Bylinky do kuchyně

21.04.11 | autor iviko

Všechny bylinky jsou zde jsou do kuchyně Zde jsem našla i odkaz na koupě bylinek:http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Koreni-lecive-byliny

Bazalka – přidává se do sladkých i pikantních jídel, především v kombinaci s rajčaty nebo vejci; má jemně nasládlou chuť.
Estragon – přidává se do salátů, k pokrmům z hrachu či fazolí; je mírně slaný.
Kerblík – dělá se z něho polévka, přidává se do vaječných a sýrových pokrmů, do másla; kořeněná chuť.
Kopr – přidává se do rybích pokrmů, koprové omáčky, při zavařování okurek, do okurkového salátu; nezaměnitelná vůně.
Libeček – přidává se do polévek a eintopfů, koření se jím při zdravotních dietách, má silnou chuť.
Majoránka – přidává se do polévek, k masu, drůbeži či do bramboráků; výrazná chuť a silná vůně.
Máta – přidává se do ovocných salátů, míchaných nápojů, k pečeným rybám, hrášku a mrkvi; svěží vůně.
Meduňka – přidává se do salátů a nápojů, v indické kuchyni; voní po citronu.
Oregano (dobromysl) – k ochucení masových směsí v italské kuchyni (pizza, lasagne, špagety), pro zvýraznění chuti telecího či skopového masa, mořských plodů; aromatická chuť.
Pažitka – do salátů, masových vývarů, zeleninových polévek, do tvarohu, na brambory, míchaná vajíčka; chutí a vůní podobná pórku nebo cibuli.
Petrželka – rozlišujeme kudrnku a sladkolistou, používanou ve Středomoří, do salátů, omáček, polévek, mletého masa, zeleniny, ryb; kořeněná, mírně nahořklá chuť.
Rozmarýn – vhodný k jehněčímu masu, ke zvěřině, rybám, vepřovému, chutná k pečeným bramborům; silná vůně a mírně nahořklá chuť.
Řeřicha – do salátů a polévek; mírně nahořklá chuť.
Saturejka – do fazolových pokrmů, nakládá se do octa; chutná natrpkle.
Šalvěj – k vepřové pečeni, kuřeti, rajčatům, do salátu; jemně hořká chuť.
Tymián – hodí se k masu, rybám i do teplých omáček; nahořklá vůně.

 

 

Tipy pro použití bylinek:

 

               Pažitka je chuťově výraznější a lepší, když je mladá: v květináči ji stále stříhejte!

 

               Majoránku a saturejku nezmrazujte – ztrácejí vůni.

 

Naopak – zmrazená bazalka, kopr, estragon, šalvěj a tymián mají ještě výraznější chuť, proto jimi ochucujte opatrně!

 

              Bylinky v mrazničce neskladujte déle než 6 měsíců.

 

             Pokud čerstvé bylinky ihned nespotřebujete, zabalte je do vlhké utěrky a uložte do zeleninové zásuvky v chladničce.

 

Sušené bylinky vždy uchovávejte v temnu, chladu a v pevně uzavřených nádobách. Můžete je také naložit do oleje nebo do octa.

 

 

                                                                  Bylinky do  kuchyně

Bylinky dodávají jídlům svým aroma typickou vůni a chuť. Bylinky obsahují éterické oleje, které jsou dobré pro naše zdraví. Zmírňují střevní obtíže a podporují činnost zažívacích orgánů.

 

 

Bylinky s mírným a jemným aroma - zde řadíme kerblík, petržel, kopr a bedrník. estragon má aroma lehce kořeněné. Tyto bylinky se hodí především do salátů a pokrmů z ryb. Neměli bychom je vařit společně s jídlem, aby si zachovaly svoji chuť.

 

Bylinky se silným aroma - bobkový list, rozmarýn, majoránka, dobromysl, šalvěj a saturejka. Tyto bylinky přidáváme do jídla během vaření, protože tepelnou úpravou se zvýrazní jejich aroma.

 

Bylinky se svě�ím aroma - meduňka citrónová, máta a citronela, která stejně jako cilantro pochází z Asie. Cilantro také označován jako zeleň koriandru má  má zvlášť silnou ostře svěží chuť. Všechny jsou vhodné do asijských pokrmů.

 

Bylinky z Provance - směs bylinek dobromysli, saturejky, tymiánu, rpzmarýnu a majoránky. Tato kombinace bylinek dává středomořským pokrmům, především jídlům z jednoho hrnce a pizzám jejich typické aroma.

 

Fines herbes - kombinace bylinek estragonu, petržele, kerblíku a pažitky. Ta dodává aroma a kořeněnost všem listovým salátům a jídlům z drůbeže a ryb. Bylinky se přidávají na krátkou dobu ve svazečcích nebo se přidávají čerstvě nasekané až nakonec.

 

Bouquet garni - svazeček bylinek ze stonků petržele, bobkového listu a tymiánu, který se přidává do vývarů. Jídla z drůbeže se doplňují majoránkou a estragonem, jídla ze zvěřiny potřebují jalovec.    Více na : http://www.kucharka.pritelkyne.cz/

 

                                                                !!!!!DESATERO PRO BYLINKY !!!!!

 

1.  Sbírejte jen rostliny, které dobře znáte a které rostou na »čistých« místech. Bylinky z chemicky ošetřovaného pole či z kraje silnice dobré nebudou!

2. Trhejte jen rostliny, které nejsou napadeny plísní či parazity, a ukládejte je do košíků či plátěných pytlíků. Plastové nádoby ani igelitky nejsou vhodné.

3. Ideální pro sběr je suché počasí, bylinky nesbírejte po ránu, kdy je rosa, a už vůbec ne po dešti!

4. Pokud chcete byliny sušit, učiňte tak co nejdříve po sběru.

5. Sušte je na suchém, dobře větraném místě, nikdy ne na přímém slunci. Využít můžete i troubu nebo sušičku.

6. Větší rostliny je ideální svázat a zavěsit, menší rostlinky, květy, listy a kořeny sušte na roštech nebo v papírových krabicích.

7. Rostliny před sušením neperte, výjimku tvoří kořeny, které je nutné očistit.

8. Usušené bylinky skladujte v uzavíratelných nádobách v temnu a při teplotě 5 až 20 °C. Vydrží maximálně rok!

9. Bylinky můžete také zamrazit: Nasekané je dejte do tvořítek na led, zalijte vodou a nechte zamrazit. Použít můžete i krabičky či sáčky.

10. Z bylinek můžete připravit i octy a oleje, které se pak používají v kuchyni (viz recepty na straně 26). Nebo si můžete udělat oleje či esence pro léčbu – pak je používejte k mazání, do koupelí či k aromaterapii.

POZOR! Bylinky jako lék používejte po poradě s vaším lékařem. Mnohé nejsou vhodné například pro děti, těhotné či kojící ženy!

Líbil se vám článek?
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist