CAPRESE

09.11.09 | autor casino

Asi před třiceti lety se mi podařilo spojením několika technologií vytvořit unikátní postup výroby keramických miniatur, tvorbou kterých jsem se pak slušně živil. Když jsem měl dojem, že mé miniatury už musí být v každé domácnosti, tak se naštěstí přihodil listopad 89 a rodina se usnesla, že se bude pokračovat v rodinné tradici...

Prodej keramiky ve stánku byla pro mě jedna velká legrace. Stánek jsme měli označený kachlemi s nápisem KERAMIKA. Občas jsem to z hecu přehodil na KERAMAKI a bavil se reakcemi kolemjdoucích. Většinou jsem je převědčil, že se jedná o japonský název pro použitou technologii glazování :-) Tvořil jsem různé ptákoviny. Např. plasticky udělané ženské torzo, do toho jsem otiskl síťovinu a nazval jsem to "Chytrá horákyně", nebo taky "Princezna Koloběžka I."Děti to pochopily okamžitě :-) Nebo pod lucernou před domem jsem vyformoval tři ypsilony: jeden byl prořezaný skrz kachli, druhý byl jen do hlíny vyrytý a třetí plasticky vystupoval z plochy. Jmenovalo se to "Tři strážníci" a nadělalo to spoustu radosti, když lidem konečně doplo oč jde :-) Ne vždy se lidi smáli. Do smrti nezapomenu na paní, která se rozplakala při pohledu na obrázek, na kterém jsem vytvořil třemi čarami domek za kopcem; tedy jednou linkou vrchol kopce a dvěma čarami štít domu za tím kopcem. Mezi vzlyky ze sebe vypravila, že je to jako kdysi u nich doma... A tuto technologii jsem letos prodal do Itálie... :o()

No, prodal... Tři roky jsem vyjednával o ceně! To handrkování bylo nekonečné. Nakonec jsme se, jak jinak, dohodli. Oni chtěli koupit a já už to na nic nemám. Za pece, chemikálie, receptury, postupy a ztrátu času, který strávím v Itálii jejich zasvěcováním do tajů výroby, mi nabídli jídlo, bydlení u moře, bydlení v horách, auto, benzin a řidiče. Toho řidiče se mi podařilo odmítnout, ale jinak... no uznejte, taková nabídka se neodmítá. Zvláště, když jsem roky za to mé keramické dítě nechtěl vůbec nic! :-) ... Se zetěm jsme naložili káru (museli jsme zkrátit zástěrky za koly :-), přihodili Pepina o které píšu v deníčku a vyrazili na jih. Lážo, plážo. Cesta nám vzala skoro týden. Člověk se rád vrací tam kde už to zná. Kranjska Gora, Udine, Vicenza (Paladianské vily), Montepulciano, San Marzano, Garaviccio (Tarot-Garden http://www.thejoyofshards.co.uk/tuscan/index.shtml) Arezzo (ne náhodou jsme opět viděli tradiční saracenské turnaje; konají se vždy první neděli v červnu a v žáří, takže pojedete-li v tu dobu kolem...) Orvietto, dva dny u přítele na Ischii, Herkulaneum (na rozdíl od Pompeí prý bylo při výbuchu Vesuvu zničeno bahnem; bylo to psáno ve vykopávkách, ale nikde se mi to nepodařilo ověřit, tak nevím... :-(

A pak konečně Palinuro.

Jó, ale před tím je na cestě ještě Battipaglia, centrum producentů bůvolí mozzarelly! Zde se snažte neprojíždět pozdě v noci. Ne, nikdo vás neoloupí, ale pár hodin nad ránem mají výrobci mozzarelly své krámy zavřené. Byla by věčná škoda neochutnat bůvolí mozzarellu přímo u pramene. Věřte, není moc jídel která snesou srovnání s čerstvou mozzarellou! Je tu jedno caseificio kde mají za sklem pár bůvolů. No, vlastně jsou to dvě krávy. Bůvolí :-) Netroufám si říci, že jsou krásné, abych se náhodou nedotkl hezčí poloviny populace. Tedy, jsou nádherné! Tu barvu sametu, co mají na sobě, byste museli vidět! A ty krásné oči! Naposledy jsem se tak z blízka díval do hovězích očí před sto lety. Nebyly za sklem. A byly podlité krví... Určite poznáte ten pasienok nad Štefanovou smerom na Malý Rozsutec...Teď už bude nejspíš zarostlý náletem, ale tehdy byl obehnán ohradníkem. S mou nastávající jsme si chtěli zkrátit cestu (málem jsme si zkrátili život :-) První ránu jsme dostali při podlézání (ona) a při přeskočení straddlem (já), těch elektrických drátů. Když jsme byli asi v půlce, kde se vzalo, tu se vzalo, ze země vyrostlo stádo krav. Ne, nebyl to takový ten skot, jak o něm kdysi zpíval Rudolf Cortés. Ne, toto byl obyčejný červenostrakatý socialistický skot. Obyčejný do té chvíle, než jedno zvíře (je lhostejno, co mělo mezi zadníma) sklonilo hlavu k zemi, aniž by se hodlalo pást. Teprve teď jsem si uvědomil, že má budoucí má červenou bundu! Zachoval jsem se jako Don Quijote, akorát jsem neměl píku, a můj větrný mlýn taky nestál na fleku. Zaštítil jsem svou Dulcineu vlastním, tehdy ještě rachitický tělem a vytrčil proti té bestii ruku, ani nevím jak to přišlo, s pokrčenými palcem, prostředníkem a prsteníkem. Ano, je to gesto které občas používám za volantem. Ne, není to gesto, kterým Topolánek ukazoval Kalouskovi že je Jednička :-) O pár let později stejné gesto použil Krokodyl Dandy :-). Obluda zůstala jak opařená... Zatím se má milá pomaloučku začala vracet a když jsem zařval UTÍKEJ , oba jsme se rozběhli, ona tam, já na opačnou stranu. Než se zvíře rozmyslelo za kým poběží, byli jsme v trapu a ta druhá rána od ohradníku byla jen takové pohlazení. Setkali jsme se spolu až nahoře na hoře :-) Nebyl to prvovovýstup, ale určitě nejrychlejší. ...a já zbytek čundru chodil oblečený "naostro" :o() Když teď vidím v TV běh Pamplonou, tak se mi svírají půlky .....

Ale zpět k mozzarelle. Za druhým sklem vidíte, jak uždibují sýřeninu a házejí do kádě. Když vám potom ždibec vyloví, určitě nezůstanete u jednoho, nebo dvou balónků! S tím "betonem" co se prodává u nás (a nejen u nás) se to nedá vůbec porovnat! To je jako byste chtěli srovnávat, to je jako... ne, to nejde srovnat absolutně s ničím! No zkrátka, tak si představuji manu nebeskou :-) Pozorovat konzumenty, jak všichni v předklonu... taky velká legrace. Já tomu říkám smetana, ale samozřejmě je to syrovátka čím je sýr nacucaný a pokud nemáte sací reflex, nic se neděje, tady jsou na to vybavení: to co po vás zbyde na dlažbě jednoduše spláchnou hadicí :o) Každý samozřejmě potom ještě vleče do auta sáčky se syrovátkou ve které si rochní tenisáky mozzarelly; máločím uděláte přátelům větší radost než tímto čerstvým sýrem. Samozřejmě, tato bůvolí delikatesa se na vaření používá jenom výjimečně. To je jako smažit na panenském oleji :o((( Nejčastěji se konzumuje (fuj, to je slovo) jako CAPRESE

Je na ně všeobecně známý postup (to ani není recept; to je jako napsat recept na chleba s máslem :-), Ale já v poslední době přišel na chuť Cherry rajčátkům, pro jejich koncentrovanou chuť. Čert ví, jak je dělají? Nejspíš zmenší velká rajčata a ta chuť se v nich zhustí :-) Sice z těch třešniček na talíři žádné umělecké dílo nevytvoříte, ale jen co ochutnáte, tak si absenci kreativity sami odpustíte. Ale stejně, nejlepší je "Mozzarella di Bufala" jen tak, samotná.

... a pak konečně Palinuro! Týden jsem strávil s rodinou v pronajatém domku přímo na pláži. Zažil jsem něco takového poprve a je to balada! Ráno vstanete, uděláte padesát kroků a jste po krk ve vodě. Po pěti dnech ráno vstanete, uděláte padesát kroků a máte té vody až po krk! A slunka taky! A moře se tu přeřvává s racky! A vůbec! Než zeť s vnučkou odjeli, tak jsme se vypravili do keramičky pozdravit rodinu mé sestry. Anička z hlíny plácala kachle, my ostatní páté přes deváté, jak už to tak bývá, když se s někým rok nevidíte :-)
Líbil se vám článek?
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist