ji nalozit do oleje a nebo octu. Muzeme to vyuzit v kuchyni, ale i jako darek. Ja nema problem pri zmrazovani. Preji hodne uspechu

 
babi
6360 příspěvků 12.02.04 21:22
...

Bazalku pěstuji na zahradě a italská mně vyroste alespoň na metr (neustále uštipuji, jde-li na květ). Pěstuji také fialovou, thajskou pro orientální kuchyni, citronovou někdy na salát, nebo do neal. nápojů a čokoládovou na zákusky atd.

Z italské připravuji pesto a dnes jsem přidala klasický italský recept na Labuníka. Pesto zmrazuji v kostkách (tak jako ledové kostky) a ty se velice jednoduše používají během celé zimy. Také bazalkové lístky zmražuji tak, že je poslákádám v jedné vrstvě na obrácený plech vyložený plastickým filmem, přikryji pastickým filmem a položím na ně další plech, který zatížím. Tak zmrznou úplně naplocho. Poskládám je na hromádky a vložím do mikrotenového sáčku). Připravuji také bazalkový ocet.

Někteří je zalévají olejem, někteří je nakládají do soli, ale tyto methody namám vyzkoušené.

S pozdravem na všechny!

 
Claudia
103 příspěvků 13.02.04 15:56
...

Podobně jako Alice jsem si také vypěstovala loni bazalku přímo ze semínek - podařilo se mi dokonce sehnat pro naší lodžii balkónovou odrůdu, která dosahovala jen cca 25 cm výšky, ale úúúžasně voněla a chutnala. Můžu jen doporučit. Lodžii máme situovanou na jihovýchod, takže sluníčko na ni svítí i přes poledne, a rozhodně ten loňský letní „žár“ bazalce nijak neškodil

 
Eleeen
1127 příspěvků 13.04.04 13:28
...

Já teda nejsem zahradnice se „zeleným palcem“, ale nikdy se mi nedařilo pěstovat bylinky v bytě. Vždycky byly takové neduživé. Bohužel teď bydlím v bytě bez balkonu, ale mám na zahradě u kamarádky „bylinkový záhon“. Mám tam vše možné (spíš běžné), všemu se daří dobře a vše vypadá dobře. Žádné specielní starání, žádné odměřené zálivky. Pouze 2× do měsíce vytrhat plevel. A skladování už je tady uvedeno: protáhnout miskou s olivovým olejem a na mrazák. Vydrží i déle než rok, zůstane zelené a voňavé. Mám odzkoušeno i ve slunečnicovém oleji (pro ty, kdo neradi olivový - jako moje máma).

 
Kari
545 příspěvků 16.04.04 12:06
Bazalinda

Moc mě potěšila tato diskuze o bazalce. Taky tuto bylinku hrozně zbožňuju a stejně tak mi v obchodu zakoupená rostlinka v panelákovém bytě uhynula (ostatně jako většina bylinek vyrejplých ze zahrádky na chatě a daných do květináče - máta, meduňka, saturejka). Nemám balkon, proto chci zkusit zasít bazalku a jiné bylinky do truhlíku na parapet, který je na jižní straně. Bazalce se tam asi se všemi těmihle radami bude líbit, díky.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist